Пон-Съб: 9:30 до 17:30

Новини

КАК ДА СИ ПОМОГНЕМ ПРИ АЛЕРГИЯ КЪМ ЦВЕТНИЯ ПРАШЕЦ /ПОЛИНОЗА

                                                                                 341

                                                                                                                                                                                                              Полените представляват микроскопични клетки от цъфтящи растения. Те изобилстват във въздуха през определен период от годината, обикновено между февруари и октомври. Може да развиете поленова алергия след 3-4 годишна възраст, като по-често се среща при хора, които имат близки с алергии, както и при хора с вродена свръхчувствителност /атопия/.
Водещо значение за алергизирането имат полените на ветроопрашващите се растения – треви и дървета. Те могат да се пренесат от вятъра далеч от мястото им на образуване. Замърсената с димни газове, озон, азотни окиси, пушек и сажди атмосферата на градската среда променя структурно поленовото зърно. Тази модификация повишава вероятността при хората за алергизиране към определен растителен вид. Климатичните промени могат да удължат присъствието на полените във въздуха и те да се появят по необичайно време. Хората с поленова алергия трябва да го имат предвид, провеждайки профилактика и лечение.

Симптоми на алергията
Тежестта на проявите зависи от съдържанието на полени във въздуха, което е най-високо при слънчево, сухо и ветровито време. Оплакванията могат да започнат като дразнене и сърбеж в очите, носа и гърлото, подпухнало лице, оточни лигавици чести кихавици, сълзене от очите, обриви по откритите кожни участъци, влезли в контакт с полените. В по-тежки случаи се появявя суха дразнеща кашлица, последвана от задух и бронхиален спазъм.

Практични съвети.
В периода на цъфтеж е желателно, когато е слънчево, сухо и ветровито, да се ограничи престоят навън. Дрехите е добре да не се простират на открито. При излизане на разходка е препоръчително да се обличаме в естествени материи, защото полиестерът привлича повече полените. Когато сме в автомобила, не бива да се отварят прозорците и да се включва климатика. Ако се налага да бъдем продължително време на открито, е добре често да наплискваме очите и лицето си с хладка вода – така механично се отмива голяма част от алергените и се успокояват симптомите на възпаление.
Поставената пред вратата на дома влажна изтривалка ще задържи до 50% от полените, полепнали по обувките ни. Тъй като тичинковият прашец попада по кожата, косата, дрехите и обувките, след прибиране у дома е добре да вземем душ и да се преоблечем. Важно е да не оставяме в дневните и спални помещения облеклата, с които сме били навън. Ако внесем полени в жилището, оплакванията ни ще продължат. Когато настъпи периодът на обостряне на поленовата алергия, бихте могли да използвате почивните си дни за отдих в планината или край морето, изобщо някъде, където цъфтежът на този растителен вид, към който сте алергични, все още не е настъпил.

При прояви на алергия е добре да имаме предвид, че:
- Острите или хронични инфекциозни огнища, опаразитяването, връщането на стомашно съдържимо към хранопровода (гастроезофагеален рефлукс) и други болести на храносмилателната система и носната полипоза могат да утежнят алергичния процес и затова трябва своевременно да се лекуват.;
- Тютюнопушенето /включително и пасивното/, престоят в замърсена околна среда /дразнещи газове, микрочастици, прах/, ниските температури, резките температурни промени, повишена влажност на въздуха могат да провокират алергични реакции.
- Алкохолните напитки увеличават риска от проява на алергия пропорционално на поетата доза, тъй като съдържат хистамин, който е основното вещество отключващо алергичната реакция.;
- Стресът провокира производството на вещества, отключващи или засилващи алергията.

Когато подозираме алергия към полени, винаги си струва да посетим специалист – алерголог. Подробната анамнеза и направените изследвания ще уточнят конкретните причинители на дискомфорта ни и други провокиращи фактори. Точната диагноза е важна с оглед избягване по възможност на контакта с алергена, както и влиянието на допълнителни фактори. Когато знаем времето на цъфтеж на конкретния растителен вид, ще можем да преценим кога да започнем медикаментозна профилактика /1 - 2 месеца преди това/.

Конвенционално лечение
Конвенционалната медицина използва за потискане на алергията различни по структура и механизъм на действие медикаменти – антихистамини, кортикостероиди, блокери на левкотриеновите рецептори, стабилизатори на мастоцитната мембрана, имуносупресори. Специфичната десенсибилизация е дълъг лечебен процес, често продължаващ 3-5 години. При нея в организма на пациента по схема се вкарват алергени в покачващи се дози, задължително под наблюдение от специалист, както и с готовност за лечение в случай на евентуална силна реакция. Този метод позволява постепенното привикване към алергизиращия агент и избягване реакцията на свръхчувствителност. Много добри резултати има в 60-70% от случаите с проявена алергия към домашен прах, някои полени и отрови на някои насекоми. При деца под 5-годишна възраст няма данни за ефективност на метода.

Хранене и алергии
Хранителният режим е от значение при хора, склонни към алергични реакции. За някои витамини, както и пробиотиците е известно, че засилват устойчивостта към алергените. Хранете се разнообразно, включвайте редовно в менюто си храни, съдържащи витамин А, C и E, а също и калций, магнезий и др. Засилващи устойчивостта към алергените полезни съставки се съдържат в зеления чай, маслото от черен кимион, зелените и листните зеленчуци и копривата. Достъпни са също хранителни добавки, чийто комбиниран състав повишава противоалергичната ни защита. Такава хранителна добавка е „Антиалергия Фитолек“.

                                                                                                                         14            

Съдържащите се в нея, калций, магнезий, витамин С, витамин Д, витамин В6, цинк и ненаситени мастни киселини стимулират собствената противоалергична защита на организма, без това да е свързано със страничните действия на противоалергичните лекарства. Нещо повече, съставът на „Антиалергия Фитолек“ прави тази хранителна добавка много подходяща за хора с проблемна кожа, понижен имунитет и/или за такива, намиращи се под въздействие на стрес.

Алтернативни методи
Алтернативни методи, успешно засилващи противоалергичната защита, са акупунктурата, акупресурата, хомеопатията
Хомеопатичният лечебен метод подхожда комплексно към организма на пациента. Той позволява едновременно да се въздейства успешно както на острите симптоми, така и на фактори, отключващи и/или поддържащи алергията /стрес, полени/. Назначаването на теренно /основно/ лекарство фино стимулира реакцията организма към по-дълги периоди без оплаквания и като цяло подобрява същестествено качеството на живот на болния. Голямо предимство на хомеопатията е, че тя стимулира собствената противоалергична защита на организма, без това да е свързано със страничните и токсични ефекти на лекарствата, потискащи алергичната реакция. Това прави хомеопатията изключително подходяща за лечение на деца, а също и на бременни и кърмещи жени.
Повече за алергиите можете да прочетете, като посетите www.zaalergiite.com


Д-р Райна Жейнова, педиатър-хомеопат, МЦ „Фитолек“, www.phytolek.com

Последни новини

Какво казват пациентите за нас


„Посещавам МЦ „Фитолек" от 2006 г. Обърнах се за помощ към д-р Мариян Иванов, тъй като дъщеря ни, която тогава беше на 1 година и половина, боледуваше често и за съжаление обикновените вирусни инфекции се развиваха бързо в бактериални и се налагаше антибиотично лечение. Благодарение на грижите на д-р Иванов тя започна да...
Катя Казанджиева

Със сина ми идваме при д-р Иванов от 5 години. Пред антибиотиците, инжекцийте и "Вентолин" за алергия и астма избрахме хомеопатичните препарати и опита на д-р Мариян Ианов в комбинирането им. Благодарна съм за знанията, които е придобил и които с такава лекота прилага. Нека Господ да му дава здраве, дълъг живот и нови...
Ани, Ангел и Александър Томови

За мен , д-р Надежда Гурянова е рядко срещан специалист в България. Тя има прекрасна медицинска подготовка, успоредно с това  е и перфектен хомеопат.Непрекъснато се усъвършенства, посещавайки различни курсове и семинари. Всичко това й помага да се справя и с най-заплетените случаи в своята практика. Отзивчивостта й е...
Цвете Стоянова, гр. София

Повече от половин година посещавам медицинския център и съм много доволна. Всички тук са много внимателни и са големи специалисти. Бях много зле с нервната система, имах такива симптоми и нервни кризи, който ме караха да мисля, че всеки момент ще умра. Бях отчаяна и изпаднала в депресия. Благодарение на д-р Мариян Иванов всичко...
Боряна Цветкова - София

Благодарим на д-р Мариян Иванов за доброто отношение и отличните познания в  областите с които се занимава и за доброто което прави на хората, търсещи помощ! С най-искрени благодарности и поздравления!
сем. Добреви

Много съм доволен от професионализма и качеството на обслужване, на които станах свидетел в хомеопатичен център "Фитолек".
Иван Кръстев

Дъщеря ми Симона е на 5 г. и половина. Преди да дойдем при д-р Мариян  Иванов тя боледуваше по два пъти всеки месец и много често се налагаше да пие антибиотици. Откакто се лекуваме  с хомеопатия тя разреди боледуванията и вече се разболява един до два пъти в годишно. БЛАГОДАРЯ!!!
Светла Иванова

Д-р Иванов е вълшебник! Той лекува с едни малки зрънца които вършат вълшебство. Аз съм възрастна жена на 69 г. и от дълги години страдам от алергия. Последните  10 месеца алергията ме притисна много жестоко. Всеки един Божи ден в обриви, сърбежи по цялото тяло с главоболие и безсъние. Но съм имала късмет да попадна на лечението на...
Надежда Минева

В лицето на д-р Русева срещнах ЧОВЕКА!!! И ДОКТОРА!!! Благодаря Ви от сърце!!! 16.08.2014 г гр. Тервел    
Mариана Костадинова

Синът ми бе с поставена диагноза бронхиална астма от 3 годишната си възраст. Посещаваме д-р Мариян Иванов от 4 г.. През всичките тези години детето разреди епизодите на кашлица и задух, няма нощни пристъпи и много рядко боледува. Мога да кажа, че е напълно оздравял. Благодаря!!!
Моника Павлова

До 1 г. на сина ми Никола бяха поставени най-различни диагнози - алергия към белтъка на краве мляко, атопичен дерматит и др.. След започване на хомеопатичното лечение, кожата на детето се изчисти, то не повръща и вече не спазваме никаква диета.
Рафаела Жекова

  Здравейте Д-р Иванов, Все се каня да напиша мейл, с който да Ви благодаря и все не намирах време до днес, за което съжалявам. Бих искала да благодаря от името на цялото ми семейство за грижите и вниманието, с което дарявахте майка ми–Милка Трайкова - Петрова, която живя 7 години и се бори с онкологично заболяване. Искам да...
Евелина

  Огромни благодарности и поклон пред д-р Гурянова! В пълния смисъл на думата тя спаси моята дъщеря Гергана. Загрижеността, професионализмът с точно поставената диагнозата помогнаха на дъщеря ми. Сърдечно БЛАГОДАРЯ!!! Албена Христова, майка на Гергана Тонева 26.04.2014 г  
Албена Христова

Много сме доволни от д-р Иванов! Благодарим за вниманието и доброто отношение към нас! Карина Велибашева и мама Петя :)
Карина Велибашева

За мен д-р Иванов е образец за лекар! С познанията и вниманието което получава всеки негов пациент. Винаги съм разбирала "личен лекар", като израз да означава лекар, които може да подържа тялото и духът ти здрави, това за мен е мерило за добър лекар. Д-р Иванов благодаря че те има и ми даваш толкова вяра, че нещата могат да бъдат...
В. Георгиева - София
Прочети всички

Нашите партньори

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

  • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
  • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти