Пон-Съб: 9:30 до 17:30

Как с хомеопатия, билки и етерични масла да се борите с дихателните инфекции

85

В сезона на респираторните вируси от състоянието на имунитета зависи често ли ще боледува детето

Всички свързваме еceнтa с обагрянето нa пpиpoдaтa в тoпли opaнжeви нюaнcи, с прибирането на реколтата, но също така и с променливото време и високите температурни амплитуди, провокиращи различни здравословни проблеми - най-често у децата, но и при възрастните. 

Предразполагащи фактори

Захлаждането се явява само предразполагащ фактор, който води до понижение на имунитета, и това, което в ежедневието наричаме „настинка“, всъщност е инфекция. Вероятността да се разболеем, след като сме били в контакт с болен или с преносител на инфекция, зависи от това колко вирулентен (способен да предизвика заболявания) е инфекциозният причинител и колко е силна имунната ни система в този момент. При студено и дъждовно време намаляват значително игрите и разходките на открито, като по-голяма част от времето децата прекарват в затворени, отоплени помещения, с други деца и възрастни. По-рядкото проветряване, изсушаването на въздуха и интензивните контакти допринасят за по-честите инфекции на дихателните пътища – уста, нос, синусни кухини, гърло, ларинкс, трахея и бели дробове. Ако дихателната система е била продължително време изложена на дразнители от околната среда - прах, отработени газове, тютюнев дим и др., тя става уязвима към инфекции, причинени от различни микроорганизми.

Какво показват проучванията

При децата от ранна и предучилищна възраст 63% от инфекциите засягат горните дихателни пътища, като в над 90% от случаите се открива вирусен причинител и съответно антибиотиците са излишни. Тези заболявания зачестяват през есенно-зимно-пролетния период. Кърмачетата страдат относително пo-рядко поради пасивния имунитет, получен от майката. След 6-ата година заболяванията постепенно намаляват вследствие усъвършенстването на локалната защита на горните дихателни пътища. В училищна възраст ролята на бактериите нараства и те са изолирани при 20-25% от болните.

Как става заразяването

При кашляне, кихане и разговор около болния се създава заразена въздушна зона с радиус 2-3 метра, чрез която вирусите попадат в дихателните пътища на здрави хора. Друг възможен начин за предаване на инфекцията, макар и по-рядко, е чрез предмети от бита (играчки, дръжки на врати, общи кърпи). Болният е източник на зараза в продължение на 5-6 дни и представлява сериозна епидемична опасност при скрити и леки форми, особено когато не остава да се лекува у дома. Предаването на инфекцията става при тесен контакт (съжителство в една стая, посещение в кино, театър и др). Възможно е заразяване и в транспортно средство (трамвай, автобус), но не и на открито.

Основни прояви на инфекцията

В зависимост от това, дали става дума за грип или за друга вирусна инфекция, заболяването може да започне внезапно, а може и да се развие бавно и подмолно, в продължение на няколко дни. Освен повишената телесна температура, може да има силна отпадналост, болки в ставите и мускулите, хрема, кашлица, коремни болки, понякога повръщане и разстройство. Малките деца, дори и тези от предучилищна възраст, рядко се оплакват от болки в гърлото. Ако е обикновена вирусна инфекция, рутинните кръвни изследвания обичайно не показват сериозни отклонения. При кърмачета симптомите могат да бъдат неспецифични – отпадналост, неспокойствие и силен плач, липса на апетит и др. Картината е много динамична и може да се промени за часове или в рамките на 1-2 дни. Важни са активното наблюдение от страна на родителите и своевременната консултация с лекар.

Природосъобразни средства и хомеопатия за справяне с инфекцията

Вирусите не се повлияват от лечение с антибиотици – прилагането им е необходимо при настъпили бактериални усложнения.

При поява на първите болестни признаци е добре да се направи затопляща баня на краката с покачваща се температура, която може да се повтаря на всеки 2 часа. Полезни са инхалациите, компресите с извара на гърлото и разтриване на гърдите с балсами, съдържащи етерични масла. Широко разпространеният възглед, че повишената температура на всяка цена трябва да бъде свалена, не е правилен. Доказано е, че умерената температура (до 38,5°С ) е полезна, защото мобилизира имунната система да се бори с вирусите и бактериите.

При кърмачета и малки деца запушването на носа е сериозен проблем. То е причинено от обилната секреция и набъбналата в резултат на инфекцията лигавица. Когато дишането през носа е затруднено, то се осъществява през устата и това води до изсъхване и възпаление на лигавицата на гърлото. Препоръчително е неколкократно дневно механично почистване на носа и накапване на физиологичен серум или сребърна вода (тя упражнява и антисептично действие). Носните капки трябва да се прилагат 10-15 минути преди хранене, като се препоръчва, по възможност, двукратно накапване - първите 1-2 капки отбъбват лигавицата на ноздрите, след 5 минути - нови 1-2 капки, които проникват по-дълбоко в носните ходове. За промивки на носа е препоръчително и използването на морска вода под формата на спрей. При хрема помагат и инхалации с етерични масла от мента, лавандула, евкалипт, розмарин, бор, кипарис, чаено дърво и др. Те отпушват носа, намаляват главоболието и унищожават директно много от микробите. Инхалации могат да се направят и с лук и чесън, настъргани на ситно ренде, които се слагат във вряща вода.

Хомеопатията предлага един напълно безопасен и доста ефикасен метод за стимулиране на организма и неговите защитни сили за справяне с инфекциите на дихателната система. В първите 24 до 48часа от появата на симптоми на вирусна инфекция, се препоръчва прилагането на Oscillococcinum - приемане на три флакона, по един на всеки 6-8 часа, в 3 последователни дни.

Хомеопатичният препарат Paragrippe е много подходящ, когато вирусната инфекция е вече разгърната и протича с главоболие, болки в мускулите и очите, повишена температура и силна отпадналост. Съществуват и много други хомеопатични лекарства за борба с инфекциите, чието назначаване обаче е индивидуално, тъй като зависи от множество фактори. Ако детето е често боледуващо или с алергии, които затрудняват конвенционалното лечение, лекарят хомеопат може да назначи и индивидуална профилактично–оздравителна програма, с която постепенно да стимулира имунната и/или противоалергичната защита на организма. Така с определени хомеопатични комбинации се постига не само разреждане на боледуванията и преодоляване на алергичните епизоди, но се повлиява и евентално разрастване на трета сливица, тъй като това разрастване най–често се стимулира от чести инфекции и от алергична настройка.

Билколечение

Незаменим лечебен ефект имат билките. Те могат да се прилагат като чай, под форма на запарка за инхалация или да се втриват локално под форма на балсами с етерични масла. Ето групиране на различните лечебни растения според ефекта им върху организма:

Понижаващи температурата и предизвикващи изпотяване - сухи малини, липов цвят, черен бъз, бяла върба, иглика, маточина, дренки, трицветна теменуга

С антиоксидантно действие - мащерка, маточина, джинджифил, исландски лишей, черен бъз, салвия, шипка

Облекчаващи спазмите - мента, босилек, маточина, лайка, мащерка, пчелник, риган, горска слез

С отбъбващ ефект - инхалации с етерични масла от мента, евкалипт, лавандула

Подпомагащи отделянето на секрети от дихателните пътища - мащерка, джинджифил, живовляк, исландски лишей, лайка, евкалипт, балканска чубрица, бял бор, иглика, риган, горска слез, бяла ружа

Имуностимулиращи - ехинацея, котешки нокът, жен-шен. 

Ако изборът ни е труден, можем да изберем готовите билкови комбинации, налични в търговската мрежа.

С лечебна и профилактична цел могат да се използват още пчелен мед, като подсладител за чай, смесен с хлебна сода за смучене или объркан с джинджифил като средство против кашлица. Клеевата тинктура би могла да се използва като имуностимулиращо средство на капки, разтворена в топла, посладена вода, мляко, сок или сироп. Обичайната доза е два пъти дневно по толкова капки, колкото са годините на детето. При хрема може също да се прилага в комбинация с физиологичен разтвор или сребърна вода като капки за нос. Сребърната вода може да се използва и за гаргара при възпалено гърло. За стимулиране на имунната защита ще спомогне приемането на хранителни добавки, съдържащи витамин С, витамин D, цинк, селен и екстракти от ехинацея, саменто (котешки нокът), жен–шен, бъз и др.

Хигиенно-диетичен режим

Желателно е по време на боледуване да се намалят продуктите от животински произход, да се избягват тежки, мазни и запържени ястия. Храната трябва да е лека, по възможност течно-кашева – супи, пюрета, кремове. Добре е да се поемат повече течности – вода, плодови и зеленчукови сокове, чай. Те помагат за по-лесното отделяне на токсичните вещества от организма. Храната е желателно да се дава по-често, на малки порции. При възпаление на гърлото не се препоръчват кисели, лютиви, прекалено солени или горещи ястия.

Препоръки

При леко протичащи и неусложнени форми на вирусно заболяване могат да се прилагат с успех средства от народната медицина. Когато треската, кашлицата и другите болестни симптоми започнат внезапно и продължат повече от 2 дни, или има повторно повишение на температурата и влошаване на състоянието, е необходим преглед от лекар. Колкото по-рано вземем мерки и започнем лечение, толкова по-бързо ще отзвучи инфекцията и е по-малък рискът от сериозни усложнения.

За контакти:

МЦ „Фитолек“

след записване на тел. 02/962-48-22

Интервю на д-р Жейнова за сайта www zdravideca.bg

Всичко за Хомеопатията на едно място

Научете как действа Хомеопатията и всичко за Хомеопатичните лекарства

Нашите специалисти

Нашите специалисти имат дългогодишен опит и индивидуален подход към всеки пациент

Д-р МАРИЯН ИВАНОВ

Основател и Собственик, Вътрешни болести

Специалист по вътрешни болести. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия.

Д-р Даринка Русева

Вътрешни болести, Физиотерапия и рехабилитация, Хомеопатия NLS диагностика "Биоплазма" - Биоскенер

Работила в детско и вътрешно отделение на Районна болница Ботевград, кардиологично и физиотерапевтично отделение в санаториум МВР гр. Банкя.

Д-р Надежда Гурянова

Вътрешни болести Рефлексотерапия, Хомеопатия и Рейки терапия

Д-р Надежда Гурянова е завършила в Русия средно медицинско образование със специалност акушерство физиотерапия и масаж.

Д-р Райна Жейнова

Детски болести, Хомеопатия

Д-р Райна Жейнова еспециалист по детски болестиот 1996 г.. Работила е като участъков педиатър в гр. Търговище в продължение на 13 години

Диляна Велчева

Аурадиагностика

Диляна Велчева е специалист по аурадиагностика, завършила курс на обучение към Украинската школа "Ауралайф".Икономист по образование

Росица Тончева

Магистър по здравословно и диетично хранене

Росица Тончева Тончева е магистър по здравословно и диетично хранене с опит в тази област повече от 30 години.

МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД

„МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД

Благодарение на осигурената от ЕС финансова помощ „МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД успява да запази служителите си – лекари и персонал и дори да наеме

ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР

ИСКАТЕ ДА НАПРАВИТЕ ИЗНЕНАДА?!

Приятна, Нестандартна, Запомняща се

Подарете ПОДАРЪЧЕН СЕРТИФИКАТ „ФИТОЛЕК” – една оригинална и модерна идея, чрез която да доставите удоволствие на Ваш близък, приятел, колега или дете, като ги накарате да се почувстват отпочинали и пълни с енергия. И най - важното - ще им подарите здраве и ще повишите качеството им на живот!

Прочети повече

Какво казват пациентите за нас


Повече от половин година посещавам медицинския център и съм много доволна. Всички тук са много внимателни и са големи специалисти. Бях много зле с нервната система, имах такива симптоми и нервни кризи, който ме караха да мисля, че всеки момент ще умра. Бях отчаяна и изпаднала в депресия. Благодарение на д-р Мариян Иванов всичко...
Боряна Цветкова - София

Благодарение на грижите и отношението на д-р Угринова, животът отново може да е прекрасен! Благодаря на целия екип на Фитолек, който винаги ме кара да се чувствам специална и важна. Благодаря, че Ви има! 05.07.2013 г
Надежда Стойлкова - София

Д-р Иванов е вълшебник! Той лекува с едни малки зрънца които вършат вълшебство. Аз съм възрастна жена на 69 г. и от дълги години страдам от алергия. Последните  10 месеца алергията ме притисна много жестоко. Всеки един Божи ден в обриви, сърбежи по цялото тяло с главоболие и безсъние. Но съм имала късмет да попадна на лечението на...
Надежда Минева

За мен , д-р Надежда Гурянова е рядко срещан специалист в България. Тя има прекрасна медицинска подготовка, успоредно с това  е и перфектен хомеопат.Непрекъснато се усъвършенства, посещавайки различни курсове и семинари. Всичко това й помага да се справя и с най-заплетените случаи в своята практика. Отзивчивостта й е...
Цвете Стоянова, гр. София

Със сина ми идваме при д-р Иванов от 5 години. Пред антибиотиците, инжекцийте и "Вентолин" за алергия и астма избрахме хомеопатичните препарати и опита на д-р Мариян Ианов в комбинирането им. Благодарна съм за знанията, които е придобил и които с такава лекота прилага. Нека Господ да му дава здраве, дълъг живот и нови...
Ани, Ангел и Александър Томови

Дъщеря ми Симона е на 5 г. и половина. Преди да дойдем при д-р Мариян  Иванов тя боледуваше по два пъти всеки месец и много често се налагаше да пие антибиотици. Откакто се лекуваме  с хомеопатия тя разреди боледуванията и вече се разболява един до два пъти в годишно. БЛАГОДАРЯ!!!
Светла Иванова

До 1 г. на сина ми Никола бяха поставени най-различни диагнози - алергия към белтъка на краве мляко, атопичен дерматит и др.. След започване на хомеопатичното лечение, кожата на детето се изчисти, то не повръща и вече не спазваме никаква диета.
Рафаела Жекова

Синът ми бе с поставена диагноза бронхиална астма от 3 годишната си възраст. Посещаваме д-р Мариян Иванов от 4 г.. През всичките тези години детето разреди епизодите на кашлица и задух, няма нощни пристъпи и много рядко боледува. Мога да кажа, че е напълно оздравял. Благодаря!!!
Моника Павлова

Много съм доволен от професионализма и качеството на обслужване, на които станах свидетел в хомеопатичен център "Фитолек".
Иван Кръстев

„Посещавам МЦ „Фитолек" от 2006 г. Обърнах се за помощ към д-р Мариян Иванов, тъй като дъщеря ни, която тогава беше на 1 година и половина, боледуваше често и за съжаление обикновените вирусни инфекции се развиваха бързо в бактериални и се налагаше антибиотично лечение. Благодарение на грижите на д-р Иванов тя започна да...
Катя Казанджиева

"Има някакъв нов начин на лечение"- каза моята позната преди 16 години когато на разходка в парка споделих с нея,че синът ми (тогава 7 годишен) има диагноза бронхиална астма. Двамата със съпруга ми вече от 3-4 години живеехме с мисълта за това състояние на детето ни и се въртяхме в омагьосания кръг на астматичните пристъпи и...
Стефи Чоева

  Огромни благодарности и поклон пред д-р Гурянова! В пълния смисъл на думата тя спаси моята дъщеря Гергана. Загрижеността, професионализмът с точно поставената диагнозата помогнаха на дъщеря ми. Сърдечно БЛАГОДАРЯ!!! Албена Христова, майка на Гергана Тонева 26.04.2014 г  
Албена Христова

За мен д-р Иванов е образец за лекар! С познанията и вниманието което получава всеки негов пациент. Винаги съм разбирала "личен лекар", като израз да означава лекар, които може да подържа тялото и духът ти здрави, това за мен е мерило за добър лекар. Д-р Иванов благодаря че те има и ми даваш толкова вяра, че нещата могат да бъдат...
В. Георгиева - София

Много сме доволни от д-р Иванов! Благодарим за вниманието и доброто отношение към нас! Карина Велибашева и мама Петя :)
Карина Велибашева

В лицето на д-р Русева срещнах ЧОВЕКА!!! И ДОКТОРА!!! Благодаря Ви от сърце!!! 16.08.2014 г гр. Тервел    
Mариана Костадинова
Прочети всички

Последните Новини от Нас

Разгледайте най-актуалното от Медицински Център "Фитолек"

17-07-2023

Пакет “Чакра Фитолек” за баланс на 7-те чакри

                                                                                                                                                                                                                Пълен набор чайове от серията “Чакра Фитолек” – 7 билкови чая, за балансиране на 7-те основни чакри на човека. Всеки чай включва билки,...
04-07-2023

Офталмо Фитолек за бистър поглед

Офталмо за бистър поглед Влияе благоприятно на сърдечно-съдовата дейност, кръвообръщението и...
04-07-2023

ФемоМакс Фитолек

  ФемоМакс Фитолек за Женско здраве Подобрява функцията на яйчниците и матката. Подкрепя нервно - хормоналното...
04-07-2023

Чай Грация Фитолек

ЧайГрация Фитолек- за Изящна Фигура   Чаят Грация Фитолек подобрява сърдечно-съдовата...

Нашите партньори

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

  • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
  • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти