Пон-Съб: 9:30 до 17:30

ХОМЕОПАТИЧНО ЛЕЧЕНИЕ НА ЕКЗЕМА

     Екземата е най – често срещаното кожно заболяване. Нейното име произлиза от гръцката дума “екзео” – кипвам навън. Най – общо тя представлява незаразно възпаление на кожата.

Обривите при екзема се доста различни в зависимост от стадия на възпаление.
   В острия стадий най – често се наблюдават зачервяване, оток и образуване на пъпки - папули, както и на мехурчета с белезникаво съдържимо, които се разкъсват и покриват с кори, т. нар. крусти. Обикновено е налице и силен сърбеж. Постепенно острите възпалителни промени стихват и процесът преминава в подостра или хронична фаза, когато кожата загрубява, започва да се залющва и напуква.

   Eкзема може да се развие навсякъде по кожната повърхност, но най – често от нея се засягат кожните гънки.

   Съществуват различни видове екземи, които се причиняват от различни фактори, поради което и лечението е различно.
   За улеснение специалистите разграничават няколко основни вида екземи:

-          Конституционални или атопични екземи. Характерно за тях е, че те засягат деца с фамилна обремененост ( при над 70 % от страдащите от екзема техните родители и / или баби или дядовци също страдат от екзема, псориазис или други наследственообусловени заболявания като сенна хрема, бронхиална астма, мигрена, язва на дванадесетопръстника и др. ). Често фамилната се съчетава с лична обремененост, което означава, че хората с екзема, респективно децата, са страдали, страдат или в последствие ще се разболеят от сенна хрема, бронхиална астма, уртикария, псориарис или други наследственообусловени болести. Интересно е да се отбележи, че хората с атопична екзема боледуват по – често от вирусни, бактериални или гъбичкови инфекции. Това се дължи на факта, че при тях се наблюдават намален клетъчен имунитет, намалено производство на определен тип антинела ( имуноглобулини А ) и функционални аномалии, засягащи, клетки, които са отговорни за имунната защита. От друга страна е налице тенденция за свръхпродукция на антитела от тип Е, които вземат важно място в алергичните реакции.

-          Придобити или контактни екземи. Те са по – чести при по – големите деца и при възрастните хора и са дължат на реакция на кожната свръхчувствителност към определени вещества, наречени алергизиращи вещества. Най – често такива могат да се окажат козметични и перилни препарати, метали ( особено никелови бижута ), медикаменти и химикали и др.

-          Други видове екземи

По принцип, независимо от вида й, всяка екзема преминава през няколко стадия на развитие и за всеки стадий могат да бъдат подбрани подходящи хомеопатични лекарства.

   Важно е да се знае, че честото и безразборно мазане на кожата, особено при по – малките деца, с кортикостероидни препарати никак не е безвредно. Освен това то дава временен ефект, който с течение на времето става все по - краткотраен.

       Хомеопатични лекарства за началния стадий, характеризиращ се със зачервяване на кожата и образуване на оток – образуване на еритемно-оточни плаки.

-          “Беладона” в разреждане 9 СН, 2-4 пъти дневно по 5 гранули, се препоръчва, когато е налице локализирано зачервяване и уплътняване на кожата, като зачервеният участък е блестящ и има вид на лакиран. Това се придружава от силна болка и чувство за изгаряща топлина. Налице е и сърбеж, намаляващ от затопляне.

-          “Апис мелифика” в разреждане 15 СН, 2-4 пъти дневно по 5 гранули, намира приложение в случаите, когато отокът се появява внезапно и се разпространява бързо по кожата и подлежащата съединителна тъкан. В следствие на това кожата придобива вид на портокалова кора. За разлика от “Беладона” зачервяването не е така ярко, а сърбежът, чувството за парене и отокът намаляват от налагане със студено.

-          “Уртика уренс” в разреждане 9 СН, 2-4 пъти дневно, е медикамент много близък по своите характеристики и показания за използване до “Апис мелифика”, с тази разлика, че подобрение настъпва от топло, а студената вода и студените компреси засилват сърбежа и паренето в областта на еритемно-оточната плака.

           Хомеопатични лекарства за втория стадий – на образуване на мехурчета. В този стадий върху еритемно-оточните плаки се образуват мехурчета. Обикновено те са малки по размери, многобройни, повърхностно разположение и изпълнени с бистро, светложълтеникаво съдържимо. Те се пукат бързо и тогава екземата преминава в третия си стадий – стадия на подмокряне. По време на стадия на мехурчета лекарите хомеопати използват някои от следните медикаменти :

-          „Анагалис арвенсис”, в разреждане 5 СН (в такова разреждане е внесен в България), по 5 гранули 1 – 2 пъти дневно, се използва почти системно в случаите, когато се касае за т.нар. „палмарна дисхидроза”. Най характерни за нея са мехурчетата по палмарната повърхност на ръката, придружени от силен сърбеж.

-          “Рус токсикодендрон” в разреждане 9 или 15 СН, няколко пъти дневно по 5 гранули, е най-често използваното лекарство за лечение на кожни заболявания характеризиращи се с образуване на мехурчета с воднисто, бистро светложълтеникаво съдържимо. Тези мехурчета обикновено са разположени върху зачервена и силно сърбяща кожа. Сърбежът кара болния непрекъснато да се чеше и постоянно да променя положението на тялото си.

-          “Мезереум” в разреждане 9 или 15 СН, 2-3 пъти дневно по 5 гранули, е близък до “Рус токсикодендрон”, с тази разлика, че мехурчетата, които ще лекуваме с “Мезереум” са изпълнени с мътно, жълтокафяво гнойно съдържимо. След пукването на тези мехурчета се образуват белезникави или кафеникави корички.

           На практика не рядко при една екзема се наблюдават и двата вида мехурчета и в тези случаи “Рус токсикодендрон” и “Мезереум” се редуват по 5 гранули през 2-3 часа.

-          “Боракс” в разреждане 9 СН, 2-3 пъти дневно по 5 гранули, намира приложение в лечението на кожни заболявания, респективно на екземи, с много ситни мехурчета, при които е налице тенденция към групиране и сливане в купчинки. Тези мехурчета, които най-често са непрозрачни, са обградени с червен пръстен и при тях е налице склонност към бързо преминаване в кожни язвички.

-          “Петролеум” в разреждане 9 СН, 2-3 пъти дневно по 5 гранули намира приложение за лечение на мехурчета с малки размери, парещи и сърбящи, при които също е налице тенденция за конфлуиране и сливане. При разкъсването им изтича бистро, воднисто съдържимо и на тяхно място се образуват жълтеникави корички. Най-често “Петролеум” намира приложение в лечението на екземи между пръстите, по тилната повърхност на ръцете, в окосмената част на главата, зад ушите и около устата.

-          “Кротон тиглиум” в разреждане 9 или 15 СН, 2-3 пъти дневно, е препоръчителен за лечение на сливащи се болезнени и силно сърбящи мехурчета, при които подлежащата кожа също е свръхчувствителна на болка. Това хомеопатично лекарство е особено ефикасно в случаите, когато екземата е локализирана предимно в областта на гениталиите, на слепоочията, на клепачите и на окосмената част на тялото.

-          “Кантарис” в разреждане 9 СН, 2-3 пъти дневно по 5 гранули, намира приложение в лечението на екзема с големи мехурчета, при които е налице тенденция към сливане и образуване на мехурчета.

           Стадий на подмокряне и образуване на корички.

           Както вече бе споменато, след пукване на мехурчетата кожната екзема преминава в стадия на подмокряне и образуване на корички. В този стадий е удачно да се използват следните хомеопатични лекарства:

-          “Графитес” в разреждане 15 СН, 1-2 пъти дневно по 5 гранули, е препоръчителен за лечение на екзема с жълтокафяви или задебелени светложълти корички, под които изтича гъста жълтеникава лепкава течност, наподобяваща пчелен мед. Налице е силен сърбеж, а разчесването води до засилване на подмокрянето. В повечето случаи това състояние се влошава нощем, от затопляне и при миене, а се подобрява от студено. Гореописаните кожни увреждания често се наблюдават зад ушите, по окосмената част на главата, в областта на устните, клепачите и сгъвките, в гениталната област, между бедрата, между пръстите на краката и ръцете и др.

-          “Мезереум” в разреждане 9 или 15 СН е препоръчителен, не само за лечение на мехурчета с мътно, жълтокафеникаво съдържимо, но и в следващия стадий на екземата – когато мехурчетата се пукат и на тяхно място се образуват белезникави или кафеникави корички. И тук е налице влошаване от топлина и от миене, както и от разчесване.

-          “Петролеум” в разреждане 9 СН, 2 пъти дневно по 5 гранули. Показания за използване – виж по-горе.

-          “Антимониум крудум” в разреждане 9 СН, два пъти дневно по 5 гранули, е подходящ за лечение на екзема, разположена по лицето, ъгълчетата на устата, очните цепки и краищата на ноздрите, която на определен етап от своето развитие води до образуване на дебели, жълтеникави корички. И при този вид екзема, която често се наблюдава при лакоми деца, се наблюдава сърбеж, който се влошава нощем и от топлина.

           Стадий на оздравяване – това е крайният стадий на възстановяване на епидермиса след фаза на излющване на кожата. В този стадий лекарите хомеопати най-често прибягват до следните лекарства :

-          “Арсеникум албум” в разреждане 9 или 15 СН, 2 пъти дневно по 5 гранули, се препоръчва за лечение на екзема или друг кожен проблем, при които е налице ситно, трицевидно лющене на кожата (люспичките наподобяват брашно ), която е бледа, студена, суха и набръчкана и наподобява пергамент. Налице са парене и сърбеж, влошаващи се през нощта ( особено между 1 и 3 часа ), от студено и от разчесване. Подобряване настъпва от налагане с топли компреси.

-          “Арсеникум йодатум” в разреждане 9 или 15 СН, 2 пъти дневно по 5 гранули, е препоръчителен в случаите, когато лющенето е на по-едри бели люспи, разположени върху зачервена основа. И тук е налице сърбеж, който обаче се облекчава от студено.

-          “Натриум сулфурикум” в разреждане 9 или 15 СН, 1-2 пъти дневно по 5 гранули, е препоръчителен за лечение на екзема, при които е налице лющене на едри, фини, жълтеникави, прозрачни корички. Подлежащата кожа е блестяща, нежна, суха и зачервена и по нея може да има напуквания, от които не изтича секрет

         Във всички случаи на екзема е оправдано използването на „Апис мелифика” и/или на „Хистаминум”, които стимулират противоалергичната защита на организма. За целта, ежедневно или през ден, се приемат по 5 гранули от съответния медикамент, в разреждане 15 или 30 СН.

         В хомеопатията съществуват и медикаменти, които бихме могли да използваме с успех при инфектиране на кожните лезии. Най – често това са „Пирогениум” и „Хепар сулфур”.

               При такова сериозно заболяване, каквото е екземата, консултацията с лекар-хомеопат е задължителна. Той ще избере хомеопатични лекарства, които да влияят не само на съответните кожни прояви и оплаквания, но и на реакцията на организма като цяло. Само по този начин може да се постигне ефективен и траен контрол на екземата. Сред най – често използваните при нейното лечение медикаменти за тип реакция и/или за чувствителен тип спадат „Сулфур”, „Псоринум”, „Калкареа карбоника”, „Арсеникум албум”, „Туя”, „Графитес”, медикаментите за туберкулинов тип реакция и др..

        Важно! Благоприятният ефект на хомеопатичните лекарства, използвани за лечение на екзема се допълва от приемането на хранителната добавка «Детокс Фитолек». Съдържащите се в нея екстракти от корени от репей и от листа от трицветна теменуга действат противовъзпалително, жлъчегонно, пикочогонно, детоксикиращо и антисептично и по този начин подобряват състоянието на кожата (за повече информация можете да посетите www.phytolek.com).

   Освен от онлайн магазина на Медицински Център ФИТОЛЕК, хранителните добавки с марка „ФИТОЛЕК” , произведени във Франция (ИМУНО ФИТОЛЕК 70 капсули, АНТИСТРЕС ФИТОЛЕК, ДЕТОКС ФИТОЛЕК, АНТИАЛЕРГИЯ ФИТОЛЕК И ВЕНО – АРТЕРИАЛЕН ФИТОЛЕК) могат да бъдат закупени във всяка аптека или дрогерия, а ако там ги няма в наличност, вашият фармацевт може да ги поръча от най – големите национални дистрибутори за медикаменти и хранителни добавки – СТИНГ АД И ФЬОНИКС, както и от ЕКОМЕТ.

Всичко за Хомеопатията на едно място

Научете как действа Хомеопатията и всичко за Хомеопатичните лекарства

Нашите специалисти

Нашите специалисти имат дългогодишен опит и индивидуален подход към всеки пациент

Д-р МАРИЯН ИВАНОВ

Основател и Собственик, Вътрешни болести

Специалист по вътрешни болести. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия.

Д-р Даринка Русева

Вътрешни болести, Физиотерапия и рехабилитация, Хомеопатия NLS диагностика "Биоплазма" - Биоскенер

Работила в детско и вътрешно отделение на Районна болница Ботевград, кардиологично и физиотерапевтично отделение в санаториум МВР гр. Банкя.

Д-р Надежда Гурянова

Вътрешни болести Рефлексотерапия, Хомеопатия и Рейки терапия

Д-р Надежда Гурянова е завършила в Русия средно медицинско образование със специалност акушерство физиотерапия и масаж.

Д-р Райна Жейнова

Детски болести, Хомеопатия

Д-р Райна Жейнова еспециалист по детски болестиот 1996 г.. Работила е като участъков педиатър в гр. Търговище в продължение на 13 години

Диляна Велчева

Аурадиагностика

Диляна Велчева е специалист по аурадиагностика, завършила курс на обучение към Украинската школа "Ауралайф".Икономист по образование

Росица Тончева

Магистър по здравословно и диетично хранене

Росица Тончева Тончева е магистър по здравословно и диетично хранене с опит в тази област повече от 30 години.

МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД

„МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД

Благодарение на осигурената от ЕС финансова помощ „МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД успява да запази служителите си – лекари и персонал и дори да наеме

ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР

ИСКАТЕ ДА НАПРАВИТЕ ИЗНЕНАДА?!

Приятна, Нестандартна, Запомняща се

Подарете ПОДАРЪЧЕН СЕРТИФИКАТ „ФИТОЛЕК” – една оригинална и модерна идея, чрез която да доставите удоволствие на Ваш близък, приятел, колега или дете, като ги накарате да се почувстват отпочинали и пълни с енергия. И най - важното - ще им подарите здраве и ще повишите качеството им на живот!

Прочети повече

Какво казват пациентите за нас


"Има някакъв нов начин на лечение"- каза моята позната преди 16 години когато на разходка в парка споделих с нея,че синът ми (тогава 7 годишен) има диагноза бронхиална астма. Двамата със съпруга ми вече от 3-4 години живеехме с мисълта за това състояние на детето ни и се въртяхме в омагьосания кръг на астматичните пристъпи и...
Стефи Чоева

„Посещавам МЦ „Фитолек" от 2006 г. Обърнах се за помощ към д-р Мариян Иванов, тъй като дъщеря ни, която тогава беше на 1 година и половина, боледуваше често и за съжаление обикновените вирусни инфекции се развиваха бързо в бактериални и се налагаше антибиотично лечение. Благодарение на грижите на д-р Иванов тя започна да...
Катя Казанджиева

Благодарим на д-р Мариян Иванов за доброто отношение и отличните познания в  областите с които се занимава и за доброто което прави на хората, търсещи помощ! С най-искрени благодарности и поздравления!
сем. Добреви

Дъщеря ми Симона е на 5 г. и половина. Преди да дойдем при д-р Мариян  Иванов тя боледуваше по два пъти всеки месец и много често се налагаше да пие антибиотици. Откакто се лекуваме  с хомеопатия тя разреди боледуванията и вече се разболява един до два пъти в годишно. БЛАГОДАРЯ!!!
Светла Иванова

Повече от половин година посещавам медицинския център и съм много доволна. Всички тук са много внимателни и са големи специалисти. Бях много зле с нервната система, имах такива симптоми и нервни кризи, който ме караха да мисля, че всеки момент ще умра. Бях отчаяна и изпаднала в депресия. Благодарение на д-р Мариян Иванов всичко...
Боряна Цветкова - София

В лицето на д-р Русева срещнах ЧОВЕКА!!! И ДОКТОРА!!! Благодаря Ви от сърце!!! 16.08.2014 г гр. Тервел    
Mариана Костадинова

  Огромни благодарности и поклон пред д-р Гурянова! В пълния смисъл на думата тя спаси моята дъщеря Гергана. Загрижеността, професионализмът с точно поставената диагнозата помогнаха на дъщеря ми. Сърдечно БЛАГОДАРЯ!!! Албена Христова, майка на Гергана Тонева 26.04.2014 г  
Албена Христова

За мен д-р Иванов е образец за лекар! С познанията и вниманието което получава всеки негов пациент. Винаги съм разбирала "личен лекар", като израз да означава лекар, които може да подържа тялото и духът ти здрави, това за мен е мерило за добър лекар. Д-р Иванов благодаря че те има и ми даваш толкова вяра, че нещата могат да бъдат...
В. Георгиева - София

Синът ми бе с поставена диагноза бронхиална астма от 3 годишната си възраст. Посещаваме д-р Мариян Иванов от 4 г.. През всичките тези години детето разреди епизодите на кашлица и задух, няма нощни пристъпи и много рядко боледува. Мога да кажа, че е напълно оздравял. Благодаря!!!
Моника Павлова

Със сина ми идваме при д-р Иванов от 5 години. Пред антибиотиците, инжекцийте и "Вентолин" за алергия и астма избрахме хомеопатичните препарати и опита на д-р Мариян Ианов в комбинирането им. Благодарна съм за знанията, които е придобил и които с такава лекота прилага. Нека Господ да му дава здраве, дълъг живот и нови...
Ани, Ангел и Александър Томови

  Здравейте Д-р Иванов, Все се каня да напиша мейл, с който да Ви благодаря и все не намирах време до днес, за което съжалявам. Бих искала да благодаря от името на цялото ми семейство за грижите и вниманието, с което дарявахте майка ми–Милка Трайкова - Петрова, която живя 7 години и се бори с онкологично заболяване. Искам да...
Евелина

За мен , д-р Надежда Гурянова е рядко срещан специалист в България. Тя има прекрасна медицинска подготовка, успоредно с това  е и перфектен хомеопат.Непрекъснато се усъвършенства, посещавайки различни курсове и семинари. Всичко това й помага да се справя и с най-заплетените случаи в своята практика. Отзивчивостта й е...
Цвете Стоянова, гр. София

Много съм доволен от професионализма и качеството на обслужване, на които станах свидетел в хомеопатичен център "Фитолек".
Иван Кръстев

Д-р Иванов е вълшебник! Той лекува с едни малки зрънца които вършат вълшебство. Аз съм възрастна жена на 69 г. и от дълги години страдам от алергия. Последните  10 месеца алергията ме притисна много жестоко. Всеки един Божи ден в обриви, сърбежи по цялото тяло с главоболие и безсъние. Но съм имала късмет да попадна на лечението на...
Надежда Минева

Много сме доволни от д-р Иванов! Благодарим за вниманието и доброто отношение към нас! Карина Велибашева и мама Петя :)
Карина Велибашева
Прочети всички

Последните Новини от Нас

Разгледайте най-актуалното от Медицински Център "Фитолек"

17-07-2023

Пакет “Чакра Фитолек” за баланс на 7-те чакри

                                                                                                                                                                                                                Пълен набор чайове от серията “Чакра Фитолек” – 7 билкови чая, за балансиране на 7-те основни чакри на човека. Всеки чай включва билки,...
04-07-2023

Офталмо Фитолек за бистър поглед

Офталмо за бистър поглед Влияе благоприятно на сърдечно-съдовата дейност, кръвообръщението и...
04-07-2023

ФемоМакс Фитолек

  ФемоМакс Фитолек за Женско здраве Подобрява функцията на яйчниците и матката. Подкрепя нервно - хормоналното...
04-07-2023

Чай Грация Фитолек

ЧайГрация Фитолек- за Изящна Фигура   Чаят Грация Фитолек подобрява сърдечно-съдовата...

Нашите партньори

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

  • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
  • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти