Пон-Съб: 9:30 до 17:30

Лавандула държи комарите далеч

Автор: Соня Василева

mosquito clothing 1Лед с оцет, лимонов сок и каша от глина спират отока и сърбежа след ужилване, обяснява хомеопатът д-р Мариян Иванов

Лятото може да бъде прекрасно, но със себе си често води и различни опасности. През топлото време голяма напаст могат да бъдат пчелите, стършелите, осите, комарите и изобщо – всички насекоми, които налитат да хапят и жилят. Какво да правим в такива случаи? Попитахме д-р Мариян Иванов, специалист по вътрешни болести и хомеопат.

И ужилванията, и ухапванията от различни насекоми могат да предизвикат сериозен дискомфорт. По-чувствителната кожа може да се възпали и зачерви, дори да се получи оток и възпаление. В някои случаи се образува и малко мехурче, пълно с течност. Макар и рядко, но след ужилване може да се стигне и до силна алергична реакция. Тогава подуването и отокът могат да са по-мащабни, по цялото тяло се появява неприятен обрив, съпроводен със сърбеж, дишането се затруднява, сърдечният ритъм се учестява. В случай че се стигне до подобни симптоми, то незабавно потърсете медицинска помощ.

При ужилване в областта на клепача, езика или шията

при подуване на ларинкса, при затруднено дишане и ако почувствате общо неразположение, веднага отидете при лекар, предупреждава д-р Иванов. Бъдете внимателни, когато през лятото пиете сок или бира от шишето, за да не би в гърлото да се е скрила и някоя жилеща опасност. 

ВИЗИТКА

Д-р Мариян Иванов е холистичен терапевт, основател и собственик на медицински център "Фитолек" в София. Той е специалист по вътрешни болести и асоцииран преподавател към катедра „Фармакология и токсикология" на Медицинския факултет на МУ-София. Автор е на книги , води курсове по терапевтична йога и преподава хомеопатия към Европейската школа по клинична хомеопатия. Повече за него може да видите на www.phytolek.com.

Какво обаче да правим, ако все пак белята стане? Добре е да се действа възможно най-бързо след като пострадалият е бил атакуван от жилещото насекомо. Така ще се предотврати получаването на оток и евентуално болката, която може да се появи. Първата помощ при жилене, може да бъде под формата на кубче лед или лед, напоен в оцет. То се налага върху мястото, докато се стопи. Ако няма лед, може да помогне и най-обикновен студен компрес, макар че ефектът ще е по-бавен и малък. Вероятно

най-разпространеният лек срещу ужилване от пчела е сокът от чесън

Скилидката се разрязва на две и с вътрешността се търка пострадалото място, обяснява д-р Иванов. Облекчението идва почти на мига.

Вариант е да се приложи и третиране с лимонов сок – ако имате цитрус под ръка, изцедете от сока му директно върху кожата. Това ще помогне срещу зачервяване и оток, защото витамин С, на който е богат плодът, има силни противоалергични свойства.

Друг изпитан метод за справяне с подобно положение е глината. Тя съдържа минерали, чиято сила е да помагат и успокоят при сърбеж и напрежение. Ако е на прах, смесете я с малко вода, докато се получи течна каша. Вместо вода, може да сложите и няколко капки оцет. Може да се наложи като компрес. Неслучайно и старите хора препоръчват налагането на ужиленото място с кал.

Содата също бързо може да намали сърбежа и да неутрализира киселинната отрова, оставена от жилото. Тя обаче също трябва да бъде под формата на каша, като за целта смесете содата с вода.

И листо от живовляк може да помогне

независимо дали ще го откъснете от градината или ще бъде в изсушен вид. Наложете с билката върху пострадалия участък и ще усетите леко затопляне, защото листото ще извлече токсините, а болката и напрежението ще отшумят.

Дали ще е комар, пчела или оса, хомеопатията също може бързо да облекчи възпалителната реакция, особено ако медикаментът е взет веднага след ужилването, обяснява д-р Иванов. Универсален лек е веществото Аpis mellifica, което е изготвено на базата на пчелната отрова. То може да се използва във всички случаи на сериозно подуване след ужилване, когато подутото място

порозовява и е топло, пари, сърби и „боцка“

Лекът има разновидности и може да се приема вътрешно или да се използва външно като разтвор за намазване на засегнатото място.

Осите и пчелите обаче далеч не са единствените насекоми, които могат да ни отровят живота през топлия сезон. Комарите също са особено досадни, а за по-малките деца – могат да доведат до отоци и зачервяване. Заради това е важна профилактиката, особено за хората, чиято кръв е „сладка“ за кръвопийците. Повечето насекоми се боят от миризмата на различни етерични масла. Най-ефикасно и препоръчително е маслото от лавандула, обяснява д-р Иванов. Капки от маслото може да се капват профилактично върху дрешките или количката, с която се разхождат бебетата. Подобен ефект имат и маслата от мента, ванилия, чаено дърво. Те съдържат вещества, чиято способност е в това да неутрализират отровата, а освен това имат силата да намаляват възпалението и облекчават сърбежа. Може да се капят директно върху нахапаното място, както и

да се смесят с малко сода бикарбонат или мед за дезинфекция

Хомеопатично средство срещу комарите е Ledum palustre (блатен розмарин), като е препоръчително през целия летен период да се прилага профилактично, обяснява д-р Иванов. То играе ролята на репелент - и ако се окаже подходящо за даден човек, край него няма как да се завърти и един комар през лятото. Могат да се използват и класическите защитни средства срещу комари. Те могат да се пръскат както върху кожата, така и върху дрехите. Повечето от тези препарати могат да се прилагат и върху деца, а даже и върху новородени.

ТРИКОВЕ

Саксия със здравец вместо мрежа


За да се избегне рискът от ужилване и ухапване, е добре да спазвате няколко прости правила.

  • Предварително нанасяйте репеленти върху откритите части на тялото, особено ако ще стоите по-дълго време на открито край езеро или река. Там комарите са най-нахални.
  • Внимавайте, когато си правите пикник сред природата. Възможно е пчела да се е скрила в сладкиша или черешите в чинията.
  • Бъдете нащрек при разходки в по-гъсти треви, носете дрехи, които покриват максилно тялото ви.
  • Избягвайте  употребата на парфюми сред природата – така ставате притегателна сила за всички насекоми.
  • Ако край вас се завъртят пчела или оса, не бързайте да се паникьосвате и да ги пъдите с размахване на голи ръце. Така само ще ги настървите, защото резките движения ще им се сторят като атака и те ще отвърнат на  удара с жило.  Отдалечете се спокойно, а ако това не е възможно, опитайте да покриете лицето си надолу, защото това е най-опасната зона за подобна жилеща атака.
  • Повечето насекоми не обичат миризмата на здравец, затова е добра идея да го засадите в саксия на терасата или да си направите алея с това цвете в градината.

Всичко за Хомеопатията на едно място

Научете как действа Хомеопатията и всичко за Хомеопатичните лекарства

Нашите специалисти

Нашите специалисти имат дългогодишен опит и индивидуален подход към всеки пациент

Д-р МАРИЯН ИВАНОВ

Основател и Собственик, Вътрешни болести

Специалист по вътрешни болести. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия.

Д-р Даринка Русева

Вътрешни болести, Физиотерапия и рехабилитация, Хомеопатия NLS диагностика "Биоплазма" - Биоскенер

Работила в детско и вътрешно отделение на Районна болница Ботевград, кардиологично и физиотерапевтично отделение в санаториум МВР гр. Банкя.

Д-р Надежда Гурянова

Вътрешни болести Рефлексотерапия, Хомеопатия и Рейки терапия

Д-р Надежда Гурянова е завършила в Русия средно медицинско образование със специалност акушерство физиотерапия и масаж.

Д-р Райна Жейнова

Детски болести, Хомеопатия

Д-р Райна Жейнова еспециалист по детски болестиот 1996 г.. Работила е като участъков педиатър в гр. Търговище в продължение на 13 години

Диляна Велчева

Аурадиагностика

Диляна Велчева е специалист по аурадиагностика, завършила курс на обучение към Украинската школа "Ауралайф".Икономист по образование

Росица Тончева

Магистър по здравословно и диетично хранене

Росица Тончева Тончева е магистър по здравословно и диетично хранене с опит в тази област повече от 30 години.

МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД

„МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД

Благодарение на осигурената от ЕС финансова помощ „МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД успява да запази служителите си – лекари и персонал и дори да наеме

ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР

ИСКАТЕ ДА НАПРАВИТЕ ИЗНЕНАДА?!

Приятна, Нестандартна, Запомняща се

Подарете ПОДАРЪЧЕН СЕРТИФИКАТ „ФИТОЛЕК” – една оригинална и модерна идея, чрез която да доставите удоволствие на Ваш близък, приятел, колега или дете, като ги накарате да се почувстват отпочинали и пълни с енергия. И най - важното - ще им подарите здраве и ще повишите качеството им на живот!

Прочети повече

Какво казват пациентите за нас


Дъщеря ми Симона е на 5 г. и половина. Преди да дойдем при д-р Мариян  Иванов тя боледуваше по два пъти всеки месец и много често се налагаше да пие антибиотици. Откакто се лекуваме  с хомеопатия тя разреди боледуванията и вече се разболява един до два пъти в годишно. БЛАГОДАРЯ!!!
Светла Иванова

Повече от половин година посещавам медицинския център и съм много доволна. Всички тук са много внимателни и са големи специалисти. Бях много зле с нервната система, имах такива симптоми и нервни кризи, който ме караха да мисля, че всеки момент ще умра. Бях отчаяна и изпаднала в депресия. Благодарение на д-р Мариян Иванов всичко...
Боряна Цветкова - София

  Огромни благодарности и поклон пред д-р Гурянова! В пълния смисъл на думата тя спаси моята дъщеря Гергана. Загрижеността, професионализмът с точно поставената диагнозата помогнаха на дъщеря ми. Сърдечно БЛАГОДАРЯ!!! Албена Христова, майка на Гергана Тонева 26.04.2014 г  
Албена Христова

„Посещавам МЦ „Фитолек" от 2006 г. Обърнах се за помощ към д-р Мариян Иванов, тъй като дъщеря ни, която тогава беше на 1 година и половина, боледуваше често и за съжаление обикновените вирусни инфекции се развиваха бързо в бактериални и се налагаше антибиотично лечение. Благодарение на грижите на д-р Иванов тя започна да...
Катя Казанджиева

Много сме доволни от д-р Иванов! Благодарим за вниманието и доброто отношение към нас! Карина Велибашева и мама Петя :)
Карина Велибашева

За мен , д-р Надежда Гурянова е рядко срещан специалист в България. Тя има прекрасна медицинска подготовка, успоредно с това  е и перфектен хомеопат.Непрекъснато се усъвършенства, посещавайки различни курсове и семинари. Всичко това й помага да се справя и с най-заплетените случаи в своята практика. Отзивчивостта й е...
Цвете Стоянова, гр. София

Благодарим на д-р Мариян Иванов за доброто отношение и отличните познания в  областите с които се занимава и за доброто което прави на хората, търсещи помощ! С най-искрени благодарности и поздравления!
сем. Добреви

"Има някакъв нов начин на лечение"- каза моята позната преди 16 години когато на разходка в парка споделих с нея,че синът ми (тогава 7 годишен) има диагноза бронхиална астма. Двамата със съпруга ми вече от 3-4 години живеехме с мисълта за това състояние на детето ни и се въртяхме в омагьосания кръг на астматичните пристъпи и...
Стефи Чоева

Д-р Иванов е вълшебник! Той лекува с едни малки зрънца които вършат вълшебство. Аз съм възрастна жена на 69 г. и от дълги години страдам от алергия. Последните  10 месеца алергията ме притисна много жестоко. Всеки един Божи ден в обриви, сърбежи по цялото тяло с главоболие и безсъние. Но съм имала късмет да попадна на лечението на...
Надежда Минева

  Здравейте Д-р Иванов, Все се каня да напиша мейл, с който да Ви благодаря и все не намирах време до днес, за което съжалявам. Бих искала да благодаря от името на цялото ми семейство за грижите и вниманието, с което дарявахте майка ми–Милка Трайкова - Петрова, която живя 7 години и се бори с онкологично заболяване. Искам да...
Евелина

Синът ми бе с поставена диагноза бронхиална астма от 3 годишната си възраст. Посещаваме д-р Мариян Иванов от 4 г.. През всичките тези години детето разреди епизодите на кашлица и задух, няма нощни пристъпи и много рядко боледува. Мога да кажа, че е напълно оздравял. Благодаря!!!
Моника Павлова

Благодарение на грижите и отношението на д-р Угринова, животът отново може да е прекрасен! Благодаря на целия екип на Фитолек, който винаги ме кара да се чувствам специална и важна. Благодаря, че Ви има! 05.07.2013 г
Надежда Стойлкова - София

В лицето на д-р Русева срещнах ЧОВЕКА!!! И ДОКТОРА!!! Благодаря Ви от сърце!!! 16.08.2014 г гр. Тервел    
Mариана Костадинова

Със сина ми идваме при д-р Иванов от 5 години. Пред антибиотиците, инжекцийте и "Вентолин" за алергия и астма избрахме хомеопатичните препарати и опита на д-р Мариян Ианов в комбинирането им. Благодарна съм за знанията, които е придобил и които с такава лекота прилага. Нека Господ да му дава здраве, дълъг живот и нови...
Ани, Ангел и Александър Томови

До 1 г. на сина ми Никола бяха поставени най-различни диагнози - алергия към белтъка на краве мляко, атопичен дерматит и др.. След започване на хомеопатичното лечение, кожата на детето се изчисти, то не повръща и вече не спазваме никаква диета.
Рафаела Жекова
Прочети всички

Последните Новини от Нас

Разгледайте най-актуалното от Медицински Център "Фитолек"

17-07-2023

Пакет “Чакра Фитолек” за баланс на 7-те чакри

                                                                                                                                                                                                                Пълен набор чайове от серията “Чакра Фитолек” – 7 билкови чая, за балансиране на 7-те основни чакри на човека. Всеки чай включва билки,...
04-07-2023

Офталмо Фитолек за бистър поглед

Офталмо за бистър поглед Влияе благоприятно на сърдечно-съдовата дейност, кръвообръщението и...
04-07-2023

ФемоМакс Фитолек

  ФемоМакс Фитолек за Женско здраве Подобрява функцията на яйчниците и матката. Подкрепя нервно - хормоналното...
04-07-2023

Чай Грация Фитолек

ЧайГрация Фитолек- за Изящна Фигура   Чаят Грация Фитолек подобрява сърдечно-съдовата...

Нашите партньори

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

  • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
  • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти