Пон-Съб: 9:30 до 17:30

ГРИПЪТ ОТНОВО Е НА ПРАГА НИ!

Грипът отново е на прага ни! В тази статия д-р Райна Жейнова* отговаря на най – често задаваните въпроси, касаещи грипната инфекция и дава ценни съвети как да се предпазим и как да си помогнем, ако вече сме се разболели.

3133Грипният вирус се среща в три разновидности(типове А,В и С), които се различават по структура и предизвикват заболявания с различна тежест. Тип А е отговорен за най-тежките форми на болестта.Тъй като грипните вируси са слабо устойчиви на топлина и изсушаване, типичното разпространение на заболяването е характерно за влажните и студени месеци от годината. За бързото разпространение на инфекцията способстват резките температурни промени в рамките на деня(предразполагат към преохлаждане и отслабване на защитните сили на организма), събирането на по-големи групи хора на затворени, отоплени места и по-рядкото проветряване на помещенията.

Вирусът на грипа е най-устойчив при ниски температури -при 4°С издържа 2-3 седмици, докато нагряване до 50-60°С за няколко минути предизвиква инактивирането му. Дезинфектиращи разтвори го унищожават мигновено.

Как можем да се заразим от грип?

Хората боледуват от грип през всички сезони, но честотата на заболяванията нараства рязко през студените периоди, за което допринасят събирането на много хора в общи помещения. При кашляне, кихане и разговор около болния се създава заразена въздушна зона с радиус 2-3 метра, чрез която вирусите попадат в дихателните пътища на здрави хора.Достатъчно е много малко количество микроорганизми, за да се развие болест, защото тесе размножават с огромна скорост. Само за 8 часа инфекциозното потомство достига количество, което е хиляда пъти по - голямо от първоначалното. Ето защо при грип периодът от заразяване до проява на първите симптоми е само 1 - 2 денонощия. Друг възможен начин за предаване на инфекцията, макар и по-рядко, е чрез предмети от бита (биберони, играчки, бельо). Болният от грип е извор на зараза в продължение на 5-6 дни и представлява сериозна епидемична опасност при скрити и леки форми на болестта. Водейки активна жизнена дейност, той заразява значителен брой хора. Предаването на инфекцията от болния на здравия човек става при тесен контакт (съжителство в една стая, посещение в кино, театър и т.н.). Възможно е заразяване и в транспортно средство (трамвай, автобус), но не и на открито.

Механизми на естествена защита

Човешкият организъм притежава уникални механизми за защита срещу различни вирусни агенти. В кръвта, слюнката, коластрата, ликвора, урината и изпражненията се откриват вещества, които блокират ензимната активност на вируса и потискат инфекциозните му свойства. Неувредената лигавица на дихателните пътища представлява надеждна бариера. Тя произвежда слузни вещества, по които полепват попадналите в дихателните пътища прашинки и микроби. Чрез акта на кихане и кашляне и посредством движението на множество рестнички, последните се изхвърлят навън. Клетките на дихателния епител произвеждат и антитела – имуноглобулин А, който пряко възпрепятства закрепването на вируса върху лигавицата. Тютюнопушенето, запрашената атмосфера, прекалено сухият въздух в отопляваните жилища, предшестващи инфекции на дихателната система са все фактори, нарушаващи нормалното функциониране на лигавицата на дихателните пътища.

Веднъж проникнали в организма вирусите започват да се размножават в поразените клетки, разрушават ги и нападат нови. Чрез кръвта инфекцията се разнася до всички органи и системи. На този етап се включват специфични фактори на имунна защита – „армията” на белите кръвни телца, макрофагите, комплемента. Всички клетки в организма, но най-вече левкоцитите започват, стимулирани от високата температура и витамин С, да произвеждат белтъчното вещество интерферон, което има пряк антивирусен ефект и регулира различни механизми на имунния отговор. Този процес е най-интензивен във възрастта 20 - 40 год. и при здрави индивиди.

Как сами да определим дали болестта е грип или друга вирусна инфекция?

Най – често заболяването започва внезапно и се развива много бързо, понякога за часове. Температурата още от първия ден се повишава и достига до 38 - 39°С. Най – често болният от грип е с подуто, зачервено лице, вял, апатичен, сънлив. Водещи симптоми са хрема, дразнене в гърлото, болки при преглъщане, пресипнал глас, суха, лаеща, а понякога влажна кашлица. При размножаването на вируса в клетката се отделят вещества, които попадайки в кръвта, водят до своеобразно отравяне на организма – интоксикация. Проявява се с втрисане, главоболие, силна отпадналост, болки в очите, ставите и мускулите, понякога световъртеж, повръщане. Около 2 - 3 седмици след прекаран грип човек може да чувства умора, слабост, главоболие, да бъде по-раздразнителен, да има нарушен сън.

Защо е опасен грипът?

Развитието на инфекции през есенно – зимния сезон най-често се предизвиква от аденовируси и риновируси. Обикновено те причиняват леки заболявания, които отзвучават бързо и не водят до по-сериозни усложнения. При заразяване от грип се разрушава ресничестия епител на дихателните пътища, което прекратява или силно намалява изпълнението на физиологичната му функция - да прочиства същите от прах, бактерии и други чужди тела. Поради това микроорганизмите с лекота проникват в белите дробове и има опасност болният да развие пневмония или бронхит.

Въпреки широко разпространеното мнение, че грипът е обичайно заболяване, от което хората боледуват ежегодно „без проблем”, той може да доведе до смърт вследствие на интоксикация, кръвоизливи в жизненоважни центрове (главния мозък), на сърдечна или сърдечно-белодробна недостатъчност. Усложнения възникват най-често в началото на грипните епидемии при лица с отслабени по различни причини съпротивителни сили. По-често и тежко боледуват хора, страдащи от хронични заболявания, деца в предучилищна възраст и възрастни над 65 години.

Най-честите усложнения на грипа са:

  • От страна на дихателната система - синузит, отит, бронхит, пневмония;
  • От страна на сърдечно-съдовата система - миокардит или перикардит (възпалителни заболявания на сърдечния мускул и на сърдечната обвивка, които могат да доведат до сърдечна недостатъчност);
  • От страна на нервната система – мозъчен оток, менингити, менингоенцефалити, периферни неврити;
    • От страна на ставите – артрити;
  • Обостряне на хроничните заболявания - бронхиална астма, хроничен бронхит, сърдечно-съдови заболявания, диабет, бъбречни заболявания и др.

Профилактика

Голямо значение за предпазването от инфекция имат личната хигиена (чисто бельо, често къпане, редовно миене на ръцете преди хранене и след посещение в тоалетна), хигиената на жилището, редовното проветряване, разходките на чист въздух, рационалното хранене, приемът на повече течности, включването често в менюто на плодове, зеленчуци, мед, лук и чесън. Закалителните процедури повишават устойчивостта на организма срещу грипа.

При посочените по-горе рискови групи от населението след преглед и преценка от лекар може да се постави с профилактична цел противогрипна ваксина.

 

Лечение на грипа

Специфичната терапия на грипа все още е нерешен проблем. С ограничено приложение в практиката са различни антивирусни препарати - амантадин, ремантадин, ацикловир, тамифлу и др. Те могат да се използват само при неусложнени случаи на грипно заболяване при условие, че лечението е започнато още при първите симптоми. Има наблюдавани случаи на резистентност към посочените лекарства. Освен това те не могат да се прилагат при малки деца и бременни жени, при някои заболявания на черния дроб и бъбреците. Всичко това налага антивирусните препарати да бъдат изписвани само от лекар.

Широко приложение в лечението на грипа намират хомеопатичните препарати. Те могат да стимулират организма да се справи с болестта на всеки етап от нейното развитие. Предимството им е, че не са токсични, не предизвикват алергии и са подходящи за всички възрасти. Дори бременните жени могат да ги приемат, защото не увреждат плода.

Бабини рецепти

При леко протичащи и неусложнени форми на грипно заболяване можете да прилагате с успех средства на народната медицина. При поява на първите болестни признаци е добре да си направите затопляща баня на краката с покачваща се температура, която може да повтаряте на 2 часа. Незаменим лечебен ефект имат билки, които понижават температурата и предизвикват изпотяване – отвара от сухи малини, запарка от липов цвят и бъз.

При хрема ни помагат инхалации с евкалиптово, ментово и лавандулово масло. Те освобождават носните канали, намаляват главоболието. Инхалации могат да се направят и с лук и чесън, настъргани на ситно ренде, които се слагат във вряща вода.

При дразнене в гърлото ефективно обезболяващо действие има компресът на врата с извара или настъргани картофи.

При кашлица и затруднено дишане се препоръчват синапени лапи или разтриване на гърдите с балсами, съдържащи етерични масла.

Широко разпространеният възглед, че високата температура на всяка цена трябва да бъде свалена, не е правилен. Доказано е, че умерената температура (до 38,5°С ) е полезна, защото тя мобилизира имунната система да се бори с вирусите и бактериите.

Погрешно е и схващането, че болният трябва да се храни много, за да надвие болестта. Натоварването на храносмилателната система не само не помага, но и пречи на организма да се справи със заболяването. Желателно е през този период да се намалят продуктите от животински произход, да се избягват тежки, мазни и запържени ястия. Храната трябва да е лека, по възможност течна – супи, пюрета, кремове. Добре е да се поемат повече течности – вода, плодови и зеленчукови сокове, чай. Те помагат за по-лесното отделянена токсичните вещества от организма. При възпаление на гърлото не се препоръчват кисели, лютиви, прекалено солени или горещи ястия. Ако нямате апетит, не се насилвайте - организмът сам Ви показва своите нужди.

Отделете достатъчно време за почивка, избягвайте алкохол и тютюнопушене.

Не прибягвайте до антибиотик при първите прояви на дихателна инфекция или грипоподобни симптоми! Той не е ефективен срещу грипния вирус. При всички случаи, когато треската, кашлицата и другите болестни симптоми продължат повече от 2 дни или има повторно повишение на температурата и влошаване на състоянието, е необходим преглед от лекар

 

DSC 0573 portray*Д-р Райна Жейнова е специалист по детски болести от 1996 г.. Работила е като участъков педиатър в гр. Търговище в продължение на 13 години. Завършила двугодишен курс на обучение по хомеопатия през 2001 г.. Член на Българската медицинска хомеопатична организация /БМХО/. В рамките на трудовия си стаж е имала възможност да разшири познанията си чрез многобройни курсове в областта на профилактичната медицина, касаещи майчиното и детско-юношеското здраве. Чрез беседи, семинари, дискусии и участие в проекти, активно е работила за промоция на здраве и профилактика на болестите в продължение на десет години. Седемнадесетгодишното й паралелно обучение и практикуване на хомеопатичния лечебен метод надгражда клиничния й опит и спомага за индивидуалния подход към всеки един пациент. Наградена за добра хомеопатична практика от Българската медицинска хомеопатична организация /БМХО/ през 2009 г. От ноември 2017 г. д-р Райна Жейнова е член на екипа на МЦ Фитолек и за преглед при нея можете да се запишете на служебния телефон на центъра – 02/962 48 22.

 

 

 

Всичко за Хомеопатията на едно място

Научете как действа Хомеопатията и всичко за Хомеопатичните лекарства

Нашите специалисти

Нашите специалисти имат дългогодишен опит и индивидуален подход към всеки пациент

Д-р МАРИЯН ИВАНОВ

Основател и Собственик, Вътрешни болести

Специалист по вътрешни болести. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия.

Д-р Даринка Русева

Вътрешни болести, Физиотерапия и рехабилитация, Хомеопатия NLS диагностика "Биоплазма" - Биоскенер

Работила в детско и вътрешно отделение на Районна болница Ботевград, кардиологично и физиотерапевтично отделение в санаториум МВР гр. Банкя.

Д-р Надежда Гурянова

Вътрешни болести Рефлексотерапия, Хомеопатия и Рейки терапия

Д-р Надежда Гурянова е завършила в Русия средно медицинско образование със специалност акушерство физиотерапия и масаж.

Д-р Райна Жейнова

Детски болести, Хомеопатия

Д-р Райна Жейнова еспециалист по детски болестиот 1996 г.. Работила е като участъков педиатър в гр. Търговище в продължение на 13 години

Диляна Велчева

Аурадиагностика

Диляна Велчева е специалист по аурадиагностика, завършила курс на обучение към Украинската школа "Ауралайф".Икономист по образование

Росица Тончева

Магистър по здравословно и диетично хранене

Росица Тончева Тончева е магистър по здравословно и диетично хранене с опит в тази област повече от 30 години.

МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД

„МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД

Благодарение на осигурената от ЕС финансова помощ „МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД успява да запази служителите си – лекари и персонал и дори да наеме

ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР

ИСКАТЕ ДА НАПРАВИТЕ ИЗНЕНАДА?!

Приятна, Нестандартна, Запомняща се

Подарете ПОДАРЪЧЕН СЕРТИФИКАТ „ФИТОЛЕК” – една оригинална и модерна идея, чрез която да доставите удоволствие на Ваш близък, приятел, колега или дете, като ги накарате да се почувстват отпочинали и пълни с енергия. И най - важното - ще им подарите здраве и ще повишите качеството им на живот!

Прочети повече

Какво казват пациентите за нас


"Има някакъв нов начин на лечение"- каза моята позната преди 16 години когато на разходка в парка споделих с нея,че синът ми (тогава 7 годишен) има диагноза бронхиална астма. Двамата със съпруга ми вече от 3-4 години живеехме с мисълта за това състояние на детето ни и се въртяхме в омагьосания кръг на астматичните пристъпи и...
Стефи Чоева

„Посещавам МЦ „Фитолек" от 2006 г. Обърнах се за помощ към д-р Мариян Иванов, тъй като дъщеря ни, която тогава беше на 1 година и половина, боледуваше често и за съжаление обикновените вирусни инфекции се развиваха бързо в бактериални и се налагаше антибиотично лечение. Благодарение на грижите на д-р Иванов тя започна да...
Катя Казанджиева

Д-р Иванов е вълшебник! Той лекува с едни малки зрънца които вършат вълшебство. Аз съм възрастна жена на 69 г. и от дълги години страдам от алергия. Последните  10 месеца алергията ме притисна много жестоко. Всеки един Божи ден в обриви, сърбежи по цялото тяло с главоболие и безсъние. Но съм имала късмет да попадна на лечението на...
Надежда Минева

В лицето на д-р Русева срещнах ЧОВЕКА!!! И ДОКТОРА!!! Благодаря Ви от сърце!!! 16.08.2014 г гр. Тервел    
Mариана Костадинова

Благодарение на грижите и отношението на д-р Угринова, животът отново може да е прекрасен! Благодаря на целия екип на Фитолек, който винаги ме кара да се чувствам специална и важна. Благодаря, че Ви има! 05.07.2013 г
Надежда Стойлкова - София

Повече от половин година посещавам медицинския център и съм много доволна. Всички тук са много внимателни и са големи специалисти. Бях много зле с нервната система, имах такива симптоми и нервни кризи, който ме караха да мисля, че всеки момент ще умра. Бях отчаяна и изпаднала в депресия. Благодарение на д-р Мариян Иванов всичко...
Боряна Цветкова - София

Синът ми бе с поставена диагноза бронхиална астма от 3 годишната си възраст. Посещаваме д-р Мариян Иванов от 4 г.. През всичките тези години детето разреди епизодите на кашлица и задух, няма нощни пристъпи и много рядко боледува. Мога да кажа, че е напълно оздравял. Благодаря!!!
Моника Павлова

За мен д-р Иванов е образец за лекар! С познанията и вниманието което получава всеки негов пациент. Винаги съм разбирала "личен лекар", като израз да означава лекар, които може да подържа тялото и духът ти здрави, това за мен е мерило за добър лекар. Д-р Иванов благодаря че те има и ми даваш толкова вяра, че нещата могат да бъдат...
В. Георгиева - София

За мен , д-р Надежда Гурянова е рядко срещан специалист в България. Тя има прекрасна медицинска подготовка, успоредно с това  е и перфектен хомеопат.Непрекъснато се усъвършенства, посещавайки различни курсове и семинари. Всичко това й помага да се справя и с най-заплетените случаи в своята практика. Отзивчивостта й е...
Цвете Стоянова, гр. София

Много съм доволен от професионализма и качеството на обслужване, на които станах свидетел в хомеопатичен център "Фитолек".
Иван Кръстев

  Огромни благодарности и поклон пред д-р Гурянова! В пълния смисъл на думата тя спаси моята дъщеря Гергана. Загрижеността, професионализмът с точно поставената диагнозата помогнаха на дъщеря ми. Сърдечно БЛАГОДАРЯ!!! Албена Христова, майка на Гергана Тонева 26.04.2014 г  
Албена Христова

Много сме доволни от д-р Иванов! Благодарим за вниманието и доброто отношение към нас! Карина Велибашева и мама Петя :)
Карина Велибашева

  Здравейте Д-р Иванов, Все се каня да напиша мейл, с който да Ви благодаря и все не намирах време до днес, за което съжалявам. Бих искала да благодаря от името на цялото ми семейство за грижите и вниманието, с което дарявахте майка ми–Милка Трайкова - Петрова, която живя 7 години и се бори с онкологично заболяване. Искам да...
Евелина

Дъщеря ми Симона е на 5 г. и половина. Преди да дойдем при д-р Мариян  Иванов тя боледуваше по два пъти всеки месец и много често се налагаше да пие антибиотици. Откакто се лекуваме  с хомеопатия тя разреди боледуванията и вече се разболява един до два пъти в годишно. БЛАГОДАРЯ!!!
Светла Иванова

До 1 г. на сина ми Никола бяха поставени най-различни диагнози - алергия към белтъка на краве мляко, атопичен дерматит и др.. След започване на хомеопатичното лечение, кожата на детето се изчисти, то не повръща и вече не спазваме никаква диета.
Рафаела Жекова
Прочети всички

Последните Новини от Нас

Разгледайте най-актуалното от Медицински Център "Фитолек"

17-07-2023

Пакет “Чакра Фитолек” за баланс на 7-те чакри

                                                                                                                                                                                                                Пълен набор чайове от серията “Чакра Фитолек” – 7 билкови чая, за балансиране на 7-те основни чакри на човека. Всеки чай включва билки,...
04-07-2023

Офталмо Фитолек за бистър поглед

Офталмо за бистър поглед Влияе благоприятно на сърдечно-съдовата дейност, кръвообръщението и...
04-07-2023

ФемоМакс Фитолек

  ФемоМакс Фитолек за Женско здраве Подобрява функцията на яйчниците и матката. Подкрепя нервно - хормоналното...
04-07-2023

Чай Грация Фитолек

ЧайГрация Фитолек- за Изящна Фигура   Чаят Грация Фитолек подобрява сърдечно-съдовата...

Нашите партньори

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

  • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
  • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти