Пон-Съб: 9:30 до 17:30

Имунитет

                                                                                                                             04

При малките по-късно се развива имуноглобулин А, който отговаря за локалния имунитет - достигат стойността му за възрастни чак към 8-ата година

Терминът имунитет включва всички механизми за предпазване на организма от чужда генетична информация, проникваща от околната среда - микроорганизми и техните продукти, храни, химикали, лекарства, цветен прашец и др.

Особености на имунната защита в детска възраст

Появата и съзряването на имунната система е сложен и продължителен процес. Той започва в ранния вътреутробен живот и достига своя максимум към пубертетно-юношеска възраст. До 4-6 месеца след раждането в организма на кърмачето се запазват майчини антитела, преминали през плацентата. Те са специфични срещу определени заболявания, които майката е прекарала и осигуряват пасивна защита на детето. Докато са малки децата, имунната система още се изгражда и това се компенсира с по-силни реакции на вродения тип имунна защита. Например, при възпаление на гърлото, възрастният би получил дразнене, болка при преглъщане, дрезгав глас и други локални прояви, докато кърмаче и малко дете ще вдигне много висока температура, може да бъде отпаднало, да повръща, да има болки в корема. Точна диагноза се поставя само след лекарски преглед.

За развитието на специфичния имунитет е необходимо време и срещи с различни вируси и бактерии. При децата отделните негови подсистеми съзряват с различна скорост. Закъснява развитието на имуноглобулин А, като стойностите на възрастни индивиди се установяват едва към 8-ата година. Това е главен имуноглобулин, отговарящ за т.нар. локален имунитет. Открива се в секретите (слюнка, сълзи, чревно и стомашно съдържимо, бронхиален секрет, секрети от пикочно-половата система, мляко, простатен секрет) и осъществява защитата на лигавицата спрямо различни външни агенти. С това се обяснява повишената склонност към инфекции на дихателната и стомашно-чревната система, както и на алергични реакции при деца в предучилищна възраст. Забавено е също развитието на специфичния имунитет, осъществяван чрез клетки, които имат способността директно да убиват микроорганизми, клетки, подпомагащи производството на антитела и такива, координиращи редица функции на придобития имунитет.

Фактори, повлияващи имунитета

Протичане на бременността, начин на хранене и живот на бременната жена. 

Профилактиката започва от момента на зачеването. Незрялата и развиваща се имунна система на плода е чувствителна на различни стимули от околната среда. Проблеми с плацентата, заболявания на майката могат да окажат негативно влияние. Пълноценното и балансирано хранене, позитивната нагласа, отказа от тютюнопушене (активно или пасивно) се оказват важна предпоставка за изграждане на добра имунна защита на детето.

Хранене

Майчината кърма не само спомага за по-бързото съзряване на стомашно-чревния тракт на кърмачето, който е входна врата за различни потенциални алергени. Тя съдържа редица противоинфекциозни фактори – причина естествено хранените деца да боледуват по-рядко.

Много хора си представят средствата за подкрепа на имунитета като хапчета, които могат да си купят в аптеката. Повечето от тях обаче са в кухнята ни. Съставките в храните, които стимулират имунитета са: белтъците, витамините А, С, Е и В6, желязото, цинкът и селенът, както и някои други вещества, съдържащи се в растенията – каротини, флавоноиди, сулфиди и сапонини. Разбира се, и млечнокиселите бактерии. Имунитетът се нарушава както от много ниско калорични диети, така и при прекалено висок прием на мазнини, а също така от еднообразно хранене. Най-добре усвоими са витамините и микроелементите от естествен произход. Редовната консулмация на пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, риба е от огромно значение за поддържането на добро здраве.

Замърсяване на околната среда

Атмосферният въздух (особено в големите градове) съдържа прах и различни химически вещества – димни газове, озон и азотни окиси, пушек и сажди. Тези съставки действат алергизиращо и директно увреждат ресничките на дихателните пътища, нарушавайки тяхната функция. Движенията им се забавят, а по този начин става неефикасно очистване на лигавиците от микроби и микрочастици.

Студ и влага

При студено и влажно време хората боледуват по-често от инфекции на дихателните пътища. Преохлаждането на дихателната лигавица води до известно отслабване на локалната й защита. Когато времето е студено и влажно, хората прекарват повече време в затворени помещения, където е налице по-висока концентрация на болестотворни причинители. По-сухият въздух вследствие на отоплението води до изсушаване на лигавицата на дихателните пътища, което е не по-малко вредно за нейната локална защита от преохлаждането й.

Алергия

Често в основата на повтарящи се дихателни инфекции стои алергия към определени вещества. Алергичната хрема е възпаление, свързано с подуване на носната лигавица и повишено отделяне на слуз. Това създава предпоставки за развитие и размножаване в горните дихателни пътища на болестотворни микроби. Инфекцията от своя страна засилва проявите на алергия в един порочен кръг.

Стрес

Доказано е, че при положително настроените хора нивото на антитела е по-високо, отколкото при мрачните и депресирани индивиди. Положителните емоции, здравият сън, смехът, спортът водят до отделяне на ендорфини, които имат имуностимулиращо действие.

Движение

Умерените и редовни физически усилия са от изключително значение за поддържането на добра форма и безспорно допринасят и за по-добрата устойчивост на организма. Прекомерните натоварвания обаче могат да доведат целия организъм до изтощение, в това число и неговата имунна система.

Препоръки

Когато сте бременна, мислете позитивно и с много любов за малкото същество, което очаквате! Хранете се балансирано и опитайте да не се излагате на тютюнев дим!

Кърмете детето си поне до 6-месечна възраст! Като поотрасне - предлагайте разнообразно меню, включвайки ежедневно храни от различните хранителни групи!

Като родители създайте в семейството ведра атмосфера на разбирателство, обич и взаимно уважение!

Стимулирайте детето да се занимава с някакъв вид физическа активност - спорт, танци, походи! Дайте му личен пример!

Организирайте семейно парти сред природата, походи в планината до различни красиви кътчета на родината ни!

При студено и влажно време обличайте детето си адекватно и дозирайте престоя на открито!

Не пушете в присъствието на детето си! При малките дихателната честота е по-висока, което означава, че те вдишват много повече цигарен дим от възрастните, при това без филтър. Проучвания сочат, че тези деца боледуват 3 пъти по-често от дихателни инфекции, възпаление на ушите и астма.

Как можем да стимулираме допълнително имунната защита на детето, така че то да се справя със сезонните инфекции?

Пчелният мед е прекрасен продукт, съдържа над 70 вещества и витамини, влияещи благоприятно на здравето, което дава основание на мнозина да го наричат „универсално лекарство“. Освен пчелния мед, съществуват и редица пчелни продукти с аналогично действие. Най-ценен по отношение защитата на организма от вирусни, бактериални и всякакви други инфекции, е прополисът (пчелен клей). Един лесен, сигурен и достъпен начин за стимулиране на имунитета е приложението на 30–процентна клеева тинктура в доза по капка за всяка година живот (при децата). Най-добре се усвоява приета в подсладени с мед топла вода или чай. Ако се правят продължителни курсове, е добре след месечно приложение, да се правят почивки за 7 до 10 дни. Прополисът под формата на прополисов мехлем за хрема, втриван няколко пъти дневно в ноздрите, упражнява силно противовъзпалително и директно противомикробно действие в областта на носоглътката. Съществуват и редица прополисови таблетки за смучене, които упражняват аналогично действие в областта на гърлото.

Редица етерични масла имат както имуностимулиращо, така и директно противомикробно действие - маслата от чаено дърво, лимон, лавандула, розмарин, евкалипт, бор и др. Микроорганизмите не развиват устойчивост към тях (както и към меда и прополиса). Лавандуловото масло действа и успокояващо. Лимоновото масло ускорява лимфния дренаж, жлъчно-чернодробната и бъбречната обмяна и по този начин помага за по-лесно елиминиране на микробните токсини. Билковите комбинации с еднопосочно действие взаимно усилват ефектите си. Могат да се ползват такива готови форми като спрей и да се впръскват сутрин върху дрехите на детето в близост до шията, а вечер – върху възглавницата му. Етерични масла във вид на кремове и мехлеми могат да се втриват в кожата около ноздрите, на челото, като по този начин излъчващите се аромати осигуряват активен противомикробен щит за подрастващите в продължение на 2 – 3 часа.

Най-утвърдените и често използвани фитопродукти за имуностимулация съдържат ехинацея и котешки нокът (саменто). Освен екстракти от тях, специфична хранителна добавка съдържа и важни за имунитета витамини и микроелементи – витамин С, витамин D, цинк и селен. Би могла да се прилага за деца над 3 години, като съдържанието на капсулата може да се смеси с мед, пюре или кисело мляко (ако детето не може да гълта капсули). За по-малките е добре през зимните месеци и преходните сезони да приемат както с профилактична, така и с лечебна цел чай със специфична билкова комбинация, която увеличава имунната и антиоксидантната защита на организма, повишава жизнения тонус и устойчивостта към неблагоприятни фактори.

Ваксините, приемани през устата, съдържат антигени от различни видове бактерии, най–чести причинители на рецидивиращи инфекции на дихателната система. Прилагат се по схема и представляват добра профилактика на бактериални усложнения след вирусни инфекции. Индивидуалната поносимост е различна и ако детето е разредило боледуванията след приема на такова лекарство, е добре да правите профилактични курсове есен и пролет в продължение на няколко години. При хронично носителство на бактерии в носоглътката, организмът се алергизира и може да реагира на приложението на такива препарати с болезнено увеличение на лимфните възли и други реакции. Освен че могат да предизвикат алергизиране и/или отключване на нежелани странични реакции, този тип препарати имат и друг недостатък – стимулират имунитета само по отношение на някои бактериални причинители на инфекции, но не профилактират повечето вирусни инфекции, които са и най-масови. 

Хомеопатичните препарати са изключително подходящи за мобилизиране на собствените защитни сили, при това без никакви странични действия или противопоказания, което ги прави особено подходящи за децата, а също и за бременните жени и за кърмещите майки. Най-често прилаганите хомеопатични лекарства за засилване капацитета на белите кръвни телца и с общо имуностимулиращо действие са Echinacea 5CH и Silicea 15CH – редуване по 5 гранули през ден. Oscillococcinum се прилага по 1 флакон седмично за стимулиране на антивирусния имунитет. При чести стрептококови или стафилококови инфекции се прилагат с успех ежедневно или през ден по 5 гранули Streptococcinum 15CH или Staphyllococcinum 15CH. Apis mellifica 15СН е подходящ при съмнения за алергична компонента в честите боледувания. Pulsatilla 30СН (по 5 гранули ежедневно или през ден) е чудесно лекарство при често боледуване, провокирано от стрес, свързан с тръгване на градина или училище и раздяла от родителите. В идеалния случай лекар хомеопат подбира измежду множеството възможни медикаменти онези, които най-точно отговарят на индивидуалната реактивност на болния и съответно осигуряват оптимален ефект. Спазването на подходящи профилактични програми за често боледуващи деца може значително да разреди боледуванията и да направи тяхното протичане по-леко.

  За контакти: 

МЦ "Фитолек"

след записване на тел.02/962 48 22 

Интервю на д-р Жейнова за сайта www zdravideca.bg

Всичко за Хомеопатията на едно място

Научете как действа Хомеопатията и всичко за Хомеопатичните лекарства

Нашите специалисти

Нашите специалисти имат дългогодишен опит и индивидуален подход към всеки пациент

Д-р МАРИЯН ИВАНОВ

Основател и Собственик, Вътрешни болести

Специалист по вътрешни болести. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия.

Д-р Даринка Русева

Вътрешни болести, Физиотерапия и рехабилитация, Хомеопатия NLS диагностика "Биоплазма" - Биоскенер

Работила в детско и вътрешно отделение на Районна болница Ботевград, кардиологично и физиотерапевтично отделение в санаториум МВР гр. Банкя.

Д-р Надежда Гурянова

Вътрешни болести Рефлексотерапия, Хомеопатия и Рейки терапия

Д-р Надежда Гурянова е завършила в Русия средно медицинско образование със специалност акушерство физиотерапия и масаж.

Д-р Райна Жейнова

Детски болести, Хомеопатия

Д-р Райна Жейнова еспециалист по детски болестиот 1996 г.. Работила е като участъков педиатър в гр. Търговище в продължение на 13 години

Диляна Велчева

Аурадиагностика

Диляна Велчева е специалист по аурадиагностика, завършила курс на обучение към Украинската школа "Ауралайф".Икономист по образование

Росица Тончева

Магистър по здравословно и диетично хранене

Росица Тончева Тончева е магистър по здравословно и диетично хранене с опит в тази област повече от 30 години.

МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД

„МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД

Благодарение на осигурената от ЕС финансова помощ „МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД успява да запази служителите си – лекари и персонал и дори да наеме

ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР

ИСКАТЕ ДА НАПРАВИТЕ ИЗНЕНАДА?!

Приятна, Нестандартна, Запомняща се

Подарете ПОДАРЪЧЕН СЕРТИФИКАТ „ФИТОЛЕК” – една оригинална и модерна идея, чрез която да доставите удоволствие на Ваш близък, приятел, колега или дете, като ги накарате да се почувстват отпочинали и пълни с енергия. И най - важното - ще им подарите здраве и ще повишите качеството им на живот!

Прочети повече

Какво казват пациентите за нас


За мен д-р Иванов е образец за лекар! С познанията и вниманието което получава всеки негов пациент. Винаги съм разбирала "личен лекар", като израз да означава лекар, които може да подържа тялото и духът ти здрави, това за мен е мерило за добър лекар. Д-р Иванов благодаря че те има и ми даваш толкова вяра, че нещата могат да бъдат...
В. Георгиева - София

Д-р Иванов е вълшебник! Той лекува с едни малки зрънца които вършат вълшебство. Аз съм възрастна жена на 69 г. и от дълги години страдам от алергия. Последните  10 месеца алергията ме притисна много жестоко. Всеки един Божи ден в обриви, сърбежи по цялото тяло с главоболие и безсъние. Но съм имала късмет да попадна на лечението на...
Надежда Минева

"Има някакъв нов начин на лечение"- каза моята позната преди 16 години когато на разходка в парка споделих с нея,че синът ми (тогава 7 годишен) има диагноза бронхиална астма. Двамата със съпруга ми вече от 3-4 години живеехме с мисълта за това състояние на детето ни и се въртяхме в омагьосания кръг на астматичните пристъпи и...
Стефи Чоева

Дъщеря ми Симона е на 5 г. и половина. Преди да дойдем при д-р Мариян  Иванов тя боледуваше по два пъти всеки месец и много често се налагаше да пие антибиотици. Откакто се лекуваме  с хомеопатия тя разреди боледуванията и вече се разболява един до два пъти в годишно. БЛАГОДАРЯ!!!
Светла Иванова

За мен , д-р Надежда Гурянова е рядко срещан специалист в България. Тя има прекрасна медицинска подготовка, успоредно с това  е и перфектен хомеопат.Непрекъснато се усъвършенства, посещавайки различни курсове и семинари. Всичко това й помага да се справя и с най-заплетените случаи в своята практика. Отзивчивостта й е...
Цвете Стоянова, гр. София

Благодарим на д-р Мариян Иванов за доброто отношение и отличните познания в  областите с които се занимава и за доброто което прави на хората, търсещи помощ! С най-искрени благодарности и поздравления!
сем. Добреви

  Огромни благодарности и поклон пред д-р Гурянова! В пълния смисъл на думата тя спаси моята дъщеря Гергана. Загрижеността, професионализмът с точно поставената диагнозата помогнаха на дъщеря ми. Сърдечно БЛАГОДАРЯ!!! Албена Христова, майка на Гергана Тонева 26.04.2014 г  
Албена Христова

  Здравейте Д-р Иванов, Все се каня да напиша мейл, с който да Ви благодаря и все не намирах време до днес, за което съжалявам. Бих искала да благодаря от името на цялото ми семейство за грижите и вниманието, с което дарявахте майка ми–Милка Трайкова - Петрова, която живя 7 години и се бори с онкологично заболяване. Искам да...
Евелина

Синът ми бе с поставена диагноза бронхиална астма от 3 годишната си възраст. Посещаваме д-р Мариян Иванов от 4 г.. През всичките тези години детето разреди епизодите на кашлица и задух, няма нощни пристъпи и много рядко боледува. Мога да кажа, че е напълно оздравял. Благодаря!!!
Моника Павлова

Благодарение на грижите и отношението на д-р Угринова, животът отново може да е прекрасен! Благодаря на целия екип на Фитолек, който винаги ме кара да се чувствам специална и важна. Благодаря, че Ви има! 05.07.2013 г
Надежда Стойлкова - София

Много сме доволни от д-р Иванов! Благодарим за вниманието и доброто отношение към нас! Карина Велибашева и мама Петя :)
Карина Велибашева

Много съм доволен от професионализма и качеството на обслужване, на които станах свидетел в хомеопатичен център "Фитолек".
Иван Кръстев

„Посещавам МЦ „Фитолек" от 2006 г. Обърнах се за помощ към д-р Мариян Иванов, тъй като дъщеря ни, която тогава беше на 1 година и половина, боледуваше често и за съжаление обикновените вирусни инфекции се развиваха бързо в бактериални и се налагаше антибиотично лечение. Благодарение на грижите на д-р Иванов тя започна да...
Катя Казанджиева

Повече от половин година посещавам медицинския център и съм много доволна. Всички тук са много внимателни и са големи специалисти. Бях много зле с нервната система, имах такива симптоми и нервни кризи, който ме караха да мисля, че всеки момент ще умра. Бях отчаяна и изпаднала в депресия. Благодарение на д-р Мариян Иванов всичко...
Боряна Цветкова - София

В лицето на д-р Русева срещнах ЧОВЕКА!!! И ДОКТОРА!!! Благодаря Ви от сърце!!! 16.08.2014 г гр. Тервел    
Mариана Костадинова
Прочети всички

Последните Новини от Нас

Разгледайте най-актуалното от Медицински Център "Фитолек"

17-07-2023

Пакет “Чакра Фитолек” за баланс на 7-те чакри

                                                                                                                                                                                                                Пълен набор чайове от серията “Чакра Фитолек” – 7 билкови чая, за балансиране на 7-те основни чакри на човека. Всеки чай включва билки,...
04-07-2023

Офталмо Фитолек за бистър поглед

Офталмо за бистър поглед Влияе благоприятно на сърдечно-съдовата дейност, кръвообръщението и...
04-07-2023

ФемоМакс Фитолек

  ФемоМакс Фитолек за Женско здраве Подобрява функцията на яйчниците и матката. Подкрепя нервно - хормоналното...
04-07-2023

Чай Грация Фитолек

ЧайГрация Фитолек- за Изящна Фигура   Чаят Грация Фитолек подобрява сърдечно-съдовата...

Нашите партньори

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

  • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
  • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти