Пон-Съб: 9:30 до 17:30

Силата на билките

Хипократ е твърдял, че „медицината е изкуство да се подражава на лечебната сила на природата„, а до XIX век лечебните растения представлявали един от основните инструменти за такова подражание. Не случайно древногръцкото pharmacon (лекарство, отрова, магьосничество) и фармакогнозия (наука за лечебните растения) са думи с един и същ корен. За свидетелство на важната роля, която са играли растенията в медицината преди много години, служат специалните градини за отглеждане на лечебни растения, каквито са били поддържани в Асирия, например.

В древните египетски папируси е описан лечебният ефект на редица растения, като мента, живовляк, мак и други, които се използват и от съвременната медицина. В трактата на древногръцкия лекар и философ Хипократ „Corpus Hyppocraticum“ е описано използването в медицината на 236 вида лечебни растения.

Фитотерапията като наука

Пръв древноримският лекар Клавдий Гален предлага с лечебна цел да се използва не цялото растение, а извлек от определени негови части, който според него е най-целебен.

Голяма ценност представляват трактатите на индийската и китайската медицина, съдържащи описания на повече от 700 лечебни растения, много от които се използват и днес. И до сега в Китай се счита за ненадмината „Книга за растенията„, съдържаща сведения за повече от 900 вида лечебни растения и 10 000 рецепти за тяхната употреба. Тя е послужила за основа на написаната през 14 век „Кратка фармакопея“. Знаменитият мислител и лекар Авицена в своя „Канон на лечебното изкуство“ препоръчвал за медицинска употреба повече от 900 средства, мнозинството от които представляват лечебни растения.

Своите древни традиции в приложението на лечебни растения има и българският народ. Траките, славяните и прабългарите са отделяли голямо внимание на изучаването на въздействието на растенията върху човешкото здраве. Лечението с билки е станала най-важното направление в българската народна медицина, която на свой ред се явява част от традиционната медицина на българския народ.

Формирана като емпирична дисциплина, до ХІХ век фитотерапията (от гръцкото “ phyton“ – растение и „therapy“- лечение) остава основен метод за лечение в Западна Европа, а лечебните растения – едва ли не единствен източник за получаване на лекарствени средства. От началото но ХІХ век начинът на използване на лечебните растения постепенно започва да се променя. Все повече започнали да се предпочитат лечебни извлеци от определени части на растението. Така например, през 1806 г. от сънотворния мак е бил екстрахиран първият алкалоид – морфинът.

Синтетичните лекарства и техните странични въздействия

Скоро химиците от онова време се научили да синтезират биологично активни вещества подобни на екстрахираните и това сложило началото на нова ера – ерата на химическите синтетични препарати. За известно време лечебните растения били забравени. Удобството на приемане, бързото настъпване на ефект, прогнозируемото и регулируемо с помощта на точни до милиграми дозировки въздействие върху организма довели до всеобщо безконтролно и често неоправдано използване на синтетични медикаменти. Като следствие от това изключително разпространение придобили алергичните реакции и заболяванията, дължащи се на страничните ефекти на синтетичните препарати. Все повече данни се натрупвали за токсичните въздействия на тези препарати, изразяващи се в тератогенност (увреждане на плода при бременни жени), канцерогенност (предизвикване на ракови заболявания), мутагенност (увреждане на генетичната структура на човека), увреждане на определени органи и системи в човешкия организъм и др. Статистиката показва, че в САЩ, където приемането на синтетични лекарства е най-разпространено, тези лекарства се явяват третата по честота причина за смъртност сред населението. Факт, който се обяснява основно със страничните действия и противопоказанията, свързани с употребата на тези медикаменти, които са били предписани от лекарите за да лекуват…

Фитотерапията в XXI в.

Търсенето на по-щадящи и по-меки лекарствени средства, които не притежават подобни странични действия и противопоказания, обусловиха възраждането на интереса към фитотерапията в края на ХХ и началото на ХХІ век. Според неотдавнашни данни от института за обществено мнение в Германия повече от 50 % от анкетираните отговорили, че предпочитат да се лекуват и профилактират с лекарствени средства от природен произход. Само 20 % считали, че химическите средства са по-надеждни. Според данни от СЗО повече от 80 % от жителите на света ползват медикаменти от природен произход в рамките на системата на първичната медицинска помощ. Това подтиква много от най-известните в света фармацевтични фирми да използват лечебни растения за синтезирането на добавки към храната и на лекарства в различни области на медицината. Тенденцията е към непрекъснато увеличаване на техния брой и то в небивала конкуренция със синтетичните медикаменти.

Съвременните постижения на медицината и фармакологията позволиха на фитотерапията да се превърне в авторитетна научно-медицинска дисциплина, практикувана от милиони лекари и фармацевти по цял свят. Интересно е да се знае, че растенията са в основата на ароматотерапията (лечение чрез аромати) и че много от тях се прилагат и във физиотерапията и в хомеопатията (като суровини за приготвяне на хомеопатични лекарства). Растенията заемат своето достойно място и в нутритерапията, а много от тях се използват и в източната рефлексотерапия.

Постоянно растящото в световен мащаб търсене на билковите чайове, на лекарствата и на добавките към храната, съдържащи екстракти от лечебни растения, е свързано преди всичко с това, че химическата природа на растенията е близка до тази на човешкия организъм, поради което те много лесно се включват в неговите биохимични процеси и оказват многостранно, меко, регулиращо и безопасно действие при продължително приемане.

Фитотерапията е ефективна, както в ранните стадии на заболяванията и при остри такива, така и в хроничния стадий на развитието на болестта, а също и в периодите на възстановяване. При някои заболявания фитотерапията е допълващ спомагателен метод за стимулиране на оздравителните сили на организма. В тези случаи тя повишава ефективността и често спомага за намаляване на дозировката на химическите лекарства. Така се постига и намаляване на страничните действия на тези лекарства.

Информация за чайовете от серията ФИТОЛЕК можете да намерите на страниците на сайта www.bulgarianteacompany.com

д-р Мариян Иванов, Медицински Център ФИТОЛЕК, www.phytolek.com

Всичко за Хомеопатията на едно място

Научете как действа Хомеопатията и всичко за Хомеопатичните лекарства

Нашите специалисти

Нашите специалисти имат дългогодишен опит и индивидуален подход към всеки пациент

Д-р МАРИЯН ИВАНОВ

Основател и Собственик, Вътрешни болести

Специалист по вътрешни болести. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия.

Д-р Даринка Русева

Вътрешни болести, Физиотерапия и рехабилитация, Хомеопатия NLS диагностика "Биоплазма" - Биоскенер

Работила в детско и вътрешно отделение на Районна болница Ботевград, кардиологично и физиотерапевтично отделение в санаториум МВР гр. Банкя.

Д-р Надежда Гурянова

Вътрешни болести Рефлексотерапия, Хомеопатия и Рейки терапия

Д-р Надежда Гурянова е завършила в Русия средно медицинско образование със специалност акушерство физиотерапия и масаж.

Д-р Райна Жейнова

Детски болести, Хомеопатия

Д-р Райна Жейнова еспециалист по детски болестиот 1996 г.. Работила е като участъков педиатър в гр. Търговище в продължение на 13 години

Диляна Велчева

Аурадиагностика

Диляна Велчева е специалист по аурадиагностика, завършила курс на обучение към Украинската школа "Ауралайф".Икономист по образование

Росица Тончева

Магистър по здравословно и диетично хранене

Росица Тончева Тончева е магистър по здравословно и диетично хранене с опит в тази област повече от 30 години.

МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД

„МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД

Благодарение на осигурената от ЕС финансова помощ „МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД успява да запази служителите си – лекари и персонал и дори да наеме

ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР

ИСКАТЕ ДА НАПРАВИТЕ ИЗНЕНАДА?!

Приятна, Нестандартна, Запомняща се

Подарете ПОДАРЪЧЕН СЕРТИФИКАТ „ФИТОЛЕК” – една оригинална и модерна идея, чрез която да доставите удоволствие на Ваш близък, приятел, колега или дете, като ги накарате да се почувстват отпочинали и пълни с енергия. И най - важното - ще им подарите здраве и ще повишите качеството им на живот!

Прочети повече

Какво казват пациентите за нас


„Посещавам МЦ „Фитолек" от 2006 г. Обърнах се за помощ към д-р Мариян Иванов, тъй като дъщеря ни, която тогава беше на 1 година и половина, боледуваше често и за съжаление обикновените вирусни инфекции се развиваха бързо в бактериални и се налагаше антибиотично лечение. Благодарение на грижите на д-р Иванов тя започна да...
Катя Казанджиева

Д-р Иванов е вълшебник! Той лекува с едни малки зрънца които вършат вълшебство. Аз съм възрастна жена на 69 г. и от дълги години страдам от алергия. Последните  10 месеца алергията ме притисна много жестоко. Всеки един Божи ден в обриви, сърбежи по цялото тяло с главоболие и безсъние. Но съм имала късмет да попадна на лечението на...
Надежда Минева

Дъщеря ми Симона е на 5 г. и половина. Преди да дойдем при д-р Мариян  Иванов тя боледуваше по два пъти всеки месец и много често се налагаше да пие антибиотици. Откакто се лекуваме  с хомеопатия тя разреди боледуванията и вече се разболява един до два пъти в годишно. БЛАГОДАРЯ!!!
Светла Иванова

В лицето на д-р Русева срещнах ЧОВЕКА!!! И ДОКТОРА!!! Благодаря Ви от сърце!!! 16.08.2014 г гр. Тервел    
Mариана Костадинова

  Здравейте Д-р Иванов, Все се каня да напиша мейл, с който да Ви благодаря и все не намирах време до днес, за което съжалявам. Бих искала да благодаря от името на цялото ми семейство за грижите и вниманието, с което дарявахте майка ми–Милка Трайкова - Петрова, която живя 7 години и се бори с онкологично заболяване. Искам да...
Евелина

Повече от половин година посещавам медицинския център и съм много доволна. Всички тук са много внимателни и са големи специалисти. Бях много зле с нервната система, имах такива симптоми и нервни кризи, който ме караха да мисля, че всеки момент ще умра. Бях отчаяна и изпаднала в депресия. Благодарение на д-р Мариян Иванов всичко...
Боряна Цветкова - София

Със сина ми идваме при д-р Иванов от 5 години. Пред антибиотиците, инжекцийте и "Вентолин" за алергия и астма избрахме хомеопатичните препарати и опита на д-р Мариян Ианов в комбинирането им. Благодарна съм за знанията, които е придобил и които с такава лекота прилага. Нека Господ да му дава здраве, дълъг живот и нови...
Ани, Ангел и Александър Томови

Синът ми бе с поставена диагноза бронхиална астма от 3 годишната си възраст. Посещаваме д-р Мариян Иванов от 4 г.. През всичките тези години детето разреди епизодите на кашлица и задух, няма нощни пристъпи и много рядко боледува. Мога да кажа, че е напълно оздравял. Благодаря!!!
Моника Павлова

  Огромни благодарности и поклон пред д-р Гурянова! В пълния смисъл на думата тя спаси моята дъщеря Гергана. Загрижеността, професионализмът с точно поставената диагнозата помогнаха на дъщеря ми. Сърдечно БЛАГОДАРЯ!!! Албена Христова, майка на Гергана Тонева 26.04.2014 г  
Албена Христова

Благодарим на д-р Мариян Иванов за доброто отношение и отличните познания в  областите с които се занимава и за доброто което прави на хората, търсещи помощ! С най-искрени благодарности и поздравления!
сем. Добреви

Много сме доволни от д-р Иванов! Благодарим за вниманието и доброто отношение към нас! Карина Велибашева и мама Петя :)
Карина Велибашева

За мен , д-р Надежда Гурянова е рядко срещан специалист в България. Тя има прекрасна медицинска подготовка, успоредно с това  е и перфектен хомеопат.Непрекъснато се усъвършенства, посещавайки различни курсове и семинари. Всичко това й помага да се справя и с най-заплетените случаи в своята практика. Отзивчивостта й е...
Цвете Стоянова, гр. София

За мен д-р Иванов е образец за лекар! С познанията и вниманието което получава всеки негов пациент. Винаги съм разбирала "личен лекар", като израз да означава лекар, които може да подържа тялото и духът ти здрави, това за мен е мерило за добър лекар. Д-р Иванов благодаря че те има и ми даваш толкова вяра, че нещата могат да бъдат...
В. Георгиева - София

Много съм доволен от професионализма и качеството на обслужване, на които станах свидетел в хомеопатичен център "Фитолек".
Иван Кръстев

До 1 г. на сина ми Никола бяха поставени най-различни диагнози - алергия към белтъка на краве мляко, атопичен дерматит и др.. След започване на хомеопатичното лечение, кожата на детето се изчисти, то не повръща и вече не спазваме никаква диета.
Рафаела Жекова
Прочети всички

Последните Новини от Нас

Разгледайте най-актуалното от Медицински Център "Фитолек"

17-07-2023

Пакет “Чакра Фитолек” за баланс на 7-те чакри

                                                                                                                                                                                                                Пълен набор чайове от серията “Чакра Фитолек” – 7 билкови чая, за балансиране на 7-те основни чакри на човека. Всеки чай включва билки,...
04-07-2023

Офталмо Фитолек за бистър поглед

Офталмо за бистър поглед Влияе благоприятно на сърдечно-съдовата дейност, кръвообръщението и...
04-07-2023

ФемоМакс Фитолек

  ФемоМакс Фитолек за Женско здраве Подобрява функцията на яйчниците и матката. Подкрепя нервно - хормоналното...
04-07-2023

Чай Грация Фитолек

ЧайГрация Фитолек- за Изящна Фигура   Чаят Грация Фитолек подобрява сърдечно-съдовата...

Нашите партньори

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

  • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
  • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти