Пон-Съб: 9:30 до 17:30

КОГАТО ДЕТЕТО ТРЪГВА НА ДЕТСКО ЗАВЕДЕНИЕ-ХОМЕОПАТИЧНО ЛЕЧЕНИЕ НА ЕМОЦИОНАЛНИ И ПОВЕДЕНЧЕСКИ РАЗСТРОЙСТВА

Семейството е естествената среда, в която децата получават най – силни и трайни въздействия, оставящи в душите им дълбоки следи. Съвременните условия на живот обаче налагат голяма част от подрастващите от ранна възраст да бъдат отглеждани и възпитавани в детски ясли и градини. Детето напуска познатата обстановка на дома и попада сред нови хора, играчки и правила. Тази промяна е свързана с много вълнения, както за нас, така и за малкия човек. Процесът на приспособяване протича различно, в зависимост от индивидуалните характеристики на темперамента, характера и способността за комуникация.Ако детето поначало е общително, не се притеснява от непознати, любопитно е, обича да експериментира и свиква лесно с нови неща, периодът на адаптация ще е значително по – кратък.

Факт е, че повечето деца боледуват често през първите дни и седмици в детското заведение. Причините за това са няколко – раздялата с близките в рамките на деня (за някои деца това е сериозен стрес, предизвикващ понижаване на имунната защита), новата обстановка, контактът с нови хора и съответно – с нови вируси и бактерии, незрялата все още имунна защитана развиващия се детски организъм и др.. Има елегантен начин да спестим на децата стресиращите емоции, без при това те да станат сънливи и апатични и без да се пречи на способността им за концентрация. Чрез подходящ психологически подход, хомеопатия, билкови препарати, хранителни добавки и етерични масла можем да постигнем тази цел, избягвайки сериозните странични ефекти на конвенционалните лекарства. Описаните по – долу картини ще ви помогнат да се ориентирате в бурята от емоции и реакции, предизвикана на старта на детското заведение. Може в тях да разпознаете подходящото за вашето дете лекарство                                                                                                                                                                                                                                              72Тръгвайки на градина, силно привързаното към родителя дете ще преживее истинска драма. Всяка сутрин то ще отказва категорично да излезе от къщи, може да се вкопчва в мама, да плаче безутешно по пътя и на прага на детското заведение. Раздялата с родителя то приема като сигурен знак, че не е обичано и в стремежа си да се увери в противното, постоянно ще изисква доказателства: „Нали ме обичаш?“. Срамежливото и притеснително дете може да е стресирано

от необходимостта да комуникира с толкова непознати деца и възрастни без посредник. Ще му трябва много време, за да свикне с новата обстановка, да намери приятели и да се отпусне. Подходящо хомеопатично лекарство, което нежно ще балансира нервната система и ще подпомогне детето за по-лесно преодоляване на раздялата, е Pulsatilla в 15 или 30 CH.

В организирания колектив се толерират кротки, послушни, изпълнителни деца. По – буйните и палавите бързо се изнервят, не се подчиняват на дисциплината и създават проблеми на възпитателите и групата. Взаимните обвинения между учители и родители не допринасят особено за решаване на проблема. Необходимо е много търпение, адекватен подход и креативност за овладяване на ситуацията. За изключително неспокойните деца, които трудно се концентрират и не могат да задържат дълго време вниманието си на едно и също нещо, най – подходяща е Тarentula hispana в 15 или 30 СН. У дома тези деца трудно заспиват, имат нощни страхове. Изключително успокоително им действа музиката.

Неспокойни, вечно пипащи нещо с пръстчета, мърдащи ги, сякаш свирят на пиано, са деца, подходящи за Каlium bromatum в 15 или 30 CH. Ръцете им са непрекъснато в движение, трудно се концентрират, бързо се уморяват при умствени занимания. Спортът ги разтоварва от напрежението.

Наблюдавайте внимателно за промени в поведението на детето, особено ако е свръхчувствително и попива емоциите на околните. То може да се смее или шегува, след като е преживяло нещо ужасно, но тази „маска“ лесно пада. Емоциите могат да провокират най – различни психосоматични проблеми - коремни болки, безапетитие, безсъние, пристъпи на задух, кашлица, мускулни потрепвания, които се облекчават при отвличане на вниманието. В подобни случаи може да помогне Ignatia amara 30 CH.

Gelsemium sempervirens в 15 или 30 CH e подходящо за боязливи, силно притеснителни деца. Разговорите за предстоящо тръгване на ясла или градина посяват семенцата на страха и тревогата у тях. При притеснение те се изчервяват и изпотяват, треперят и имат чести позиви за ходене по малка или по голяма нужда. Хомеопатичното лекарство нежно ще балансира емоциите им и ще подпомогне адаптацията към новата ситуация.

При някои деца преживяният ужас от раздялата може да провокира нощни кошмари, които се проявяват с плач и/или викове по време на сън. Подходящо за тях е прилагането на Stramonium 15 или 30 CH.

През първите дни и седмици някои малчугани не се чувстват комфортно в детското заведение. Голямата група, новите приятели и играчки ги възбуждат и изтощават, от което вечерта се чувстват много изморени, но а не могат да заспят поради превъзбуда и наплив на мисли. В този случай ще помогне Coffea cruda в 15 или 30 CH.

Ако тръгването на детско заведение е било непосредствено предшествано от раждане на братче или сестриче, детето ще реши, че него го обичат по – малко от новороденото. Семената на ревността ще покълнат и това може да се изрази в агресивно и грубо поведение. Едно от хомеопатичните лекарства, подходящи да регулират проявите на ревност, наред с адекватния подход на родителите, е Lachesis mutusв 15 или 30 СН.

Всички описани хомеопатични лекарства се прилагат един – два пъти дневно, по 5 гранули. За баланс на нервната система, в добавка към съответното

хомеопатично лекарство, могат да допринесат и подбрани билкови комбинации под формата на чай, като Релакс Фитолек, съдържащи мента, маточина, жълт кантарион, пасифлора, лимонена трева и др. При нужда, децата над 3 – годишна възраст могат да приемат и хранителни добавки, комбиниращи полезните качества на билковите екстракти с определени витамини и микроелементи. Такава хранителна добавка е Антистрес Фитолек, съдържаща магнезий, цинк, витамин В6 и екстракти от валериана, пасифлора, лайка, мена и жълт кантарион. Приемането сутрин на 1 капсула от добавката ще стимулира детския организъм да си произведе вещества, които да възстановят нарушения емоционален баланс. Етеричните масла от лавандула, портокал и лимонова маточина също успокояват и балансират нервната система. Могат да се прилагат както в аромалампа, така и в аромадифузер под форма на медалион. Не е без значение факта, че етеричните масла имат и директно противомикробно действие, което ще предпазва малчуганите от инфекции.75 relaks174

                                                       

                     
                                                                   

      

Индивидуално подбраната профилактично – оздравителна програма от лекар - хомеопат ще балансира по нежен и подходящ за крехката детска възраст начин емоциите и нервните процеси и така ще преведе детето безболезнено през периода на адаптация. В допълнение, овладяването на стреса ще повиши защитните сили на организма спрямо вирусни и бактериални инфекции. При вече развити психосоматични симптоми също има какво да се приложи.

При често боледуване освен хомеопатията и хранителните добавки много полезни могат да ни бъдат етеричните масла и прополисът, защото микробите не развиват резистентност към тях, за разлика от антибиотиците (на основните средства за повишаване на имунитета ще се спрем по – подробно в следващ материал).

Практични съвети:

 1. Постарайте се предварително да запознаете детето с новата обстановка - заведете го на гости там, покажете му помещенията, нека поиграе в двора с другите деца, да свикне с обслужващия персонал. Така ще създадете у него интерес и желание да отиде в детското заведение.
 2. Запознайте персонала в групата с особеностите на вашето дете – непоносимости към храни и медикаменти, трудности при заспиване, напикаване или изпотяване по време на сън и др.
 3. Уместно е предварително да се погрижите, детето да бъде по – самостоятелно (активно да участва в хранене, миене, обличане, събличане), което ще го направи по - уверено в себе си и ще го предпази от ситуации на безпомощност.
 4. С новата храна детето ще свикне по – лесно, ако преди това сте ползвали услугите на детска кухня. Опитайте се предварително да въведете в режима детето същото времево разпределение на хранене, сън и бодърстване, както е в детското заведение.
 5. Нашето поведение и отношение е важно за продължителността на периода на приспособяване към новите условия. Понякога тревогата на майката е по – голяма от тревогата на детето. Ако тя с притеснено изражение на лицето 3 пъти му каже „довиждане“, мъничето усеща и разбира, че ако остане в групата, сигурно ще се случи нещо много ужасно и инстинктивно ще вземе решение, да не се разделя от родителя.                                                                                                                   76
 6. Планирайте започване на работа поне десетина дни след тръгване на детето на детско заведение, така ще можете постепенно да увеличавате времето на престой, за по - плавен преход към новите условия. Ако то се разболее в този период, няма да се налага да отсъствате по болест.
 7. Тревожни симптоми, показващи, че детето е стресирано, биха могли да бъдат неспокоен сън с кошмари, скърцане със зъби, чести коремни болки или главоболие, тикове, нощно напикаване, често боледуване и др. В тази връзка, ако определена ситуация в детското заведение е предизвикала тревога у малкия човек, нека да се погрижим да разберем, какво точно се е случило. После, под форма на игра или посредством театър с кукли, да се опитаме да разсеем напрежението. При по – тежки случаи е уместно да се потърси помощта на детски психотерапевт.

  Качествата, които децата развиват в добрата детска ясла и градина, ще им помогнат да се подготвят емоционално, интелектуално и социално не само за началните класове, но и за бъдещата си роля в обществото. Усилията, които ще положим като родители за подготовка преди първия учебен ден, ще бъдат многократно възнаградени. Да изберем най – доброто за нашето дете!  

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     д-р Райна Жейнова, педиатър – хомеопат, МЦ Фитолек

 

 

                                                                                                

Всичко за Хомеопатията на едно място

Научете как действа Хомеопатията и всичко за Хомеопатичните лекарства

Нашите специалисти

Нашите специалисти имат дългогодишен опит и индивидуален подход към всеки пациент

Д-р МАРИЯН ИВАНОВ

Основател и Собственик, Вътрешни болести

Специалист по вътрешни болести. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия.

Д-р Даринка Русева

Вътрешни болести, Физиотерапия и рехабилитация, Хомеопатия NLS диагностика "Биоплазма" - Биоскенер

Работила в детско и вътрешно отделение на Районна болница Ботевград, кардиологично и физиотерапевтично отделение в санаториум МВР гр. Банкя.

Д-р Надежда Гурянова

Вътрешни болести Рефлексотерапия, Хомеопатия и Рейки терапия

Д-р Надежда Гурянова е завършила в Русия средно медицинско образование със специалност акушерство физиотерапия и масаж.

Д-р Райна Жейнова

Детски болести, Хомеопатия

Д-р Райна Жейнова еспециалист по детски болестиот 1996 г.. Работила е като участъков педиатър в гр. Търговище в продължение на 13 години

Диляна Велчева

Аурадиагностика

Диляна Велчева е специалист по аурадиагностика, завършила курс на обучение към Украинската школа "Ауралайф".Икономист по образование

Росица Тончева

Магистър по здравословно и диетично хранене

Росица Тончева Тончева е магистър по здравословно и диетично хранене с опит в тази област повече от 30 години.

МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД

„МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД

Благодарение на осигурената от ЕС финансова помощ „МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД успява да запази служителите си – лекари и персонал и дори да наеме

ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР

ИСКАТЕ ДА НАПРАВИТЕ ИЗНЕНАДА?!

Приятна, Нестандартна, Запомняща се

Подарете ПОДАРЪЧЕН СЕРТИФИКАТ „ФИТОЛЕК” – една оригинална и модерна идея, чрез която да доставите удоволствие на Ваш близък, приятел, колега или дете, като ги накарате да се почувстват отпочинали и пълни с енергия. И най - важното - ще им подарите здраве и ще повишите качеството им на живот!

Прочети повече

Какво казват пациентите за нас


Синът ми бе с поставена диагноза бронхиална астма от 3 годишната си възраст. Посещаваме д-р Мариян Иванов от 4 г.. През всичките тези години детето разреди епизодите на кашлица и задух, няма нощни пристъпи и много рядко боледува. Мога да кажа, че е напълно оздравял. Благодаря!!!
Моника Павлова

Повече от половин година посещавам медицинския център и съм много доволна. Всички тук са много внимателни и са големи специалисти. Бях много зле с нервната система, имах такива симптоми и нервни кризи, който ме караха да мисля, че всеки момент ще умра. Бях отчаяна и изпаднала в депресия. Благодарение на д-р Мариян Иванов всичко...
Боряна Цветкова - София

"Има някакъв нов начин на лечение"- каза моята позната преди 16 години когато на разходка в парка споделих с нея,че синът ми (тогава 7 годишен) има диагноза бронхиална астма. Двамата със съпруга ми вече от 3-4 години живеехме с мисълта за това състояние на детето ни и се въртяхме в омагьосания кръг на астматичните пристъпи и...
Стефи Чоева

  Здравейте Д-р Иванов, Все се каня да напиша мейл, с който да Ви благодаря и все не намирах време до днес, за което съжалявам. Бих искала да благодаря от името на цялото ми семейство за грижите и вниманието, с което дарявахте майка ми–Милка Трайкова - Петрова, която живя 7 години и се бори с онкологично заболяване. Искам да...
Евелина

„Посещавам МЦ „Фитолек" от 2006 г. Обърнах се за помощ към д-р Мариян Иванов, тъй като дъщеря ни, която тогава беше на 1 година и половина, боледуваше често и за съжаление обикновените вирусни инфекции се развиваха бързо в бактериални и се налагаше антибиотично лечение. Благодарение на грижите на д-р Иванов тя започна да...
Катя Казанджиева

За мен , д-р Надежда Гурянова е рядко срещан специалист в България. Тя има прекрасна медицинска подготовка, успоредно с това  е и перфектен хомеопат.Непрекъснато се усъвършенства, посещавайки различни курсове и семинари. Всичко това й помага да се справя и с най-заплетените случаи в своята практика. Отзивчивостта й е...
Цвете Стоянова, гр. София

Със сина ми идваме при д-р Иванов от 5 години. Пред антибиотиците, инжекцийте и "Вентолин" за алергия и астма избрахме хомеопатичните препарати и опита на д-р Мариян Ианов в комбинирането им. Благодарна съм за знанията, които е придобил и които с такава лекота прилага. Нека Господ да му дава здраве, дълъг живот и нови...
Ани, Ангел и Александър Томови

  Огромни благодарности и поклон пред д-р Гурянова! В пълния смисъл на думата тя спаси моята дъщеря Гергана. Загрижеността, професионализмът с точно поставената диагнозата помогнаха на дъщеря ми. Сърдечно БЛАГОДАРЯ!!! Албена Христова, майка на Гергана Тонева 26.04.2014 г  
Албена Христова

За мен д-р Иванов е образец за лекар! С познанията и вниманието което получава всеки негов пациент. Винаги съм разбирала "личен лекар", като израз да означава лекар, които може да подържа тялото и духът ти здрави, това за мен е мерило за добър лекар. Д-р Иванов благодаря че те има и ми даваш толкова вяра, че нещата могат да бъдат...
В. Георгиева - София

Много сме доволни от д-р Иванов! Благодарим за вниманието и доброто отношение към нас! Карина Велибашева и мама Петя :)
Карина Велибашева

Благодарение на грижите и отношението на д-р Угринова, животът отново може да е прекрасен! Благодаря на целия екип на Фитолек, който винаги ме кара да се чувствам специална и важна. Благодаря, че Ви има! 05.07.2013 г
Надежда Стойлкова - София

Дъщеря ми Симона е на 5 г. и половина. Преди да дойдем при д-р Мариян  Иванов тя боледуваше по два пъти всеки месец и много често се налагаше да пие антибиотици. Откакто се лекуваме  с хомеопатия тя разреди боледуванията и вече се разболява един до два пъти в годишно. БЛАГОДАРЯ!!!
Светла Иванова

Благодарим на д-р Мариян Иванов за доброто отношение и отличните познания в  областите с които се занимава и за доброто което прави на хората, търсещи помощ! С най-искрени благодарности и поздравления!
сем. Добреви

Много съм доволен от професионализма и качеството на обслужване, на които станах свидетел в хомеопатичен център "Фитолек".
Иван Кръстев

Д-р Иванов е вълшебник! Той лекува с едни малки зрънца които вършат вълшебство. Аз съм възрастна жена на 69 г. и от дълги години страдам от алергия. Последните  10 месеца алергията ме притисна много жестоко. Всеки един Божи ден в обриви, сърбежи по цялото тяло с главоболие и безсъние. Но съм имала късмет да попадна на лечението на...
Надежда Минева
Прочети всички

Последните Новини от Нас

Разгледайте най-актуалното от Медицински Център "Фитолек"

17-07-2023

Пакет “Чакра Фитолек” за баланс на 7-те чакри

                                                                                                                                                                                                                Пълен набор чайове от серията “Чакра Фитолек” – 7 билкови чая, за балансиране на 7-те основни чакри на човека. Всеки чай включва билки,...
04-07-2023

Офталмо Фитолек за бистър поглед

Офталмо за бистър поглед Влияе благоприятно на сърдечно-съдовата дейност, кръвообръщението и...
04-07-2023

ФемоМакс Фитолек

  ФемоМакс Фитолек за Женско здраве Подобрява функцията на яйчниците и матката. Подкрепя нервно - хормоналното...
04-07-2023

Чай Грация Фитолек

ЧайГрация Фитолек- за Изящна Фигура   Чаят Грация Фитолек подобрява сърдечно-съдовата...

Нашите партньори

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

 • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
 • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти