Пон-Съб: 9:30 до 17:30

Статии и публикации

ХОМЕОПАТИЯ ПОМАГА ПРИ АЛЕРГИИ

КОИ СА НАЙ – ЧЕСТИТЕ ПРИЧИНИТЕЛИ НА АЛЕРГИИТЕ ?

от книгата “ВСИЧКО ЗА СЕННАТА ХРЕМА И БРОНХИАЛНАТА АСТМА” на

д-р Мариян Иванов

      Алергия може да има буквално към всичко, включително и към лекарства, използвани за лечение на алергичните прояви, докато при лечение с хомеопатия няма такава опастнос. Най-често обаче, в основата на алергичните реакции стоят няколко групи причинители – алергени:

-         Домашен прах. Алергията към домашен прах се дължи най-вече на микроскопични кърлежи, намиращи се в него. Освен това, домашният прах съдържа и редица други алергизиращи вещества – косми, перушина, различни видове бактерии, влакна от вълнени и памучни изделия и други. Установено е, че към домашен прах, който се съдържа в най-големи количества в килимите, мокетите, възглавниците, дюшеците, завивките, завесите и др., са алергични 50-60 % от страдащите от алергична хрема, астматичен бронхит и бронхиална астма.Свързана с алергията към домашен прах е и алергията към хлебарки и техните екскрети.

-         Особено силна алергична реакция може да предизвика ужилването от пчела – хомеопатичното лекарство Apis мellifica e подходящо в тези случай.

-         Тичинков прашец на цъфтящите дървета и треви.

-         Храни. В детска възраст най-честите причинители на алергия са млякото, пресните плодове и яйцата, а възрастните реагират алергично на плодове, зърнени храни, яйца, риба и миди.

-         Домашни животни. Най-честата алергия е тази към котките, но алергични реакции могат да се наблюдават и към кучета, хамстери, птички, храна за рибки и др.

-         Лекарства. Алергията към лекарства и най-вече към антибиотиции и болкоуспокояващи, като аспирин, е изключително често срещано явление в днешно време.

-         Метали. Хромът, използващ се в кожарската, печатарската и циментовата промишленост, а също и неговите съединения, намиращи се в препаратите за почистване например, също стават причина за чести алергични реакции. Що се отнася до никела, то може би той е най-често срещания алерген сред жените, тъй като се използва за направата на никелирани бижута, клипси, ципове, катарами, верижки, никелирани прибори и др.

-         Оцветители. Оцветителите се използват често за да придадат по-привлекателен вид на хранителни и нехранителни продукти, но те също могат да отключат сериозни алергични реакции. Особено силни алергени са т.нар. азооцветители, съдържащи веществото азолен, поради което от 1992 г. тяхното прилагане в консервната промишленост в Западноевропейските страни е силно ограничено. А ето и съответните обозначения върху етикетите на продуктите, посочващи наличието на силно алергизиращи химически оцветители : Е 102 – лимонено жълт цвят, Е 110 S – жълтооранжев цвят, Е 122, Е 123 и Е 124 – червени цветове и Е 127 – розов цвят.

-         Консерванти. Те предпазват съответният хранителен продукт от микроорганизми като бактерии, гъби и други, но лошото е, че също като оцветителите могат да отключат алергична реакция. Това важи най-вече за бензоената киселина и за нейните производни, а също и за сулфитите, които се съдържат в най-голямо количество в опакованите сушени плодове и във виното, където производителят дори не е длъжен да ги обявява. Обозначения за : бензоева киселина – Е 210, натриев бензоат - Е 211, калиев бензоат – Е 212, серен двуокис – Е 220, натриев сулфит – Е 221, натриев хидрогенсулфит – Е 222, натриев дисулфит – Е 223, калиев дисулфит – Е 224, калциев дисулфит – Е 226, калциев хидрогенсулфит – Е 227.

-         Подобрители. Подобрителите се използват най-вече в колбасарската промишленост. Най-силният алерген от тях е натриевият глутамат – Е 621.

-         Ароматизатори. Веществата, които придават апетитния аромат на кремове, сладки десерти и напитки също могат да предизвикат алергия и независимо какво пише на опаковката, трябва да се има предвид , че всички оцветители представляват продукт на химията.

-         Сгъстители. Те се използват при прахообразните супи, кремове и млечни десерти. Най-силно алергизиращи сгъстители са : Е 412 – вид брашно, наречено гуаркер, Е 413 и Е 414 – гума арабикум.

АНТИАЛЕРГИЯ КОМПЛЕКС

 

 

 

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

  • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
  • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти