Пон-Съб: 9:30 до 17:30

ХОМЕОПАТИЧНО ЛЕЧЕНИЕ НА ГРИПА И ПРОСТУДНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

ПРЕДИМСТВА НА ХОМЕОПАТИЯТА

Предимството на хомеопатичния метод за лечение се състои в това, че хомеопатичните лекарства, когато са правилно подбрани от лекаря, стимулират собствените сили на организма за борба със съответното заболяване и събуждат скрити резерви, които са огромни.

В същото време алопатичната медицина назначава лекарства, които в много случаи вършат работата, която организмът може сам да свърши.

Да вземем за пример едно банално простудно заболяване. В много от случаите лекарят или самият болен прибягват до лечение с антибиотици без това да е наложително.

Целта е антибиотиците да унищожат болестотворните микроби, т.е. да свършат работата, която и самият организъм би могъл да свърши, ако му се даде такава възможност. Това става с помощта на изработването в организма на специални антитела, на специални клетки и други, които обезвреждат и елиминират причинителите на инфекцията. Смята се, че подходящо подбраните хомеопатични лекарства действат именно в тази насока, т.е. те подтикват организма да увеличи продукцията на борещите се с микробите вещества и клетки.

 

ИНДИВИДУАЛЕН ПОДХОД

Друго съществено предимство на хомеопатията е, че хомеопатичното лекарство се назначава на болния с оглед не само на общите за всички хора прояви на дадено заболяване, но с оглед на индивидуалните особености и реакции. При повишена температура, например алопатичната медицина навсякъде прилага едни и същи лекарства – аспирин, аналгин и амидофен. В същото време при повишена температура лекарите хомеопати назначават различни хомеопатични лекарства при различните болни в зависимост от това дали повишената температура се съпровожда от изпотяване или не, дали са налице мускулни болки или не и т.н.

БЕЗВРЕДНО ЛЕЧЕНИЕ И ЧУДЕСНА ПРОФИЛАКТИКА

Сред съществените предимства на хомеопатичните лекарства са и тези, че са абсолютно безвредни и че няма противопоказания за тяхното приемане. Ето защо те могат да се назначават и на деца и на бременни и и на кърмещи майки. Не се наблюдава алергия към хомеопатичните лекарства.

ХОМЕОПАТИЯ ПРИ ГРИП

Ето и някои от най – често използваните при простуда хомеопатични лекарства:

 • Първенството в световен мащаб по отношение на лечението и профилактиката на вирусните инфекции и на грипа държи Осцилококцинум.
 • Многобройни клинични изследвания са потвърдили неговата ефективност и са били публикувани в такива престижни медицински списания, каквито са “BritishJournalClinicalPharmacology” и “Lancet”.
 • За профилактика от Осцилококцинум се приема по един флакон – доза глобули под езика веднъж седмично в период на опасност от инфекция.
 • За лечение при поява на първите симптоми на заболяването се препоръчва приемане на три флакона - дози глобули Осцилококцинум, по една през интервал от 6-8 часа.
 • При изразена клинична симптоматика е препоръчително приемане в продължение на три дни на по един флакон – доза глобули, през интервали от 12 часа.

 

ХОМЕОПАТИЧНИ СПЕЦИАЛИТЕТИ ПРИ ГРИП

Парагрип много подходящ за приложение, когато вирусната инфекция протича с главоболие, болки в мускулите и очите, повишена температура и силна отпадналост. За целта е препоръчително на всеки два часа да се смучат по две таблетки от медикамента, като с намаляване на оплакванията приемите се разреждат. Paragrippe много често допълва чудесно лечебното действие на Осцилококцинум.

Стодал е хомеопатичен сироп за кашлица, който може да се прилага, както при деца, така и при бременни жени и при хора с медикаментозна алергия и с хронични заболявания. За възрастните е препоръчително от 3-5 пъти да приемат по една супена лъжица, а за децата, съответно 3-5 пъти дневно по една чаена лъжица. Важно е да се изтъкне, че Стодале ефективен, както при суха, така и при влажна кашлица.

Коризалия е хомеопатично лекарство за хрема, произвеждащо се под формата на таблетки. В неговия състав влизат шест хомеопатични монопрепарата, които позволяват да се атакуват различните форми на хремата. При хрема е препоръчително на всеки 1-2 часа да се смучат по 1-2 таблетки, като с намаляване на хремата приемите се разреждат.

Коризалия няма страничните действия, присъщи за много от медикаментите за хрема ( вазоконстриктори или антихистаминови препарати, предизвикващи сухота в устата, сънливост и т. н. ).

Коризалия, също както и останалите хомеопатични медикаменти може да се приема от деца и бременни жени, в дозировки както при възрастните хора.

Хомеожен няма странични действия и противопоказания и няма риск от алергия. Хомеожен спомага за бързо намаляване на болките в гърлото и на чувството за дразнене и за пресипналост на гласа. За целта е препоръчително при поява на болки в гърлото на всеки 1-2 часа да се смуче по една таблетка от медикамента.

Ако пред болките в гърлото преобладава чувството за пресипналост и спадането на гласа, то тогава може да се помисли и за друг хомеопатичен специалитет – Хомеовокс, от който при подобни оплаквания е добре да се смучат по 1-2 таблетки на всеки 1-2 часа до възстановяване на гласа и отзвучаване на чувството за дразнене в гърлото.

А ето и някои от най-често използваните хомеопатични монопрепарати за лечение на вирусните инфекции :

 

ХОМЕОПАТИЧНИ МОНОПРЕПАРАТИ

При рязко начало на инфекцията най-често избираме между два медикамента:

 • Aconitum napellus, от който е препоръчително при наличие на рязко и силно повишаване на температурата, придружено със зачервяване на кожата, сърцебиене, силна жажда и възбуда, но без изпотяване, да се приемат по пет гранули в разреждане 5-9 СН на всеки ½-1 час до спадане на температурата и поява на изпотяване.
 • Belladonna9СНе препоръчителна при същите симптоми, изброени при Aconitum napellus 9СНс тази разлика, че тя е по- подходяща при пациенти, при които е налице и силно изпотяване, а температурата не е постоянна, както при Aconitum napellus, а е с пикове и понижения. Начинът и дозировката на приложение са същите, както при Aconitum napellus, като с настъпване на подобрение приемите се разреждат до 2-3 пъти дневно.

При постепенно и подмолно начало, когато клиничната картина на вирусната инфекция не е така драматична и когато повишаването на температурата е бавно и последната рядко надхвърля 38.С се предписва един от следните медикаменти:

 • Bryonia9СНе най-подходяща за приложение, когато умерено и постепенно повишената температура е съпроводена от главоболие, мускулни и ставни болки, суха кашлица и силна жажда, като всичките тези оплаквания се засилват при движение.

В тези случаи е препоръчително 2-5 пъти дневно да се приемат по 5 гранули.

 • Ferrum phosphoricum 9СН е препоръчителен за приложение, когато умерено повишената температура се съпровожда от суха кашлица, от склонност към кървене от носа и от болки в ушите, а също и от редуване на бледост със зачервяване на лицето. Дозировката, начинът на приложение и степента на разреждане са същите, както при Bryonia.
 • При умерено повишена температура, съпроводена от силна отпадналост, тилно главоболие и мускулни болки, при отсъствие на жажда е препоръчително на всеки 1-3 часа да се приемат по пет гранули 5-9 СН от медикамента Gelsemium sempervirens 15СН.
 • При умерено повишена температура, придружена от силна отпадналост и от мускулни и ставни болки и чувство за скованост, които намаляват при раздвижване (това кара болния да се движи непрекъснато в леглото за да си намери удобно място), при наличие на силна жажда и при избиване на херпес около устата най – подходящ за лечение е Rhus toxicodendron 9 или 15 СН по 5 гранули през 1 – 3 часа до настъпване на подобрение, след което приемите се разреждат.
 • Eupatorium perfoliatum9СНе подходящ за лечение на умерено повишена температура, съпроводена от силна отпадналост, от главоболие и болки в костите, мускулите , очите и от силна жажда. Препоръчителните дозировка и степен на разреждане са същите, както при предходния хомеопатичен медикамент.
 • Baptisia tinctoria9СНнай – често се използва за лечение на т. нар. “чревен грип”, характеризиращ се с повишена температура, главоболие, болки в очите и мускулите и разстройство, съпроводено от коремни болки, които са по – чести в областта на апендикса. Препоръчителните дозировка и степен на разреждане са същите, както при предходните медикаменти
 • Dulcamara9СНе най – често използваният медикамент в хомеопатията за лечение на състояния и заболявания, влошаващи се от влага и особено от влажен студ. Ето защо при поява на повишена температура и/или хрема и/или кашлица, провокирани от влага е препоръчително 1 – 2 пъти дневно да се приемат по 5 гранули Dulcamara9 СН.
 • За по-бързото отзвучаване на възпалителните прояви ( става въпрос най-вече за остатъчната хрема и кашлица, които могат да продължат седмици след отминаване на острия епизод ) спомагат сутрешното приемане на 5 гранули Pulsatilla 15 СН и вечерното приемане на Sulfur iodatum 9 СН по 5 гранули, като това се прави до окончателното изчезване на оплакванията.
 • При наличие на силна физическа и психическа умора през възстановителния период след отзвучаване на инфекцията приемането веднъж дневно на 5 гранули от хомеопатичния медикамент Kalium phosphoricum 15СН ще ускори значително възстановяването.

15-20 минути преди и след приемането на хомеопатичен медикамент не трябва да се консумират храна и течности и в момента на приемането не трябва да има специфичен вкус в устата.

При малки деца, които не искат да смучат таблетките или гранулите, хомеопатичните медикаменти могат да се дават разтворени в малко вода с лъжичка или биберон.

Използването на хомеопатични лекарствени средства е напълно съвместимо с едновременното прилагане и на други медикаменти, ако това се налага. Нещо повече – особено добро въздействие върху имунната защита упражнява комбинираното прилагане на съответните хомеопатични лекарства с определени билкови чайове, хранителни добавки и пчелни продукти, които също стимулират собствения оздравителен потенциал на организма.

 

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ КОМБИНАЦИИ ЗА ИМУННА ПРОФИЛАКТИКА

При деца до 3- годишна възраст:

 • Клеева тинктура - 2 х толкова капки, на колкото години е детето (например за две годишно дете: 2х2 капки)

и/илиСептилин сироп (Хималая, Индия) - 2х1 чаена лъжичка.

Горните имунистимулиращи средства се съчетават с:

Вит. С - 1/2 таблетка (Jamieson, Canada) или по 1 ампула 2 ml - 2-3 пъти седмично и с чай "ИМУНО ФИТОЛЕК" по1 филтърно пликче на ден.

 

За повече информация:

www.phytolek.com

www.bulgarianteacompany.com

При деца 3-6 годишна възраст:

 • Хранителна добавка "Имуно Фитолек" по 1 капсула дневно (капсулата може да се отвори и нейното съдържимо може да се добави към храна, която детето консумира – пюре, кисело мляко или пчелен мед, например)

Хранителната добавка е произведена във Франция по рецепта на д-р Мариян Иванов и внесена в България от Еколаборатории ЕООД.

За повече информация:

www.phytolek.com  

 • Клеева тинктура - 2 х толкова капки, на колкото години е детето (напр. за пет годишно дете: 2х5 капки)

и/или

 • Септилин сироп (Хималая, Индия) - 2х2 чаени лъжички.

Едно от горните три имунистимулиращи средства се съчетава още с:

 • Вит. С (Jamieson, Canada) - 1/2 таблетка дневно (да се има предвид, че ако в имунопрофилактиката е включена хранителна добавка "Имуно Фитолек" - не е необходимо добавянето на Вит. С, тъй като "Имуно Фитолек" го съдържа в себе си)

и/или

За повече информация:

www.phytolek.com

www.bulgarianteacompany.com

При деца над 6 години и възрастни:

За повече информация:

www.phytolek.com

 • Клеева тинктура - 2 х толкова капки, на колкото години е детето (напр. за десет годишно дете: 2х10 капки), а за възрастни : 2х20-30 капки;

Клеевата тинктура се съчетава с:

 • Вит. С (Jamieson, Canada) - 1/2 -1 таблетка дневно.
 • Чай "ИМУНО ФИТОЛЕК" – 2- 3 филтърни пликчета на ден.

За повече информация:

www.phytolek.com

www.bulgarianteacompany.com

Важно!!! Освен от онлайн магазина на Медицински Център ФИТОЛЕК, хранителните добавки и чайове с марка „ФИТОЛЕК” могат да бъдат закупени във всяка аптека или дрогерия.

Вашият фармацевт може да ги поръча и от най – големите национални дистрибутори за медикаменти и хранителни добавки – СТИНГ АД И ФЬОНИКС ЕООД, както и от ЕКОМЕТ - 90.

 

Всичко за Хомеопатията на едно място

Научете как действа Хомеопатията и всичко за Хомеопатичните лекарства

Нашите специалисти

Нашите специалисти имат дългогодишен опит и индивидуален подход към всеки пациент

Д-р МАРИЯН ИВАНОВ

Основател и Собственик, Вътрешни болести

Специалист по вътрешни болести. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия.

Д-р Даринка Русева

Вътрешни болести, Физиотерапия и рехабилитация, Хомеопатия NLS диагностика "Биоплазма" - Биоскенер

Работила в детско и вътрешно отделение на Районна болница Ботевград, кардиологично и физиотерапевтично отделение в санаториум МВР гр. Банкя.

Д-р Надежда Гурянова

Вътрешни болести Рефлексотерапия, Хомеопатия и Рейки терапия

Д-р Надежда Гурянова е завършила в Русия средно медицинско образование със специалност акушерство физиотерапия и масаж.

Д-р Райна Жейнова

Детски болести, Хомеопатия

Д-р Райна Жейнова еспециалист по детски болестиот 1996 г.. Работила е като участъков педиатър в гр. Търговище в продължение на 13 години

Диляна Велчева

Аурадиагностика

Диляна Велчева е специалист по аурадиагностика, завършила курс на обучение към Украинската школа "Ауралайф".Икономист по образование

Росица Тончева

Магистър по здравословно и диетично хранене

Росица Тончева Тончева е магистър по здравословно и диетично хранене с опит в тази област повече от 30 години.

МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД

„МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД

Благодарение на осигурената от ЕС финансова помощ „МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД успява да запази служителите си – лекари и персонал и дори да наеме

ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР

ИСКАТЕ ДА НАПРАВИТЕ ИЗНЕНАДА?!

Приятна, Нестандартна, Запомняща се

Подарете ПОДАРЪЧЕН СЕРТИФИКАТ „ФИТОЛЕК” – една оригинална и модерна идея, чрез която да доставите удоволствие на Ваш близък, приятел, колега или дете, като ги накарате да се почувстват отпочинали и пълни с енергия. И най - важното - ще им подарите здраве и ще повишите качеството им на живот!

Прочети повече

Какво казват пациентите за нас


За мен , д-р Надежда Гурянова е рядко срещан специалист в България. Тя има прекрасна медицинска подготовка, успоредно с това  е и перфектен хомеопат.Непрекъснато се усъвършенства, посещавайки различни курсове и семинари. Всичко това й помага да се справя и с най-заплетените случаи в своята практика. Отзивчивостта й е...
Цвете Стоянова, гр. София

Благодарение на грижите и отношението на д-р Угринова, животът отново може да е прекрасен! Благодаря на целия екип на Фитолек, който винаги ме кара да се чувствам специална и важна. Благодаря, че Ви има! 05.07.2013 г
Надежда Стойлкова - София

Синът ми бе с поставена диагноза бронхиална астма от 3 годишната си възраст. Посещаваме д-р Мариян Иванов от 4 г.. През всичките тези години детето разреди епизодите на кашлица и задух, няма нощни пристъпи и много рядко боледува. Мога да кажа, че е напълно оздравял. Благодаря!!!
Моника Павлова

За мен д-р Иванов е образец за лекар! С познанията и вниманието което получава всеки негов пациент. Винаги съм разбирала "личен лекар", като израз да означава лекар, които може да подържа тялото и духът ти здрави, това за мен е мерило за добър лекар. Д-р Иванов благодаря че те има и ми даваш толкова вяра, че нещата могат да бъдат...
В. Георгиева - София

Много сме доволни от д-р Иванов! Благодарим за вниманието и доброто отношение към нас! Карина Велибашева и мама Петя :)
Карина Велибашева

Благодарим на д-р Мариян Иванов за доброто отношение и отличните познания в  областите с които се занимава и за доброто което прави на хората, търсещи помощ! С най-искрени благодарности и поздравления!
сем. Добреви

До 1 г. на сина ми Никола бяха поставени най-различни диагнози - алергия към белтъка на краве мляко, атопичен дерматит и др.. След започване на хомеопатичното лечение, кожата на детето се изчисти, то не повръща и вече не спазваме никаква диета.
Рафаела Жекова

„Посещавам МЦ „Фитолек" от 2006 г. Обърнах се за помощ към д-р Мариян Иванов, тъй като дъщеря ни, която тогава беше на 1 година и половина, боледуваше често и за съжаление обикновените вирусни инфекции се развиваха бързо в бактериални и се налагаше антибиотично лечение. Благодарение на грижите на д-р Иванов тя започна да...
Катя Казанджиева

Д-р Иванов е вълшебник! Той лекува с едни малки зрънца които вършат вълшебство. Аз съм възрастна жена на 69 г. и от дълги години страдам от алергия. Последните  10 месеца алергията ме притисна много жестоко. Всеки един Божи ден в обриви, сърбежи по цялото тяло с главоболие и безсъние. Но съм имала късмет да попадна на лечението на...
Надежда Минева

  Огромни благодарности и поклон пред д-р Гурянова! В пълния смисъл на думата тя спаси моята дъщеря Гергана. Загрижеността, професионализмът с точно поставената диагнозата помогнаха на дъщеря ми. Сърдечно БЛАГОДАРЯ!!! Албена Христова, майка на Гергана Тонева 26.04.2014 г  
Албена Христова

Дъщеря ми Симона е на 5 г. и половина. Преди да дойдем при д-р Мариян  Иванов тя боледуваше по два пъти всеки месец и много често се налагаше да пие антибиотици. Откакто се лекуваме  с хомеопатия тя разреди боледуванията и вече се разболява един до два пъти в годишно. БЛАГОДАРЯ!!!
Светла Иванова

Повече от половин година посещавам медицинския център и съм много доволна. Всички тук са много внимателни и са големи специалисти. Бях много зле с нервната система, имах такива симптоми и нервни кризи, който ме караха да мисля, че всеки момент ще умра. Бях отчаяна и изпаднала в депресия. Благодарение на д-р Мариян Иванов всичко...
Боряна Цветкова - София

Със сина ми идваме при д-р Иванов от 5 години. Пред антибиотиците, инжекцийте и "Вентолин" за алергия и астма избрахме хомеопатичните препарати и опита на д-р Мариян Ианов в комбинирането им. Благодарна съм за знанията, които е придобил и които с такава лекота прилага. Нека Господ да му дава здраве, дълъг живот и нови...
Ани, Ангел и Александър Томови

"Има някакъв нов начин на лечение"- каза моята позната преди 16 години когато на разходка в парка споделих с нея,че синът ми (тогава 7 годишен) има диагноза бронхиална астма. Двамата със съпруга ми вече от 3-4 години живеехме с мисълта за това състояние на детето ни и се въртяхме в омагьосания кръг на астматичните пристъпи и...
Стефи Чоева

В лицето на д-р Русева срещнах ЧОВЕКА!!! И ДОКТОРА!!! Благодаря Ви от сърце!!! 16.08.2014 г гр. Тервел    
Mариана Костадинова
Прочети всички

Последните Новини от Нас

Разгледайте най-актуалното от Медицински Център "Фитолек"

17-07-2023

Пакет “Чакра Фитолек” за баланс на 7-те чакри

                                                                                                                                                                                                                Пълен набор чайове от серията “Чакра Фитолек” – 7 билкови чая, за балансиране на 7-те основни чакри на човека. Всеки чай включва билки,...
04-07-2023

Офталмо Фитолек за бистър поглед

Офталмо за бистър поглед Влияе благоприятно на сърдечно-съдовата дейност, кръвообръщението и...
04-07-2023

ФемоМакс Фитолек

  ФемоМакс Фитолек за Женско здраве Подобрява функцията на яйчниците и матката. Подкрепя нервно - хормоналното...
04-07-2023

Чай Грация Фитолек

ЧайГрация Фитолек- за Изящна Фигура   Чаят Грация Фитолек подобрява сърдечно-съдовата...

Нашите партньори

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

 • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
 • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти