Пон-Съб: 9:30 до 17:30

НАДНОРМЕНО ТЕГЛО И ЦЕЛУЛИТ – КАК ДА СЕ ИЗБАВИМ ОТ ТЯХ

     По това време на годината, стягайки багажа за мечтаната почивка, мнозина от нас с ужас установяват, че неправилното хранене и заседналият начин на живот не са се разминали безнаказано. Статистиката сочи, че броят на хората у нас, които са с наднормени килограми расте прогресивно. За съжаление, наднорменото тегло далеч не е само козметичен дефект. Излишните килограми представляват основен рисков фактор за редица заболявания.

Заедно с наднормените килограми се увеличават честотата и тежестта на протичане на артериалната хипертония, на сърдечните и съдовите увреждания, на жлъчнокаменната болест, на захарния диабет, на злокачествените и на дихателните заболявания и много други. Повечето хора с наднормено тегло се оплакват и от лениви черва и повишено изпотяване, което благоприятства появата на екземи и развитието на гъбички. При хората с наднормени килограми са налице и редица проблеми, свързани с опорно – двигателната система: плоскостъпие, прегърбеност, дължаща се на деформация на гръбначния стълб, слаби мускули и други. Нарушена е и функцията на костите и ставите, които трябва да издържат свръхтеглото. Всичко това води до поява на болки в различни части на тялото, до лесна уморяемост и намалена подвижност. Не на последно място, затлъстяването може да доведе и до тежки неврози или депресии, които се лекуват изключително трудно.

БАЛАНС ДВИЖЕНИЕ – ХРАНЕНЕ

Най – голямо значение за поддържане на нормално тегло има спазването на баланс между приетите и изразходените калории. При 90 % от пълните хора напълняването се дължи от една страна на прекалено хранене, а от друга страна на недостатъчно изразходване на приетите калории, поради обездвижен начин на живот. Следователно можем да се освободим от излишните килограми или като намалим консумацията на захар, на животински мазнини, на тестени изделия, на алкохол и на подсладени безалкохолни напитки (те са най – калорични) и/или като активизираме двигателния си режим. Ежедневните дозирани физически натоварвания активизират обмяната на веществата и спомагат за премахване на излишните килограми и на целулитните натрупвания, усилват мускулатурата, подобряват кръвообращението и лимфообращението на тялото, повишават тонуса и самочувствието, понижават кръвния холестерол и забавят максимално атеросклеротичните процеси.

ТЕРАПЕВТИЧНА ЙОГА

Особено полезно при склонност към напълняване и/или целулит е редовното практикуване на терапевтична йога, поради комплексното въздействие, което тя упражнява върху човешкия организъм и психика. Съществуват редица специални пози (асани), чието изпълнение активизира и укрепва определени мускулни групи и/или стимулира подобряването на функцията на щитовидната жлеза, а по този начин се подобрява и обмяната на веществата в организма и разграждането на мастите. Нормализирайки нервните процеси, редовните занимания с йога допринасят и за премахване на глада на „нервна почва“, когато се храним не защото сме гладни, а защото си мислим, че храната (особено сладкото) ни успокоява. Освен това всички йога–асани, в една или друга степен, активизират дейността на бъбреците и черния дроб, подобряват кръвообращението и предотвратяват застоя на лимфа в тялото. Това също допринася за детоксикацията и за нормализирането на теглото, за елиминиране на водната задръжка в организма, както и за премахване на евентуални целулитни натрупвания. За засилване на ефекта от йога - асаните е много важно да се обърне внимание и на дишането. В йога съществуват специални дихателни техники, спомагащи за премахване на нервното напрежение и на стреса, както и такива, активизиращи обмяната на веществата.

БИЛКИ ПРИ НАПЪЛНЯВАНЕ И ЦЕЛУЛИТ

   Растенията са били използвани за лечение на различни заболявания откакто човекът съществува. Повечето от тях се прилагат и сега, като разликата е тази, че днес ние вече знаем точните механизми на техния лечебен ефект. Много от най-известните в света фармацевтични фирми използват лечебни растения за синтезирането на лекарства в различни области на медицината. Тенденцията е към непрекъснато увеличаване на техния брой и то в небивала конкуренция със синтетичните медикаменти. Растенията и лекарствата на растителна основа печелят с добрата си поносимост и липсата ( в огромното мнозинство от случаите) на сериозни странични ефекти, като в същото време те са високо ефективни.

               В борбата с наднорменото тегло и целулита фитотерапевтите използват растения, които потискат апетита, стимулират центъра за ситост и чревната перисталтика и активират отделянето на излишните течности от организма. Комбинация от такива билки представлява чаят ЕЛЕГАНС ФИТОЛЕК. Съдържащите се в него Пу-ер, резене, роза, коприва, сена, стевия, кола ядки и гарсиния стимулират жлъчната секреция и чревната перисталтика, допринасят за предотвратяване на водната задръжка в организма, намаляват повишения апетит и постепенно нормализират обмяната на веществата. За увеличаване на ефективността на чая е препоръчително чаят да се пие 20 – 30 минути преди обяд и преди вечеря (1 филтърно пакетче се залива с 200 – 250 мл. кипяща вода). Чаят може да се пие топъл или охладен, според предпочитанията. Чаят ЕЛЕГАНС ФИТОЛЕК може да бъде закупен от всяка дрогерия и аптека, от онлайн магазина на www.phytolek.com както и от магазините на веригите Метро, Кауфланд, Хит, 345, Дар, Максима и DM

За засилване на действието на чай ЕЛЕГАНС ФИТОЛЕК ще спомогне приемането 2 пъти дневно на по 1-2 капсули от хранителната добавка ДЕТОКС ФИТОЛЕК. Съдържащите се в нея екстракти от лечебни растения упражняват леко слабително, жлъчегонно, пикочогонно и детоксикиращо действие. Така се постига подобряване на бъбречната и на жлъчно-чернодробната дейност, стимулиране на обмяната на веществата и на очистването на кръвта от токсини, елиминиране на излишните течности и подобряване на храносмилането с последващо премахване на евентуален запек и на повишено образуване на газове в червата. Хранителната добавка ДЕТОКС ФИТОЛЕК може да бъде закупена от всяка дрогерия и аптека (ако я няма в наличност, фармацевтът може да я поръча националните дистрибутори за медикаменти и хранителни добавки – Стинг и Фьоникс) или от онлайн магазина на www.phytolek.com

И ХОМЕОПАТИЯТА ПОМАГА ПРИ НАДНОРМЕНО ТЕГЛО И ЦЕЛУЛИТ

Има и хомеопатични лекарства, които помагат не само при целулит, но за овладяване на повишения апетит, както и за повлияване на глада при стрес и нервно напрежение. При наличие на наднормено тегло специалистите по хомеопатия най – често препоръчват следните лекарства за намаляване на апетита и за повлияване на целулитната инфилтрация:

-               “Анакардиум ориентале” в разреждане 9 СН, по 5 гранули половин час преди хранене и при всеки пристъп на глад е препоръчителен, когато хората се хранят въпреки желанието се да отслабнат, тъй като яденето ги успокоява или намалява техни оплаквания – от главоболие или от болки в стомаха, например.

-               “Антимониум крудум” в разреждане 9 СН, по 5 гранули половин час преди хранене може да помогне на пълни, свръхлакоми хора да намалят апетита си.

-               “Натриум муриатикум” в разреждане 9СН, 1-2 пъти дневно по 5 гранули е препоръчителен за хора с целулитна инфилтрация на ханша и бедрата при слаба горна част на тялото.

-               “Туя окциденталис” в разреждане 9СН, 1-2 пъти дневно по 5 гранули е подходящ за приемане от хора с голям корем и сравнително слаби крайници.

-               “Натриум сулфурикум” в разреждане 9СН, 1-2 пъти дневно по 5 гранули може да помогне в случаите, когато е налице целулитна инфилтрация на цялото тяло – както в областта на ханша и корема, така и по крайниците.

   Хомеопатичното лечение на наднорменото тегло включва освен симптоматично лечение, и лечение за терена и/или за чувствителния тип на човека, за да бъдат постигнати по – добри и трайни резултати. В по-голяма част от случаите съветът на лекаря – хомеопат е първостепенен, защото той определя между хилядите възможни медикаменти кои най-точно отговарят на индивидуалната реакция на болния, както и подходящата степен на разреждане на съответните медикаменти. Хомеопатичните лекарства могат да бъдат закупени от всяка аптека в страната

АНТИЦЕЛУЛИТНИ И РЕФЛЕКСОГЕННИ МАСАЖИ

В борбата с целулита могат да бъдат включени и масажите. Антицелулитните масажи стимулират кръвообращението и лимфообращението в областта на целулитните натрупвания, особено ако се комбинират с определени етерични масла и ако се използва и определена апаратура (най – често ултразвукова и инфрачервена). От своя страна, рефлексогенните масажи възстановяват нарушения енергиен баланс и нарушената обмяна на веществата в организма, а това се отразява благоприятно и на хората с наднормено тегло.

За най – добър резултат са препоръчителни постоянство и комбиниране на горепосочените методи и средства.

д-р Мариян Иванов, холистичен терапевт, специалист по вътрешни болести и хомеопатия, сертифициран йога инструктор към международната организация Yoga Alliance International, основател на Медицински Център ФИТОЛЕК, www.phytolek.com

 

Всичко за Хомеопатията на едно място

Научете как действа Хомеопатията и всичко за Хомеопатичните лекарства

Нашите специалисти

Нашите специалисти имат дългогодишен опит и индивидуален подход към всеки пациент

Д-р МАРИЯН ИВАНОВ

Основател и Собственик, Вътрешни болести

Специалист по вътрешни болести. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия.

Д-р Даринка Русева

Вътрешни болести, Физиотерапия и рехабилитация, Хомеопатия NLS диагностика "Биоплазма" - Биоскенер

Работила в детско и вътрешно отделение на Районна болница Ботевград, кардиологично и физиотерапевтично отделение в санаториум МВР гр. Банкя.

Д-р Надежда Гурянова

Вътрешни болести Рефлексотерапия, Хомеопатия и Рейки терапия

Д-р Надежда Гурянова е завършила в Русия средно медицинско образование със специалност акушерство физиотерапия и масаж.

Д-р Райна Жейнова

Детски болести, Хомеопатия

Д-р Райна Жейнова еспециалист по детски болестиот 1996 г.. Работила е като участъков педиатър в гр. Търговище в продължение на 13 години

Диляна Велчева

Аурадиагностика

Диляна Велчева е специалист по аурадиагностика, завършила курс на обучение към Украинската школа "Ауралайф".Икономист по образование

Росица Тончева

Магистър по здравословно и диетично хранене

Росица Тончева Тончева е магистър по здравословно и диетично хранене с опит в тази област повече от 30 години.

МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД

„МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД

Благодарение на осигурената от ЕС финансова помощ „МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД успява да запази служителите си – лекари и персонал и дори да наеме

ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР

ИСКАТЕ ДА НАПРАВИТЕ ИЗНЕНАДА?!

Приятна, Нестандартна, Запомняща се

Подарете ПОДАРЪЧЕН СЕРТИФИКАТ „ФИТОЛЕК” – една оригинална и модерна идея, чрез която да доставите удоволствие на Ваш близък, приятел, колега или дете, като ги накарате да се почувстват отпочинали и пълни с енергия. И най - важното - ще им подарите здраве и ще повишите качеството им на живот!

Прочети повече

Какво казват пациентите за нас


Повече от половин година посещавам медицинския център и съм много доволна. Всички тук са много внимателни и са големи специалисти. Бях много зле с нервната система, имах такива симптоми и нервни кризи, който ме караха да мисля, че всеки момент ще умра. Бях отчаяна и изпаднала в депресия. Благодарение на д-р Мариян Иванов всичко...
Боряна Цветкова - София

Много сме доволни от д-р Иванов! Благодарим за вниманието и доброто отношение към нас! Карина Велибашева и мама Петя :)
Карина Велибашева

За мен д-р Иванов е образец за лекар! С познанията и вниманието което получава всеки негов пациент. Винаги съм разбирала "личен лекар", като израз да означава лекар, които може да подържа тялото и духът ти здрави, това за мен е мерило за добър лекар. Д-р Иванов благодаря че те има и ми даваш толкова вяра, че нещата могат да бъдат...
В. Георгиева - София

  Здравейте Д-р Иванов, Все се каня да напиша мейл, с който да Ви благодаря и все не намирах време до днес, за което съжалявам. Бих искала да благодаря от името на цялото ми семейство за грижите и вниманието, с което дарявахте майка ми–Милка Трайкова - Петрова, която живя 7 години и се бори с онкологично заболяване. Искам да...
Евелина

Със сина ми идваме при д-р Иванов от 5 години. Пред антибиотиците, инжекцийте и "Вентолин" за алергия и астма избрахме хомеопатичните препарати и опита на д-р Мариян Ианов в комбинирането им. Благодарна съм за знанията, които е придобил и които с такава лекота прилага. Нека Господ да му дава здраве, дълъг живот и нови...
Ани, Ангел и Александър Томови

Д-р Иванов е вълшебник! Той лекува с едни малки зрънца които вършат вълшебство. Аз съм възрастна жена на 69 г. и от дълги години страдам от алергия. Последните  10 месеца алергията ме притисна много жестоко. Всеки един Божи ден в обриви, сърбежи по цялото тяло с главоболие и безсъние. Но съм имала късмет да попадна на лечението на...
Надежда Минева

Много съм доволен от професионализма и качеството на обслужване, на които станах свидетел в хомеопатичен център "Фитолек".
Иван Кръстев

  Огромни благодарности и поклон пред д-р Гурянова! В пълния смисъл на думата тя спаси моята дъщеря Гергана. Загрижеността, професионализмът с точно поставената диагнозата помогнаха на дъщеря ми. Сърдечно БЛАГОДАРЯ!!! Албена Христова, майка на Гергана Тонева 26.04.2014 г  
Албена Христова

„Посещавам МЦ „Фитолек" от 2006 г. Обърнах се за помощ към д-р Мариян Иванов, тъй като дъщеря ни, която тогава беше на 1 година и половина, боледуваше често и за съжаление обикновените вирусни инфекции се развиваха бързо в бактериални и се налагаше антибиотично лечение. Благодарение на грижите на д-р Иванов тя започна да...
Катя Казанджиева

За мен , д-р Надежда Гурянова е рядко срещан специалист в България. Тя има прекрасна медицинска подготовка, успоредно с това  е и перфектен хомеопат.Непрекъснато се усъвършенства, посещавайки различни курсове и семинари. Всичко това й помага да се справя и с най-заплетените случаи в своята практика. Отзивчивостта й е...
Цвете Стоянова, гр. София

Благодарим на д-р Мариян Иванов за доброто отношение и отличните познания в  областите с които се занимава и за доброто което прави на хората, търсещи помощ! С най-искрени благодарности и поздравления!
сем. Добреви

Дъщеря ми Симона е на 5 г. и половина. Преди да дойдем при д-р Мариян  Иванов тя боледуваше по два пъти всеки месец и много често се налагаше да пие антибиотици. Откакто се лекуваме  с хомеопатия тя разреди боледуванията и вече се разболява един до два пъти в годишно. БЛАГОДАРЯ!!!
Светла Иванова

До 1 г. на сина ми Никола бяха поставени най-различни диагнози - алергия към белтъка на краве мляко, атопичен дерматит и др.. След започване на хомеопатичното лечение, кожата на детето се изчисти, то не повръща и вече не спазваме никаква диета.
Рафаела Жекова

Синът ми бе с поставена диагноза бронхиална астма от 3 годишната си възраст. Посещаваме д-р Мариян Иванов от 4 г.. През всичките тези години детето разреди епизодите на кашлица и задух, няма нощни пристъпи и много рядко боледува. Мога да кажа, че е напълно оздравял. Благодаря!!!
Моника Павлова

"Има някакъв нов начин на лечение"- каза моята позната преди 16 години когато на разходка в парка споделих с нея,че синът ми (тогава 7 годишен) има диагноза бронхиална астма. Двамата със съпруга ми вече от 3-4 години живеехме с мисълта за това състояние на детето ни и се въртяхме в омагьосания кръг на астматичните пристъпи и...
Стефи Чоева
Прочети всички

Последните Новини от Нас

Разгледайте най-актуалното от Медицински Център "Фитолек"

17-07-2023

Пакет “Чакра Фитолек” за баланс на 7-те чакри

                                                                                                                                                                                                                Пълен набор чайове от серията “Чакра Фитолек” – 7 билкови чая, за балансиране на 7-те основни чакри на човека. Всеки чай включва билки,...
04-07-2023

Офталмо Фитолек за бистър поглед

Офталмо за бистър поглед Влияе благоприятно на сърдечно-съдовата дейност, кръвообръщението и...
04-07-2023

ФемоМакс Фитолек

  ФемоМакс Фитолек за Женско здраве Подобрява функцията на яйчниците и матката. Подкрепя нервно - хормоналното...
04-07-2023

Чай Грация Фитолек

ЧайГрация Фитолек- за Изящна Фигура   Чаят Грация Фитолек подобрява сърдечно-съдовата...

Нашите партньори

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

  • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
  • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти