Пон-Съб: 9:30 до 17:30

витамин D

  Д-р Мариян Иванов, специалист по вътрешни болести, хомеопат и преподавател по клинична хомеопатия, фитотерапевт, собственик на МЦ “Фитолек”: Лавандуловото масло е швейцарското ножче на етеричните масла, заредете го в домашната аптечка заедно с 2 хомеопатични лекарства за първа помощ

Д-р Иванов, нетипичното лято се понася зле от мнозина заради внезапните промени в температурата и атмосферното налягане. Има ли повече болни този месец?

Нестабилното време - сутринта е 13 градуса, по обяд може да стане към 30, после внезапен вятър и дъжд, благоприятства инфекциите, защото човек обичайно излиза леко облечен, като за лято, а се оказва, че духа и е хладно. Много хора са чувствителни към преохлаждане на организма. То не влияе директно върху т.нар. настинки, но понижава в известна степен имунната защита. Това предразполага към по-често боледуване. Случва се и обратното: навън е топло, човек се поизпоти и се озовава в още по-неблагоприятна ситуация, когато времето изведнъж се смени и задуха студен вятър. Влиянието на резките метеорологични промени при всички случаи е неблагоприятно за имунитета. Влажността на въздуха също се отразява зле на някои хронично болни - на алергичните към влага и плесени например. При тях тези промени се съпътстват от спазми на дихателните пътища, свиркащо дишане. Страдат и хората с хроничен бронхит, хроничен синузит, артрит, сърдечноболните, хората с лабилна нервна система, с мигрена, както и тези с постоперативни страствания. Може би ситуацията това лято е благоприятна само за алергичните към полени, защото дъждът прочиства въздуха. Децата също са чувствителни на резките промени навън.

Паралелно с това си вървят и сезонните чревни инфекции - с разстройство, повръщане, температура.

 

Вероятно това са най-масовите болни в момента?

В София не, вероятно по морето. За София картината е разнообразна - има и чревни инфекции, но и дихателни, както и често обостряне на алергични оплаквания.

 

Повечето мрачни дни затрудняват ли образуването на витамин D, особено при децата?

Със сигурност. Тук има и друг проблем - повечето родители на морето бързат да нанесат слънцезащитния крем още от хотелската стая. Да, така пише на опаковката, но да си представим какво става: хората може да престоят цяло лято на морето, наемат апартаменти, каравани, а наесен се питат защо децата пак боледуват и не са закалени. Питам ги как са ги излагали на слънце и се оказва, че те не са изработили никакъв витамин D поради неправилната слънцезащита. Идеята е да се отиде на плажа към 9-10 ч, а не по обяд, и детето да се остави да потича на слънце 20-30 минути, преди да бъде намазано с крем против изгаряне. Така закаляването ще е ефективно.

Възможна ли е профилактика и лечение на слънчеви изгаряния с други средства, извън продуктите от аптеката?

Хомеопатията, както и качествените етерични масла имат място основно при настъпило вече изгаряне, било то слънчево или битово. Основен хомеопатичен медикамент е Apis mellifica - при настъпило слънчево изгаряне в по-лека степен, без мехури. От маслата с отличен ефект е лавандуловото масло, подходящо и за деца. То може да се добавя към слънцезащитния крем, но е сред малкото етерични масла, които могат да се нанасят и директно върху кожата. Важно е обаче човек да е сигурен в качеството на маслото. Лавандулата може да се накапе върху изгореното място самостоятелно. Може да се смеси и с малко зехтин. Препоръчвам на семействата с деца да си носят в аптечката хомеопатичните лекарства Apis и Arnica - има я на гранулки и като мехлем, и лавандулово масло. Освен при изгаряния от слънцето, Apis mellifica, във високи разреждания, например 15 СН, се използва при ужилвания от насекоми и при вякакви други алергични прояви. Може да спаси живот, ако човек е алергичен и няма урбазон. Arnica, независимо от степента на разреждане и производителя, се прилага при всякакъв вид травми. Има много добър ефект върху кръвоносните съдове и кравообращението, а също и върху болката. Колкото по–сериозна е травмата и колкото по–скоро се е случила, толкова повече приеми и по–често се правят, по 5 гранулки - ако е френското лекарство.

 

В какви случаи по-конкретно?

Например, детето е паднало, ударило си е коляното. Ако има рана, локално я почистваме, дезинфекцираме и превързваме. Паралелно с това или възможно най-бързо след локалната дезинфекция се правят веднага няколко приема Arnica един след друг. До края на деня може още няколко. Така сериозно се ограничава кървенето, спира по-бързо, намалява болката, образува се по-малък хематом (подкожен кръвоизлив). Може да няма рана, а само натъртване. Без Arnica би имало голяма синина, която ще си промени цвета няколко пъти и ще премине бавно. Важното е да се приложи веднага, а не на другия ден.

Маслото от лавандула също се прилага директно върху рана. Ефектът е впечатляващ - например при порязване спира веднага кървенето, не дразни кожата, дезинфекцира. То е универсален антисептик, унищожава вируси и бактерии и ускорява регенерацията. Номер едно е и при ужилвания от насекоми - както профилактично да се накапва върху кожата, по дрехи и обувки, така и да се нанесе върху ухапано от комар, оса или пчела. Основната цел на етеричните масла е да отблъскват насекомите. Тази година е актуална и употребата при впиване на кърлеж - директно се накапва лавандулово масло върху кърлежа и той излиза сам. Изобщо, за лавандулата можем да мислим като за швейцарското ножче на етеричните масла. Ако трябва да изберем едно между всичките масла, това е лавандула заради универсалното действие.

За контакт:

МЦ "Фитолек"

02/962-48-22

София 1407

жк "Лозенец", ул. "Рилски езера", бл.15, ет.1, ап.1

 

Всичко за Хомеопатията на едно място

Научете как действа Хомеопатията и всичко за Хомеопатичните лекарства

Нашите специалисти

Нашите специалисти имат дългогодишен опит и индивидуален подход към всеки пациент

Д-р МАРИЯН ИВАНОВ

Основател и Собственик, Вътрешни болести

Специалист по вътрешни болести. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия.

Д-р Даринка Русева

Вътрешни болести, Физиотерапия и рехабилитация, Хомеопатия NLS диагностика "Биоплазма" - Биоскенер

Работила в детско и вътрешно отделение на Районна болница Ботевград, кардиологично и физиотерапевтично отделение в санаториум МВР гр. Банкя.

Д-р Надежда Гурянова

Вътрешни болести Рефлексотерапия, Хомеопатия и Рейки терапия

Д-р Надежда Гурянова е завършила в Русия средно медицинско образование със специалност акушерство физиотерапия и масаж.

Д-р Райна Жейнова

Детски болести, Хомеопатия

Д-р Райна Жейнова еспециалист по детски болестиот 1996 г.. Работила е като участъков педиатър в гр. Търговище в продължение на 13 години

Диляна Велчева

Аурадиагностика

Диляна Велчева е специалист по аурадиагностика, завършила курс на обучение към Украинската школа "Ауралайф".Икономист по образование

Росица Тончева

Магистър по здравословно и диетично хранене

Росица Тончева Тончева е магистър по здравословно и диетично хранене с опит в тази област повече от 30 години.

МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД

„МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД

Благодарение на осигурената от ЕС финансова помощ „МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД успява да запази служителите си – лекари и персонал и дори да наеме

ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР

ИСКАТЕ ДА НАПРАВИТЕ ИЗНЕНАДА?!

Приятна, Нестандартна, Запомняща се

Подарете ПОДАРЪЧЕН СЕРТИФИКАТ „ФИТОЛЕК” – една оригинална и модерна идея, чрез която да доставите удоволствие на Ваш близък, приятел, колега или дете, като ги накарате да се почувстват отпочинали и пълни с енергия. И най - важното - ще им подарите здраве и ще повишите качеството им на живот!

Прочети повече

Какво казват пациентите за нас


За мен , д-р Надежда Гурянова е рядко срещан специалист в България. Тя има прекрасна медицинска подготовка, успоредно с това  е и перфектен хомеопат.Непрекъснато се усъвършенства, посещавайки различни курсове и семинари. Всичко това й помага да се справя и с най-заплетените случаи в своята практика. Отзивчивостта й е...
Цвете Стоянова, гр. София

Със сина ми идваме при д-р Иванов от 5 години. Пред антибиотиците, инжекцийте и "Вентолин" за алергия и астма избрахме хомеопатичните препарати и опита на д-р Мариян Ианов в комбинирането им. Благодарна съм за знанията, които е придобил и които с такава лекота прилага. Нека Господ да му дава здраве, дълъг живот и нови...
Ани, Ангел и Александър Томови

Благодарение на грижите и отношението на д-р Угринова, животът отново може да е прекрасен! Благодаря на целия екип на Фитолек, който винаги ме кара да се чувствам специална и важна. Благодаря, че Ви има! 05.07.2013 г
Надежда Стойлкова - София

До 1 г. на сина ми Никола бяха поставени най-различни диагнози - алергия към белтъка на краве мляко, атопичен дерматит и др.. След започване на хомеопатичното лечение, кожата на детето се изчисти, то не повръща и вече не спазваме никаква диета.
Рафаела Жекова

Благодарим на д-р Мариян Иванов за доброто отношение и отличните познания в  областите с които се занимава и за доброто което прави на хората, търсещи помощ! С най-искрени благодарности и поздравления!
сем. Добреви

Много съм доволен от професионализма и качеството на обслужване, на които станах свидетел в хомеопатичен център "Фитолек".
Иван Кръстев

Дъщеря ми Симона е на 5 г. и половина. Преди да дойдем при д-р Мариян  Иванов тя боледуваше по два пъти всеки месец и много често се налагаше да пие антибиотици. Откакто се лекуваме  с хомеопатия тя разреди боледуванията и вече се разболява един до два пъти в годишно. БЛАГОДАРЯ!!!
Светла Иванова

Много сме доволни от д-р Иванов! Благодарим за вниманието и доброто отношение към нас! Карина Велибашева и мама Петя :)
Карина Велибашева

В лицето на д-р Русева срещнах ЧОВЕКА!!! И ДОКТОРА!!! Благодаря Ви от сърце!!! 16.08.2014 г гр. Тервел    
Mариана Костадинова

Д-р Иванов е вълшебник! Той лекува с едни малки зрънца които вършат вълшебство. Аз съм възрастна жена на 69 г. и от дълги години страдам от алергия. Последните  10 месеца алергията ме притисна много жестоко. Всеки един Божи ден в обриви, сърбежи по цялото тяло с главоболие и безсъние. Но съм имала късмет да попадна на лечението на...
Надежда Минева

  Огромни благодарности и поклон пред д-р Гурянова! В пълния смисъл на думата тя спаси моята дъщеря Гергана. Загрижеността, професионализмът с точно поставената диагнозата помогнаха на дъщеря ми. Сърдечно БЛАГОДАРЯ!!! Албена Христова, майка на Гергана Тонева 26.04.2014 г  
Албена Христова

За мен д-р Иванов е образец за лекар! С познанията и вниманието което получава всеки негов пациент. Винаги съм разбирала "личен лекар", като израз да означава лекар, които може да подържа тялото и духът ти здрави, това за мен е мерило за добър лекар. Д-р Иванов благодаря че те има и ми даваш толкова вяра, че нещата могат да бъдат...
В. Георгиева - София

Повече от половин година посещавам медицинския център и съм много доволна. Всички тук са много внимателни и са големи специалисти. Бях много зле с нервната система, имах такива симптоми и нервни кризи, който ме караха да мисля, че всеки момент ще умра. Бях отчаяна и изпаднала в депресия. Благодарение на д-р Мариян Иванов всичко...
Боряна Цветкова - София

"Има някакъв нов начин на лечение"- каза моята позната преди 16 години когато на разходка в парка споделих с нея,че синът ми (тогава 7 годишен) има диагноза бронхиална астма. Двамата със съпруга ми вече от 3-4 години живеехме с мисълта за това състояние на детето ни и се въртяхме в омагьосания кръг на астматичните пристъпи и...
Стефи Чоева

Синът ми бе с поставена диагноза бронхиална астма от 3 годишната си възраст. Посещаваме д-р Мариян Иванов от 4 г.. През всичките тези години детето разреди епизодите на кашлица и задух, няма нощни пристъпи и много рядко боледува. Мога да кажа, че е напълно оздравял. Благодаря!!!
Моника Павлова
Прочети всички

Последните Новини от Нас

Разгледайте най-актуалното от Медицински Център "Фитолек"

17-07-2023

Пакет “Чакра Фитолек” за баланс на 7-те чакри

                                                                                                                                                                                                                Пълен набор чайове от серията “Чакра Фитолек” – 7 билкови чая, за балансиране на 7-те основни чакри на човека. Всеки чай включва билки,...
04-07-2023

Офталмо Фитолек за бистър поглед

Офталмо за бистър поглед Влияе благоприятно на сърдечно-съдовата дейност, кръвообръщението и...
04-07-2023

ФемоМакс Фитолек

  ФемоМакс Фитолек за Женско здраве Подобрява функцията на яйчниците и матката. Подкрепя нервно - хормоналното...
04-07-2023

Чай Грация Фитолек

ЧайГрация Фитолек- за Изящна Фигура   Чаят Грация Фитолек подобрява сърдечно-съдовата...

Нашите партньори

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

  • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
  • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти