Пон-Съб: 9:30 до 17:30

ЛЕЧЕНИЕТО ЧРЕЗ ХРАНЕНЕ - ДРЕВНО И МОДЕРНО.....

                                                                                                                                                                                                                          40402579 1786299251424090 2656285157719277568 n                                                                                                                        40436306 1786299511424064 1191791757499564032 o                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            ЛЕЧЕНИЕТО ЧРЕЗ ХРАНЕНЕ – ДРЕВНО И МОДЕРНО...
„Нека храната бъде вашето лекарство, а лекарствата – ваша храна“!
Колкото повече напредва и се развива медицината в нейният специален раздел посветен на храненето на човека – нутрициологията, толкова повече се убеждаваме в правотата на сентенцията, завещана ни от Хипократ: „Нека храната бъде вашето лекарство, а лекарствата – ваша храна“!
Да, наистина целият клиничен опит и натрупаните научни доказателства до момента убедително доказват, че от правилното и здравословно хранене, в огромна степен зависи качеството и продължителноста на нашия живот. Това важи с пълна сила както за относително здравите хора, така и за страдащите от различни заболявания. Всички болести в крайна сметка се влияят от хранителния режим, който спазваме и в този смисъл, храненето наистина се явява универсален инструмент в лечебната стратегия. Затова е особено важно да се изясняват основни понятия в науката за храненето (нутрициология), която представлява сложна съвкупност от различни теоретични, експериментални и практико-приложни дисциплини, хвърлящи светлина върху отделни аспекти на сложния процес, наречен просто „хранене“. За да стигне една качествена и годна за консумация здравословна храна до чинията на всеки човек, тя трябва да измине дълъг път който включва най-разнообразни процеси и дейности свързани с процеса на производство, качествен контрол, технологична и кулинарна обработка. Последващата консумация, преработка, усвояване и елиминиране на храната от организма, отново изисква познаването на сложни процеси в които са въвлечени почти всички фундаментални науки и медицински специалности. В крайна сметка старата мъдрост която гласи че „Човек е това – което яде”, важи с пълна сила и в днешно време и затова е важно всеки човек, ценящ здравето си да има поне базова представа за здравословното хранене.
Въпреки, че е едно от най-разпространените и важни понятия, здравословното хранене се оказва и едно от най-трудните за определяне, защото дефиницията му варира в големи граници, в зависимост от това - кой и по какви критерии се опитва да определи „що е то - здравословно хранене“.
На базата на моя личен опит бих определил едно хранене като здравословно, когато то:
• набавя адекватен прием на макро-нутриенти (белтъци, мазнини въглехидрати) и микро-нутриенти (витамини, минерали, микро-елементи, есенциални мастни киселини, амино-киселини, фибри и вода)
• осигурява оптимален баланс между отделните хранителни съставки, който е индивидуален при всеки от нас и зависи от редица фактори
• е разпределено като енергийни и хранителни приеми по най-подходящия за всеки отделен човек начин, който отново е индивидуален и зависи от нашия дневен режим, от особеностите на нашата обмяна на веществата, от евентуални заболявания и др.
Не на последно място, все по-важни критерии и изисквания към модела на здравословното хранене налагат откритията на новите науки (нутригеномика и нутригенетика), които навлизат в нутрициологията през последните години. Те са свързани с човешкия геном и начина по който гените на всеки отделен човек си взаимодействат с храните.
За да бъде храненето наистина пълноценно и максимално полезно, все по-важни стават и аспектите свързани с чистите и безопасни храни и качествения контрол върху всички хранителни продукти.
Затова напоследък станаха модерни и популярни храните произведени по максимално щадящ за здравето на човека начин – т.н. био-органични храни.
Въпреки че храненето винаги е било интересно и актуално като тема, през последните години темата за храните и храненето се радват на огромен интерес и популярност, поради което нараства и ролята на специалистите по хранене, а те би трябвало най-сериозно и професионално да помагат на хората да се ориентират в сложните и понякога доста объркани препоръки касаещи отделни хранителни режими (диети).
Това поражда многобройни дискусии по различни горещи теми – напр. за или против гладуването, веганството, суровоядството и много други, като успоредно с тях се множат и съответните хранителни режими или диети.
В крайна сметка, опитът и натрупаните резултати от прилагането на конкретни хранителни режими при отделни хора, остават най-сигурната база за изготвяне на индивидуални препоръки за здравословно или лечебно хранене, а именно тесните специалисти които разполагат с най-солидна професионална подготовка и клиничен опит (в България това са лекарите със специалност „Хранене и диететика), притежават най-добрите възможности и познания в тази област.
В днешно време, когато хората са заливани от огромни количества информация на тема храни и здравословно хранене, често поднесена от хора без медицинско образование, е добре човек да може се довери на точния специалист, който, от гледна точка на своите знания и опит, да поеме отговорност за неговото здраве.
Д-р Владимир Шишков, специалист по Хранене и Диететика, член на Българското Научно Дружество по Хранене, автор на редица, свързани с храненето публикации в популярни и специализирани издания
Внимание! Всеки четвъртък, след предварително записване на тел. 02 962 48 22, д-р Шишков приема пациенти в МЦ Фитолек за прегледи и изготвяне на диетологични програми. За повече информация за д-р Шишков и за предлаганите от него услуги можете да посетите www.phytolek.com (лечения и процедури - диетологични консултации и програми, за нас, цени)

Всичко за Хомеопатията на едно място

Научете как действа Хомеопатията и всичко за Хомеопатичните лекарства

Нашите специалисти

Нашите специалисти имат дългогодишен опит и индивидуален подход към всеки пациент

Д-р МАРИЯН ИВАНОВ

Основател и Собственик, Вътрешни болести

Специалист по вътрешни болести. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия.

Д-р Даринка Русева

Вътрешни болести, Физиотерапия и рехабилитация, Хомеопатия NLS диагностика "Биоплазма" - Биоскенер

Работила в детско и вътрешно отделение на Районна болница Ботевград, кардиологично и физиотерапевтично отделение в санаториум МВР гр. Банкя.

Д-р Надежда Гурянова

Вътрешни болести Рефлексотерапия, Хомеопатия и Рейки терапия

Д-р Надежда Гурянова е завършила в Русия средно медицинско образование със специалност акушерство физиотерапия и масаж.

Д-р Райна Жейнова

Детски болести, Хомеопатия

Д-р Райна Жейнова еспециалист по детски болестиот 1996 г.. Работила е като участъков педиатър в гр. Търговище в продължение на 13 години

Диляна Велчева

Аурадиагностика

Диляна Велчева е специалист по аурадиагностика, завършила курс на обучение към Украинската школа "Ауралайф".Икономист по образование

Росица Тончева

Магистър по здравословно и диетично хранене

Росица Тончева Тончева е магистър по здравословно и диетично хранене с опит в тази област повече от 30 години.

МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД

„МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД

Благодарение на осигурената от ЕС финансова помощ „МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД успява да запази служителите си – лекари и персонал и дори да наеме

ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР

ИСКАТЕ ДА НАПРАВИТЕ ИЗНЕНАДА?!

Приятна, Нестандартна, Запомняща се

Подарете ПОДАРЪЧЕН СЕРТИФИКАТ „ФИТОЛЕК” – една оригинална и модерна идея, чрез която да доставите удоволствие на Ваш близък, приятел, колега или дете, като ги накарате да се почувстват отпочинали и пълни с енергия. И най - важното - ще им подарите здраве и ще повишите качеството им на живот!

Прочети повече

Какво казват пациентите за нас


Дъщеря ми Симона е на 5 г. и половина. Преди да дойдем при д-р Мариян  Иванов тя боледуваше по два пъти всеки месец и много често се налагаше да пие антибиотици. Откакто се лекуваме  с хомеопатия тя разреди боледуванията и вече се разболява един до два пъти в годишно. БЛАГОДАРЯ!!!
Светла Иванова

До 1 г. на сина ми Никола бяха поставени най-различни диагнози - алергия към белтъка на краве мляко, атопичен дерматит и др.. След започване на хомеопатичното лечение, кожата на детето се изчисти, то не повръща и вече не спазваме никаква диета.
Рафаела Жекова

За мен , д-р Надежда Гурянова е рядко срещан специалист в България. Тя има прекрасна медицинска подготовка, успоредно с това  е и перфектен хомеопат.Непрекъснато се усъвършенства, посещавайки различни курсове и семинари. Всичко това й помага да се справя и с най-заплетените случаи в своята практика. Отзивчивостта й е...
Цвете Стоянова, гр. София

"Има някакъв нов начин на лечение"- каза моята позната преди 16 години когато на разходка в парка споделих с нея,че синът ми (тогава 7 годишен) има диагноза бронхиална астма. Двамата със съпруга ми вече от 3-4 години живеехме с мисълта за това състояние на детето ни и се въртяхме в омагьосания кръг на астматичните пристъпи и...
Стефи Чоева

  Огромни благодарности и поклон пред д-р Гурянова! В пълния смисъл на думата тя спаси моята дъщеря Гергана. Загрижеността, професионализмът с точно поставената диагнозата помогнаха на дъщеря ми. Сърдечно БЛАГОДАРЯ!!! Албена Христова, майка на Гергана Тонева 26.04.2014 г  
Албена Христова

  Здравейте Д-р Иванов, Все се каня да напиша мейл, с който да Ви благодаря и все не намирах време до днес, за което съжалявам. Бих искала да благодаря от името на цялото ми семейство за грижите и вниманието, с което дарявахте майка ми–Милка Трайкова - Петрова, която живя 7 години и се бори с онкологично заболяване. Искам да...
Евелина

Синът ми бе с поставена диагноза бронхиална астма от 3 годишната си възраст. Посещаваме д-р Мариян Иванов от 4 г.. През всичките тези години детето разреди епизодите на кашлица и задух, няма нощни пристъпи и много рядко боледува. Мога да кажа, че е напълно оздравял. Благодаря!!!
Моника Павлова

„Посещавам МЦ „Фитолек" от 2006 г. Обърнах се за помощ към д-р Мариян Иванов, тъй като дъщеря ни, която тогава беше на 1 година и половина, боледуваше често и за съжаление обикновените вирусни инфекции се развиваха бързо в бактериални и се налагаше антибиотично лечение. Благодарение на грижите на д-р Иванов тя започна да...
Катя Казанджиева

За мен д-р Иванов е образец за лекар! С познанията и вниманието което получава всеки негов пациент. Винаги съм разбирала "личен лекар", като израз да означава лекар, които може да подържа тялото и духът ти здрави, това за мен е мерило за добър лекар. Д-р Иванов благодаря че те има и ми даваш толкова вяра, че нещата могат да бъдат...
В. Георгиева - София

Д-р Иванов е вълшебник! Той лекува с едни малки зрънца които вършат вълшебство. Аз съм възрастна жена на 69 г. и от дълги години страдам от алергия. Последните  10 месеца алергията ме притисна много жестоко. Всеки един Божи ден в обриви, сърбежи по цялото тяло с главоболие и безсъние. Но съм имала късмет да попадна на лечението на...
Надежда Минева

Благодарим на д-р Мариян Иванов за доброто отношение и отличните познания в  областите с които се занимава и за доброто което прави на хората, търсещи помощ! С най-искрени благодарности и поздравления!
сем. Добреви

Със сина ми идваме при д-р Иванов от 5 години. Пред антибиотиците, инжекцийте и "Вентолин" за алергия и астма избрахме хомеопатичните препарати и опита на д-р Мариян Ианов в комбинирането им. Благодарна съм за знанията, които е придобил и които с такава лекота прилага. Нека Господ да му дава здраве, дълъг живот и нови...
Ани, Ангел и Александър Томови

Много сме доволни от д-р Иванов! Благодарим за вниманието и доброто отношение към нас! Карина Велибашева и мама Петя :)
Карина Велибашева

В лицето на д-р Русева срещнах ЧОВЕКА!!! И ДОКТОРА!!! Благодаря Ви от сърце!!! 16.08.2014 г гр. Тервел    
Mариана Костадинова

Много съм доволен от професионализма и качеството на обслужване, на които станах свидетел в хомеопатичен център "Фитолек".
Иван Кръстев
Прочети всички

Последните Новини от Нас

Разгледайте най-актуалното от Медицински Център "Фитолек"

17-07-2023

Пакет “Чакра Фитолек” за баланс на 7-те чакри

                                                                                                                                                                                                                Пълен набор чайове от серията “Чакра Фитолек” – 7 билкови чая, за балансиране на 7-те основни чакри на човека. Всеки чай включва билки,...
04-07-2023

Офталмо Фитолек за бистър поглед

Офталмо за бистър поглед Влияе благоприятно на сърдечно-съдовата дейност, кръвообръщението и...
04-07-2023

ФемоМакс Фитолек

  ФемоМакс Фитолек за Женско здраве Подобрява функцията на яйчниците и матката. Подкрепя нервно - хормоналното...
04-07-2023

Чай Грация Фитолек

ЧайГрация Фитолек- за Изящна Фигура   Чаят Грация Фитолек подобрява сърдечно-съдовата...

Нашите партньори

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

  • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
  • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти