Пон-Съб: 9:30 до 17:30

Стомашно-чревните инфекции

2562x2629 369x361 Dr JeynovaСтомашно-чревните инфекции се увеличават през лятото и есента. Как да се справим с тях при децата и как да предпазим цялото семейство чрез добра хигиена

Летният сезон в нашите мисли е свързан с представата за слънце, море, почивка, изобилие от плодове и зеленчуци – с всичко, което укрепва нашето физическо здраве и допринася за психо-емоционалния ни комфорт. Този сезон обаче крие някои характерни опасности, инфекции и заболявания, които не само биха могли да помрачат настроението ни, но и да се превърнат в сериозен здравословен проблем.

Най-чести през лятото са стомашно-чревните разстройства. Сред основните фактори, благоприятстващи появата им, са:

- високите температури, които потискат обмяната на веществата и понижават смилателните и защитни функции на целия храносмилателен тракт;

- консумация на много студени ястия и напитки, преохлаждащи лигавицата и намаляващи по този начин локалната имунна защита;

- несъобразено със специфичните климатични условия приготвяне, транспортиране и съхранение на храната;

- кърмаческа, детска и старческа възраст (намалена имунна защита и повишена чувствителност към факторите на околната среда);

- хронично болни лица и такива с имунен дефицит (вроден или придобит);

- масовото размножаване на мухи и други насекоми през лятото;

Стомашно-чревният дискомфорт, включващ коремни болки, диария, повръщане, може да възникне целогодишно, но е най-чест през летните и есенните месеци. Той може да бъде причинен от диетични грешки, алергии (непоносимост към някои храни, медикаменти и др.), но и от инфекция. Възможно е детето ви просто да е изяло нещо, което е трудно смилаемо за стомаха му. Обичайно новороденото има 8-10 изхождания дневно, като с порастването на бебето честотата им намалява. Има и индивидуални особености. Увеличаването на броя на изхожданията до около 2 пъти по-често от нормалното за вашето дете вече се приема за проблем. Промяна в консистенцията и цвета на изпражненията (много меки, воднисти, с примеси на слуз, зелени или по-течни от обикновено) също се смята за значителна промяна, която може да е свързана със здравословно неразположение.

Инфекцията се предава чрез контакт с болен или заразоносител, както и чрез мръсни ръце, консумация на заразена храна или вода. Контакт с болни домашни любимци и директният контакт с фекалии при смяна на пелени или ползване на тоалетна също са обичайни начини за пренасяне на заразата. Вредните микроорганизми могат да попаднат и на повърхности като играчки, места за повиване, повърхности в тоалетните, баните и др. Рискът от заразяване при малките деца е твърде висок, тъй като те често поставят в устата ръцете си или различни предмети, които невинаги са чисти.

Болестните прояви на различните инфекциозни диарии, макар и причинени от различни видове микроби (бактерии, вируси, по–рядко паразити), имат много общо помежду си. След кратък скрит период - от няколко часа до 1-2 седмици, болните започват да чувстват отпадналост, намален апетит и тежест в коремната област. Скоро след това температурата се повишава и започват повръщания и/или диарични изхождания, понякога със слуз и/или кръв. Загубата на течности и соли нарушава водно–електролитния баланс, води до отпадналост, виене на свят, мускулни болки и много често до затруднение във функциите на повечето органи. За кърмачета и деца до 5–годишна възраст тези заболявания са особено критични, защото нерядко водят до усложнения от страна на сърдечно-съдовата, нервната система и бъбреците. Инфекции с друга локализацията (гърло, бял дроб, бъбрек) при подрастващи могат да доведат до сходни симптоми. Поставянето на точна диагноза е първата крачка към успешното лечение. Затова е важно да се обърнете към лекар, който в зависимост от историята на заболяването, симптомите и резултатите от прегледа ще реши какви изследвания са необходими – кръвни, микробиологични, други.

За тежестта на обезводняване се съди по степента и бързината на загуба на тегло. За да се ориентирате, можете ежедневно да теглите детето, голо и сутрин преди хранене, като използвате възможно най-точния кантар. Ако е изгубило до 5% от нормалното си тегло, значи при него се проявява лека форма на обезводняване и трябва да се обадите на лекаря. Бързата и внезапна загуба на килограми (в рамките на 1 ден) е по-притеснителна от постепенната (ако е за седмица).

Признаците на сериозно обезводняване - 10% и повече загуба на телесно тегло за няколко дни, са вялост, апатия, суха кожа, сухи и зачервени лигавици, обложен език, ускорен пулс, хлътнала фонтанела (при кърмачета), миризма на ацетон от устата, отделена в намалено количество тъмна урина, необичайна раздразнителност и безсъние. При такива симптоми незабавно потърсете специализирана помощ!

При леки форми лечението може да се провежда в домашни условия. Важно е приемането на достатъчно течности - по 120–150 мл/кг тегло за 24 часа, като половината от тях в първите 6 часа. Удачни са билкови чайове със слабо антисептично действие върху стомашно-чревния тракт - например запарка от мента, лайка, липа, жълт кантарион, шипка, бял равнец, джоджен, къпини, изсушени кори от нар, листа от дюля, листа и стръкове от розмарин и др., вода с малко лимонов сок при повръщане.

Спазването на подходящ диетичен режим е задължително за бързото възстановяване. Течности и храни трябва да се приемат в малки количества и често. При разстройство не се препоръчват пресни зеленчуци и плодове (с изключение на банан). От менюто се изключват мазните, сладките и пикантни храни. Захранването трябва да става постепенно, със сухар, сварени зеленчуци (картофи, моркови, ориз) под формата на пюре или на супа без мазнина. Позволени са тестени храни като кус–кус, макарони, солети, обикновени бисквити, печена ябълка, компот от дренки, шипки или боровинки. По-късно се добавят изкиснато сирене и задушени нетлъсти меса.

Възстановяването на чревната лигавица продължава 10–14 дни. Диетични грешки през този период могат да доведат до възобновяване на диарията. Понякога след остри стомашно–чревни инфекции се получава временна непоносимост към млечни продукти. Ако се предлага на болния кисело мляко, добре е то да бъде разредено в съотношение 1:2 с вода. Ако детето отказва храна, не го насилвайте, но да пие течности е задължително. Кърмачетата остават само на кърма, тъй като кърмата помага за борбата с възпалението на чревната лигавица и ускорява възстановяването. Към нея може да се добави в зависимост от възрастта диетична каша или/и оризова вода, зеленчукова супа, попара с изкиснато сирене и сухар, без масло. Некърмените деца е удачно да приемат диетично адаптирано мляко.

Много добър ефект имат пробиотиците, клеевата тинктура и етеричните масла. Лечението с антибиотици не е препоръчително, освен ако са назначени от лекар. Антибиотиците сами биха могли да предизвикат стомашно - чревни разстройства като страничен ефект, а също така унищожават „полезните” бактерии в чревния тракт. В аптеките и дрогериите ще намерите прахчета или готови разтвори за пиене за възстановяване на загубите от соли и течности. Приемат се на малки глътки в рамките на деня. В домашни условия също може да приготвите подобен разтвор за възстановяване на водно-солевите загуби: на литър вода се слагат 2 равни супени лъжици захар, 1 равна чаена лъжичка сол и 1 равна чаена лъжичка сода бикарбонат. Не е приятно на вкус, но трябва да се дава лъжичка по лъжичка или със спринцовка на 5-6 минути. Ако детето отказва да пие разтвора, може да му се дава обикновена вода или сок от не много сладък компот.

Индивидуално подбрани хомеопатични медикаменти и подходящи хранителни добавки, повишаващи имунитета на малчуганите, с успех биха могли да се включат на всеки един етап – при контакт с болен и риск от разболяване, при изява на болестта, в оздравителния процес. При леки форми на болестта, заедно с диета, пробиотици и оводняване, те могат да се окажат достатъчни за излекуване. При умерени до тежки форми са помощно средство и цялостният лечебен процес е задължитлно да се провежда и наблюдава от лекар.

Винаги е по-добре да се предпазим от заразяване, отколкото да се лекуваме. 

Профилактиката изисква спазването на няколко простички правила:

- да не ползваме замърсени водоеми за спорт, риболов и къпане.;

- да не пием вода от съмнителни водоизточници.;

- при пазаруваме да четем внимателно етикетите и стикерите, на които е отбелязан срокът на годност на продукта. Храните да транспортираме и съхраняваме при хладилни условия, с цел да се предотврати размножаването на микробите в тях;

- преди приготвяне на храна, преди хранене и след всяко ползване на тоалетна да измиваме ръцете с топла вода и сапун;

- приборите на котката или кучето да не се мият в мивката, която използваме за съдове и прибори. Местата за хранене и сън на домашния любимец да не са в кухнята, а чистотата им следва да се поддържа редовно изрядна;

- плодовете и зеленчуците, консумирани в сурово състояние, обилно да измиваме с течаща вода, непосредствено преди консумация;

- не бива да ползваме за приготвяне на салата дъска за рязане и нож, с които непосредствено преди това сме рязали месо;

- яйцата трябва да се измиват преди употреба и да минават термична обработка 10-12 минути при температура 60-70 градуса. Не е желателно да се консумират ястия, включващи сурови или рохки яйца;

- месото да се пече във фурна при температура 220–280 градуса за поне половин час;

- мухи, хлебарки и гризачи не бива да се допускат в жилищата.

Ако всички спазваме тези профилактични мерки, слънчевото лято ще ни донесе само радостни емоции и ще има оздравителен ефект.

За контакт:

МЦ „Фитолек“

02/962-48-22

София 1407

жк "Лозенец", ул. "Рилски езера", бл.15, ет.1, ап.1

Интервю на д-р Жейнова за сайта www zdravideca.bg

Всичко за Хомеопатията на едно място

Научете как действа Хомеопатията и всичко за Хомеопатичните лекарства

Нашите специалисти

Нашите специалисти имат дългогодишен опит и индивидуален подход към всеки пациент

Д-р МАРИЯН ИВАНОВ

Основател и Собственик, Вътрешни болести

Специалист по вътрешни болести. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия.

Д-р Даринка Русева

Вътрешни болести, Физиотерапия и рехабилитация, Хомеопатия NLS диагностика "Биоплазма" - Биоскенер

Работила в детско и вътрешно отделение на Районна болница Ботевград, кардиологично и физиотерапевтично отделение в санаториум МВР гр. Банкя.

Д-р Надежда Гурянова

Вътрешни болести Рефлексотерапия, Хомеопатия и Рейки терапия

Д-р Надежда Гурянова е завършила в Русия средно медицинско образование със специалност акушерство физиотерапия и масаж.

Д-р Райна Жейнова

Детски болести, Хомеопатия

Д-р Райна Жейнова еспециалист по детски болестиот 1996 г.. Работила е като участъков педиатър в гр. Търговище в продължение на 13 години

Диляна Велчева

Аурадиагностика

Диляна Велчева е специалист по аурадиагностика, завършила курс на обучение към Украинската школа "Ауралайф".Икономист по образование

Росица Тончева

Магистър по здравословно и диетично хранене

Росица Тончева Тончева е магистър по здравословно и диетично хранене с опит в тази област повече от 30 години.

МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД

„МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД

Благодарение на осигурената от ЕС финансова помощ „МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД успява да запази служителите си – лекари и персонал и дори да наеме

ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР

ИСКАТЕ ДА НАПРАВИТЕ ИЗНЕНАДА?!

Приятна, Нестандартна, Запомняща се

Подарете ПОДАРЪЧЕН СЕРТИФИКАТ „ФИТОЛЕК” – една оригинална и модерна идея, чрез която да доставите удоволствие на Ваш близък, приятел, колега или дете, като ги накарате да се почувстват отпочинали и пълни с енергия. И най - важното - ще им подарите здраве и ще повишите качеството им на живот!

Прочети повече

Какво казват пациентите за нас


Много сме доволни от д-р Иванов! Благодарим за вниманието и доброто отношение към нас! Карина Велибашева и мама Петя :)
Карина Велибашева

„Посещавам МЦ „Фитолек" от 2006 г. Обърнах се за помощ към д-р Мариян Иванов, тъй като дъщеря ни, която тогава беше на 1 година и половина, боледуваше често и за съжаление обикновените вирусни инфекции се развиваха бързо в бактериални и се налагаше антибиотично лечение. Благодарение на грижите на д-р Иванов тя започна да...
Катя Казанджиева

За мен , д-р Надежда Гурянова е рядко срещан специалист в България. Тя има прекрасна медицинска подготовка, успоредно с това  е и перфектен хомеопат.Непрекъснато се усъвършенства, посещавайки различни курсове и семинари. Всичко това й помага да се справя и с най-заплетените случаи в своята практика. Отзивчивостта й е...
Цвете Стоянова, гр. София

"Има някакъв нов начин на лечение"- каза моята позната преди 16 години когато на разходка в парка споделих с нея,че синът ми (тогава 7 годишен) има диагноза бронхиална астма. Двамата със съпруга ми вече от 3-4 години живеехме с мисълта за това състояние на детето ни и се въртяхме в омагьосания кръг на астматичните пристъпи и...
Стефи Чоева

Повече от половин година посещавам медицинския център и съм много доволна. Всички тук са много внимателни и са големи специалисти. Бях много зле с нервната система, имах такива симптоми и нервни кризи, който ме караха да мисля, че всеки момент ще умра. Бях отчаяна и изпаднала в депресия. Благодарение на д-р Мариян Иванов всичко...
Боряна Цветкова - София

В лицето на д-р Русева срещнах ЧОВЕКА!!! И ДОКТОРА!!! Благодаря Ви от сърце!!! 16.08.2014 г гр. Тервел    
Mариана Костадинова

  Огромни благодарности и поклон пред д-р Гурянова! В пълния смисъл на думата тя спаси моята дъщеря Гергана. Загрижеността, професионализмът с точно поставената диагнозата помогнаха на дъщеря ми. Сърдечно БЛАГОДАРЯ!!! Албена Христова, майка на Гергана Тонева 26.04.2014 г  
Албена Христова

До 1 г. на сина ми Никола бяха поставени най-различни диагнози - алергия към белтъка на краве мляко, атопичен дерматит и др.. След започване на хомеопатичното лечение, кожата на детето се изчисти, то не повръща и вече не спазваме никаква диета.
Рафаела Жекова

Д-р Иванов е вълшебник! Той лекува с едни малки зрънца които вършат вълшебство. Аз съм възрастна жена на 69 г. и от дълги години страдам от алергия. Последните  10 месеца алергията ме притисна много жестоко. Всеки един Божи ден в обриви, сърбежи по цялото тяло с главоболие и безсъние. Но съм имала късмет да попадна на лечението на...
Надежда Минева

Много съм доволен от професионализма и качеството на обслужване, на които станах свидетел в хомеопатичен център "Фитолек".
Иван Кръстев

Благодарим на д-р Мариян Иванов за доброто отношение и отличните познания в  областите с които се занимава и за доброто което прави на хората, търсещи помощ! С най-искрени благодарности и поздравления!
сем. Добреви

Синът ми бе с поставена диагноза бронхиална астма от 3 годишната си възраст. Посещаваме д-р Мариян Иванов от 4 г.. През всичките тези години детето разреди епизодите на кашлица и задух, няма нощни пристъпи и много рядко боледува. Мога да кажа, че е напълно оздравял. Благодаря!!!
Моника Павлова

Със сина ми идваме при д-р Иванов от 5 години. Пред антибиотиците, инжекцийте и "Вентолин" за алергия и астма избрахме хомеопатичните препарати и опита на д-р Мариян Ианов в комбинирането им. Благодарна съм за знанията, които е придобил и които с такава лекота прилага. Нека Господ да му дава здраве, дълъг живот и нови...
Ани, Ангел и Александър Томови

За мен д-р Иванов е образец за лекар! С познанията и вниманието което получава всеки негов пациент. Винаги съм разбирала "личен лекар", като израз да означава лекар, които може да подържа тялото и духът ти здрави, това за мен е мерило за добър лекар. Д-р Иванов благодаря че те има и ми даваш толкова вяра, че нещата могат да бъдат...
В. Георгиева - София

Дъщеря ми Симона е на 5 г. и половина. Преди да дойдем при д-р Мариян  Иванов тя боледуваше по два пъти всеки месец и много често се налагаше да пие антибиотици. Откакто се лекуваме  с хомеопатия тя разреди боледуванията и вече се разболява един до два пъти в годишно. БЛАГОДАРЯ!!!
Светла Иванова
Прочети всички

Последните Новини от Нас

Разгледайте най-актуалното от Медицински Център "Фитолек"

17-07-2023

Пакет “Чакра Фитолек” за баланс на 7-те чакри

                                                                                                                                                                                                                Пълен набор чайове от серията “Чакра Фитолек” – 7 билкови чая, за балансиране на 7-те основни чакри на човека. Всеки чай включва билки,...
04-07-2023

Офталмо Фитолек за бистър поглед

Офталмо за бистър поглед Влияе благоприятно на сърдечно-съдовата дейност, кръвообръщението и...
04-07-2023

ФемоМакс Фитолек

  ФемоМакс Фитолек за Женско здраве Подобрява функцията на яйчниците и матката. Подкрепя нервно - хормоналното...
04-07-2023

Чай Грация Фитолек

ЧайГрация Фитолек- за Изящна Фигура   Чаят Грация Фитолек подобрява сърдечно-съдовата...

Нашите партньори

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

  • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
  • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти