Пон-Съб: 9:30 до 17:30

Проблеми със зъбите и устната кухина

НИКНЕНЕ НА ЗЪБИ

Обикновено никненето на млечни зъби започва на 5 - 6 месечна възраст. При много от децата то е свързано с краткотрайно повишаване на температурата, с увеличена раздразнителност и обилно слюнкоотделяне, с поява на водниста хрема и / или разстройство с нарушения на съня и други. Сърбежът и болката, дължащи се на прорязването на зъбките карат малчуганите да смучат пръстите си и всичко друго, което е под ръка...
По време на израстването на постоянните зъби (между 5 - 6 и 12 годишна възраст) също могат да се наблюдават подобни явления.
За щастие, с помощта на хомеопатични лекарства всички гореописани оплаквания могат да бъдат отстранени или поне облекчени в значителна степен, като това не изключва прилагането и на други методи и средства, каквито са например болкоуспокояващите и противовъзпалителни гелове за намазване на венците и гумените играчки за хапане.
- "Хамомила вулгарис" е основното хомеопатично лекарство, което се използва в период на прорастване на зъбите. Този медикамент е особено препоръчителен в случаите, когато става въпрос за кърмаче, което по принцип е добро и може да бъде успокоявано лесно с люлеене или носене на ръце, но прорязването на зъбите го прави гневливо, нервно и с непоносим характер. Не рядко бузата от страната на прорязващия зъб е топла и зачервена, а другата остава бледа и студена. Налице е обилно отделяне на слюнка. Възможно е да има повишена температура, разстройство и колики с отделяне на газове, суха кашлица, болки в гърлото и ухото и др. Много характерно е влошаването на цялата симптоматика от топлина и през първата половина на нощта и успокояване на детето при вземане на ръце и люлеене. В тези случаи е препоръчително на кърмачето да се дават по пет гранули "Хамомила" в разреждане 9 СН от 2 до 4-5 и повече пъти дневно в зависимост от силата и честотата на оплакванията. Когато е налице изразено засягане на психиката на детето се предпочита разреждане 15 СН.
При повишена температура, съпровождаща прорязването на зъби, лекарите хомеопати най-често използват два медикамента :
- "Беладона" в разреждане 9 СН, 2-5 пъти дневно по 5 гранули в случаите, когато е налице рязко повишаване на температурата и достигането и до високи стойности (над 39 градуса), със зачервяване на лицето и изпотяване, водещо до понижаване на температурата.
- "Ферум фосфорикум" е препоръчителен, когато температурата се повишава постепенно и рядко надхвърля 38,5 градуса. Лицето е ту червено, ту бледо. В тези случаи е препоръчително на детето да се дават по 5 гранули от медикамента в разреждане 9 СН, 2-4 пъти дневно.
Когато е налице разстройство, свързано с прорязването на зъбки, могат да се използват няколко основни хомеопатични медикамента. Главно място сред тях заема "Подофилум" в разреждане 9 СН - по 5 гранули след всяко диарично изхождане. Това хомеопатично лекарство е препоръчително в случаите, когато диарията най-често е в сутрешните часове, когато изпражненията са обилни, жълтеникави и зловонни и изтичат на струя и се съпровождат от колики и когато сънят на детето е тревожен. Успокояване на детето настъпва, когато то лежи по корем.
Когато детето е свръх активно и не иска да заспи до късно или се събужда през нощта и иска да си играе от полза може да бъде приемането вечер на 5 гранула "Кофеа круда" в разреждане 9 СН. Това е един много добър медикамент за безсъние, поради мозъчна свръхактивност или наплив на мисли преди заспиване

АФТИ

Афтите представляват малки повърхностни язвички по лигавицата на устната кухина. Най-често те имат овална или кръгла форма и са с диаметър от няколко милиметра. Дъното на афтите има жълтеникав цвят и обикновено те са обградени от яркочервена възпалена тъкан, т. нар. възпален вал.
Спонтанната болка, засилваща се по време на допир, пречи на храненето и създава дискомфорт.
За няколко дни, до 1 - 2 седмици, афтите оздравяват и без лечение, но при много от хората, които ги получават, се наблюдава тенденция към честа повтаряемост на заболяването. Не рядко е налице и фамилна обремененост.
И досега се спори за това коя е причината за появата на афти. Много често такива възникват по време на инфекциозни заболявания, причинени от вируси, бактерии или гъбички. Не рядко обаче, афти се появят и в периоди на абсолютно здраве и следователно освен инфекциозните има и други причини за тяхното възникване.
Независимо, че много подробности, касаещи възникването и развитието на афтите остават неясни, лекарите хомеопати са доказали по категоричен начин, че това доброкачествено, но неприятно заболяване може да бъде лекувано успешно с правилно подбиране на хомеопатични медикаменти. Ето и някои от най-често използваните от тях :
- "Боракс" в разреждане 5 или 9 СН е препоръчителен в случаите, когато лигавицата на устната кухина е покрита с болезнени афти, кървящи при хранене и особено болезнени при контакт с кисели или солени храни. При кърмачета силната болка пречи на сученето. В тези случаи е препоръчително 3-4 пъти дневно да се приемат по 5 гранули от медикамента.
- "Калиум бихромикум" се използва за лечение на афти с ясно очертани ръбове, при които е налице склонност към дълбоко разязвяване и образуване на жълтеникави мембрани по дъното на афтата. За целта е препоръчително няколко пъти дневно да се приемат по 5 гранули от медикамента, в разреждане 9 СН.
- "Кантарис" в разреждане 9 СН също е препоръчителен за лечение на афти със склонност към разязвяване, но и когато е налице усещане за силно парене и дори за изгаряне в областта на лигавичното увреждане.
- "Хепар сулфур" в разреждане 15 СН - 3-4 пъти дневно по 5 гранули се приема в случаите, когато афтите са заобиколени от изразен червен възпалителен вал.
- "Монилия албиканс" в разреждане 15 СН - два пъти дневно по 5 гранули е препоръчителен в случаите, когато е налице устна кандидоза ( инфекция, причиняваща се от вид гъбичка, наречена Кандида албиканс ). В тези случаи е особено важно устата да се изплаква с вода, в която е разтворена сода за хляб. Това води до алкализиране на средата, което влияе неблагоприятно на гъбичките.

КАРИЕСИ

В основата на кариеса стои образуването на зъбна плака ( мек, наносен слой върху зъбната повърхност, съдържащ бактерии, хранителни остатъци и излющени епителни клетки ). Обикновено тя има мръсно сив или жълто-кафеникав цвят. Под влияние на бактериите хранителните остатъци се подлагат на гниене и се разграждат до вещества, увреждащи силно зъбния емайл, с последващо нарушаване на неговата цялост и образуване на кухина в зъба. В тези случаи разрушителният процес вече е разпространен не само върху емайла на зъба, но и върху дентина, намиращ се под него. Освен това, пак под въздействие на бактериалната микрофлора, увредената органична основа на зъбния емайл губи способността си да фиксира минерален субстрат. Това ускорява още повече разрушаването на зъба и увеличаването на кариеса. Ако зъбът не бъде пломбиран навреме, неговото разрушаване продължава и се появява силна болка, тъй като в неговата вътрешност се развива възпалителен процес, засягащ и зъбният нерв. Болката се засилва при попадане в кариесната кухина на студени, кисели или сладки храни или напитки и по принцип, след отстраняването им, тя отзвучава. Спонтанните болки в зъба, дължащи се на не усложнен кариес, са рядкост. Ако и тогава не се вземат навременни мерки, възпалителният процес може да стигне до корена на зъба и да премине върху костите на челюстта. Усложнение на едно такова възпаление могат да бъдат развитието на синузит (възпаление на около носните кухини), на ангина, на отит и др. Освен това, по кръвен път инфекцията може да стигне до всяка част на човешкото тяло, поради което нелекуваните кариеси не рядко стават причина за развитието на ревматизъм, менингит, мозъчен абсцес, възпаление на жлъчния мехур, бъбречни увреждания и др. Особено неблагоприятно въздействие кариесите оказват върху храносмилателната система, където храната попада недостатъчно сдъвкана и недостатъчно размесена с храносмилателните ензими, намиращи се в слюнката. Тази храна може да предизвика механическо дразнене на стомашната стена. Тя се смила и се усвоява по-бавно от организма и се подлага на гниене в червата, което води до неприятни усещания като подуване на корема от газове, чувство за стомашно-чревен дискомфорт, запек и др.
Погрешно е схващането сред много родители, че кариесите на млечните зъби могат да останат нелекувани, тъй като и без това тези зъби ще бъдат сменени. В тези случаи кариесът може да достигне до основата на зъба и възпалителният процес да се прехвърли както върху подлежащия зачатък на постоянен зъб, така и върху костта. Освен това съвсем реален е рискът, както вече бе споменато, по кръвен път или по съседство инфекцията да премине във всяка друга точка на детския организъм.
При тенденция към чести кариеси, освен спазването на подходяща диета и най-вече на изрядна хигиена на устната кухина, от полза може да бъде и приемането на определени хомеопатични лекарства :
- "Креозотум" в разреждане 5 или 9 СН - 2 пъти дневно по 5 гранули е препоръчителен в случите, когато са налице развалени черни зъби, които лесно се ронят и образуват кариеси много скоро след прорязването им.
- "Стафисагрия" в разреждане 9 СН, 2 пъти дневно по 5 гранули също може да помогне в профилактиката на лесно ронливи черни зъби, особено когато кариесите са с локализация в шийката на зъба.
- "Силицеа". Този медикамент е препоръчителен при хора, при които освен склонност към образуване на кариеси, се наблюдават чупливи нокти с бели петна по тях, крехко телосложение с финни кости, екстремна зиморничавост и лесна уморяемост и склонност към чести инфекции на горните дихателни пътища, а също и на пикочните пътища. В тези случаи е препоръчително ежедневно да се приемат по 5 гранули от медикамента, в разреждане 15 СН. С настъпване на желания ефект може да се премине към приемане на 10 гранули "Силицеа" веднъж седмично.
- "Калкареа фосфорика" в разреждане 9 или 15 СН - по 5 гранули веднъж дневно или по 10 гранули веднъж седмично е подходящ за приложение в случаите, когато е налице склонност към образуване на чести кариеси при хора с жълти зъби, с източено съразмерно телосложение, които в детска възраст израстват "на тласъци" и страдат от чести инфекции на дихателните пътища, придружени с увеличаване на лимфните възли. Допълнително основание за предписване на медикамента е лесната уморяемост при умствено усилие, водещо до поява на главоболие.
- "Калкареа флуорика" в разреждане 9 или 15 СН - по 5 гранули веднъж дневно или по 10 гранули веднъж седмично може да спомогне за намаляване на склонността към чести кариеси при хора с издължена конструкция, която обаче, за разлика от тази при хората, отговарящи добре на "Калкареа фосфорика" е несъразмерна - налице са тенденции към гръбначни изкривявания, костни дистрофии, неправилно разположение на зъбите и др. Много често при тези хора се наблюдава тенденция към лесно навяхване на стави, поради слабост на съединителната тъкан. Поради тази причина ставите при тях са прекалено гъвкави и позволяват движения в тях, които обикновено са невъзможни.

Всичко за Хомеопатията на едно място

Научете как действа Хомеопатията и всичко за Хомеопатичните лекарства

Нашите специалисти

Нашите специалисти имат дългогодишен опит и индивидуален подход към всеки пациент

Д-р МАРИЯН ИВАНОВ

Основател и Собственик, Вътрешни болести

Специалист по вътрешни болести. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия.

Д-р Даринка Русева

Вътрешни болести, Физиотерапия и рехабилитация, Хомеопатия NLS диагностика "Биоплазма" - Биоскенер

Работила в детско и вътрешно отделение на Районна болница Ботевград, кардиологично и физиотерапевтично отделение в санаториум МВР гр. Банкя.

Д-р Надежда Гурянова

Вътрешни болести Рефлексотерапия, Хомеопатия и Рейки терапия

Д-р Надежда Гурянова е завършила в Русия средно медицинско образование със специалност акушерство физиотерапия и масаж.

Д-р Райна Жейнова

Детски болести, Хомеопатия

Д-р Райна Жейнова еспециалист по детски болестиот 1996 г.. Работила е като участъков педиатър в гр. Търговище в продължение на 13 години

Диляна Велчева

Аурадиагностика

Диляна Велчева е специалист по аурадиагностика, завършила курс на обучение към Украинската школа "Ауралайф".Икономист по образование

Росица Тончева

Магистър по здравословно и диетично хранене

Росица Тончева Тончева е магистър по здравословно и диетично хранене с опит в тази област повече от 30 години.

МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД

„МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД

Благодарение на осигурената от ЕС финансова помощ „МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД успява да запази служителите си – лекари и персонал и дори да наеме

ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР

ИСКАТЕ ДА НАПРАВИТЕ ИЗНЕНАДА?!

Приятна, Нестандартна, Запомняща се

Подарете ПОДАРЪЧЕН СЕРТИФИКАТ „ФИТОЛЕК” – една оригинална и модерна идея, чрез която да доставите удоволствие на Ваш близък, приятел, колега или дете, като ги накарате да се почувстват отпочинали и пълни с енергия. И най - важното - ще им подарите здраве и ще повишите качеството им на живот!

Прочети повече

Какво казват пациентите за нас


Д-р Иванов е вълшебник! Той лекува с едни малки зрънца които вършат вълшебство. Аз съм възрастна жена на 69 г. и от дълги години страдам от алергия. Последните  10 месеца алергията ме притисна много жестоко. Всеки един Божи ден в обриви, сърбежи по цялото тяло с главоболие и безсъние. Но съм имала късмет да попадна на лечението на...
Надежда Минева

Дъщеря ми Симона е на 5 г. и половина. Преди да дойдем при д-р Мариян  Иванов тя боледуваше по два пъти всеки месец и много често се налагаше да пие антибиотици. Откакто се лекуваме  с хомеопатия тя разреди боледуванията и вече се разболява един до два пъти в годишно. БЛАГОДАРЯ!!!
Светла Иванова

Благодарение на грижите и отношението на д-р Угринова, животът отново може да е прекрасен! Благодаря на целия екип на Фитолек, който винаги ме кара да се чувствам специална и важна. Благодаря, че Ви има! 05.07.2013 г
Надежда Стойлкова - София

Благодарим на д-р Мариян Иванов за доброто отношение и отличните познания в  областите с които се занимава и за доброто което прави на хората, търсещи помощ! С най-искрени благодарности и поздравления!
сем. Добреви

"Има някакъв нов начин на лечение"- каза моята позната преди 16 години когато на разходка в парка споделих с нея,че синът ми (тогава 7 годишен) има диагноза бронхиална астма. Двамата със съпруга ми вече от 3-4 години живеехме с мисълта за това състояние на детето ни и се въртяхме в омагьосания кръг на астматичните пристъпи и...
Стефи Чоева

  Здравейте Д-р Иванов, Все се каня да напиша мейл, с който да Ви благодаря и все не намирах време до днес, за което съжалявам. Бих искала да благодаря от името на цялото ми семейство за грижите и вниманието, с което дарявахте майка ми–Милка Трайкова - Петрова, която живя 7 години и се бори с онкологично заболяване. Искам да...
Евелина

Синът ми бе с поставена диагноза бронхиална астма от 3 годишната си възраст. Посещаваме д-р Мариян Иванов от 4 г.. През всичките тези години детето разреди епизодите на кашлица и задух, няма нощни пристъпи и много рядко боледува. Мога да кажа, че е напълно оздравял. Благодаря!!!
Моника Павлова

Повече от половин година посещавам медицинския център и съм много доволна. Всички тук са много внимателни и са големи специалисти. Бях много зле с нервната система, имах такива симптоми и нервни кризи, който ме караха да мисля, че всеки момент ще умра. Бях отчаяна и изпаднала в депресия. Благодарение на д-р Мариян Иванов всичко...
Боряна Цветкова - София

За мен д-р Иванов е образец за лекар! С познанията и вниманието което получава всеки негов пациент. Винаги съм разбирала "личен лекар", като израз да означава лекар, които може да подържа тялото и духът ти здрави, това за мен е мерило за добър лекар. Д-р Иванов благодаря че те има и ми даваш толкова вяра, че нещата могат да бъдат...
В. Георгиева - София

До 1 г. на сина ми Никола бяха поставени най-различни диагнози - алергия към белтъка на краве мляко, атопичен дерматит и др.. След започване на хомеопатичното лечение, кожата на детето се изчисти, то не повръща и вече не спазваме никаква диета.
Рафаела Жекова

В лицето на д-р Русева срещнах ЧОВЕКА!!! И ДОКТОРА!!! Благодаря Ви от сърце!!! 16.08.2014 г гр. Тервел    
Mариана Костадинова

Много съм доволен от професионализма и качеството на обслужване, на които станах свидетел в хомеопатичен център "Фитолек".
Иван Кръстев

За мен , д-р Надежда Гурянова е рядко срещан специалист в България. Тя има прекрасна медицинска подготовка, успоредно с това  е и перфектен хомеопат.Непрекъснато се усъвършенства, посещавайки различни курсове и семинари. Всичко това й помага да се справя и с най-заплетените случаи в своята практика. Отзивчивостта й е...
Цвете Стоянова, гр. София

Със сина ми идваме при д-р Иванов от 5 години. Пред антибиотиците, инжекцийте и "Вентолин" за алергия и астма избрахме хомеопатичните препарати и опита на д-р Мариян Ианов в комбинирането им. Благодарна съм за знанията, които е придобил и които с такава лекота прилага. Нека Господ да му дава здраве, дълъг живот и нови...
Ани, Ангел и Александър Томови

„Посещавам МЦ „Фитолек" от 2006 г. Обърнах се за помощ към д-р Мариян Иванов, тъй като дъщеря ни, която тогава беше на 1 година и половина, боледуваше често и за съжаление обикновените вирусни инфекции се развиваха бързо в бактериални и се налагаше антибиотично лечение. Благодарение на грижите на д-р Иванов тя започна да...
Катя Казанджиева
Прочети всички

Последните Новини от Нас

Разгледайте най-актуалното от Медицински Център "Фитолек"

17-07-2023

Пакет “Чакра Фитолек” за баланс на 7-те чакри

                                                                                                                                                                                                                Пълен набор чайове от серията “Чакра Фитолек” – 7 билкови чая, за балансиране на 7-те основни чакри на човека. Всеки чай включва билки,...
04-07-2023

Офталмо Фитолек за бистър поглед

Офталмо за бистър поглед Влияе благоприятно на сърдечно-съдовата дейност, кръвообръщението и...
04-07-2023

ФемоМакс Фитолек

  ФемоМакс Фитолек за Женско здраве Подобрява функцията на яйчниците и матката. Подкрепя нервно - хормоналното...
04-07-2023

Чай Грация Фитолек

ЧайГрация Фитолек- за Изящна Фигура   Чаят Грация Фитолек подобрява сърдечно-съдовата...

Нашите партньори

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

  • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
  • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти