Пон-Съб: 9:30 до 17:30

ХОМЕОПАТИЯ ПРИ БРОНХИАЛНА АСТМА И ЕКЗЕМА

ПЪРВИ ПРЕГЛЕД ПОВОД ЗА КОНСУЛТАЦИЯТА
За първи път Р. Костадинов, на 12 години, е доведен от майка му в кабинета на 30.12.1998 г. по повод на бронхиална астма, съпроводена от екзема. Първият астматичен пристъп настъпил, когато детето било на 3 години и една нощ се събудило със силен задух, овладян с кортикостероиден препарат. От този момент всяка по-сериозна инфекция на горните дихателни пътища се съпровождала от астматични кризи. С профилактична цел детето дълго време било на лечение с Бикромат, което не дало задоволителен резултат.
Майката на Р. Костадинов е със сенна хрема, а нейният баща е с бронхиална астма.


Въпросник система по система.
Храносмилателна система. Апетитът на детето е много добър. Предпочита солени храни и газирани напитки. Няма сънливост след нахранване и няма сериозни проблеми от страна на стомашно-чревната система. Редовна дефекация.
УНГ система. Боледува често от инфекции на носоглътката, които провокират астматични пристъпи. Кожно-алергичните проби установили слаба алергия към домашен прах, но според майката е налице и алергия към полени, провокираща кихане, обилна секреция от носа и чувство за дразнене в очите. Тези оплаквания са най-силно изразени през май и първата половина на юни, като в някои от дните детето се чувства толкова зле, че дори не може да отиде на училище.
Глава. Без особености.
Дихателна система. Провокиране на астматични кризи от инфекции на горните дихателни пътища, от студ и от влага. Астматичните кризи са най-чести през нощта и през ранните сутрешни часове. Те се изразяват в затруднено издишване, придружено от свистене, без да има кашлица или отхрачване на каквито и да било секрети.
Сърдечно-съдова система. Без особености, но детето се оплаква от лесна уморяемост.
Уринарна система. Без особености.
Кожа. Кожата е нормална, с изключение на дланите на ръцете и на пръстите, където е суха и се бели на ситни, трицевидни люспи. Не се поти повече от нормалното. Не се наблюдават брадавици и рогови образувания.
Опорно-двигателен апарат. Без особености.
Обща чувствителност. Не обича студа, предпочита де му е по-топло. На море се чувства добре, но предпочита планината.
Нервна система. Сънят е добър. Според майката детето е много нервно и раздразнително и има страх от затворено пространство. Умерено притеснителен и много чувствителен и тревожен. Споделя проблемите си.
Клиничен преглед. Тегло 67 кг при ръст 167 см ( втори по височина в класа, въпреки че е тръгнал на училище една година по-рано ). В момента на прегледа вътрешния статус е без особености.
Параклинични изследвания: леко положителна кожно-алергична проба към домашен прах, намалени ФЕО 1 и ФЕО 1 / ФВК.
Назначено лечение.
Пумон хиктамин 15 СН – 5 гранули сутрин
Калкареа фосфорика 9 СН – 5 гранули преди обяд, на четни дати.
Дулкамара 9 СН – 5 гранули преди обяд, на нечетни дати.
Арсеникум Албум 15 СН – 5 гранули вечер.
Осцилококцинум – по 1 флакон доза всяка сряда.
Туберкулинум 15 СН – по 10 гранули на 1-во и на 15-то число от месеца.
Обсъждане.
Пумон Хистамин
– назначава се системно при всякакви дихателни алергии с цел да се стимулира организма сам да се справи с алергичните състояния. Установено ин витро е, че продължителното приемане на Пумон Хистамин, получен от бял дроб на морско свинче по време на алергичен шок след предварителната му сенсибилизация, потиска дегранулацията на мастоцитите.
Калкареа Фосфорика
. Основания за изписване на това хомеопатично лекарство са : апетит за солени храни, чести инфекции на горните дихателни пътища със склонност към спастични прояви, влошаване на състоянието от студ и влага, издължена конституция и лесна уморяемост.
Дулкамара
– основен медикамент в хомеопатията за влошаване от влага и студ.
Арсеникум Албум
. Това хомеопатично лекарство е изписано с оглед на нощните пристъпи на бронхиална астма, с преобладаващ спазъм на дихателните пътища и липсваща или оскъдна кашлица без отделяне на секрети. Приемането вечер ще разреди тези пристъпи. Сухата екзема с лющене на кожата под формата на ситни трицевидни люспи, зиморничавостта и лесната уморяемост са допълнителни доводи за назначаване на Арсеникум Албум. Фактът, че майката на детето е със сенна хрема, а неговият дядо е с бронхиална астма, говори за унаследена патология, което също е в подкрепа на включването в лечението на Арсеникум Албум.
Осцилококцинум
. С профилактична цел по отношение на честите инфекции на горните дихателни пътища веднъж седмично се приема по 1 флакон – доза от този медикамент. Това води до повишаване на имунната защита на организма.
Туберкулинум
. Приемането 1-2 пъти месечно на 10 гранули от това хомеопатично лекарство е препоръчително за астенични деца с чести инфекции на горните дихателни пътища с или без спастични прояви. Влошаването от влажно време и студ, издължената конструкция и повишената нервност, съпроводена от свръхчувствителност, сухата екзема са допълнителни доводи в полза на Туберкулинум.
Контролният преглед е на 04.02.1999 г. През изминалия период детето не е боледувало и не е имало пристъп на бронхиална астма.
Новата поддържаща схема е:
Калкареа Фосфорика 9 СН – 5 гранули сутрин, след сън, на четни дати след сън, на нечетни дати.
Пумон Хистамин 15 СН – 5 гранули вечер.
Арсеникум Албум 30 СН – 10 гранули в понеделник и четвъртък.
Осцилококцинум – по 1 флакон – доза през сряда.
Туберкулинум 15 СН – 10 гранули на 15-то число.
Следващият контролен преглед е на 10.03.1999 г. за изминалия месец детето не е имало никакви здравословни проблеми.
Новата поддържаща схема е:
Калкареа Фосфорика 9 СН – 5 гранули сутрин, на четни дати.
Пумон Хистамин 15 СН – 5 гранули сутрин, на нечетни дати.
Арсеникум Албум 30 СН – 10 гранули в понеделник и четвъртък.
Туберкулинум – 10 гранули на 15-то число.
На 09.04.1999 г е поредният контролен преглед. След прекаран месец без каквито и да било здравословни проблеми, поддържащата схема е следната:
Калкареа Фосфорика 9 СН – 5 гранули сутрин, на четни дати.
Пумон Хистамин 15 СН – 5 гранули сутрин, на нечетни дати.
Арсеникум Албум 15 СН – 10 гранули в неделя.
Туберкулинум 15 СН – 10 гранули на 15-то число от месеца.
След още няколко прегледа за интервал от няколко месеца Р. Костадинов остава на следната поддържаща терапия, назначена на 09.0.11.1999 г.:
Арсеникум Албум 15 СН – 10 гранули в неделя.
Пумон Хистамин 30 СН – 10 гранули в сряда.
Дулкамара 9 СН – 5 гранули дневно при нужда – повишена влажност.

Всичко за Хомеопатията на едно място

Научете как действа Хомеопатията и всичко за Хомеопатичните лекарства

Нашите специалисти

Нашите специалисти имат дългогодишен опит и индивидуален подход към всеки пациент

Д-р МАРИЯН ИВАНОВ

Основател и Собственик, Вътрешни болести

Специалист по вътрешни болести. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия.

Д-р Даринка Русева

Вътрешни болести, Физиотерапия и рехабилитация, Хомеопатия NLS диагностика "Биоплазма" - Биоскенер

Работила в детско и вътрешно отделение на Районна болница Ботевград, кардиологично и физиотерапевтично отделение в санаториум МВР гр. Банкя.

Д-р Надежда Гурянова

Вътрешни болести Рефлексотерапия, Хомеопатия и Рейки терапия

Д-р Надежда Гурянова е завършила в Русия средно медицинско образование със специалност акушерство физиотерапия и масаж.

Д-р Райна Жейнова

Детски болести, Хомеопатия

Д-р Райна Жейнова еспециалист по детски болестиот 1996 г.. Работила е като участъков педиатър в гр. Търговище в продължение на 13 години

Диляна Велчева

Аурадиагностика

Диляна Велчева е специалист по аурадиагностика, завършила курс на обучение към Украинската школа "Ауралайф".Икономист по образование

Росица Тончева

Магистър по здравословно и диетично хранене

Росица Тончева Тончева е магистър по здравословно и диетично хранене с опит в тази област повече от 30 години.

МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД

„МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД

Благодарение на осигурената от ЕС финансова помощ „МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД успява да запази служителите си – лекари и персонал и дори да наеме

ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР

ИСКАТЕ ДА НАПРАВИТЕ ИЗНЕНАДА?!

Приятна, Нестандартна, Запомняща се

Подарете ПОДАРЪЧЕН СЕРТИФИКАТ „ФИТОЛЕК” – една оригинална и модерна идея, чрез която да доставите удоволствие на Ваш близък, приятел, колега или дете, като ги накарате да се почувстват отпочинали и пълни с енергия. И най - важното - ще им подарите здраве и ще повишите качеството им на живот!

Прочети повече

Какво казват пациентите за нас


„Посещавам МЦ „Фитолек" от 2006 г. Обърнах се за помощ към д-р Мариян Иванов, тъй като дъщеря ни, която тогава беше на 1 година и половина, боледуваше често и за съжаление обикновените вирусни инфекции се развиваха бързо в бактериални и се налагаше антибиотично лечение. Благодарение на грижите на д-р Иванов тя започна да...
Катя Казанджиева

  Здравейте Д-р Иванов, Все се каня да напиша мейл, с който да Ви благодаря и все не намирах време до днес, за което съжалявам. Бих искала да благодаря от името на цялото ми семейство за грижите и вниманието, с което дарявахте майка ми–Милка Трайкова - Петрова, която живя 7 години и се бори с онкологично заболяване. Искам да...
Евелина

Много съм доволен от професионализма и качеството на обслужване, на които станах свидетел в хомеопатичен център "Фитолек".
Иван Кръстев

Благодарим на д-р Мариян Иванов за доброто отношение и отличните познания в  областите с които се занимава и за доброто което прави на хората, търсещи помощ! С най-искрени благодарности и поздравления!
сем. Добреви

За мен д-р Иванов е образец за лекар! С познанията и вниманието което получава всеки негов пациент. Винаги съм разбирала "личен лекар", като израз да означава лекар, които може да подържа тялото и духът ти здрави, това за мен е мерило за добър лекар. Д-р Иванов благодаря че те има и ми даваш толкова вяра, че нещата могат да бъдат...
В. Георгиева - София

Повече от половин година посещавам медицинския център и съм много доволна. Всички тук са много внимателни и са големи специалисти. Бях много зле с нервната система, имах такива симптоми и нервни кризи, който ме караха да мисля, че всеки момент ще умра. Бях отчаяна и изпаднала в депресия. Благодарение на д-р Мариян Иванов всичко...
Боряна Цветкова - София

Много сме доволни от д-р Иванов! Благодарим за вниманието и доброто отношение към нас! Карина Велибашева и мама Петя :)
Карина Велибашева

За мен , д-р Надежда Гурянова е рядко срещан специалист в България. Тя има прекрасна медицинска подготовка, успоредно с това  е и перфектен хомеопат.Непрекъснато се усъвършенства, посещавайки различни курсове и семинари. Всичко това й помага да се справя и с най-заплетените случаи в своята практика. Отзивчивостта й е...
Цвете Стоянова, гр. София

Със сина ми идваме при д-р Иванов от 5 години. Пред антибиотиците, инжекцийте и "Вентолин" за алергия и астма избрахме хомеопатичните препарати и опита на д-р Мариян Ианов в комбинирането им. Благодарна съм за знанията, които е придобил и които с такава лекота прилага. Нека Господ да му дава здраве, дълъг живот и нови...
Ани, Ангел и Александър Томови

  Огромни благодарности и поклон пред д-р Гурянова! В пълния смисъл на думата тя спаси моята дъщеря Гергана. Загрижеността, професионализмът с точно поставената диагнозата помогнаха на дъщеря ми. Сърдечно БЛАГОДАРЯ!!! Албена Христова, майка на Гергана Тонева 26.04.2014 г  
Албена Христова

В лицето на д-р Русева срещнах ЧОВЕКА!!! И ДОКТОРА!!! Благодаря Ви от сърце!!! 16.08.2014 г гр. Тервел    
Mариана Костадинова

Д-р Иванов е вълшебник! Той лекува с едни малки зрънца които вършат вълшебство. Аз съм възрастна жена на 69 г. и от дълги години страдам от алергия. Последните  10 месеца алергията ме притисна много жестоко. Всеки един Божи ден в обриви, сърбежи по цялото тяло с главоболие и безсъние. Но съм имала късмет да попадна на лечението на...
Надежда Минева

Дъщеря ми Симона е на 5 г. и половина. Преди да дойдем при д-р Мариян  Иванов тя боледуваше по два пъти всеки месец и много често се налагаше да пие антибиотици. Откакто се лекуваме  с хомеопатия тя разреди боледуванията и вече се разболява един до два пъти в годишно. БЛАГОДАРЯ!!!
Светла Иванова

Синът ми бе с поставена диагноза бронхиална астма от 3 годишната си възраст. Посещаваме д-р Мариян Иванов от 4 г.. През всичките тези години детето разреди епизодите на кашлица и задух, няма нощни пристъпи и много рядко боледува. Мога да кажа, че е напълно оздравял. Благодаря!!!
Моника Павлова

"Има някакъв нов начин на лечение"- каза моята позната преди 16 години когато на разходка в парка споделих с нея,че синът ми (тогава 7 годишен) има диагноза бронхиална астма. Двамата със съпруга ми вече от 3-4 години живеехме с мисълта за това състояние на детето ни и се въртяхме в омагьосания кръг на астматичните пристъпи и...
Стефи Чоева
Прочети всички

Последните Новини от Нас

Разгледайте най-актуалното от Медицински Център "Фитолек"

17-07-2023

Пакет “Чакра Фитолек” за баланс на 7-те чакри

                                                                                                                                                                                                                Пълен набор чайове от серията “Чакра Фитолек” – 7 билкови чая, за балансиране на 7-те основни чакри на човека. Всеки чай включва билки,...
04-07-2023

Офталмо Фитолек за бистър поглед

Офталмо за бистър поглед Влияе благоприятно на сърдечно-съдовата дейност, кръвообръщението и...
04-07-2023

ФемоМакс Фитолек

  ФемоМакс Фитолек за Женско здраве Подобрява функцията на яйчниците и матката. Подкрепя нервно - хормоналното...
04-07-2023

Чай Грация Фитолек

ЧайГрация Фитолек- за Изящна Фигура   Чаят Грация Фитолек подобрява сърдечно-съдовата...

Нашите партньори

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

  • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
  • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти