Пон-Съб: 9:30 до 17:30

АНТИОКСИДАНТИТЕ ПРЕДПАЗВАТ ОТ СТАРЕЕНЕ И РАК

С жизненоважните за човешкия организъм биологично активни вещества и с ролята им в профилактиката на болестите ни запознава проф. д-р Петър Манолов, д.м.н.

 

Проф. д-р Петър Манолов е изтъкнат специалист в различни области на медицината – вътрешни болести, фитотерапия, експериментална и клинична фармакология с фитотерапия. Има над 200 научни труда, автор е на 6 монографии и на учебници. Признат е за изобретател. Съавтор е на български препарати от природен и синтетичен произход.

Под въздействието на различни външни и вътрешни фактори молекулният кислород се превръща във високо реактивни метаболити (атомен кислород, хидроксилни групи, водороден прекис и др.), известни като свободни радикали. Те представляват страничен продукт при защита на организма от вредните фактори. В нормални условия организмът е в състояние да неутрализира вредното действие на свободните радикали. Когато обаче тяхното количество стигне критични стойности, настъпват увреждания в структурите на клетките. А това води до дегенеративни изменения, включително и до злокачествено израждане на клетките, износване на клетъчните елементи (остаряване), исхемични състояния в жизненоважни органи, като сърце, мозък, бъбреци и др.

Сред най-важните фактори, които оказват вредно влияние върху здравето на човека, са:

Глобалното замърсяване на въздуха и водата с изхвърлянето на отпадъци.

• Замърсяването при преработката на нефтопродукти, хербициди и димът от заводите.

• Замърсявания на околната среда при боядисване и оцветяване.

• Ултравиолетовите, рентгеновите лъчи и др.

За запазването на сравнително добро равновесие в образуването и елиминирането на свободните радикали от организма спомагат т.нар. антиоксиданти. Това са предимно природни продукти, които неутрализират свободните радикали и възпрепятстват въздействието им върху клетките и тъканите. В малки дози те стимулират ензимните процеси и предотвратяват увреждането на органите и системите.

Най-често използваните антиоксиданти са: бета-каротин, витамин С, витамин Е, витамини от група В, селен, цинк, фолиева киселина и др. Те могат да се употребяват не само при болни, но и при здрави хора. Действието им се засилва от съчетаването им с коензим Q-10, калций, манган, мед и др.

Употребата на антиоксиданти се препоръчва при намалена работоспособност, бърза уморяемост, понижена способност за съсредоточаване и трудности при запаметяването, повишена раздразнителност, потиснат апетит, косопад, проблеми с теглото, ноктите, суха кожа, нарушени сексуални функции, алергии и други.

Сред социалнозначимите заболявания и състояния, подлежащи на третиране с антиоксиданти, са:

Атеросклерозата. Това заболяване се развива поради повишена концентрация на липопротеините с ниска плътност (окислените липопротеини). Макрофагите в атероматозните плаки поглъщат окислените липопротеини с ниска плътност и акумулират съдържащия се в тях холестерол, при което се превръщат в т.нар. „пенести клетки”. Те именно са виновни за стеснението на артериите и причиняват атеросклероза.

• Злокачествините новообразувания. Те възникват под въздействието на ултравиолетовие, рентгеновите лъчи и йонизиращите лъчения, които увреждат нуклеиновите киселини, като по такъв начин предизвикват неконтролиран растеж на клетки и оформяне на тумори.

• Стареенето. Този процес настъпва под постоянното въздействие на свободните радикали, които увреждат протеините, липидите и ДНК в клетките. Окислителните процеси предизвикват деструкция на клетъчните мембрани и органели, като същевременно намаляват регенеративните способности на организма. Типични прояви на стареенето са старческите петна, бръчките, изхабяването на ставите и атрофията на мускулите. Съществува схващането, че отслабването на паметта е резултат на натрупване на окислени протеини в главния мозък.

Полата от употребата на антиоксиданти е голяма. Ние ще се ограничим върху най-съществените характеристики на отделните антиоксиданти:

• Бета-каротинът предпазва от развитието на очни и сърдечни заболявания. В оптимални дози пречи на злокачественото израждане на клетките, докато недоимъкът му в организма е причина за появата на тумори в белите дробове, дебелото черво, хранопровода и панкреаса.

• Витамин С е силен антиоксидант. В оптимални дози влияе благоприятно за дезинтоксикацията на организма, засилва имунната система, предпазва от развитието на рак на стомашно-чревния тракт и на белите дробове и от левкемия.

• Витамин Е предпазва от окисляване на липидите, като прекъсва верижната реакция на свободните радикали в мембраните. Упражнява антиатероматозно действие, като стимулира синтеза на простациклин, който потиска тромбоцитната агрегация (съсирваемост на кръвта). Предотвратява появата на рак на белия дроб и простата.

• Селенът е съставна част от глутатион-пероксидазата. Подпомага ензимната антиоксидазна защита на организма, като по косвен път предпазва от липидна пероксидация (окисляване).

В комбинация (подобно на поливитаминозните препарати) тези антиоксиданти се намират в аптечната мрежа.

Проф.д-р ПЕТЪР МАНОЛОВ, д.м.н.

Заб.: В нашите аптеки можете да намерите хранителната добавка “Имуно Фитолек”, която се произвежда в САЩ по формула на д-р Мариян Иванов и чийто основни дистрибутори са “Стинг” и “Екомет”. Тя съдържа вит. С, цинк и селен в комбинация с екстракти от ехинацея и котешки нокът – двете билки с най – мощен имуностимулиращ ефект в растителния свят. Освен че спомагат за увеличаване на противоинфекциозната защита на организма петте съставки на “Имуно Фитолек” представляват и мощни антиоксиданти. Това прави “Имуно Фитолек” подходящ за приложение както при инфекциозни, така и при ракови и алергични заболявания, а също и за профилактика на такива и за забавяне на процесите на атеросклероза и стареене.

 

 

Всичко за Хомеопатията на едно място

Научете как действа Хомеопатията и всичко за Хомеопатичните лекарства

Нашите специалисти

Нашите специалисти имат дългогодишен опит и индивидуален подход към всеки пациент

Д-р МАРИЯН ИВАНОВ

Основател и Собственик, Вътрешни болести

Специалист по вътрешни болести. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия.

Д-р Даринка Русева

Вътрешни болести, Физиотерапия и рехабилитация, Хомеопатия NLS диагностика "Биоплазма" - Биоскенер

Работила в детско и вътрешно отделение на Районна болница Ботевград, кардиологично и физиотерапевтично отделение в санаториум МВР гр. Банкя.

Д-р Надежда Гурянова

Вътрешни болести Рефлексотерапия, Хомеопатия и Рейки терапия

Д-р Надежда Гурянова е завършила в Русия средно медицинско образование със специалност акушерство физиотерапия и масаж.

Д-р Райна Жейнова

Детски болести, Хомеопатия

Д-р Райна Жейнова еспециалист по детски болестиот 1996 г.. Работила е като участъков педиатър в гр. Търговище в продължение на 13 години

Диляна Велчева

Аурадиагностика

Диляна Велчева е специалист по аурадиагностика, завършила курс на обучение към Украинската школа "Ауралайф".Икономист по образование

Росица Тончева

Магистър по здравословно и диетично хранене

Росица Тончева Тончева е магистър по здравословно и диетично хранене с опит в тази област повече от 30 години.

МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД

„МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД

Благодарение на осигурената от ЕС финансова помощ „МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД успява да запази служителите си – лекари и персонал и дори да наеме

ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР

ИСКАТЕ ДА НАПРАВИТЕ ИЗНЕНАДА?!

Приятна, Нестандартна, Запомняща се

Подарете ПОДАРЪЧЕН СЕРТИФИКАТ „ФИТОЛЕК” – една оригинална и модерна идея, чрез която да доставите удоволствие на Ваш близък, приятел, колега или дете, като ги накарате да се почувстват отпочинали и пълни с енергия. И най - важното - ще им подарите здраве и ще повишите качеството им на живот!

Прочети повече

Какво казват пациентите за нас


За мен , д-р Надежда Гурянова е рядко срещан специалист в България. Тя има прекрасна медицинска подготовка, успоредно с това  е и перфектен хомеопат.Непрекъснато се усъвършенства, посещавайки различни курсове и семинари. Всичко това й помага да се справя и с най-заплетените случаи в своята практика. Отзивчивостта й е...
Цвете Стоянова, гр. София

В лицето на д-р Русева срещнах ЧОВЕКА!!! И ДОКТОРА!!! Благодаря Ви от сърце!!! 16.08.2014 г гр. Тервел    
Mариана Костадинова

Дъщеря ми Симона е на 5 г. и половина. Преди да дойдем при д-р Мариян  Иванов тя боледуваше по два пъти всеки месец и много често се налагаше да пие антибиотици. Откакто се лекуваме  с хомеопатия тя разреди боледуванията и вече се разболява един до два пъти в годишно. БЛАГОДАРЯ!!!
Светла Иванова

  Здравейте Д-р Иванов, Все се каня да напиша мейл, с който да Ви благодаря и все не намирах време до днес, за което съжалявам. Бих искала да благодаря от името на цялото ми семейство за грижите и вниманието, с което дарявахте майка ми–Милка Трайкова - Петрова, която живя 7 години и се бори с онкологично заболяване. Искам да...
Евелина

"Има някакъв нов начин на лечение"- каза моята позната преди 16 години когато на разходка в парка споделих с нея,че синът ми (тогава 7 годишен) има диагноза бронхиална астма. Двамата със съпруга ми вече от 3-4 години живеехме с мисълта за това състояние на детето ни и се въртяхме в омагьосания кръг на астматичните пристъпи и...
Стефи Чоева

Благодарение на грижите и отношението на д-р Угринова, животът отново може да е прекрасен! Благодаря на целия екип на Фитолек, който винаги ме кара да се чувствам специална и важна. Благодаря, че Ви има! 05.07.2013 г
Надежда Стойлкова - София

Много съм доволен от професионализма и качеството на обслужване, на които станах свидетел в хомеопатичен център "Фитолек".
Иван Кръстев

Д-р Иванов е вълшебник! Той лекува с едни малки зрънца които вършат вълшебство. Аз съм възрастна жена на 69 г. и от дълги години страдам от алергия. Последните  10 месеца алергията ме притисна много жестоко. Всеки един Божи ден в обриви, сърбежи по цялото тяло с главоболие и безсъние. Но съм имала късмет да попадна на лечението на...
Надежда Минева

Много сме доволни от д-р Иванов! Благодарим за вниманието и доброто отношение към нас! Карина Велибашева и мама Петя :)
Карина Велибашева

„Посещавам МЦ „Фитолек" от 2006 г. Обърнах се за помощ към д-р Мариян Иванов, тъй като дъщеря ни, която тогава беше на 1 година и половина, боледуваше често и за съжаление обикновените вирусни инфекции се развиваха бързо в бактериални и се налагаше антибиотично лечение. Благодарение на грижите на д-р Иванов тя започна да...
Катя Казанджиева

Благодарим на д-р Мариян Иванов за доброто отношение и отличните познания в  областите с които се занимава и за доброто което прави на хората, търсещи помощ! С най-искрени благодарности и поздравления!
сем. Добреви

Синът ми бе с поставена диагноза бронхиална астма от 3 годишната си възраст. Посещаваме д-р Мариян Иванов от 4 г.. През всичките тези години детето разреди епизодите на кашлица и задух, няма нощни пристъпи и много рядко боледува. Мога да кажа, че е напълно оздравял. Благодаря!!!
Моника Павлова

Със сина ми идваме при д-р Иванов от 5 години. Пред антибиотиците, инжекцийте и "Вентолин" за алергия и астма избрахме хомеопатичните препарати и опита на д-р Мариян Ианов в комбинирането им. Благодарна съм за знанията, които е придобил и които с такава лекота прилага. Нека Господ да му дава здраве, дълъг живот и нови...
Ани, Ангел и Александър Томови

За мен д-р Иванов е образец за лекар! С познанията и вниманието което получава всеки негов пациент. Винаги съм разбирала "личен лекар", като израз да означава лекар, които може да подържа тялото и духът ти здрави, това за мен е мерило за добър лекар. Д-р Иванов благодаря че те има и ми даваш толкова вяра, че нещата могат да бъдат...
В. Георгиева - София

  Огромни благодарности и поклон пред д-р Гурянова! В пълния смисъл на думата тя спаси моята дъщеря Гергана. Загрижеността, професионализмът с точно поставената диагнозата помогнаха на дъщеря ми. Сърдечно БЛАГОДАРЯ!!! Албена Христова, майка на Гергана Тонева 26.04.2014 г  
Албена Христова
Прочети всички

Последните Новини от Нас

Разгледайте най-актуалното от Медицински Център "Фитолек"

17-07-2023

Пакет “Чакра Фитолек” за баланс на 7-те чакри

                                                                                                                                                                                                                Пълен набор чайове от серията “Чакра Фитолек” – 7 билкови чая, за балансиране на 7-те основни чакри на човека. Всеки чай включва билки,...
04-07-2023

Офталмо Фитолек за бистър поглед

Офталмо за бистър поглед Влияе благоприятно на сърдечно-съдовата дейност, кръвообръщението и...
04-07-2023

ФемоМакс Фитолек

  ФемоМакс Фитолек за Женско здраве Подобрява функцията на яйчниците и матката. Подкрепя нервно - хормоналното...
04-07-2023

Чай Грация Фитолек

ЧайГрация Фитолек- за Изящна Фигура   Чаят Грация Фитолек подобрява сърдечно-съдовата...

Нашите партньори

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

  • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
  • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти