Пон-Съб: 9:30 до 17:30

Статии и публикации

ХОМЕОПАТИЧНО ЛЕЧЕНИЕ НА ЦИСТИТ

  

Според статистически проучвания при 15 % от жените периодично възникват оплаквания от често уриниране, съпроводено от парене и болка, дължаща се на възпаление на пикочния мехур ( цистит ) и на пикочните пътища. Причина за голямото разпространение на циститите сред жените е късата уретра при тях и близостта на нейния външен отвор до ануса. Това улеснява попадането на нормално присъстващи в червата бактерии ( най-вече Ешерихия коли ) в пикочните пътища и в пикочния мехур, където тези бактерии предизвикват възпаление на лигавицата. При мъжете пикочните инфекции зачестяват в по – напреднала възраст, когато увеличената простатна жлеза води до затруднено изпразване на пикочния мехур. Това създава благоприятни условия за развитие на пикочни инфекции. За възникване на цистита благоприятстват и много други фактори: евентуални аномалии и други заболявания на отделителната система, преохлаждане на организма, запек, продължителен нервно – психически стрес, катетаризация, бременност, климакс и други.
Неспазването на добра полова хигиена също предразполага към пикочни инфекции. Когато последните не се лекуват правилно или остават нелекувани те могат да обхванат и бъбреците, а това вече е твърде опасно. За съжаление антибиотиците, които в повечето случаи се използват за лечение на възпалението на пикочните пътища и на бъбреците, невинаги дават траен лечебен резултат, а нерядко болестотворните микроорганизми развиват и резистентност към тях и в тези случаи антибиотиците изобщо не действат. Не са за пренебрегване и сериозните странични действия на антибиотиците върху организма. Всичко казано до тук обяснява защо все повече лекари от цял свят се обръщат към хомеопатичния метод на лечение на пикочните инфекции. Тук ще се спрем и на някои от най-често прилаганите симптоматични хомеопатични медикаменти за лечение на възпалението на пикочния мехур и на пикочните пътища:

Прочети още...

ХОМЕОПАТИЧНО ЛЕЧЕНИЕ НА ЕКЗЕМА

 

Екземата е най – често срещаното кожно заболяване. Нейното име произлиза от гръцката дума “екзео” – кипвам навън. Най – общо тя представлява незаразно възпаление на кожата.

Обривите при екзема се доста различни в зависимост от стадия на възпаление.
   В острия стадий най – често се наблюдават зачервяване, оток и образуване на пъпки - папули, както и на мехурчета с белезникаво съдържимо, които се разкъсват и покриват с кори, т. нар. крусти. Обикновено е налице и силен сърбеж. Постепенно острите възпалителни промени стихват и процесът преминава в подостра или хронична фаза, когато кожата загрубява, започва да се залющва и напуква.

   Eкзема може да се развие навсякъде по кожната повърхност, но най – често от нея се засягат кожните гънки.

   Съществуват различни видове екземи, които се причиняват от различни фактори, поради което и лечението е различно.
   За улеснение специалистите разграничават няколко основни вида екземи:

Прочети още...

ХОМЕОПАТИЯ ПРИ БОЛКИ В ГЪРЛОТО (ФАРИНГИТ)

Болките в гърлото са често оплакване при наличие на вирусна или бактериална инфекция. До възпаление, обаче, на гърлото, придружено от болки и прегракналост, могат да доведат продължителното говорене, пеене или викане. Раздразнение на гърлото може да има и при деца, които продължително време са пребивавали в задимена атмосфера. Най-доброто средство за повлияване на прегракналостта и на възпалението, дължащи се на претоварване, е почивката на гласните връзки. Когато се касае за инфекция е много трудно да се установи дали става въпрос за възпаление от вирусен или бактериален произход. В повечето случаи след 3 до 5 дни от началото на възпалението настъпва подобрение и не се налага употреба на антибиотици . Това означава че в началото на една инфекция е възможно да се предприеме самолечение с хомеопатични медикаменти, билкови продукти, локални антисептици, имуностимулатори, витамини и други препарати, неизискващи лекарска рецепта. Много често фармацевтът в аптеката може да даде подходящи съвети за справяне с инфекцията и по този начин да спести време и грижи както на лекаря, така и на пациента.

       Навременното и адекватно лечение на възпаленото гърло почти винаги води до бързо повлияване на оплакванията и до избягване на евентуални усложнения, свързани с инфекцията.

       Сред най – често използваните хомеопатични медикаменти за лечение на възпалено гърло спадат:

Прочети още...

„Как мислите, моето заболяване за добро ли е било или за лошо...?”

 СТЪПКА 1

ПОТЪРСИ ИНФОРМАЦИЯ И ПРОУМЕЙ ПРОБЛЕМА*

ТОГАВА ЕДНА ЖЕНА проговори и му рече: - Кажи ни за Болката. А той отвърна: - Вашата болка е строшаването на черупката, която сковава вашето прозрение. И както плодната костилка се пропуква, за да може сърцето и да види слънцето, така и вие трябва да познаете болката.
                                                        
ПРОРОКЪТ - Халил Джубран

Прочети още...

ВСИЧКО Е В ТВОИТЕ РЪЦЕ или 11 СТЪПКИ КЪМ ВЪТРЕШНАТА СИЛА

"ВСИЧКО Е В ТВОИТЕ РЪЦЕ или 11 СТЪПКИ КЪМ ВЪТРЕШНАТА СИЛА"

от Мирзакарим Норбеков

и д-р Мариян Иванов

Прочети още...

ХОМЕОПАТИЧНИ ЛЕКАРСТВА ПРИ АЛЕРГИЯ

от книгата „АЛО, ДОКТОРЕ”

на д-р Зорка Угринова и д-р Мариян Иванов

  

Прочети още...

ХОМЕОПАТИЯ ПОМАГА ПРИ РАЗШИРЕНИ ВЕНИ

 

ХРАНЕНЕ И НУТРИТЕРАПИЯ ПРИ РАЗШИРЕНИ ВЕНИ

 От книгата „Всичко за разширените вени” на

д-р Мариян Иванов

Прочети още...

ХОМЕОПАТИЯ ПОМАГА ПРИ АЛЕРГИИ

КОИ СА НАЙ – ЧЕСТИТЕ ПРИЧИНИТЕЛИ НА АЛЕРГИИТЕ ?

от книгата “ВСИЧКО ЗА СЕННАТА ХРЕМА И БРОНХИАЛНАТА АСТМА” на

д-р Мариян Иванов

      Алергия може да има буквално към всичко, включително и към лекарства, използвани за лечение на алергичните прояви, докато при лечение с хомеопатия няма такава опастнос. Най-често обаче, в основата на алергичните реакции стоят няколко групи причинители – алергени:

Прочети още...

ВЕЩЕСТВА, ВАЖНИ ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ТЕГЛОТО

Oт книгата „ДА ОТСЛАБВАМЕ С УДОВОЛСТВИЕ” на

д-р Мариян Иванов

 

Инулин

            Инулинът спада към групата на т. нар. резервни полизахариди, представляващи временни запаси от въглехидрати, които растенията и някои видове животни съдържат. При определени условия инулинът може да бъде използван от тях като хранително вещество. Според редица проучвания инулинът се произвежда естествено от над 30 000 растения по света. Съвременната медицина използва инулина като заместител на захарозата и нишестето в ястията на болните от захарен диабет и в урологията, когато става въпрос за някои изследвания на бъбречните функции. Сравнително отскоро инулинът влезе в състава на хранителни добавки, приемани с цел да се потисне апетитът и да се нормализира теглото. По какъв начин се осъществява това?

Прочети още...

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

  • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
  • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти