Пон-Съб: 9:30 до 17:30

ХОМЕОПАТИЯ ПРИ БОЛКИ В ГЪРЛОТО (ФАРИНГИТ)

Болките в гърлото са често оплакване при наличие на вирусна или бактериална инфекция. До възпаление, обаче, на гърлото, придружено от болки и прегракналост, могат да доведат продължителното говорене, пеене или викане. Раздразнение на гърлото може да има и при деца, които продължително време са пребивавали в задимена атмосфера. Най-доброто средство за повлияване на прегракналостта и на възпалението, дължащи се на претоварване, е почивката на гласните връзки. Когато се касае за инфекция е много трудно да се установи дали става въпрос за възпаление от вирусен или бактериален произход. В повечето случаи след 3 до 5 дни от началото на възпалението настъпва подобрение и не се налага употреба на антибиотици . Това означава че в началото на една инфекция е възможно да се предприеме самолечение с хомеопатични медикаменти, билкови продукти, локални антисептици, имуностимулатори, витамини и други препарати, неизискващи лекарска рецепта. Много често фармацевтът в аптеката може да даде подходящи съвети за справяне с инфекцията и по този начин да спести време и грижи както на лекаря, така и на пациента.

       Навременното и адекватно лечение на възпаленото гърло почти винаги води до бързо повлияване на оплакванията и до избягване на евентуални усложнения, свързани с инфекцията.

       Сред най – често използваните хомеопатични медикаменти за лечение на възпалено гърло спадат:

-“Беладона” в разреждане 9 СН няколко пъти дневно се използва за лечение на зачервено и болезнено гърло и увеличени сливици (често с усещане за пулсиране ), когато е налице силно повишена температура с изпотяване, в комбинация със сухота на лигавицата.

-         “Фитолака” в разреждане 5 или 9 СН по 5 гранули няколко пъти дневно, намира приложение в лечението на фарингит, характеризиращ се с чувство за сухота и силна болезненост, като болките се разпространяват към ушите. Сливиците и шийните лимфни възли често са увеличени, небните дъги са тъмно червени,, а не рядко е налице и чувство за схванатост на врата и/или за натъртеност по цялото тяло. Температурата може да има различни стойности. На практика често “Фитолака” се редува с “Беладона” през интервали 1 до 3 часа с разреждане на приемите, когато настъпи подобрение.

-         “Апис мелифика” в разреждане 15 СН, няколко пъти дневно по 5 гранули е препоръчителен за лечение на фарингит с изразен оток на мекото небце и мъжеца и с розово-червена блестяща лигавица на гърлото. Температурата е повишена, но липсва жажда. Много характерна индикация за избор на този медикамент са парещите и боцкащи болки в гърлото, които се подобряват от пиене не на топли, а на студени течности.

-         “Лахезис” е медикамент за лечение на пурпурно червено и дори ливидно гърло с локализация на възпалението от лявата страна или с развиващо се възпаление от ляво на дясно. Допълнителни основания за изписване на този медикамент са непоносимостта към носене на стегнати дрехи в областта на шията и към преглъщане на топли течности. За целта е препоръчително няколко пъти дневно да се приемат по 5 гранули от медикамента в разреждане 9 СН.

-         “Ликоподиум клаватум” в разреждане 9 СН, няколко пъти дневно по 5 гранули е подходящ за използване в случаите, когато възпалителният процес се развива в дясно или започва в дясно и се разпространява на ляво.

-         “Меркуриус солубилис” в разреждане 9 СН, няколко пъти дневно по 5 гранули намира приложение в лечението на зачервено и болезнено гърло с разпространение на болките към ушите, с повишено образуване на слюнка, с образуване на дебел налеп по езика и/или с влошаване на общото състояние през нощта – студени тръпки, изпотяване, което не облекчава втрисането, повишаване на температурата и др. Това е едно много добро хомеопатично лекарство за лечение на фарингит с тенденция към нагнояване на сливиците и с увеличаване на шийните лимфни възли.

     В случаите, когато заболяването започне много остро, когато оплакванията са много силни и когато за 2 – 3 дни няма ефект от предприетите мерки, лекарският преглед е абсолютно наложителен. Същото важи и когато става въпрос за малки деца и за такива с понижен имунитет, със захарен диабет, с хронични заболявания на бъбречната и дихателната система и др.

   -„Силицея” и „Ехинацея”, по 5 гранули ежедневно или през ден или по 10 гранули, веднъж седмично, са особено подходящи за употреба при пациенти схронични или често рецидивиращи червени ангини. Те влияят директно напатогенезата на заболяването, стимулирайки активността на макрофагите иповишавайки имунитета.

   - ”Осцилококцинум”, по 1 флакон седмично, ехомеопатичното лекарствено средство, използвано най-често за профилактика на чести инфекции в областта на носоглъткатапоради доказания имуностимулиращ ефект, който упражнява. 

   -„Дулкамара”, „Натрум сулфурикум” и „Хепар сулфур”, в разреждане 9, 15 или 30 СН, по 5 гранули ежедневно или през ден или по 10 гранули, веднъж седмично, са медикаменти, за лечение на чести УНГ - заболявания, провокирани от влага и влажен студ.

   -„Стрептококцинум”, в разреждане 15 СН, по 5 гранули ежедневно или през ден или по 10 гранули, веднъж седмично, е хомеопатичен медикамент за профилактика на чести инфекции, причинени от стрептококи.

   - „Стафилококцинум”, в разреждане 15 СН, по 5 гранули ежедневно  

     или през ден или по 10 гранули, веднъж седмично, е подходящ за

     профилактика на чести инфекции, причинени от стафилококи.

   - „Нукс вомика”,в разреждане 15 или 30 СН, по 5 гранули ежедневно или през ден или по 10 гранули веднъж седмично, е основен медикамент за профилактика и лечение на състояния и заболявания, провокирани от хроничен стрес, а знаем, че той предизвиква и силно намаляване на имунната защита.

   - В определени случаи, когато негативно въздействие върху организма и в частност върху имунитета оказват неекстериоризирани отрицателни емоции, подходящият етиологичен хомеопатичен медикамент е „Стафисагрия” в разреждане 15 или 30 СН, по 5 гранули ежедневно или през ден или по 10 гранули веднъж седмично ,

           Когато става въпрос за честоповтарящи се фарингити, в лечебната схема задължително трябва да се включат медикаменти, отговарящи на тип реакция и/ или чувствителен тип на пациента. Единствено по този начин постепенно може да се постигне разреждане и прекратяване на боледуванията.

    

     Важно! Благоприятният ефект на хомеопатичните лекарства при възпаление на гърлото се допълва от пиенето на чай «Фаринго Фитолек» и от гаргари с този чай. При наличие на инфекция, независимо от нейната локализация, е препоръчително използването на хранителни добавки, каквато е «Имуно Фитолек». Съдържащите се в нея вит.С, вит.Д, цинк, селен и екстракти от ехинацея и саменто (двете билки с най – мощното имуностимулиращо действие) ни помагат да унищожим болестотворните микроорганизми, без това да е свързано с каквито и да било странични действия или противопоказания (за повече информация можете да посетите www.phytolek.com).

Освен от онлайн магазина на Медицински Център ФИТОЛЕК, хранителните добавки с марка „ФИТОЛЕК” , произведени във Франция ИМУНО ФИТОЛЕК 70 капсули, АНТИСТРЕС ФИТОЛЕК, ДЕТОКС ФИТОЛЕК, АНТИАЛЕРГИЯ ФИТОЛЕК И ВЕНО – АРТЕРИАЛЕН ФИТОЛЕК) могат да бъдат закупени във всяка аптека или дрогерия, а ако там ги няма в наличност, вашият фармацевт може да ги поръча от най – големите национални дистрибутори за медикаменти и хранителни добавки – СТИНГ И ФЬОНИКС, както и от ЕКОМЕТ.

Всичко за Хомеопатията на едно място

Научете как действа Хомеопатията и всичко за Хомеопатичните лекарства

Нашите специалисти

Нашите специалисти имат дългогодишен опит и индивидуален подход към всеки пациент

Д-р МАРИЯН ИВАНОВ

Основател и Собственик, Вътрешни болести

Специалист по вътрешни болести. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия.

Д-р Даринка Русева

Вътрешни болести, Физиотерапия и рехабилитация, Хомеопатия NLS диагностика "Биоплазма" - Биоскенер

Работила в детско и вътрешно отделение на Районна болница Ботевград, кардиологично и физиотерапевтично отделение в санаториум МВР гр. Банкя.

Д-р Надежда Гурянова

Вътрешни болести Рефлексотерапия, Хомеопатия и Рейки терапия

Д-р Надежда Гурянова е завършила в Русия средно медицинско образование със специалност акушерство физиотерапия и масаж.

Д-р Райна Жейнова

Детски болести, Хомеопатия

Д-р Райна Жейнова еспециалист по детски болестиот 1996 г.. Работила е като участъков педиатър в гр. Търговище в продължение на 13 години

Диляна Велчева

Аурадиагностика

Диляна Велчева е специалист по аурадиагностика, завършила курс на обучение към Украинската школа "Ауралайф".Икономист по образование

Росица Тончева

Магистър по здравословно и диетично хранене

Росица Тончева Тончева е магистър по здравословно и диетично хранене с опит в тази област повече от 30 години.

МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД

„МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД

Благодарение на осигурената от ЕС финансова помощ „МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД успява да запази служителите си – лекари и персонал и дори да наеме

ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР

ИСКАТЕ ДА НАПРАВИТЕ ИЗНЕНАДА?!

Приятна, Нестандартна, Запомняща се

Подарете ПОДАРЪЧЕН СЕРТИФИКАТ „ФИТОЛЕК” – една оригинална и модерна идея, чрез която да доставите удоволствие на Ваш близък, приятел, колега или дете, като ги накарате да се почувстват отпочинали и пълни с енергия. И най - важното - ще им подарите здраве и ще повишите качеството им на живот!

Прочети повече

Какво казват пациентите за нас


До 1 г. на сина ми Никола бяха поставени най-различни диагнози - алергия към белтъка на краве мляко, атопичен дерматит и др.. След започване на хомеопатичното лечение, кожата на детето се изчисти, то не повръща и вече не спазваме никаква диета.
Рафаела Жекова

„Посещавам МЦ „Фитолек" от 2006 г. Обърнах се за помощ към д-р Мариян Иванов, тъй като дъщеря ни, която тогава беше на 1 година и половина, боледуваше често и за съжаление обикновените вирусни инфекции се развиваха бързо в бактериални и се налагаше антибиотично лечение. Благодарение на грижите на д-р Иванов тя започна да...
Катя Казанджиева

В лицето на д-р Русева срещнах ЧОВЕКА!!! И ДОКТОРА!!! Благодаря Ви от сърце!!! 16.08.2014 г гр. Тервел    
Mариана Костадинова

Синът ми бе с поставена диагноза бронхиална астма от 3 годишната си възраст. Посещаваме д-р Мариян Иванов от 4 г.. През всичките тези години детето разреди епизодите на кашлица и задух, няма нощни пристъпи и много рядко боледува. Мога да кажа, че е напълно оздравял. Благодаря!!!
Моника Павлова

Благодарим на д-р Мариян Иванов за доброто отношение и отличните познания в  областите с които се занимава и за доброто което прави на хората, търсещи помощ! С най-искрени благодарности и поздравления!
сем. Добреви

  Здравейте Д-р Иванов, Все се каня да напиша мейл, с който да Ви благодаря и все не намирах време до днес, за което съжалявам. Бих искала да благодаря от името на цялото ми семейство за грижите и вниманието, с което дарявахте майка ми–Милка Трайкова - Петрова, която живя 7 години и се бори с онкологично заболяване. Искам да...
Евелина

Много сме доволни от д-р Иванов! Благодарим за вниманието и доброто отношение към нас! Карина Велибашева и мама Петя :)
Карина Велибашева

Много съм доволен от професионализма и качеството на обслужване, на които станах свидетел в хомеопатичен център "Фитолек".
Иван Кръстев

Повече от половин година посещавам медицинския център и съм много доволна. Всички тук са много внимателни и са големи специалисти. Бях много зле с нервната система, имах такива симптоми и нервни кризи, който ме караха да мисля, че всеки момент ще умра. Бях отчаяна и изпаднала в депресия. Благодарение на д-р Мариян Иванов всичко...
Боряна Цветкова - София

За мен д-р Иванов е образец за лекар! С познанията и вниманието което получава всеки негов пациент. Винаги съм разбирала "личен лекар", като израз да означава лекар, които може да подържа тялото и духът ти здрави, това за мен е мерило за добър лекар. Д-р Иванов благодаря че те има и ми даваш толкова вяра, че нещата могат да бъдат...
В. Георгиева - София

За мен , д-р Надежда Гурянова е рядко срещан специалист в България. Тя има прекрасна медицинска подготовка, успоредно с това  е и перфектен хомеопат.Непрекъснато се усъвършенства, посещавайки различни курсове и семинари. Всичко това й помага да се справя и с най-заплетените случаи в своята практика. Отзивчивостта й е...
Цвете Стоянова, гр. София

Дъщеря ми Симона е на 5 г. и половина. Преди да дойдем при д-р Мариян  Иванов тя боледуваше по два пъти всеки месец и много често се налагаше да пие антибиотици. Откакто се лекуваме  с хомеопатия тя разреди боледуванията и вече се разболява един до два пъти в годишно. БЛАГОДАРЯ!!!
Светла Иванова

Д-р Иванов е вълшебник! Той лекува с едни малки зрънца които вършат вълшебство. Аз съм възрастна жена на 69 г. и от дълги години страдам от алергия. Последните  10 месеца алергията ме притисна много жестоко. Всеки един Божи ден в обриви, сърбежи по цялото тяло с главоболие и безсъние. Но съм имала късмет да попадна на лечението на...
Надежда Минева

Със сина ми идваме при д-р Иванов от 5 години. Пред антибиотиците, инжекцийте и "Вентолин" за алергия и астма избрахме хомеопатичните препарати и опита на д-р Мариян Ианов в комбинирането им. Благодарна съм за знанията, които е придобил и които с такава лекота прилага. Нека Господ да му дава здраве, дълъг живот и нови...
Ани, Ангел и Александър Томови

"Има някакъв нов начин на лечение"- каза моята позната преди 16 години когато на разходка в парка споделих с нея,че синът ми (тогава 7 годишен) има диагноза бронхиална астма. Двамата със съпруга ми вече от 3-4 години живеехме с мисълта за това състояние на детето ни и се въртяхме в омагьосания кръг на астматичните пристъпи и...
Стефи Чоева
Прочети всички

Последните Новини от Нас

Разгледайте най-актуалното от Медицински Център "Фитолек"

17-07-2023

Пакет “Чакра Фитолек” за баланс на 7-те чакри

                                                                                                                                                                                                                Пълен набор чайове от серията “Чакра Фитолек” – 7 билкови чая, за балансиране на 7-те основни чакри на човека. Всеки чай включва билки,...
04-07-2023

Офталмо Фитолек за бистър поглед

Офталмо за бистър поглед Влияе благоприятно на сърдечно-съдовата дейност, кръвообръщението и...
04-07-2023

ФемоМакс Фитолек

  ФемоМакс Фитолек за Женско здраве Подобрява функцията на яйчниците и матката. Подкрепя нервно - хормоналното...
04-07-2023

Чай Грация Фитолек

ЧайГрация Фитолек- за Изящна Фигура   Чаят Грация Фитолек подобрява сърдечно-съдовата...

Нашите партньори

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

  • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
  • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти