Пон-Съб: 9:30 до 17:30

Статии и публикации

ХОМЕОПАТИЯ ПРИ БОЛКИ В ГЪРЛОТО (ФАРИНГИТ)

Болките в гърлото са често оплакване при наличие на вирусна или бактериална инфекция. До възпаление, обаче, на гърлото, придружено от болки и прегракналост, могат да доведат продължителното говорене, пеене или викане. Раздразнение на гърлото може да има и при деца, които продължително време са пребивавали в задимена атмосфера. Най-доброто средство за повлияване на прегракналостта и на възпалението, дължащи се на претоварване, е почивката на гласните връзки. Когато се касае за инфекция е много трудно да се установи дали става въпрос за възпаление от вирусен или бактериален произход. В повечето случаи след 3 до 5 дни от началото на възпалението настъпва подобрение и не се налага употреба на антибиотици . Това означава че в началото на една инфекция е възможно да се предприеме самолечение с хомеопатични медикаменти, билкови продукти, локални антисептици, имуностимулатори, витамини и други препарати, неизискващи лекарска рецепта. Много често фармацевтът в аптеката може да даде подходящи съвети за справяне с инфекцията и по този начин да спести време и грижи както на лекаря, така и на пациента.

       Навременното и адекватно лечение на възпаленото гърло почти винаги води до бързо повлияване на оплакванията и до избягване на евентуални усложнения, свързани с инфекцията.

       Сред най – често използваните хомеопатични медикаменти за лечение на възпалено гърло спадат:

-“Беладона” в разреждане 9 СН няколко пъти дневно се използва за лечение на зачервено и болезнено гърло и увеличени сливици (често с усещане за пулсиране ), когато е налице силно повишена температура с изпотяване, в комбинация със сухота на лигавицата.

-         “Фитолака” в разреждане 5 или 9 СН по 5 гранули няколко пъти дневно, намира приложение в лечението на фарингит, характеризиращ се с чувство за сухота и силна болезненост, като болките се разпространяват към ушите. Сливиците и шийните лимфни възли често са увеличени, небните дъги са тъмно червени,, а не рядко е налице и чувство за схванатост на врата и/или за натъртеност по цялото тяло. Температурата може да има различни стойности. На практика често “Фитолака” се редува с “Беладона” през интервали 1 до 3 часа с разреждане на приемите, когато настъпи подобрение.

-         “Апис мелифика” в разреждане 15 СН, няколко пъти дневно по 5 гранули е препоръчителен за лечение на фарингит с изразен оток на мекото небце и мъжеца и с розово-червена блестяща лигавица на гърлото. Температурата е повишена, но липсва жажда. Много характерна индикация за избор на този медикамент са парещите и боцкащи болки в гърлото, които се подобряват от пиене не на топли, а на студени течности.

-         “Лахезис” е медикамент за лечение на пурпурно червено и дори ливидно гърло с локализация на възпалението от лявата страна или с развиващо се възпаление от ляво на дясно. Допълнителни основания за изписване на този медикамент са непоносимостта към носене на стегнати дрехи в областта на шията и към преглъщане на топли течности. За целта е препоръчително няколко пъти дневно да се приемат по 5 гранули от медикамента в разреждане 9 СН.

-         “Ликоподиум клаватум” в разреждане 9 СН, няколко пъти дневно по 5 гранули е подходящ за използване в случаите, когато възпалителният процес се развива в дясно или започва в дясно и се разпространява на ляво.

-         “Меркуриус солубилис” в разреждане 9 СН, няколко пъти дневно по 5 гранули намира приложение в лечението на зачервено и болезнено гърло с разпространение на болките към ушите, с повишено образуване на слюнка, с образуване на дебел налеп по езика и/или с влошаване на общото състояние през нощта – студени тръпки, изпотяване, което не облекчава втрисането, повишаване на температурата и др. Това е едно много добро хомеопатично лекарство за лечение на фарингит с тенденция към нагнояване на сливиците и с увеличаване на шийните лимфни възли.

     В случаите, когато заболяването започне много остро, когато оплакванията са много силни и когато за 2 – 3 дни няма ефект от предприетите мерки, лекарският преглед е абсолютно наложителен. Същото важи и когато става въпрос за малки деца и за такива с понижен имунитет, със захарен диабет, с хронични заболявания на бъбречната и дихателната система и др.

   -„Силицея” и „Ехинацея”, по 5 гранули ежедневно или през ден или по 10 гранули, веднъж седмично, са особено подходящи за употреба при пациенти схронични или често рецидивиращи червени ангини. Те влияят директно напатогенезата на заболяването, стимулирайки активността на макрофагите иповишавайки имунитета.

   - ”Осцилококцинум”, по 1 флакон седмично, ехомеопатичното лекарствено средство, използвано най-често за профилактика на чести инфекции в областта на носоглъткатапоради доказания имуностимулиращ ефект, който упражнява. 

   -„Дулкамара”, „Натрум сулфурикум” и „Хепар сулфур”, в разреждане 9, 15 или 30 СН, по 5 гранули ежедневно или през ден или по 10 гранули, веднъж седмично, са медикаменти, за лечение на чести УНГ - заболявания, провокирани от влага и влажен студ.

   -„Стрептококцинум”, в разреждане 15 СН, по 5 гранули ежедневно или през ден или по 10 гранули, веднъж седмично, е хомеопатичен медикамент за профилактика на чести инфекции, причинени от стрептококи.

   - „Стафилококцинум”, в разреждане 15 СН, по 5 гранули ежедневно  

     или през ден или по 10 гранули, веднъж седмично, е подходящ за

     профилактика на чести инфекции, причинени от стафилококи.

   - „Нукс вомика”,в разреждане 15 или 30 СН, по 5 гранули ежедневно или през ден или по 10 гранули веднъж седмично, е основен медикамент за профилактика и лечение на състояния и заболявания, провокирани от хроничен стрес, а знаем, че той предизвиква и силно намаляване на имунната защита.

   - В определени случаи, когато негативно въздействие върху организма и в частност върху имунитета оказват неекстериоризирани отрицателни емоции, подходящият етиологичен хомеопатичен медикамент е „Стафисагрия” в разреждане 15 или 30 СН, по 5 гранули ежедневно или през ден или по 10 гранули веднъж седмично ,

           Когато става въпрос за честоповтарящи се фарингити, в лечебната схема задължително трябва да се включат медикаменти, отговарящи на тип реакция и/ или чувствителен тип на пациента. Единствено по този начин постепенно може да се постигне разреждане и прекратяване на боледуванията.

    

     Важно! Благоприятният ефект на хомеопатичните лекарства при възпаление на гърлото се допълва от пиенето на чай «Фаринго Фитолек» и от гаргари с този чай. При наличие на инфекция, независимо от нейната локализация, е препоръчително използването на хранителни добавки, каквато е «Имуно Фитолек». Съдържащите се в нея вит.С, вит.Д, цинк, селен и екстракти от ехинацея и саменто (двете билки с най – мощното имуностимулиращо действие) ни помагат да унищожим болестотворните микроорганизми, без това да е свързано с каквито и да било странични действия или противопоказания (за повече информация можете да посетите www.phytolek.com).

Освен от онлайн магазина на Медицински Център ФИТОЛЕК, хранителните добавки с марка „ФИТОЛЕК” , произведени във Франция(ИМУНО ФИТОЛЕК 70 капсули, АНТИСТРЕС ФИТОЛЕК, ДЕТОКС ФИТОЛЕК, АНТИАЛЕРГИЯ ФИТОЛЕК И ВЕНО – АРТЕРИАЛЕН ФИТОЛЕК) могат да бъдат закупени във всяка аптека или дрогерия, а ако там ги няма в наличност, вашият фармацевт може да ги поръча от най – големите национални дистрибутори за медикаменти и хранителни добавки – СТИНГ АД и ФЬОНИКС, както и от ЕКОМЕТ 90 ЕООД.

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

  • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
  • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти