Пон-Съб: 9:30 до 17:30

АРТРОЗНА БОЛЕСТ

ПЪРВИ ПРЕГЛЕД ПОВОД ЗА КОНСУЛТАЦИЯТА
Е.Т., на 77 години, посещава за пръв път кабинета на 23.11.2000 г. по повод на артрозна болест. По този повод е лекувана с всякакви нестероидни противовъзпалтелни средства, а в момента 1-2 пъти дневно приема.

По 25 мг. “Волтарен” в комбинация с “Ранитидин”. Другите лекарства, които приема са “Атенолол”, “Кардикет”, “Дилтиазем” и “Вазеопрен” по повод на високо кръвно налягане, появило се след настъпване на менопауза и прекаран микроинфаркт.

Преглед на различните системи

Храносмилателна система: Апетитът е добър. Няма предпочитания или отвращения към определени храни. Преди години е имала леки болки в горната част на корема и киселини, но в момента няма стомашно-чревни проблеми.

УНГ система без особености.

Глава без особености.

Дихателна системабез особености, като се изключи воден плеврит, прекаран през 1948 г.

Сърдечно-съдова система: Установено високо кръвно налягане с максимални стойности до 180/ 110. Преди години прекарала микроинфаркт.

Уринарна системабез особености.

Кожа: Кожата е мазна, с повишено изпотяване под мишниците. Няма кожни проблеми.

Генитална система: Установен тумор на лявата гърда. След тотална резекция била проведена химио и лъчетерапия. Две нормално протекли бременности и раждания. Менопауза, настъпила на 43-44 г. възраст.

Опорно-двигателен апарат: Рентгенологично доказани артрозни промени на коленни стави и по хода на целия гръбначен стълб – двустранна гонартроза и генерализирана спондилоартроза. Болките в колената и кръста са влошават от студ и влага и са облекчават от топло и покой. Налице е лека сутрешна скованост в почти всички стави, която отминава за 5-10 минути.

Обща чувствителност: Не обича да и е горещо и не понася директните слънчеви лъчи, не понася и стегнати дрехи около врата.

Нервна система: Спи по 5-6 часа в денонощието, но това и е достатъчно определя се като лесно възбудима и гневлива. Изключително бъбрива. Няма страхове до степен на фобии, няма фикс идеи. Няма склонност към депресивни състояния, напротив – определя се като абсолютен оптимист. Търсене на утеха – зависи.

Клиничен преглед
Бял дроб чисто везикуларно дишане

без хрипове. Сърдечно-съдова система – ритмична, нормофреквентна сърдечна дейност, кръвно налягане 150/90. Черен дроб и слезка – не се палпират.

Параклинични изследвания. Нормални, но е налице склонност към периодично леко повишаване на кръвната захар.

Назначено хомеопатично лечение:

“Бриониа алба” в разреждане 9 СН – два пъти дневно по 5 гранули.
“Калкареа флуорика” в разреждане 9 СН – по 5 гранули дневно на четни дати.
“Туя окциденталис” в разреждане 9 СН – по 5 гранули дневно – на нечетни дати.
“Лахезис мутус” в разреждане 15 СН – по 10 гранули в неделя.
“Сулфур” в разреждане 15 СН – по 10 гранули в четвъртък.

Обсъждане
“Бриониа алба” е основен симптоматичен медикамент за лечение на ставни заболявания, протичащи с болка, облекчаваща се от покой и топлина. Допълнително основание за предписване на този медикамент е изразеният му тропизъм към синовиалната мембрана на ставите.
“Калкареа флуорика” се използва системно при артрозна болест със склонност към ошипяване и деформация на ставите и при наличие на краткотрайна сутрешна скованост, изчезваща след раздвижване.
“Туя окциденталис” е основен хомеопатичен медикамент за лечение на сикотични заболявания, към които спада и артрозата. Допълнително основание за използване на този медикамент са влошаването на ставните болки от влага и студ, мазната кожа, повишеното изпотяване под мишниците и непрекъснатата терапия по повод артрозата и високото кръвно налягане. Основание за предписване на “Туя окциденталис” е и анамнезата за тумор на лявата гърда.
“Лахезис мутус” до голяма степен отговаря на чувствителния тип на жената – тя не обича да и е горещо, не понася директните слънчеви лъчи и стегнати дрехи около врата и едновременно с това е изключително бъбрива и раздразнителна. Повишаването на кръвното налягане след настъпването на менопауза също е сериозен аргумент за употребата на “Лахезис мутус”.
“Сулфур” е назначен, тъй като жената до голяма степен отговаря и на чувствтелния тип “Сулфур” със своя оптимизъм, въпреки сериозните заболявания, с непоносимостта и към топлина и към директни слънчеви лъчи и със склонността към нарушаване на въглехидратната обмяна и към повишаване на кръвното налягане. Допълнително основание за предписване на този медикамент е изразеният му тропизъм към ставните хрущяли, а както знаем артрозната болест се характеризира основно с тяхното изтъняване и разрушаване.

Следващият преглед е на 04.01.2001 г. По отношение на ставните си проблеми болната се чувства отлично. Проходила е без бастун, без който преди това не е можела да ходи, а няколко дни след началото на хомеопатичното лечение е спряла приемането на “Волтарен”. Едновременно с това е забелязала и понижение на кръвното налягане, поради което е спряла “Дилтиазем” и е намалила използването на “Кардикет” от два пъти по една таблетка до два пъти по 1/2 таблетка.

Всичко за Хомеопатията на едно място

Научете как действа Хомеопатията и всичко за Хомеопатичните лекарства

Нашите специалисти

Нашите специалисти имат дългогодишен опит и индивидуален подход към всеки пациент

Д-р МАРИЯН ИВАНОВ

Основател и Собственик, Вътрешни болести

Специалист по вътрешни болести. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия.

Д-р Даринка Русева

Вътрешни болести, Физиотерапия и рехабилитация, Хомеопатия NLS диагностика "Биоплазма" - Биоскенер

Работила в детско и вътрешно отделение на Районна болница Ботевград, кардиологично и физиотерапевтично отделение в санаториум МВР гр. Банкя.

Д-р Надежда Гурянова

Вътрешни болести Рефлексотерапия, Хомеопатия и Рейки терапия

Д-р Надежда Гурянова е завършила в Русия средно медицинско образование със специалност акушерство физиотерапия и масаж.

Д-р Райна Жейнова

Детски болести, Хомеопатия

Д-р Райна Жейнова еспециалист по детски болестиот 1996 г.. Работила е като участъков педиатър в гр. Търговище в продължение на 13 години

Диляна Велчева

Аурадиагностика

Диляна Велчева е специалист по аурадиагностика, завършила курс на обучение към Украинската школа "Ауралайф".Икономист по образование

Росица Тончева

Магистър по здравословно и диетично хранене

Росица Тончева Тончева е магистър по здравословно и диетично хранене с опит в тази област повече от 30 години.

МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД

„МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД

Благодарение на осигурената от ЕС финансова помощ „МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД успява да запази служителите си – лекари и персонал и дори да наеме

ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР

ИСКАТЕ ДА НАПРАВИТЕ ИЗНЕНАДА?!

Приятна, Нестандартна, Запомняща се

Подарете ПОДАРЪЧЕН СЕРТИФИКАТ „ФИТОЛЕК” – една оригинална и модерна идея, чрез която да доставите удоволствие на Ваш близък, приятел, колега или дете, като ги накарате да се почувстват отпочинали и пълни с енергия. И най - важното - ще им подарите здраве и ще повишите качеството им на живот!

Прочети повече

Какво казват пациентите за нас


Благодарение на грижите и отношението на д-р Угринова, животът отново може да е прекрасен! Благодаря на целия екип на Фитолек, който винаги ме кара да се чувствам специална и важна. Благодаря, че Ви има! 05.07.2013 г
Надежда Стойлкова - София

Благодарим на д-р Мариян Иванов за доброто отношение и отличните познания в  областите с които се занимава и за доброто което прави на хората, търсещи помощ! С най-искрени благодарности и поздравления!
сем. Добреви

„Посещавам МЦ „Фитолек" от 2006 г. Обърнах се за помощ към д-р Мариян Иванов, тъй като дъщеря ни, която тогава беше на 1 година и половина, боледуваше често и за съжаление обикновените вирусни инфекции се развиваха бързо в бактериални и се налагаше антибиотично лечение. Благодарение на грижите на д-р Иванов тя започна да...
Катя Казанджиева

Със сина ми идваме при д-р Иванов от 5 години. Пред антибиотиците, инжекцийте и "Вентолин" за алергия и астма избрахме хомеопатичните препарати и опита на д-р Мариян Ианов в комбинирането им. Благодарна съм за знанията, които е придобил и които с такава лекота прилага. Нека Господ да му дава здраве, дълъг живот и нови...
Ани, Ангел и Александър Томови

За мен д-р Иванов е образец за лекар! С познанията и вниманието което получава всеки негов пациент. Винаги съм разбирала "личен лекар", като израз да означава лекар, които може да подържа тялото и духът ти здрави, това за мен е мерило за добър лекар. Д-р Иванов благодаря че те има и ми даваш толкова вяра, че нещата могат да бъдат...
В. Георгиева - София

Д-р Иванов е вълшебник! Той лекува с едни малки зрънца които вършат вълшебство. Аз съм възрастна жена на 69 г. и от дълги години страдам от алергия. Последните  10 месеца алергията ме притисна много жестоко. Всеки един Божи ден в обриви, сърбежи по цялото тяло с главоболие и безсъние. Но съм имала късмет да попадна на лечението на...
Надежда Минева

Много сме доволни от д-р Иванов! Благодарим за вниманието и доброто отношение към нас! Карина Велибашева и мама Петя :)
Карина Велибашева

За мен , д-р Надежда Гурянова е рядко срещан специалист в България. Тя има прекрасна медицинска подготовка, успоредно с това  е и перфектен хомеопат.Непрекъснато се усъвършенства, посещавайки различни курсове и семинари. Всичко това й помага да се справя и с най-заплетените случаи в своята практика. Отзивчивостта й е...
Цвете Стоянова, гр. София

В лицето на д-р Русева срещнах ЧОВЕКА!!! И ДОКТОРА!!! Благодаря Ви от сърце!!! 16.08.2014 г гр. Тервел    
Mариана Костадинова

  Огромни благодарности и поклон пред д-р Гурянова! В пълния смисъл на думата тя спаси моята дъщеря Гергана. Загрижеността, професионализмът с точно поставената диагнозата помогнаха на дъщеря ми. Сърдечно БЛАГОДАРЯ!!! Албена Христова, майка на Гергана Тонева 26.04.2014 г  
Албена Христова

Много съм доволен от професионализма и качеството на обслужване, на които станах свидетел в хомеопатичен център "Фитолек".
Иван Кръстев

Дъщеря ми Симона е на 5 г. и половина. Преди да дойдем при д-р Мариян  Иванов тя боледуваше по два пъти всеки месец и много често се налагаше да пие антибиотици. Откакто се лекуваме  с хомеопатия тя разреди боледуванията и вече се разболява един до два пъти в годишно. БЛАГОДАРЯ!!!
Светла Иванова

  Здравейте Д-р Иванов, Все се каня да напиша мейл, с който да Ви благодаря и все не намирах време до днес, за което съжалявам. Бих искала да благодаря от името на цялото ми семейство за грижите и вниманието, с което дарявахте майка ми–Милка Трайкова - Петрова, която живя 7 години и се бори с онкологично заболяване. Искам да...
Евелина

Синът ми бе с поставена диагноза бронхиална астма от 3 годишната си възраст. Посещаваме д-р Мариян Иванов от 4 г.. През всичките тези години детето разреди епизодите на кашлица и задух, няма нощни пристъпи и много рядко боледува. Мога да кажа, че е напълно оздравял. Благодаря!!!
Моника Павлова

Повече от половин година посещавам медицинския център и съм много доволна. Всички тук са много внимателни и са големи специалисти. Бях много зле с нервната система, имах такива симптоми и нервни кризи, който ме караха да мисля, че всеки момент ще умра. Бях отчаяна и изпаднала в депресия. Благодарение на д-р Мариян Иванов всичко...
Боряна Цветкова - София
Прочети всички

Последните Новини от Нас

Разгледайте най-актуалното от Медицински Център "Фитолек"

17-07-2023

Пакет “Чакра Фитолек” за баланс на 7-те чакри

                                                                                                                                                                                                                Пълен набор чайове от серията “Чакра Фитолек” – 7 билкови чая, за балансиране на 7-те основни чакри на човека. Всеки чай включва билки,...
04-07-2023

Офталмо Фитолек за бистър поглед

Офталмо за бистър поглед Влияе благоприятно на сърдечно-съдовата дейност, кръвообръщението и...
04-07-2023

ФемоМакс Фитолек

  ФемоМакс Фитолек за Женско здраве Подобрява функцията на яйчниците и матката. Подкрепя нервно - хормоналното...
04-07-2023

Чай Грация Фитолек

ЧайГрация Фитолек- за Изящна Фигура   Чаят Грация Фитолек подобрява сърдечно-съдовата...

Нашите партньори

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

  • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
  • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти