Пон-Съб: 9:30 до 17:30

Ароматерапия

Ароматерапията представлява лечение чрез ароматни вещества. Въпреки близо пет хилядната история на лечението с аромати и етерични масла, които са носителите на тези аромати, терминът "ароматотерапия" е въведен едва през 1937 година и едва през последните трийсетина години този метод на лечение започна да заема подобаващо място. Всъщност още древните лечители от Китай, Тибет, Индия, Япония и други, са препоръчвали мириса на цветя за профилактика или лечение на едни или други заболявания. Особено разпространено е било лечението с аромати в древен Египет. Бащата на медицината – Хипократ, също е използвал в своята лечебна практика ароматни вещества. Той например, препоръчвал аромата на розата за лечение на белодробни заболявания. Прочутият римски лекар Гален, който пък полага основите на фармацията е предписвал вдишване на аромата на различни растения при наличие на повишена нервност, главоболие, физическа слабост и други. Сред многобройните начини на лечение, с които разполага съвременната медицина, ароматотерапията е уникална с това, че тя може да комбинира успешно масаж и етерични масла, което я прави изключително специфична. Подобно на масажа, който може да се използва без етерични масла, така и етеричните масла могат да се прилагат без масаж – за вдишване или за приемане през устата, например. Това дава възможност ароматотерапията да се провежда по различни начини, в зависимост от знанията и опита на специалистите, които я практикуват и в зависимост от всеки конкретен случай.

И така, какво представляват етеричните масла, които стоят в основата на ароматотерапията? Етерично масло е това, което дава уханието на розата или на лавандулата, например. То представлява течност под формата на ситни капчици или сакчета в растението. В определен период от годината и в определени часове на деня количеството на етерично масло в растенията е най-голямо и тогава е най-подходящото време за тяхното събиране и за извличане от тях на етеричните масла чрез специален метод, наречен дестилация. Тези масла изобщо не са мазни и са силно летливи, което означава, че под въздействие на топлина те бързо се изпаряват. Именно парата на етеричното масло придава този аромат на растенията, който усещаме, когато се приближим до тях. Етеричните масла не се разтварят във вода, но са добре разтворими в растителни масла и в органични разтворители.

Всяко етерично масло притежава различни свойства и упражнява различно въздействие върху човешкия организъм. Етеричното масло от тамян и мащерка например, действа успокояващо, докато това от евкалипт, кипарис и босилек упражнява тонизиращ и ободряващ ефект. Етеричните масла имат и способността бързо да преминат през кожата, което ги прави ценни помощници в профилактиката и лечението на кожни заболявания, както и на мускулни болки, на хемороиди и разширени вени и др. Тъй като са летливи етеричните масла са подходящи и за вдишване при лечение инфекции на дихателните пътища например. Всъщност втрити в кожата или вдишани етеричните масла могат да достигнат до всеки орган и система в човешкия организъм, където да упражнят лечебното си действие. Днес е установено, че на нашата планета има над 400 000 миризми и човешкият нос, макар и не така чувствителен, както при повечето животни например, може да ги различи. Миризмите се възприемат от човека чрез специализиране клетки, разпръснати в лигавицата на носа. Тези клетки са свързани със специални нерви, по които възприетото дразнение достига до различни центрове на мозъка, които действат на настроението, отговарят за съня или бодърстването, влияят върху апетита и т.н.

Ароматерапията може да се съчетава с всички други методи на лечение, включително и с хомеопатията, противно на редица схващания, които вече са остарели. Единственото условие за лечение с хомеопатични лекарствени средства е 20-30 минути преди и след приемането на такива, да не се консумира нищо и в момента на приема да няма специфичен вкус в устата.

ОСНОВНИ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА, КРЕМОВЕ И ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ, ПРОИЗВЕЖДАНИ В ШВЕЙЦАРЯ ЗА „ВИВАСАН“ И ВНАСЯНИ В БЪЛГАРИЯ ОТ „ВИВАСАН БГ“

Етерично масло ЛАВАНДУЛА

100 % чисто етерично масло от френска лавандула (Lavandula officinalis chaix) с най-високо качество, с чудесен, хармоничен и леко остър билков аромат. Изцяло екстрахирано чрез парна дестилация, без химически разтворители.

Качества и сфери на приложение на етеричното масло от лавандула:

„Швейцарското ножче“ на етеричните масла (задължително трябва да присъства в домашната аптечка поради приложението му при най – различни състояния и заболявания).

УНГ, дихателни пътища, бял дроб.

Упражнява имуностимулиращо, противовъзпалително, противовирусно, антибактериално и противогъбичково действие.

Препоръчва се при грип, УНГ – инфекции (хрема, възпалено гърло, ларингит, синузит, отит) и възпаления в областта на дихателни пътища и белите дробове.

Комбинира се добре с етерични масла от евкалипт, розмарин, чаено дърво с манука и канука, мента, мащерка, лимон и др.

Сърце и кръвоносни съдове.

Балансира нервните процеси и премахва нервното напрежение и свързаните с него оплаквания.

Препоръчва се при аритмии, сърцебиене и/ или повишено артериално налягане, провокирани или влошавани от стрес и емоции.

Комбинира се добре с етерични масла от мента, лимон, портокал, лимонена маточина, иланг-иланг и др.

Храносмилателна система.

Балансира нервните процеси и подобрява храносмилането, облекчава гаденето и чувството за тежест и дискомфорт в областта на корема, намалява образуването на газове в червата.

Препоръчва се при гастрт, язва, колит и синдром на раздразненото (нервното) черво.

Комбинира се добре с етерични масла от мента, фенхел, босилек, кимион, лимон, розмарин и др.

Жлъчно – чернодробна система

Упражнява имуностимулиращо, противовъзпалително и противомикробно действие.

Препоръчва се при възпаление на жлъчния мехур (холецистит)

Комбинира се добре с етерични масла от мента, лимон, розмарин и др.

Отделителна система.

Упражнява имуностимулиращо, противовъзпалително и противомикробно действие.

Препоръчва се при възпаление на пикочния мехур (цистит) и/или на бъбреците (пиелонефрит).

Комбинира се добре с етерични масла от лимон, чаено дърво с манука и канука, евкалипт, лимон и др.

Опорно-двигателна система.

Облекчава мускулни и ставни болки (премахва спазмите и действа противовъзпалително)

Намира приложение при артрози, артрити, мускулни и сухожилни възпаления и разтежения и др.

Комбинира се добре с етерични масла от лимон, хвойна, розмарин, евкалипт, чаено дърво с манука и канука и др.

Ендокринна система и обмяна на веществата.

Премахва нервното напрежение и свързаните с него оплаквания. Подпомага детоксикацията на организма.

Препоръчва се при нарушена въглехидратна обмяна вследствие на стрес и отрицателни емоции.

Комбинира се добре с етерични масла от иланг-иланг, тамян, индрише, портокал, кимион, евкалипт и др.

Генитална система.

Балансира нервните процеси. Регулира менструалния цикъл. Облекчава болките преди и по време на менструация. Поради силното противобактериално и противогъбичково действие това етерично масло е превъзходно и за интимна хигиена – за профилактика и лечение на генитални инфекции.

Комбинира се добре с етерични масла от карамфил, чаено дърво с манука и канука, салвия, босилек и др.

Нервна система, психика, емоции

Чистият и свеж аромат на лавандулата има едновременно стимулиращо и отпускащо действие. Ароматна вана с 6-8 капки Лавандулово масло в малко мляко или сметана отстранява безпокойството и стреса, лекува нервност и безсъние, бързо възстановява силите. Насърчава медитацията (заедно с тамян).

Използва се за премахване на стреса и нервното напрежение. Облекчава главоболието и невралгичните болки.

Комбинира се добре с етерични масла от иланг-иланг, тамян, нероли, пачули, портокал, роза и др.

Кожа.

Упражнява имуностимулиращо, противовъзпалително, противобактериално и противогъбичково действие. Спира кървенето, успокоява болката и ускорява заздравяването и регенерацията. Отблъсква насекомите, включително и кърлежите. Ограничава разпространението на отровата при ужилване от насекоми и медузи и при ухапване от змии.

Използва се при всякакви кожни раздразнения и възпаления, подсичания, себорея, акне, изгаряния, рани от всякакъв произход, гъбични поражения; дерматити, екземи, пърхот, косопад, въшки.

Първо средство при ужилване и ухапване от насекоми, медузи, змии и др.

Комбинира се добре с етерични масла от чаено дърво с манука и канука, пачули, розмарин, роза,египетско индрише, евкалипт и др..

Зъби и устна кухина

Упражнява имуностимулиращо, противовъзпалително, противобактериално и противогъбичково действие. Спира кървенето, успокоява болката и ускорява заздравяването и регенерацията.

Използва се при възпаление на венците с или без кървене, зъбен абсцес, афти.

Комбинира се добре с етерични масла от чаено дърво с манука, лимон, мента,карамфил, салвия, портокал и др..

Начини на приложение:

Гореща инхалация или гаргара: с 3-4 капки етерично масло и ½ ч.лъж. сода за хляб (УНГ инфекции и инфекции на дихателните пътища, протичащи с болки в гърлото, хрема, кашлица и/или дрезгав глас);

Аромалампа: 1 – 2 капки на 5 кв.м.( профилактика и лечение на УНГ и дихателни инфекции, безсъ­ние, тютюнев дим);

Арома-медальони: 3 капки (профилактика и лечение на дихателни инфекции, стрес, повишено нервно напрежение, като репелент);

За локално приложение – ноздри: към памучно тампонче, напоено със зехтин се прибавят 1 – 2 капки етерично масло от лавандула (могат да се добавят 1 – 2 капки етерично масло от чаено дърво с манука и канука) – при хрема и дихателни инфекции. Памучното тампонче се държи поне 1 час първо в едната, а после и в другата ноздра. Прави се 2 – 3 пъти дневно.

За локално приложение – ухо: към памучно тампонче, напоено със зехтин или с противовъзпалителни капки за уши се прибавят 1 – 2 капки етерично масло от лавандула (могат да се добавят 1 – 2 капки етерично масло от чаено дърво с манука и канука). Памучното тампонче се слага в болното ухо и се държи там поне 1 – 2 часа. Прави се 2 – 3 пъти дневно и преди сън.

Аромавана: 5 капки към ваната (отпуска мускулите, отстранява безпокойство и стрес, нормализира хормоналната функция при жените);

Ваничка на стъпалата: с по 2-3 капки лимоново и лавандулово масло и/или масло от чаено дърво с манука и канука и 1 супена лъжица сода за хляб (при умората на ходилата, гъбични инфекции, повишено изпотяването и/или неприятната миризма);

Вътрешен прием (след консултация с лекар): с бучка захар, с малко пчелен мед, с лъжица мляко или със среда от хляб – т.нар. хлебна капсула – 2-3 пъти дневно по 1-2 капки (при стомашно – чревни, жлъчно – чернодробни ендокринни и други проблеми);

Локално втриване: 2-3 пъти дневно на по 2-3 капки в областта на шията (при възпалено гърло или възпалени гласни връзки), в долната част на корема (при цистит или болезнена менструация), около ушната мида (при възпаление на ухото) и където е необходимо;

Втриване в слепоочията: на няколко капки неразредено етерично масло (при главоболие и/или повишено нервно напрежение и стрес);

Масаж: 5-7 капки на 10 мл масажно масло или зехтин (мус­кулни болки, остеохондроза, невралгия, ревматизъм, радикулит;

Прибавяне към шампоани: добавяне на 3-4 капки към дозата шампоан, която използваме за измиване на главата (при екзема на окосмената част на главата, пърхот, косопад, въшки);

Прибавяне към кремове за лице или тяло: добавяне на 5 к. към 10 мл. крем (например невен, арган, роза) (изгаряния, рани, незарастващи операционни шевове);

Прибавяне към интимния гел за измиване: 1 – 2 капки към дневната доза;

За вагинални апликации: към 30 мл. Кокосово, сусамово масло или зехтин се прибавят 15 капки етерично масло от лавандула (или 10 капки етерично масло от лавандула и 5 капки етерично масло от чаено дърво с манука и канука). През вечер с помощта на дву-кубикова спринцовка се шприцова по 1 мл вагинално. Подходящо е за профилактика и лечение на повечето гинекологични инфекции, както и при упорити пикочни инфекции;

Директно накапване: върху засегнатата повърхност (без разреждане с крем или базово масло) – рани, порязвания, изгаряния и/или компрес с 6-8 капки етерично масло, ½ чаена лъжица сода и 150 мл. преварена вода;

Директно накапване: върху засегнатата повърхност (без разреждане с крем или базово масло) – ухапвания и ужилвания от насекоми, кърлежи, медузи, змии – по 3 – 4 капки директно върху ужиленото (ухапаното) място на всеки 5 минути в продължение на половин час, след което – няколко пъти дневно по няколко капки директно върху засегнатите участъци;

Като репелент: спрей-бутилка с вода (100 мл. вода + 30 капки ЕМ), особено ако смесим с етерични масла от Мента и Лимонена маточина (общ брой на капките 30 до 50) – с няколко пръскания ще прогоним досадните насекоми за 2 – 3 часа;

При кърлеж, впит в кожата: няколко капки се покапват директно върху кърлежа, което го принуждава сам да излезе;

За изплакване на устата и жабурене:3 – 4 капка в чаша сребърна вода или изстинал чай от лайка с разтворен в него пчелен мед или с разредена клеева тинктура (стоматит, афти, парадонтоза, зъбобол, профилактика на кариес);

При миене на зъби: 1 к. върху пастата за зъби, нанесена върху предварително намокрената четка.


Производител : ”Еликсан Ароматика” Гмбх, Швейцария

                                                                                                                                                                                                                                         Eкстракт от семена на грейпфрукт (ЕСГ).
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Изключително качество, висока концентрация на активно вещество - 33%. Строго контролирано производство, екологично чисти суровини, Швейцарско качество!
 
Важна подробност е и фактът, че е разтворен в растителен (кокосов) глицерин, без добавяне на вода!
 

Силно изразени бактерицидни свойства, антимикотичен ефект и противовирусно действие.
Противопоказания: хора, които имат алергия към цитруси.
Бременни жени и деца под 6 годишна възраст е добре да се консултират с предварително с лекар или опитен консултант на VIVASAN.
Всички дозировки по-долу са за възрастен човек. Използва се за вътрешна употреба винаги разреден! Най-добре се приема в цитрусов сок (портокал) или в прясно мляко.
Указаните дозировки са примерни
Ефективен при:
• грип – 15-20 капки 3 до 6 пъти дневно, разредени в портокалов сок или чай. Желателно е да сте направили консултация с лекар, особено в случай, че приемате други медикаменти с химичен произход; Може цялата доза за деня 50-80 капки да се разтвори в 500 мл портокалов сок и да се изпие на малки дози за целия ден. Това е изключително удобно, ако оставате активни през деня. В периоди на грипна епидемия може да взимате ежедневно по 10 капки ЕСГ сутрин.
• възпаления на дихателните пътища (фарингит, ангина, синуит, бронхит) – по 10-15 капки 3-4 пъти дневно, разтворени в портокалов сок или чай (отново препоръка за консултация с лекар); Може да приготвите и капки (спрей) за нос при хрема и синуит: в 10 мл сребърна вода добавете 3-4 капки ЕСГ, разбъркайте добре и ползвайте често през деня.
• за изчистване на организма в т.ч. и по време на курс за нормализиране на телесното тегло – прекрасен продукт за детоксикация - по 10 капки 3 пъти дневно, разтворени в портокалов сок или чай. Изпивате едно шише, може да изпиете и второ, но след пауза от 1 седмица;
• при стомашно-чревни разстройства – изключително ефективен при бактериални и вирусни разстройства – 3 пъти дневно по 20 капки, разтворени в чай. В тази ударна доза се приема 1-2 дни, след това може да се продължи още 3 дни в по-ниска доза – 3 пъти дневно по 10-15 капки;
• гъбички по кожа, нокти, вагинални гъбички и други локализации – приема се вътрешно 3 пъти дневно по 10-15 капки, докато се изпие една опаковка. Може да се нанася локално на ноктите;
• инфекции и възпаления в устната кухина – можете да ползвате вътрешно по описаната схема с 3 пъти прием през деня по 10 капки, както и да правите гаргара няколко пъти през деня. В малка чаша с вода поставете 5-6 капки ЕСГ и жабурете няколко минути. След това изплюйте течността;
• противопаразитно действие – изпиват се поне 3 шишета, с пауза между всяко от тях от 1 седмица. Приема се по 10-15 капки 3 пъти дневно с чай или портокалов сок. Задължително се приема пробиотик (напр. Флорамакс на VIVASAN – 2 капс. дневно), особено в почивките.
• гнойни пъпки, абсцес на кожата - по 10-15 капки 3 пъти дневно, разтворени в портокалов сок или чай. Изпивате едно шише, може да изпиете и второ, но след пауза от 1 седмица. Може да се налага компрес на възпалените участъци с 10 мл преварена вода и 5 к. ЕСГ.
Чудесна рецепта за тези от вас, които боледуват „на крак“, е да направите следното:
- запарвате 1 литър чай от джинджифил и към него добавяте
- 60 капки ЕСГ
- 60 -70 капки клеева тинктура 30%
- 4 капки ЕМ Чаено дърво с манука и канука
- 2 капки ЕМ Лимон
- 1 с.лъж. мед (за подслаждане, а и като емулгатор на ет.масла)
От тази течност приемате през целия ден по малко. МНОГО ефективно, многократно изпитано от нас средство! Започнете приема при първи симптоми.

                                           Етерично масло ЛИМОН   

Състав : 100 % чисто етерично масло от италиански лимони (Citrus Limon L.) с най-високо качество, чийто свеж аромат повдига настроението и създава добро настроение. Изцяло екстрактирано чрез студено пресоване на кори от био лимони, без химически разтворители.

Качества и сфери на приложение на етеричното масло от лимон:

Лимоновото масло е едно от най-разпространените и евтини етерични масла, а в същото време е успешно използвано при редица заболявания и неразположения.

УНГ, дихателни пътища, бял дроб.

Упражнява имуностимулиращо, противовъзпалително и директно антисептично действие. Лабораторни изследвания показват, че изпаренията на лимоново масло могат да убият менингококови бактерии за 15 минути, бацилите на коремния тиф – за 1 час, златистия стафилокок (стафилококус ауреус) – до 2 часа и пневмококите – до 3 часа. Дори 0.2% разтвор на лимоново масло е в състояние да убие дифтерийния бацил и да инактивира туберкулозния бацил.

Препоръчва се при грип, УНГ – инфекции (хрема, възпалено гърло, ларингит, синузит, отит) и възпаления в областта на дихателни пътища и белите дробове.

Комбинира се добре с етерични масла от евкалипт, розмарин, чаено дърво с манука и канука, мента, лавандула, мащерка и др.

Сърце и кръвоносни съдове.

Помага за регулиране на артериалното налягане – както при ниско, така и при високо. Подобрява кръвообращението и реологичните свойства на кръвта (намалява съсирваемостта на кръвта). Тези качества, заедно със съдоукрепващото действие правят това масло безценно при – при сърдечно съдови и мозъчно съдови заболявания, при хемороиди и разширени вени (особено при склонност към тромбози), при венозна недостатъчност и при редица други съдови проблеми.

Комбинира се добре с етерични масла от портокал, чаено дърво с манука и канука, розмарин, мента и др.

Стомашно - чревна система.

Подобрява храносмилането. Облекчава гадене, повръщане и подуване на корем от газове. Едно от най-добрите средства (заедно с масло от мента) за стомашни киселини (рефлукс) и при т. нар. „морска болест“ – гадене и повръщане при пътуване.

Комбинира се добре с етерични масла от мента, фенхел, кимион, босилек, розмарин, мащерка и др.

Жлъчно – чернодробна система

Нормализира работата на черния дроб, и панкреаса, подобрява храносмилането. Облекчава гадене, повръщане, оригвания. Едно от най-добрите средства(заедно с масло от мента) за стомашни киселини(рефлукс). 2-3 пъти дневно по 1 капка от двете масла на бучка захар или мед на гладно.

Действа литолитично – възпрепятства образуването на камъни в бъбреците, пикочния и жлъчния мехур.

Комбинира се добре с етерични масла от мента, розмарин и др.

Бъбреци, пикочен мехур, пикочни пътища.

Действа пикочогонно, антисептично и противовъзпалително и възпрепятства образуването на камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Комбинира се добре с етерични масла от портокал, чаено дърво с манука и канука, розмарин, евкалипт, лавандула, мента и др.

Ендокринна система и обмяна на веществата.

Подходящо е за всяка детоксикираща и редуцираща теглото програма. Използва се при затлъстяване, целулит, задръжка на течности в организма и за лимфен дренаж.

Комбинацията на лавандулово, ментово, лимоново и розмариново масло е чудесна синергична смес, подпомагаща детоксикацията на организма.

Нервна система, психика, емоции

Лимоновото масло има и известно антидепресивно действие. Осигурява прилив на сили и желание за действие, тонизира, подпомага адаптацията, подобрява концентрацията на вниманието и паметта.

Добавяйте го редовно в аромадифузора си (можете да го комбинирате с етерично масло от мента и/или розмарин).

Кожа.

Лимоновото масло намира широко приложение в грижата за кожата – почиства, избелва и намалява бръчките, има силно антицелулитно и съдоукрепващо действие. Изравнява тена и премахва мъртвите клетки. Намалява омазняването на кожата. Упражнява силен антисептичен ефект. Използва се локално при фурункулоза, акне, розацеа, брадавици, херпес, гъбички, лунички, пигментни петна, целулит, чупливи капиляри и разширени вени, пърхут, мазна коса (да не се излага кожата на слънце поне няколко часа). Укрепва и възстановява ноктите.

Комбинира се добре с етерични масла от чаено дърво с манука и канука, розмарин, евкалипт, лавандула, мента и др.

Зъби и устна кухина

Избелва зъбния емайл и заздравява венците и действа антисептично и противовъзпалително, спира кървенето, ако го капвате на пастата/четката за зъби и/или ако го използвате за жабурене.

Добре се комбинира с етерично масло от чаено дърво с манука и канука, лавандула и др.

Начини на приложение:

Гореща инхалация: с 3-4 капки етерично масло и ½ ч.лъжичка сода за хляб (УНГ инфекции и инфекции на дихателните пътища, протичащи с болки в гърлото, хрема, кашлица и/или дрезгав глас);

За гаргари: 3 – 4 капки в чаша сребърна вода или изстинал чай от лайка с разтворен в него пчелен мед или в разредена клеева тинктура (фарингит, ларингит).

Аромалампа: 2-3 капки на 5 кв.м. ( профилактика и лечение на УНГ и дихателни инфекции, понижен тонус, намалена способност за концентрация, тютюнев дим);

Ваничка на стъпалата: с по 2-3 капки лимоново и лавандулово масло и/или масло от чаено дърво с манука и канука и 1 супена лъжица сода за хляб (при умората на ходилата, гъбични инфекции, повишено изпотяването и/или неприятната миризма);

Вътрешен прием (след консултация с лекар): с бучка захар, с малко пчелен мед, с лъжица мляко или със среда от хляб – т.нар. хлебна капсула – 2-3 пъти дневно по 1-2 капки (при стомашно – чревни, жлъчно – чернодробни ендокринно – обменни, съдови и други проблеми);

Прибавяне към шампоани: добавяне на 3-4 капки към дозата шампоан, която използваме за измиване на главата (при екзема на окосмената част на главата, пърхот, мазна коса);

Прибавяне към кремове за лице или тяло: добавяне на 5 к. към 10 мл. крем (например Крем Календула, Крем ВИВА Актив, Арган) – при акне, розацеа, брадавици, херпес, гъбички, целулит, чупливи капиляри и разширени вени (да не се излага кожата на слънце поне няколко часа).

Директно нанасяне: при лунички и пигментни петна (да не се излага кожата на слънце поне няколко часа). Лимоновото масло се прилага върху кожата само в разредено състояние – с базово масло или крем!

За изплакване на устата и жабурене:2 – 3 капки (самостоятелно или в коминация с етерично масло от чаено дърво с манука и канука и/или лавандула) в чаша сребърна вода или изстинал чай от лайка с разтворен в него пчелен мед или с разредена клеева тинктура (стоматит, афти, парадонтоза, зъбобол, профилактика на кариес);

При миене на зъби: 1 к. върху пастата за зъби, нанесена върху предварително намокрената четка (за дезинфекция, стягане на венците, избелване на зъбите).

Производител : ”Еликсан Ароматика” Гмбх, Швейцария

Внимание! Не използвайте лимоново масло през първите 3 месеца от бременността; винаги го прилагайте върху кожата, предварително разредено в крем/лосион или базово масло; не го използвайте върху кожата преди излагане на слънце, тъй като предизвиква фотосенсибилизация.

Ето и няколко предложения за не толкова стандартно приложение на маслото от лимон:

• използвайте 1-2 капки за отстраняване на смола, мазни петна или пастел

• сложете 2-3 капки в тестото за кекс или сладкиш, преди да го изпечете

• пригответе си полезна тонизираща лимонада: в кана сложете 2 с.лъж. мед, капнете 1-2 капки масло Лимон, разбъркайте и добавете 2 чаши вода и няколко кубчета лед.

• Втривайте по 1 капка върху мазол, загрубяла кожа или брадавица сутрин и вечер

• Капнете 1-3 капки върху филтъра на прахосмукачката или на торбичката, преди да почистите стаята

• Накиснете гъбата за миене на чинии или кухненската кърпа за една нощ във вода с 2 капки лимоново масло. Това ще я дезинфекцира. Капнете капка върху таблетката за съдомиялната преди да я пуснете в действие.

• Налейте в купа малко спирт, добавете вода и няколко капки лимоново масло, намокрете с този разтвор памучна кърпа и обтрийте кухненския плот, бравите на вратите и всички повърхности в дома, които искате да дезинфекцирате сигурно и безопасно  

                                                    

                                                       Етерично масло МЕНТА

100 % чисто етерично масло от китайска мента (Menta arvensis L.) с най-високо качество, охлаждащо и със свеж ментов аромат. Изцяло дестилирано използвайки водни пари, без химически разтворители.

арома-медальони – 3к (световъртеж, гадене, прилошаване в самолет, кола, хипертония); Вътрешно: 1к два пъти дневно в сок или чай (киселини, прилошаване, гадене, колики);

В първите минути , след нанасяне на кожата има силен охлаждащ ефект. Реакцията е естествена.

Качества и приложение на етеричното масло от мента:

УНГ, дихателни пътища, бял дроб.

Ментовото масло стимулира имунната защита, има изразена противовирусна и антибактериална активност. Действа противовъзпалително и болкоуспокояващо.

Препоръчва се при грип, УНГ – инфекции (хрема, възпалено гърло, ларингит, синузит, отит) и възпаления в областта на дихателни пътища и белите дробове.

При дихателни алергии може да се комбинира с Евкалипт, Чаено дърво с манука и канука и Лавандула.

Сърце и кръвоносни съдове.

Подобрява кръвоснабдяването на сърдечния мускул, балансира нервните процеси и премахва артериалния спазъм, дължащ се на стрес и повишено нервно напрежение.

Препоръчва се при високо кръвно налягане, исхемична болест на сърцето, вегетативна дистония със сърдечна невроза.

Храносмилателна система.

Стимулира образуването и отделянето на храносмилателни сокове и подобрява храносмилането. Упражнява противовъзпалително, болкоуспокояващо, спазмолитично, антисептично и противопаразитно действие. Намалява подуването на корема от газове. Облекчава гаденето и повръщането, включително и при т.нар. „морска болест“ (1 капка етерично масло от мента се разтваря в малко мед или мляко и се приема преди пътуване, като може да се комбинира с 1 капка етерично масло от лимон. Коригира повишения апетит и подпомага поддържането на нормално тегло.

Прилага се при язва, гастрит, колит, синдром на раздразненото черво.

Комбинира се добре с етерични масла от лимон, фенхел, кимион, босилек, розмарин, мащерка и др.

Жлъчно – чернодробна система.

Стимулира образуването и отделянето на жлъчни сокове с последващо подобряване на храносмилането и облекчаване на оплакванията от чувство за тежест и дискомфорт в чернодробната област. Упражнява противовъзпалително и противомикробно действие. Способства за разтваряне на камъните в жлъчния мехур.

Препоръчва се при жлъчнокаменна болест, възпаление на жлъчния мехур, дискинезия на жлъчните пътища.

Комбинира се добре с етерични масла от лимон, розмарин и др.

Отделителна система.

Има мек диуретичен, противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект.

Намира приложение при пикочни инфекции и при бъбречно каменна болест.

Комбинира се добре с етерични масла от лимон, портокал, евкалипт, розмарин, чаено дърво с манука и канука, мащерка и др.

Опорно-двигателна система.

Упражнява противовъзпалително, охлаждащо и болкоуспокояващо действие

Използва се при мускулни, сухожилни и ставни болки от най-различно естество.

Комбинира се добре с етерични масла от евкалипт, хвойна, лавандула, розмарин, чаено дърво с манука и канука и др.

Ендокринна система и обмяна на веществата.

Нормализира храносмилането и обмяната на веществата. Коригира повишения апетит и подпомага поддържането на нормално тегло.

Препоръчва се при склонност към напълняване поради повишен апетит, включително и свързан с повишено нервно напрежение.

Комбинира се добре с етерични масла от лавандула, тамян, иланг-иланг, лимон и др.

Генитална система.

Има болкоуспокояващ ефект. Балансира нервните процеси и премахва нервното напрежение.

Прилага се при болезнена менструация.

Комбинира се добре с етерични масла от салвия, босилек, розмарин, лавандула и др.

Нервна система, психика, емоции

Балансира нервните процеси. Премахва умората, сънливостта и нервното напрежение. Възстановява силите. Подобрява способността за концентрация и запаметяване. Активизира мозъчното и коронарното кръвообръщение, като премахва артериалния спазъм. Нетоксична алтернатива на енергийните напитки при физическа и умствена умора, по време на дълги пътувания, в училище, в офиса. Упражнява противовъзпалително, охлаждащо и болкоуспокояващо действие

Препоръчва се при главоболие, световъртеж и мигрена от съдов произход и/или дължащи се на стрес и повишено нервно напрежение. Повишава тонуса, работоспособността и способността за концентрация и запаметяване. Помага при невралгични болки.

Комбинира се добре с етерични масла от лимон, розмарин, мащерка, евкалипт и др..

Кожа.

Действа антисептично. Облекчава възпалението, болката и сърбежа. Охлажда. Спомага за подобряване на кръвообращението и лимфообращението и за премахване на евентуални отоци.

Намира приложение при всякакви кожни проблеми, свързани с инфекция, възпаление, болки и/или сърбеж (акне, уртикария, дерматит, варицела, слънчево изгаряне и др). Премахва отоците /козметичен лед/. 2-3 к. в дозата шампоан подобряват кръвообращението в окосмената част на главата, подхранват и уплътняват косата, предпазват от косопад и пърхот, енергизират и събуждат сетивата.

Комбинира се добре с етерични масла от лавандула, чаено дърво с манука и канука, розмарин, роза, пачули и др.

Зъби и устна кухина

Има противовъзпалителен, болкоуспокояващ и антисептичен ефект. Освежава устната кухина. Помага при лош дъх.

Използва се при възпаление на венците с или без кървене (гингивит, стоматит и пародонтит),зъбен абсцес, афти. Предпазва от кариес.

Комбинира се добре с етерични масла от чаено дърво с манука, лимон, лавандула и др..

Начини на приложение:

Гореща инхалация или гаргара: с 2-3 капки етерично масло и ½ ч.лъжичка сода за хляб (УНГ инфекции и инфекции на дихателните пътища, протичащи с болки в гърлото, хрема, кашлица и/или дрезгав глас);

Аромалампа/дифузор: 3 – 5 капки (УНГ инфекции и инфекции на дихателните пътища, хипертония, подобряване на мозъчното кръвообращение, концентрация на вниманието, пречистване на въздуха от цигарен дим);

Арома-медальони: 3 капки (световъртеж, гадене, прилошаване в самолет, кола, хипертония, намалена способност за концентрация, лесна умствена умора, стрес, повишен апетит);

Аромавана: прибавяне към водата във ваната на 4-5 капки в 50 мл мляко/сметана (дихателни инфекции, колики, умора, понижен жизнен тонус, повишен апетит, склонност към целулит, високо кръвно налягане, вегетативна дистония, главоболие от съдов произход и др.);

Вътрешен прием (след консултация с лекар): с бучка захар, с малко пчелен мед, с лъжица мляко или със среда от хляб – т.нар. хлебна капсула – 2-3 пъти дневно по 1 капка (при стомашно – чревни, жлъчно – чернодробни, сърдечно – съдови, ендокринни и други проблеми);

Масаж: 5-7 капки на 10 мл масажно масло или зехтин (мус­кулни, сухожилни и/или ставни болки, невралгия, радикулит);

Прибавяне към шампоани или маски за коса: добавяне на 2 – 3 капки към дозата шампоан, която използваме за измиване на главата (при екзема на окосмената част на главата, пърхот, косопад, въшки);

Прибавяне към кремове за лице или тяло: добавяне на 5 к. към 10 мл. крем (например Крем Календула, Крем ВИВА Актив, Арган) (кожни проблеми, свързани с възпаление, болка и/или сърбеж);

За компреси: 3 – 4 капки се накапват върху компрес с преварена или сребърна вода (кожни проблеми, свързани с възпаление, болка и/или сърбеж);

Като репелент: спрей-бутилка с вода (100 мл. вода + 30 капки ЕМ), особено ако смесим с етерични масла от лавандула и лимонена маточина (общ брой на капките 30-50) – с няколко пръскания ще прогоним досадните насекоми за 2 – 3 часа;

При кърлеж, впит в кожата: няколко капки се покапват директно върху кърлежа, което често го принуждава сам да излезе или помага за лесното му отстраняване.

За изплакване на устата и жабурене:2 – 3 капка в чаша сребърна вода или изстинал чай от лайка с разтворен в него пчелен мед или с разредена клеева тинктура (стоматит, афти, парадонтоза, зъбобол, профилактика на кариес, лош дъх);

При миене на зъби: 1 к. върху пастата за зъби, нанесена върху предварително намокрената четка (стоматит, афти, парадонтоза, зъбобол, профилактика на кариес, лош дъх).

За освежаване и дезинфекциране на въздуха:няколко капки ментово масло, капнати върху малка торбичка, пълна с изсушени билки, са прекрасен ароматизатор за стаята и/или автомобила.

 

Производител : ”Еликсан Ароматика” Гмбх, Швейцария

Внимание! Не се препоръчва за бременни, кърмачки и деца до 6 г.  

                                                                 

                                                 Етерично масло РОЗМАРИН      

100 % чисто етерично масло от розмарин (Rosmarinus officinalis L.) от Тунис с най-високо качество. Изцяло дестилирано използвайки водни пари, без химически разтворители.

Древните гърци и римляните го считали за свещен символ на любовта и смъртта. Учениците на Сократ носели розмаринови венци на главите си, за да подобрят паметта си. Понякога го използвали в църквите вместо тамян. Изгаряли го за защита от заразни болести. Хипократ го препоръчвал при болести на черния дроб. През Ренесанса влизал в състава на редица аптечни препарати. Днес етеричното масло от розмарин е едно от най – ценните масла в ароматерапията.

Качества и сфери на приложение на етеричното масло от розмарин:

УНГ, дихателни пътища, бял дроб.

Действа имуностимулиращо, противовъзпалително и антисептично. Спомага за втечняване на жилавите бронхиални секрети и за по – лесното им отхрачване.

Препоръчва се при грип, УНГ – инфекции (хрема, възпалено гърло, ларингит, синузит, отит) и възпаления в областта на дихателни пътища и белите дробове, както и при бронхиална астма.

Комбинира се добре с етерични масла от евкалипт, лавандула, чаено дърво с манука и канука, мента, мащерка, лимон и др.

Сърце и кръвоносни съдове.

В ароматерапията етеричното масло от розмарин често е наричано „билка на сърцето“, защото подобрява коронарното кръвообращение, стимулира сърдечната дейност, действа като антиоксидант и забавя атеросклеротичните процеси.

Препоръчва се при исхемична болест на сърцето и вегетативна дистония със сърдечна невроза. Особено подходящо е за хора с ниско артериално налягане (заедно с етерично масло от мащерка).

Храносмилателна система.

Стимулира образуването и отделянето на храносмилателни сокове и подобрява храносмилането.

Прилага се при колит и синдром на раздразненото черво.

Комбинира се добре с етерични масла от лимон, фенхел, кимион, босилек, мента, мащерка и др.

Жлъчно – чернодробна система.

Стимулира образуването и отделянето на жлъчни сокове с последващо подобряване на храносмилането и облекчаване на оплакванията от чувство за тежест и дискомфорт в чернодробната област. Упражнява противовъзпалително и противомикробно действие. Способства за разтваряне на камъните в жлъчния мехур. Повлиява благоприятно чернодробната функция.

Препоръчва се при жлъчнокаменна болест, възпаление на жлъчния мехур, дискинезия на жлъчните пътища, стеатоза (омазняване) на черния дроб, хепатит.

Комбинира се добре с етерични масла от лимон, мента и др.

Опорно-двигателна система.

Упражнява болкоуспокояващо и противовъзпалително действие.

Препоръчва се при мускулни, сухожилни и ставни болки от различно естество.

Комбинира се добре с етерични масла от евкалипт, хвойна, лавандула, мента, чаено дърво с манука и канука и др.

Генитална система.

Упражнява болкоуспокояващо действие и балансира нервните процеси.

Препоръчва се при болезнена менструация.

Комбинира се добре с етерични масла от салвия, босилек, мента, лавандула и др.

Нервна система, психика, емоции

Активизира мозъчното кръвообращение. Подобрява паметта и способността за концентрация и запаметяване. Премахва умствената умора. Балансира нервните процеси.

Намира приложение при вегетативно-съдова дистония, световъртеж, притъмняване пред очите. Подходящо е при главоболие, особено при ниско кръвно налягане. Енергизира и стимулира умствената дейност.

Комбинира се добре с етерични масла от лимон, мента, мащерка, евкалипт и др..

Кожа.

Тонизира и подобрява състоянието на кожата, стимулира обновяването на клетките, Способства за подобряване на веществата и за извеждане на отпадни и токсични вещества от организма. Идеално е за мазна кожа – в крем, лосион, вана. Помага за разнасяне на ръбци и белези. Има антицелулитно действие. Подпомага кожната регенерация при фисури /нацепвания/ по дланите и стъпалата. Едно от най-добрите масла за стимулиране на растежа на косата и за отстраняване на пърхот. Заздравява ноктите.

Комбинира се добре с етерични масла от чаено дърво с манука и канука, пачули, лавандула, роза,египетско индрише, евкалипт и др..

Начини на приложение:

Гореща инхалация: с 3-4 капки етерично масло и ½ ч.лъж. сода за хляб (УНГ инфекции и инфекции на дихателните пътища, протичащи с болки в гърлото, хрема, кашлица и/или дрезгав глас);

Аромалампа: 1 – 2 капки на 5 кв.м.( профилактика и лечение на УНГ и дихателни инфекции, безсъ­ние, тютюнев дим);

Арома-медальони: 3 капки (профилактика и лечение на дихателни инфекции, стрес, повишено нервно напрежение);

Аромавана: 5 капки към ваната (отпуска мускулите, облекчава мускулни и ставни болки, подобрява кръвообращението, балансира нервните процеси, намалява омазняването на кожата);

Вътрешен прием (след консултация с лекар): с бучка захар, с малко пчелен мед, с лъжица мляко или със среда от хляб – т.нар. хлебна капсула – 2-3 пъти дневно по 1-2 капки (при ниско кръвно налягане и вегетативна дистония, при стомашно – чревни, жлъчно – чернодробни, сърдечно съдови и други проблеми);

Масаж: 5-7 капки на 10 мл масажно масло или зехтин (мус­кулни болки, остеохондроза, невралгия, ревматизъм, радикулит;

Прибавяне към шампоани: добавяне на 3-4 капки към дозата шампоан, която използваме за измиване на главата (при пърхот, косопад, чуплива коса);

Прибавяне към кремове за лице или тяло: добавяне на 5 к. към 10 мл. крем (например Крем Календула, Крем ВИВА Актив, Арган) (целулит, мазоли, белези, нацепвания);


Производител : ”Еликсан Ароматика” Гмбх, Швейцария
  

                             

                        Етерично масло ЧЕАНО ДЪРВО С МАНУКА И КАНУКА 

 

 

100 % чисто етерично масло с най-високо качество от Австралия и Нова Зеландия, комбинация на масло от чаено дърво (Melaleuca altemifolia), манука (Leptospermum scoparium) и канука (Kunzea ericoides). Композицията от етерични масла от манука, канука в съчетание с чаено дърво увеличава многократно силата на въздействие и омекотява специфичния натрапчив аромат на чистото етерично масло само от чаено дърво. Изцяло дестилирано, използвайки водни пари, без химически разтворители.

Предназначение и начин на употреба:

Уникална разработка на фирма VIVASAN!!! Композицията от масла от Чаено дърво, Манука и Канука притежава огромно предимство в сравнение с чистото ЕМ от Чаено дърво, тъй като увеличава лечебното действие и смекчава терпентиновия, „болничен“ аромат на чаеното дърво. Нещо повече: добавянето на манука и канука намалява процентното съдържание на цинеол, който има дразнещ ефект върху кожата и лигавиците; в същото време се увеличава концентрацията на терпинен, което пък засилва антисептичните му свойства; освен това маслото от чаено дърво на VIVASAN преминава тройна дестилация – две в Австралия и окончателна – в лабораториите на Elixan aromatica в Швейцария.

 

ЕМ от Чаено дърво на фирма

VIVASAN

ЕМ от Чаено дърво на други производители

Цинеол 2,5 – 3,5% 6,0 – 15%
Терпинен >45% 30 – 36%

Качества и сфери на приложение на етеричното масло от чаено дърво с манука и канука:

УНГ, дихателни пътища, бял дроб.

Упражнява имуностимулиращо, противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. Унищожава директно както бактериите (включително стафилококи, стрептококи, ешерихия коли и протеус ), така и вирусите, гъбичките и паразитите.

Препоръчва се при грип, УНГ – инфекции (хрема, възпалено гърло, ларингит, синузит, отит) и възпаления в областта на дихателни пътища и белите дробове. Подходящо е и при автоимунни и ракови заболявания.

Комбинира се добре с етерични масла от евкалипт, розмарин, лавандула, карамфил, мента, мащерка, лимон и др.

Сърце и кръвоносни съдове.

Действа противовъзпалително, болкоуспокояващо и антисептично и подобрява кръвообращението и лимфообращението.

Заедно с Лимон и Мента успешно се използва при разширени вени, хемороиди, лимфедем.

Храносмилателна система.

Упражнява силно противовъзпалително, антисептично, епителотонично и кръвоспиращо действие.

Препоръчва се при гастрт, язва (включително и при положителни изследвания за хеликобактер пилори), колит и стомашно – чревни инфекции.

Комбинира се добре с етерични масла от мента, лимон, босилек, кимион, лимон, розмарин и др.

Отделителна система.

Има противовъзпалителен, противомикробен и кръвоспиращ ефект

Ефективно е при възпаление на пикочните пътища и на пикочния мехур (цистит) – вътрешно 3х1-2 капки и локално на корема с крем Мащерка например.

Опорно-двигателна система.

Оказва противовъзпалително и болкоуспокояващо действие.

Облекчава мускулни и ставни болки.

Комбинира се добре с етерични масла от лимон, хвойна, розмарин, евкалипт, лавандула и др.

Генитална система.

Упражнява имуностимулиращо, противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. Унищожава директно вируси, бактерии и гъбички. Има противотуморен ефект.

Основно етерично масло при гинекологични възпаления като бактериален вулво-вагинит и кандидоза, както и при генитален херпес, кондиломи и при доброкачествени и злокачествени образувания (спира растежа на атипични клетки).

Комбинира се добре с етерични масла от карамфил, лавандула, салвия, евкалипт и др.

Нервна система, психика, емоции

Балансира нервните процеси. Повишава жизнения тонус и подобрява концентрацията на вниманието.

Ефективно е при страхове, нервно – вегетативна дистония, натрапливости.

Комбинира се добре с етерични масла от лимон, мента, мащерка, евкалипт и др..

Кожа.

Упражнява имуностимулиращо, противовъзпалително, болкоуспокояващо и кръвоспиращо действие. Унищожава директно вируси, бактерии и гъбички. Помага за бързото зарастване и заздравяване на травми и порязвания. Притежава радиопротективно действие (предпазва кожата от изгаряне при радиотерапия). Действа като репелент. Прогонва кърлежите. Практически няма странични действия, не изсушава кожата, при дълго приложение не предизвиква раздразнения и алергични реакции.

Прилага се при всякакви инфекции и възпаления на кожата – гъбички, екзема, акне, себорея, херпес, брадавици, ухапване от насекоми (нанасяне на 1 капка върху проблемното място – директно или с помощта на памуче).

Препоръчва се при рани и изгаряния от всякакво естество.

Ефективно при косопад и пърхот. Прогонва въшките.

Зъби и устна кухина

Отлично дезинфекцира устната кухина и премахва плаката. Помага при неприятна миризма от устата.

Основно етерично масло за профилактика на кариес и за профилактика и лечение на афти и на възпаление и/или кървене на венците.

Алергии

Известно е и с противоалергичните си качества.

Начини на приложение:

Гореща инхалация: с 3-4 капки етерично масло и ½ ч.лъж. сода за хляб (УНГ инфекции и инфекции на дихателните пътища, протичащи с болки в гърлото, хрема, кашлица и/или дрезгав глас);

Аромалампа: 1 – 2 капки на 5 кв.м.( профилактика и лечение на УНГ и дихателни инфекции, безсъ­ние, тютюнев дим);

Арома-медальони: 3 капки (профилактика и лечение на дихателни инфекции, стрес, повишено нервно напрежение);

За локално приложение – ноздри: към памучно тампонче, напоено със зехтин се прибавят 1 – 2 капки етерично масло от чаено дърво с манука и канука (могат да се добавят 1 – 2 капки етерично масло от лавандула) – при хрема и дихателни инфекции. Памучното тампонче се държи поне 1 час първо в едната, а после и в другата ноздра. Прави се 2 – 3 пъти дневно. Друг вариант: в 10 мл сусамово масло се разбъркват 5 капки етерично масло от чаено дърво с манука и канука. От тази смес се накапва 3 пъти дневно по 2 капки в ноздра. Може да се ползва и профилактично всяка сутрин през есенно-зимния сезон да защита от вирусни инфекции.

За локално приложение – ухо: към памучно тампонче, напоено със зехтин или с противовъзпалителни капки за уши се прибавят 1 – 2 капки етерично масло от чаено дърво с манука и канука (могат да се добавят 1 – 2 капки етерично масло от лавандула). Памучното тампонче се слага в болното ухо и се държи там поне 1 – 2 часа или за цялата нощ. Прави се 2 – 3 пъти дневно и преди сън.

За изплакване на устната кухина: с 3 капки етерично масло и 100 мл. вода (по възможност сребърна) или охладена запарка от лайка (може да се добави половин чаена лъжичка сода за хляб) – при афти, абсцеси, възпаление на венците, ангина и за профилактика на кариеси.

Върху четката за зъби: по 1 капка върху пастата и предварително намокрената четка (сутрин и вечер) – при афти, абсцеси, възпаление на венците и за профилактика на кариеси.

Аромавана: 5-8 капки към ваната (отпуска мускулите, облекчава мускулни и ставни болки, балансира нервните процеси, действа добре при кожни възпаления и инфекции);

Вътрешен прием (след консултация с лекар): с бучка захар, с малко пчелен мед, с лъжица мляко или със среда от хляб – т.нар. хлебна капсула – 2-3 пъти дневно по 1-2 капки (при инфекции в тялото)

Масаж: 5-7 капки на 10 мл масажно масло или зехтин (мус­кулни болки, остеохондроза, невралгия, ревматизъм, радикулит);

Прибавяне към шампоани: добавяне на 3-4 капки към дозата шампоан, която използваме за измиване на главата (при пърхот, косопад, въшки);

Прибавяне към кремове за лице или тяло: добавяне на 5 к. към 10 мл. крем (например невен, арган, роза) – при кожни възпаления и инфекции, при, нацепвания, при проблеми от алергично естество;

При кърлеж, впит в кожата – няколко капки се покапват директно върху кърлежа, което го принуждава сам да излезе;

За вагинални апликации – към 1 – 2 мл. зехтин се прибавя 1 капка етерично масло и цялото количество се впръсква дълбоко във влагалището чрез двукубикова спринцовка (може да се добави и 1 капка лавандула).


Производител : ”Еликсан Ароматика” Гмбх, Швейцария
 

                                        

                  К Р Е М Ч А Й Н О Д Ъ Р В О С МАНУКА И КАНУКА ( TEEBAUMCREME

Крем на базата на композиция от масло от чайно дърво, манука и канука, в съчетание с екстракти от билки, с многопосочно действие.

Не съдържа парабени

 

Състав и действие на активните съставки:

Масло чайно дърво с манука и канука и масло от лавандула противовъзпалително, антибактериално, антигъбично, кръвоспиращо, подобряващо микроциркулацията на кръвта и кожната регенерация.

Масло розмаринима антисептично, имуностимулиращо и тонизиращо действие, подобрява релефа на кожата, премахва мускулни болки.

Масло от лайка – противовъзпалително, антисептично, противоалергично.

Соево маслобогато на незаменими мастни киселини, възстановява епидермалната бариера, изразено регенериращо действие.

Царевично маслоподхранва кожата, прави я еластична, предпазва я от изсушаване и преждевременно стареене на кожата.

Екстракти от салвия, медицинска ружа, лайка жълт кантарион, бял равнец успокояващо, регенериращо, дезинфектиращо, противомикробно.

Сорбитол, глицерин овлажняват, регулират водния баланс на кожната покривка.

Алантоин противовъзпалително и регенериращо действие.

Пчелен восък подхранва и омекотява кожата, действа антисептично и противовъзпалително, ускорява кожната регенерация.

Предназначение и начин на употреба:

Сърце и кръвоносни съдове.

Упражнява противовъзпалително и кръвоспиращо действие. Подобрява микроциркулацията на кръвта и ускорява лигавичната регенерация.

Препоръчва се при хемороиди с или без склонност към кървене и/или възпаление: 2-3 пъти дневно и преди сън се втрива в проблемните зони.

Намира приложение и при разширени вени с или без склонност към възпаление и/или образуване на трофични кожни язви: 2-3 пъти дневно и преди сън се втрива в проблемните зони

Алергия

Има противоалергичен ефект.

Използва се при сенна хрема: няколко пъти дневно се втрива над горната устна, и/или в областта на шията и деколтето. Може да се нанася на тънък слой директно върху носната лигавица.

Кожа

Действа противоалергично, противовъзпалително, антибактериално, антигъбично, регенериращо, тонизиращо и кръвоспиращо.

Прилага се за профилактика и лечение на: свръхчувствителна и възпалена кожа, алергични дерматити, уртикария, ухапване от насекоми, акне, херпес, екзема, псориазис, брадавици;

За дезинфекция, регенериране и успокояване на кожата след травми, охлузванеи изгаряне;  

При гъбични поражения и подсичане между пръстите, под гърдите, в ингвиналната област.

За повишаване защитните свойства на епидермиса;

Подходящ за детска чувствителна кожа. При нанасяне върху разранена и възпалена кожа в първите минути може да възникне парене и дискомфорт, които бързо отзвучават.

Начин на приложение: 2-3 пъти дневно се втрива в проблемните зони

Опаковка: 200 мл.

Фирма производител: "Intra Cosmed AG” Швейцария, за „ГЕККО импорт експорт” ГмбХ, Австрия, А-1010 Виена, ул. „Нибелунгенгассе” 11/16, +43-1-586464 2.   

                                       

                                                         Балсам

                                                         „33 АЛПИЙСКИ БИЛКИ” 

Универсален балсам направен от великолепна комбинация – етерични масла от 33 билки и натурални масла.

Благодарениена своята висока ефективност при редица състояния и заболявания и благодарение на удобната си компактна опаковка е незаменим помощник в домашната аптечка и при пътувания, за всяка дамска чанта или ученическа раница.

Не предизвиква алергии, тъй като съдържа само натурални компоненти.

Предназначение и начин на употреба:

УНГ, дихателни пътища, бял дроб.

Упражнява силно противовъзпалително, имуностимулиращо и директно противомикробно действие. Подобрява носовото дишане.

Препоръчва се за профилактика и лечение на дихателни инфекции – хрема, синузит, фарингит, ларингит, отит, бронхит (включително и при пушачи), грип и др.

Начин на приложение: нанася се с лек масаж под ноздрите, в кожата над възпалените черепни кухини и/или в областта на шията и/или в гърдите и гърба (по възможност се повтаря през няколко часа). Препоръчително е и втриването в съответните зони преди лягане за сън (за да действа през нощта).

Възпаление (болка) в ухото – няколко пъти дневно и преди сън се втрива с лек масаж около и на ушната мида;

Сърце и кръвоносни съдове.

Подобрява кръвообращението и укрепва съдовите стени. Действа противовъзпалително, антисептично и регенериращо.

Използва се при хемороиди с или без склонност към кървене и/или възпаление: 2-3 пъти дневно и преди сън се втрива в проблемните зони.

Намира приложение и при разширени вени с или без склонност към възпаление и/или образуване на трофични кожни язви: 2-3 пъти дневно и преди сън се втрива в проблемните зони.

Храносмилателна система.

Стимулира образуването и отделянето на храносмилателни сокове, ускорява чревния пасаж и подобрява храносмилането, облекчава възпалението и болката, намалява образуването на газове.

Препоръчва си при гастрит, гастродуоденит, колит със запек, синдром на раздразненото черво: няколко пъти дневно се нанася с лек масаж в горната и/или долната част на корема (където е локализацията на болестния процес и на съответните оплаквания). Препоръчително е и втриването в съответната зона преди лягане за сън (за да действа през нощта).

Жлъчно – чернодробна система

Подобрява функцията на черния дроб и на жлъчния мехур. Стимулира образуването и отделянето на жлъчни сокове с последващо подобряване на храносмилането. Упражнява силно противовъзпалително, болкоуспокояващо, имуностимулиращо и директно противомикробно действие.

Помага при жлъчна дискинезия, възпаление на жлъчния мехур (холецисттит), жлъчно-каменна болест, чернодробни заболявания (стеатоза, цироза, хепатит): няколко пъти дневно се нанася слек масаж в чернодробната област (дясното подребрие). Препоръчително е и втриването в съответната зона преди лягане за сън (за да действа през нощта).

Отделителна система.

Упражнява силно противовъзпалително, болкоуспокояващо, имуностимулиращо и директно противомикробно действие.

Препоръчва се при възпаление на пикочния мехур (цистит) и/или на пикочните пътища (уретрит): няколко пъти дневно се нанася слек масаж в долната част на корема (под пъпа). Препоръчително е и втриването в съответната зона преди лягане за сън (за да действа през нощта).

Възпаление на бъбреците (пиелонефрит): няколко пъти дневно се втрива в областта на хълбоците. Препоръчително е и втриването в съответната зона преди лягане за сън (за да действа през нощта).

Опорно – двигателна система:

Има противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект

Намира приложение при болки в мускулите, спортни травми, разтягане на мускули и сухожилия, възпалителни и дегенеративни ставни заболявания (артрити и артрози): ): няколко пъти дневно и преди сън се нанася слек масаж в съответните зони

Генитална система.

Упражнява силно противовъзпалително, болкоуспокояващо, имуностимулиращо и директно противомикробно действие.

Използва се при възпаление на яйчниците (аднексит) и/или дисфункция на яйчниците с болезнена менструация: няколко пъти дневно се нанася слек масаж в долната част на корема (под пъпа). Препоръчително е и втриването в съответната зона преди лягане за сън (за да действа през нощта).

Възпаление на простатата (простатит): няколко пъти дневно се нанася слек масаж в долната част на корема (под пъпа). Препоръчително е и втриването в съответната зона преди лягане за сън (за да действа през нощта).

Нервна система, психика, емоции

Повишава тонуса и работоспособността, както и способността за концентрация и запаметяване: няколко пъти дневно се нанася слек масаж в областта на челото, слепоочията и тила.

Облекчава главоболие. За целта се втрива малко количество от балсама в областта на слепоочията, челото, тила и се прави лек масаж.

По време на продължителни пътувания, може да се ползва за освежаване и поддържане на бдителността. Втрива се в слепоочията, на китките, над горната устна на всеки час.

Кожа.

Упражнява противоалергично, противовъзпалително, антибактериално, антигъбично, регенериращо и тонизиращо кожата действие.

Препоръчва се за профилактика и лечение на: свръхчувствителна и възпалена кожа, алергични дерматити, уртикария, ухапване от насекоми, акне, херпес, екзема, псориазис, брадавици;

За дезинфекция, регенериране и успокояване на кожата след травми и изгаряне;  

При гъбични поражения и подсичане между пръстите;

За повишаване защитните свойства на епидермиса;

Начин на приложение: 2-3 пъти дневно и преди сън се втрива в проблемните зони.

Действа и като репелент: няколко пъти дневно се нанася слек масаж върху откритите части на тялото. След ухапване от насекоми, бързо облекчава сърбежа, премахва отока и болката.

Противопоказания: индивидуална непоносимост към компонентите. Да не се ползва за деца под 2 год.


Опаковка: 10 гр.


Производител: ”Еликсан Ароматика” Гмбх, Швейцария
    

                                                                  

                                                  ИМУНФИТ сироп 

Перфектният имуностимулатор за деца

Действие на съставките на ИМУНФИТ:

Ехинацея

-         потиска растежа на стафилококи, стрептококи, херпесни и грипни вируси

-         стимулира образуването и активността на защитни клетки в организма

-         упражнява мощно противовъзпалително действие

 

Черен бъз

-         има имуностимулиращ и противовъзпалителен ефект

-         допринася за по – бързото нормализиране на повишената температура

-         упражнява меко слабително и пикочогонно действие и така очиства организма от токсини

 

Мащерка

-         упражнява силно отхрачващо, антиспастично, противовъзпалително и антисептично

-         има мек газогонен и болкоуспокояващ ефект

-         балансира нервните процеси и премахва нервното напрежение

Салвия

-         стимулира имунната защита

-         упражнява силно антисептично действие

-         има противовъзпалителен, обезболяващ и успокояващ ефект

-         спомага за втечняване на жилавите бронхиални секрети и за по – лесното им отхрачване

Натурален витамин С от растителни източници (ацерола, шипка, каму – каму и лимон)

-         стимулира имунната защита

-         упражнява антиоксидантен ефект и предпазва защитните клетки от увреждания

-         участва в детоксикацията на организма

-         допринася за изграждането на пълноценна съединителна тъкан и за доброто усвояване на желязото от храната

Мед от манука

-         стимулира имунната и противоалергичната защита

-         упражнява директно противомикробно действие, включително по отношение на такива често срещани в ежедневието бактерии, каквито са стафилококите и стрептококите

-         има силен противовъзпалителен ефект

Цинк

-         имуностимулатор – подпомага функцията на тимусната жлеза, скъсява периода на боледуване

-         подобрява дейността на почти всички органи и системи в организма

 

Дозировка

- профилактичната дозировка за деца от 2 до 6 – годишна възраст е 1 – 3 пъти дневно по 3 – 5 милилитра

- профилактичната дозировка за деца над 6 – годишна възраст е 1 – 3 пъти дневно по 5 – 10 милилитра

- по време на боледуване съответната профилактична доза се удвоява

Важно!След отваряне да се съхранява в хладилник, в изправено положение.  Да не се пие директно от бутилката, тъй като това ще доведе до замърсяване и разваляне (поради липсата на консерванти). Разклатете добре преди употреба.

Стъклена бутилка 500 мл. (при прием на 5 мл. дневно стига за 100 дни, а при прием на 10 мл. дневно стига за 50 дни)

Произведен в Швейцария за ВИВАСАН от „Д-р Дюнер“ АД /„Dr. Dünner“ AG, Artherstrasse  60                                                                              

                                                            

                                               Крем МАЩЕРКА

                                                 (Thimiancrème)       

Състав (INCI/CTFA): вода, минерално масло (течен парафин), каприлик / каприк три­гли­церид, глицинова соя (соево) масло, аромат (парфюм), цетеарил алкохол, це­те­а­рет-20, камфор, масло от евкалиптови листа, мащерково масло, масло от дълголистен бор, масло от листа на розмарин, лимон-масло от кори, мас­ло от цветове на лайка, натриев цетеарил сулфат, натриев лаурил сулфат, ими­да­зо­ли­ди­нил урея, карбомер, триетаноламин.

Предназначение и начин на употреба:

УНГ, дихателни пътища, бял дроб.

Упражнява силно противовъзпалително, отхрачващо, имуностимулиращо и директно противомикробно действие. Подобрява носовото дишане.

Препоръчва се за профилактика и лечение на дихателни инфекции – хрема, синузит, фарингит, ларингит,отит, бронхит (включително и при пушачи), грип и др.

Начин на приложение: нанася се с лек масаж под ноздрите, в кожата над възпалените черепни кухини и/или в областта на шията и/или в гърдите и гърба (по възможност се повтаря през няколко часа). Препоръчително е и втриването в съответните зони преди лягане за сън (за да действа през нощта).

Възпаление (болка) в ухото – няколко пъти дневно и преди сън се втрива с лек масаж около и на ушната мида;

Сърце и кръвоносни съдове.

Подобрява кръвообращението.

Нормализира ниското кръвно налягане.

Начин на приложение:няколко пъти дневно и преди сън се нанася с лек масаж в областта на челото и тила.

Храносмилателна система.

Стимулира образуването и отделянето на храносмилателни сокове, ускорява чревния пасаж и подобрява храносмилането, облекчава възпалението и болката, намалява образуването на газове.

Прилага се при гастрит, гастродуоденит, колит със запек, синдром на раздразненото черво.

Начин на приложение: няколко пъти дневно се нанася с лек масаж в горната и/или долната част на корема (където е локализацията на болестния процес и на съответните оплаквания). Препоръчително е и втриването в съответната зона преди лягане за сън (за да действа през нощта).

Жлъчно – чернодробна система

Подобрява функцията на черния дроб и на жлъчния мехур. Стимулира образуването и отделянето на жлъчни сокове с последващо подобряване на храносмилането. Упражнява силно противовъзпалително, болкоуспокояващо, имуностимулиращо и директно противомикробно действие.

Препоръчва се при жлъчна дискинезия, възпаление на жлъчния мехур (холецисттит), жлъчно-каменна болест, чернодробни заболявания (стеатоза, цироза, хепатит).

Начин на приложение: няколко пъти дневно се нанася слек масаж в чернодробната област (дясното подребрие). Препоръчително е и втриването в съответната зона преди лягане за сън (за да действа през нощта).

Отделителна система.

Упражнява силно противовъзпалително, болкоуспокояващо, имуностимулиращо и директно противомикробно действие.

Намира приложение при възпаление на пикочния мехур (цистит) и/или на пикочните пътища (уретрит), както и при пиелонефрит.

Начин на приложение: няколко пъти дневно се нанася слек масаж в долната част на корема (под пъпа). Препоръчително е и втриването в съответната зона преди лягане за сън (за да действа през нощта).

При възпаление на бъбреците (пиелонефрит): няколко пъти дневно се втрива в областта на хълбоците. Препоръчително е и втриването в съответната зона преди лягане за сън (за да действа през нощта).

Генитална система.

Упражнява силно противовъзпалително, болкоуспокояващо, имуностимулиращо и директно противомикробно действие.

Препоръчва се при възпаление на яйчниците (аднексит) и/или дисфункция на яйчниците с болезнена менструация: няколко пъти дневно се нанася слек масаж в долната част на корема (под пъпа). Препоръчително е и втриването в съответната зона преди лягане за сън (за да действа през нощта).

Възпаление на простатата (простатит): няколко пъти дневно се нанася слек масаж в долната част на корема (под пъпа). Препоръчително е и втриването в съответната зона преди лягане за сън (за да действа през нощта).

Нервна система, психика, емоции

Повишава тонуса и работоспособността, както и способността за концентрация и запаметяване: няколко пъти дневно се нанася слек масаж в областта на челото, слепоочията и тила.

Кожа.

Подхранва и омекотява кожата. Действа регенериращо, овлажняващо и антисептично: няколко пъти дневно се нанася слек масаж върху съответните кожни участъци.

Опаковка:100 мл.  

Фирма производител: "Intra Cosmed AG” Швейцария,

Противопоказания: индивидуална непоносимост към ингра­диентите.   

                                             

                                             Спрей ВИВА ПЛЮС

                                                (SprayVivaPlus)       

Състав: етерични масла от лимонов евкалипт, полска мента, розмарин, карамфил, планински бор, сребърна ела, денатуриран спирт, камфор, ментол.

Не съдържа хлорофлуоровъглеводороди.

Предназначение и начин на употреба:

УНГ, дихателни пътища, бял дроб.

Упражнява силно противовъзпалително, имуностимулиращо и директно противомикробно действие. Подобрява носовото дишане.

Препоръчва се за профилактика и лечение на дихателни инфекции – хрема, синузит, фарингит, ларингит, бронхит (включително и при пушачи), грип и др.

Нервна система, психика, емоции

Освежава. Повишава жизнения тонус и умствената работоспособност.

Препоръчва се при понижен жизнен тонус, умствена умора и намалена способност за концентрация и запаметяване.

Алергия

Има противоалергичен ефект. Подобрява носовото дишане.

Помага при сенна хрема, спастичен бронхит, бронхиална астма.

За защита от насекоми

Отблъсква насекомите.

Ефективен като репелент.

Начин на използване:

Няколко пъти дневно се правят по 2-3 впръсквания върху носна кърпа и се вдишва периодично, или върху дрехата, в областта на деколтето (по възможност се повтаря през 2-3 часа) – за освежаване и тонизиране, за профилактика и лечение на дихателни инфекции. Много подходящ за деца, посещаващи детски градини и училища, по време на епидемична обстановка, както и по време на екзотични екскурзии.

Правят се 2 – 3 впръсквания върху възглавницата или на завесите, близо до леглото (преди лягане за сън) – за профилактика и лечение на дихателни инфекции, при дихателни алергии, като репелент.

Няколко пъти дневно се правят по няколко впръсквания в чаша гореща вода, която се оставя в помещението – за освежаване и тонизиране, за профилактика и лечение на дихателни инфекции, като репелент, за премахване на неприятни миризми (риба, цигарен дим).

Внимание: Не трябва да се впръсква ВИВА ПЛЮС директно в гърлото и носа! Само за външна употреба!

Опаковка: флакон от 75 мл

Производител : ”Еликсан Ароматика” Гмбх, Швейцария

 

ФЛОРАМАКС

хранителна добавка

 

Състав (INCI/CTFA: Млечно-кисели бактерии: Lb.Casei sub casei, Lb. Acidophilus, Lb Salivarius, витамин Bl (тиамин), витамин B2 (рибофлавин), витамин B6 (пиридоксин).

Предназначение и начин на употреба:

УНГ, дихателни пътища, бял дроб.

Спомага за засилване на имунитета и за предотвратяване на чревна дисбактериоза при лечение с антибиотици и химиотерапевтици.

Препоръчва се при чести УНГ и/или дихателни инфекции

Храносмилателна система.

Възстановява нормалната чревна флора, пречеща на растежа на патогенни микроорганизми (гъбички, стрептококи, стафилококи и причинители на дизентерия, коремен тиф, салмонелоза и др.), подобрява храносмилането и усвояването на ценни за организма хранителни съставки.

Препоръчва се за профилактика и лечение на гастродуоденит и язвена болест, тъй като Lb. Salivarius потиска развитието на Helicobacter Pylori.

Системно се прилага при колит, протичащ с подуване на корема от газове (метеоризъм), диария, запек, редуване на диария със запек, коремни болки и дискомфорт, непоносимост към лактоза, ензимна недостатъчност.

За профилактика и лечение на чревна дисбактериоза и кандидоза.

При лечение с антибиотици и химиотерапевтици.

Жлъчно – чернодробна система

Спомага за засилване на имунитета и за предотвратяване на чревна дисбактериоза при лечение с антибиотици и химиотерапевтици.

Прилага се при чести инфекции на жлъчния мехур

Отделителна система.

Спомага за засилване на имунитета и за предотвратяване на чревна дисбактериоза при лечение с антибиотици и химиотерапевтици.

Препоръчва се при чести пикочни инфекции.

Опорно-двигателна система.

Подобряват усвояването на ценни за организма хранителни съставки, включително и на калций...

За профилактика и лечение на остеопороза

Ендокринна система и обмяна на веществата.

Подобрява обмяната на веществата и спомага за поддържане на психо – емоционален баланс.

Подходящо е приемането при резки колебания в теглото, особено когато има емоционална връзка (глад на „нервна почва“ например).

Генитална система

Спомага за засилване на имунитета и за предотвратяване на чревна дисбактериоза при лечение с антибиотици и химиотерапевтици.

Препоръчителни при чести генитални инфекции.

Подходящ е за бременни и кърмещи жени.

Нервна система, психика, емоции

Стимулира активността на парасимпатикусовата нервна система, отговорна за това да се чувстваме спокойни и балансирани.

За профилактика и лечение на нервни разстройства – невровегетативна дистония, стрес, тревожност, притеснения, паник атаки, депресия и др.

Кожа.

Подобрява храносмилането, обмяната на веществата и детоксикацията на организма.

При всякакви кожни проблеми, свързани с нарушена обмяна на веществата и с нарушено елиминиране от организма на вредни и/или отпадни вещества.

Алергии

Стимулира противоалергичната защита.

Помага при всякакви алергични състояния и заболявания.

Употреба: За възрастни – по 1-2 капсули на ден преди хранене с малко вода. Курсът продължава 2-4 седмици.

За деца: От 6 до 12 години – ½ капсула 2 пъти на ден преди хранене, над 12 години – по 1 капсула 2 пъти на ден преди хранене.

Противопоказания: индивидуална непоносимост към компонентите на продукта.

Опаковка: 30 капсули по 350 мгр. 

                                                          

                                       ВИТАЛ ПЛЮС

                                      хранителна добавка

 

 

    

Състав(активни вещества) на 1 капсула: концентрат от масло на сьомга 500 мг, в т.ч. минимум 30% полиненаситени мастни киселини ОМЕГА-3: ейкозапентаенова киселина (ЕПК - 18%) - 90 мг, декозахексаенова киселина (ДХК - 12%) - 60 мг.

Полиненаситените мастни киселини са важни за поддържането на здраво сърце, стави, кости и много други телесни функции, включително и добър метаболизъм. Съвременният живот не винаги ни позволява чрез храната да си осигурим това, от което се нуждаем.
Комплекс
ътот ненаситени мастни киселини, влизащ в състава на Витал гарантира, че получаваме тези мастни киселини, от които наистина се нуждаем. Над 98% от съставките са органично отгледани.

Предназначение и начин на употреба:

УНГ, дихателни пътища, бял дроб.

Полиненаситените мастни киселини спомагат за облекчаване на оплакванията от възпалителен и/или алергичен произход, стимулират регенеративните процеси и влияят положително на имунната защита.

Препоръчва се за профилактика и лечение на УНГ и дихтелни инфекции.

Сърце и кръвоносни съдове.

Полиненаситените мастни киселини способстват за по-доброто усвояване на калция и магнезия от клетките и за по-лесното преминаване на тези минерали през клетъчните мембрани; понижават нивото на холестерола и на триглицеридите в кръвта; намаляват кръвната съсирваемост и вискозитета на кръвта; спомагат за подобряване на сърдечно – съдовата дейност и възпрепятстват атеросклеротичните промени на артериите.

Подходящ при повишен кръвен холестерол, при високо кръвно налягане, при сърдечно – съдови и мозъчно – съдови заболявания.

Храносмилателна система.

Полиненаситените мастни киселини спомагат за облекчаване на оплакванията от възпалителен произход и стимулират регенеративните процеси.

Подходящ за профилактика и лечение на язвена болест и на гастрит.

 

Жлъчно – чернодробна система

Полиненаситените мастни киселини имат силен противовъзпалителен ефект и нормализират мастната обмяна.

Намира приложение при жлъчно-каменна болест с холестеролови камъни (холлелитиаза) и/или при възпаление на жлъчния мехур (холецистит).

Опорно-двигателна система.

Полиненаситените мастни киселиниупражняват силно противовъзпалително действие и така спомагат за облекчаване на оплакванията от болки и чувство за скованост в ставите. Подобряват усвояването на калция и магнезия от клетките и съдействат за правилното ремоделиране на костта.

Използва се при възпалителни и дегенеративни ставни заболявания (артроза, артрит, подагра и др) и при костни увреждания (счупвания, остеомиелит, остеопороза и др.)

Ендокринна система и обмяна на веществата.

Полиненаситените мастни киселини способстват за по-доброто усвояване на калция и магнезия от клетките, и по-лесното преминаване на тези минерали през клетъчните мембрани; спомагат за подобряване на обмяната на веществата, понижават нивото на холестерола и на триглицеридите в кръвта;

Подходящ при повишен холестерол в кръвта, при захарен диабет, инсулинова резистентност, подагра и при склонност към затлъстяване.

Алергия

Полиненаситените мастни киселини спомагат за облекчаване алергичното възпаление.

Използва се за профилактика и лечение на всякакви алергични състояния и заболявания (сенна хрема, бронхиална астма, алергия към домашен прах и плесени, хранителни алергии, алергични кожни проблеми и др.).

Нервна система, психика, емоции

Полиненаситените мастни киселини са основни структурни единици на мембраните на мозъчните клетки.

Препоръчва се за подобряване на мозъчната дейност, за повишаване на способността за концентрация и запаметяване, както и при заболявания и увреждания на мозъка.

Очи

Полиненаситените мастни киселини са основни структурни единици на мембраните на очната ретина.

Полезен за подобряване на зрението и при заболявания, увреждащи ретината (диабет, хипертония и др.).

Кожа.

Полиненаситените мастни киселини спомагат за облекчаване на оплакванията от възпалителен и/или алергичен произход и стимулират регенеративните процеси.

За профилактика и лечение на: суха, свръхчувствителна и възпалена кожа, алергични дерматити, уртикария, невродермит, псориазис, трофични язви.

За регенериране и успокояване на кожата след травми и изгаряне;  

За повишаване защитните свойства на епидермиса.

Бременност

Полиненаситените мастни киселини проникват през плацентата, осигурявайки пълноценно развитие на централната нервна система на плода.

Противопоказания: индивидуална непоносимост към ингредиентите.

Употреба: За възрастни: по 1-2 капсули 3 пъти дневно по време на хранене. Препоръчва се употребата на продукта да продължи от три(3) до шест(6) месеца. За деца:от 2 до 6 год. – по 1 капсула дневно, по време на хранене; от 6 до 12 год. – по 1 капсула, 2 пъти дневно, по време на хранене; след 12 год. - по 1 капсула, 3 пъти дневно, по време на хранене

Опаковка: 60 капсули   

                                                                                   

                                        НИГЕНОЛ

                                       ( NIGENOL)

                                   Хранителна добавка    

 

Съставна 1 капсула: масло от черен кимион (NigellaSativa) – 450.000 мг. /в това число ненаситени мастни киселини, ОМЕГА 6 и 9/, витамин Е -18.000 мг., бета каротин – 30.000 мг., соев лецитин – 10.000 мг. биотин-0.150 мг.; палмово масло – 56.850 мг., биотин-0.150 мг., гранулат скорбяла 243.000 мг., гранулат скорбяла 5% железен окис черен 18.900 мг., гранулат скорбяла 5% железен окис червен 8.100 мг.

Полиненаситените мастни киселини са важни за поддържането на здраво сърце, стави, кости и много други телесни функции, включително и добър метаболизъм. Съвременният живот не винаги ни позволява чрез храната да си осигурим това, от което се нуждаем.
Нашият Комплекс
ненаситени мастни киселини, е чудесен начин да си гарантираме, че получаваме правилните мастни киселини. Над 98% от съставките са органично отгледани.

Маслото от черен кимион съдържа повече от 100 активни вещества – есенциални мастни киселини (омега-6 и 9), протеини, витамини (B1, B2, B3, B6, B9, A, D, E), минерали (Ca, Fe, Cu, Zn, P), аргинин и уникалният за това растение тимоквинон.

Предназначение и начин на употреба:

УНГ, дихателни пътища, бял дроб.

Омега 6 ненаситените мастни киселини спомагат за облекчаване на оплакванията от възпалителен и/или алергичен произход, стимулират регенеративните процеси и влияят положително на имунната защита (участват в синтеза на интерферон и на други вещества, които имат мощно противовирусно действие).

Използва се за профилактика и лечение на УНГ и дихтелни инфекции. Ефективен е при кашлица от вирусен и алергичен произход.Нигелонът в неговия състав има научно доказан противоалергичен ефект.

Сърце и кръвоносни съдове.

Полиненаситените мастни киселини способстват за по-доброто усвояване на калция и магнезия от клетките и за по-лесното преминаване на тези минерали през клетъчните мембрани; понижават нивото на холестерола и на триглицеридите в кръвта; упражняват силен антиоксидантен ефект; намаляват кръвната съсирваемост и вискозитета на кръвта; спомагат за подобряване на сърдечно – съдовата дейност и възпрепятстват атеросклеротичните промени на артериите.

Препоръчва се при повишен кръвен холестерол, при високо кръвно налягане и при сърдечно – съдови и мозъчно – съдови заболявания.

Храносмилателна система. Омега 6 ненаситените мастни киселини спомагат за облекчаване на оплакванията от възпалителен произход и стимулират регенеративните процеси.Възстановяват нормалната чревна микрофлора, пречеща на растежа на патогенни микроорганизми (гъбички, стрептококи, стафилококи и причинители на дизентерия, коремен тиф, салмонелоза и др.).

Прилага се при язвена болест и гастрит.

При колит, протичащ с подуване на корема от газове (метеоризъм), диария, запек, редуване на диария със запек, коремни болки и дискомфорт, непоносимост към лактоза, ензимна недостатъчност.

За профилактика и лечение на чревна дисбактериоза и кандидоза.

При лечение с антибиотици и химиотерапевтици.

 

Жлъчно – чернодробна система

Омега 6 ненаситените мастни киселини имат силен противовъзпалителен ефект, нормализират мастната обмяна и действат имуностимулиращо и антиоксидантно.

Препоръчителен при жлъчно-каменна болест с холестеролови камъни (холлелитиаза) и/или при възпаление на жлъчния мехур (холецистит).

При чернодробни заболявания (стеатоза, хепатит, цироза).

Опорно-двигателна система.

Полиненаситените мастни киселиниупражняват силно противовъзпалително действие и така спомагат за облекчаване на оплакванията от болки и чувство за скованост в ставите. Подобряват усвояването от клетките на калция и магнезия.

Подходящ при възпалителни и дегенеративни ставни заболявания (артроза, артрит, подагра и др).

При костни увреждания (счупвания, остеомиелит, остеопороза и др.)

Ендокринна система и обмяна на веществата.

Полиненаситените мастни киселини способстват за по-доброто усвояване на калция и магнезия от клетките и за по-лесното преминаване на тези минерали през клетъчните мембрани; спомагат за подобряване на обмяната на веществата и понижават нивото на холестерола и на триглицеридите в кръвта;

Препоръчителен при повишен холестерол в кръвта, при захарен диабет и подагра, както и при склонност към затлъстяване.

Алергия

Облекчава алергичното възпаление.

За профилактика и лечение на всякакви алергични състояния и заболявания (сенна хрема, бронхиална астма, алергия към домашен прах и плесени, хранителни алергии, алергични кожни проблеми и др.).

Нервна система, психика, емоции

Омега 6 ненаситените мастни киселини са основни структурни единици на мембраните на мозъчните клетки.

За подобряване на мозъчната дейност. За повишаване на способността за концентрация и запаметяване. При заболявания и увреждания на мозъка. При диабетна невропатия.

Кожа.

Омега 6 ненаситените мастни киселини спомагат за облекчаване на оплакванията от възпалителен и/или алергичен произход и стимулират регенеративните процеси.

За профилактика и лечение на: суха, свръхчувствителна и възпалена кожа, алергични дерматити, уртикария, невродермит, псориазис, трофични язви.

За регенериране и успокояване на кожата след травми и изгаряне. Подобрява състоянието на кожата и косата. Подпомага растежа на косата, заздравява я, придава мекота и еластичност.  

За повишаване защитните свойства на епидермиса.

Противопоказания: индивидуална непоносимост към инградиентите.

Дозировка: за възрастни и деца над 12 години - по 1 до 3 капсули дневно, по време на хранене, с малко количество течност.

Опаковка и съдържание: оригинална опаковка с блистер от 60 капсули         

                                                               

 

                                                    

                                                   Крем ВИВА АКТИВ 

Крем със соли от мъртво море, натурални мас­ла и екстракти от билки за проблемна кожа

Състав (INCI/CTFA): Вода, минeрално масло , Глицерил Стеарат, ПEГ-100 Стeарат, Сорбитол, Пропилен Гликол,   Каприлик/Каприк Триглицерид, Цетил Ал­кохол, Сол от Мъртво Море (Марис Сал), Жожоба (Буксус Киртeнсис) Масло, Сла­дък бадем (Прунус Дулцис) Масло, Миристил Миристат, Стеаринова Кисе­ли­на, Натриев Лактат, Пантенол, Феноксиeтанол, Димeтикон, Ксантанова Смо­ла, Пшеничен Зародиш (Тритикум Вулкарe) Екстракт, Върбова кора (Са­ли­кс Ник­­­ра)Екстракт, Екстракт от невен, Аромат (Парфюм), Алантоин, Натриев Хиалуронат. Не съдържа парабени.

Благодарение на високото съдържание на минерали от Мъртво море, Крем ВИВА АКТИВ притежава целебни свойства и се явява прекрасно средство, позволяващо решение на множество кожни проблеми.

Маслото от жожоба има противовъзпалителни свойства. Подходящо е при зачервена и възпалена кожа. Успокоява както сухата, така и мазната кожа. Ефективно е при възпалени стави.

Масло от сладък бадем – ефективно подхранва, омекотява, овлажнява кожата. Ускорява заздравяването на малки драскотини и порязвания.

Екстракта от невен действа противовъзпалително, регенериращо и бактерицидно. Укрепва капилярите, свива порите и намалява омазняването на кожата, пречи на вроговяването на кожата. Притежава естествен УВ-филтър – защитава и лекува кожата от слънчеви изгаряния.

Екстракт от пшеничен зародиш – оказва подмладяващ ефект, омекотява и подхранва. Подходящо е за проблемна и суха кожа.

Екстракт от кора на върба – съдържа танини и вещества, подобни на салициловата киселина. Има бактерицидно, стягащо действие, премахва възпалението, подпомага заздравяването на рани и обновяването на кожните клетки.

Алантоинът от пшеничен зародиш има омекотяващо, овлажняващо и регенериращо действие. Защитава кожата от неблагоприятните външни условия (вятър, слънце, студ, влага, висока надморска височина).

Хиалуронова киселина – едно от най-ефективните вещества, които съхраняват кожната влажност. Придава гладкост и опънатост, подобрява тургора и еластичността.

Предназначение и начин на употреба:

Кожа.

Упражнява противовъзпалително, хидратиращо, регенериращо, омекотяващо и тонизиращо действие. Подобрява локалния имунитет и кръвообращението. Образува защитен филм върху кожата и по този начин я предпазва от алергени, микроби и увреждания.

Препоръчва се за профилактика и лечение на: свръхчувствителна и възпалена кожа, алергични дерматити, атопичен дерматит, акне, себорея, уртикария, невродермит, псориазис.

Подходящ за детска чувствителна кожа.

Начин на приложение: 2-3 пъти дневно и преди сън се втрива в проблемните зони.

Производител: „ИНТРА Козмед” АГ, Унтердорф щрасе 31, СН – 9107 Урнеш, Швейцария.  

                                                        

ЗАЩО В СВОЯТА ПРАКТИКА НИЕ, ЛЕКАРИТЕ ОТ МЦ ФИТОЛЕК, ИЗПОЛЗВАМЕ ПРЕДИМНО ЕТЕРИЧНИ МАСЛА И ПРОДУКТИ НА ВИВАСАН? ЕТО НЯКОИ ОСНОВНИ ПРИЧИНИ:       

               

  1. Фирма ВИВАСАН спазва GMP стандарт (Good Manufacturing Practices или "добра производствена практика"). GMP стандарт е система от принципи и правила, които контролират правилното протичане на всички етапи от производствения процес и гарантира качествен краен продукт. GMP обхваща всички етапи от производствения процес:получаване на суровини и компоненти, системи за качество на доставчика, използване на най-съвременни технологии и оборудване, начин на контролиране, хигиена на помещенията, висока квалификация на производствения персонал,етикетиране на готовата продукция, съхранение на суровини и готова продукция, транспорт и доставка до търговската мрежа. Целта на GMP сертификата е да се гарантира, че продуктите от всяка партида имат еднакви качества (повече за GMP стандарта можете да прочетете тук: http://vivasanbg.com/GMP)
  2. Надписът „произведено в Швейцария“, който можем да прочетем на опаковките на всички етерични масла и хранителни добавки, произведени за ВИВАСАН означава, че и самата държава упражнява непрекъснат стриктен контрол върху качеството и всички етапи на производството. Никоя друга държавата не се ангажира с такъв контрол, когато става въпрос за етерични масла и хранителни добавки.
  3. Фирма ВИВАСАН инвестира непрекъснато в научно – изследователска дейност, клинични проучвания и иновации.
  4. Всички продукти на фирма ВИВАСАН имат висока биодостъпност. Близо 80 % от активните вещества достигат до кръвта и от там – до тъканите и органите.
  5. Фирма ВИВАСАН използва растителни суровини само от екологично чисти райони, не използва консерванти и оцветители и не експериментира с животни  

           

      Повече за фирма ВИВАСАН можете да прочетете на страницата www.vivasanbg.com/за Вивасан


 

 

 

 

 

Какво казват пациентите за нас


Благодарение на грижите и отношението на д-р Угринова, животът отново може да е прекрасен! Благодаря на целия екип на Фитолек, който винаги ме кара да се чувствам специална и важна. Благодаря, че Ви има! 05.07.2013 г
Надежда Стойлкова - София

"Има някакъв нов начин на лечение"- каза моята позната преди 16 години когато на разходка в парка споделих с нея,че синът ми (тогава 7 годишен) има диагноза бронхиална астма. Двамата със съпруга ми вече от 3-4 години живеехме с мисълта за това състояние на детето ни и се въртяхме в омагьосания кръг на астматичните пристъпи и...
Стефи Чоева

Повече от половин година посещавам медицинския център и съм много доволна. Всички тук са много внимателни и са големи специалисти. Бях много зле с нервната система, имах такива симптоми и нервни кризи, който ме караха да мисля, че всеки момент ще умра. Бях отчаяна и изпаднала в депресия. Благодарение на д-р Мариян Иванов всичко...
Боряна Цветкова - София

В лицето на д-р Русева срещнах ЧОВЕКА!!! И ДОКТОРА!!! Благодаря Ви от сърце!!! 16.08.2014 г гр. Тервел    
Mариана Костадинова

Благодарим на д-р Мариян Иванов за доброто отношение и отличните познания в  областите с които се занимава и за доброто което прави на хората, търсещи помощ! С най-искрени благодарности и поздравления!
сем. Добреви

До 1 г. на сина ми Никола бяха поставени най-различни диагнози - алергия към белтъка на краве мляко, атопичен дерматит и др.. След започване на хомеопатичното лечение, кожата на детето се изчисти, то не повръща и вече не спазваме никаква диета.
Рафаела Жекова

Със сина ми идваме при д-р Иванов от 5 години. Пред антибиотиците, инжекцийте и "Вентолин" за алергия и астма избрахме хомеопатичните препарати и опита на д-р Мариян Ианов в комбинирането им. Благодарна съм за знанията, които е придобил и които с такава лекота прилага. Нека Господ да му дава здраве, дълъг живот и нови...
Ани, Ангел и Александър Томови

Д-р Иванов е вълшебник! Той лекува с едни малки зрънца които вършат вълшебство. Аз съм възрастна жена на 69 г. и от дълги години страдам от алергия. Последните  10 месеца алергията ме притисна много жестоко. Всеки един Божи ден в обриви, сърбежи по цялото тяло с главоболие и безсъние. Но съм имала късмет да попадна на лечението на...
Надежда Минева

За мен , д-р Надежда Гурянова е рядко срещан специалист в България. Тя има прекрасна медицинска подготовка, успоредно с това  е и перфектен хомеопат.Непрекъснато се усъвършенства, посещавайки различни курсове и семинари. Всичко това й помага да се справя и с най-заплетените случаи в своята практика. Отзивчивостта й е...
Цвете Стоянова, гр. София

Много сме доволни от д-р Иванов! Благодарим за вниманието и доброто отношение към нас! Карина Велибашева и мама Петя :)
Карина Велибашева

Дъщеря ми Симона е на 5 г. и половина. Преди да дойдем при д-р Мариян  Иванов тя боледуваше по два пъти всеки месец и много често се налагаше да пие антибиотици. Откакто се лекуваме  с хомеопатия тя разреди боледуванията и вече се разболява един до два пъти в годишно. БЛАГОДАРЯ!!!
Светла Иванова

Много съм доволен от професионализма и качеството на обслужване, на които станах свидетел в хомеопатичен център "Фитолек".
Иван Кръстев

  Огромни благодарности и поклон пред д-р Гурянова! В пълния смисъл на думата тя спаси моята дъщеря Гергана. Загрижеността, професионализмът с точно поставената диагнозата помогнаха на дъщеря ми. Сърдечно БЛАГОДАРЯ!!! Албена Христова, майка на Гергана Тонева 26.04.2014 г  
Албена Христова

Синът ми бе с поставена диагноза бронхиална астма от 3 годишната си възраст. Посещаваме д-р Мариян Иванов от 4 г.. През всичките тези години детето разреди епизодите на кашлица и задух, няма нощни пристъпи и много рядко боледува. Мога да кажа, че е напълно оздравял. Благодаря!!!
Моника Павлова

  Здравейте Д-р Иванов, Все се каня да напиша мейл, с който да Ви благодаря и все не намирах време до днес, за което съжалявам. Бих искала да благодаря от името на цялото ми семейство за грижите и вниманието, с което дарявахте майка ми–Милка Трайкова - Петрова, която живя 7 години и се бори с онкологично заболяване. Искам да...
Евелина
Прочети всички

Нашите партньори

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

  • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
  • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти