Пон-Съб: 9:30 до 17:30

Ултразвукова терапия

Напоследък ултразвукът (УЗ) се разпространява все повече в терапията, хирургията и диагностиката, ка
то мощен енергиен фактор, но физиологичен, без¬вреден и лесно поносим.
1. Механичен ефект. Под механично въздействие на УЗ се получават вихрови движения на цитоплазмата, които представляват своеобразен микромасаж на тъканите активизиращ обмяната на веществата.
УЗ упражнява фибринолитично и размекващо действие върху белези и разнасящо действие при дискови хернии, спопдилоартрози, тендовагинити. УЗ има и изразен обезболяващ ефект, който се дъл¬жи на механичното действие обуславящо промени в мембранната пропускливост и алкално-киселинното равновесие.
2. Термичен ефект. Той се дължи главно на пог¬лъщаната от тъканите механична УЗ-ова енергия и превръщането й в топлина. Топлинният ефект е специфичен и зависи от абсорбционната способност на различните тъкани. Съществено е затоплянето на гра¬ничните повърхности на кости, нерви, мускули. Топлинният ефект при големи интензитети на УЗ не е желателен, поради силното прегряване на тъканите и особено на граничните повърхности (нервна мембрана, надкостница и др.). Но в терапевтични ниски дозировки и при импулсно приложение на УЗ топлинната и механична компонента засилват пропускливостта на клетъчните мембрани и обмяната на веществата, повишават нервната проводимост и мембранните потенциали и намаляват спазмите на набраздената и гладка мускулатура.
3. Физикохимичен ефект. В зоната на ултразвуково въздействие настъпват редица вторични физикохимични реакции, упражняващи лечебен ефект.
Анти-алергичното действие се отдава на: активиране на диаминоксидазата, свързване и неутрализиране на излишното количество хистамин в кръвните белтъци и свободния хепарин, активиране на глюкокортикоидната функция на надбъбреците и нормализиране на оксикетостероидите. При болестта на Бехтерев и ревматоиден артрит под влияние на УЗ се намалява активността на възпалителния процес с намаляване съдържанието на глюкозамините в кръвта и на сиаловата киселина и нормализиране на съдържанието на глобулиновата фракция. Благоприятен ефект на УЗ се наблюдава и при лечение на възпалени гърло и сливици, поради повишено синтезиране на имуноглобулин А, притежаващ защитен ефект върху лигавицата на сливиците и горните дихателни пътища срещу микробите. Освен това се повишава активността на лимфоцитите към бо-лестотворния агент.Механичното, топлинно и вторично физикохимично действие на УЗ активират лечебни реакции с участието на нервната система. Напоследък се изтъква ефектът на УЗ върху промените в протоплазмата, деполяризацията и реполяризацията на нервната мембранаОтбелязва се влияние на УЗ за намаляване на вазомоторни разстройства, премахване на мускулни спазми (на напречнонабраздена и гладка мускулатура) и на болкови синдроми. Има нормализиращ ефект върху симпатико-адреналната система.
4. Бактерициден ефект. Бактерицидният ефект на УЗ се проявява при по-големи дозировки. Растежът на бактериите се затормозява или те загиват. бактерицидният ефект на УЗ се използва главно в дерматологията при кожни възпалителни процеси.Обобщеното терапевтично действие на УЗ е: фибринолитично, противовъзпалително, болкоуспокояващо, нормализиращо съдовия тонус, стимулиращо регенера¬цията на тъканите, активизиращо кръвообръщението, подобряващо обмяната на веществата, антиалергично и бактерицидно.
Заболявания, повлияващи се от лечение с УЗ:
I. Заболявания на нервната система: невралгии и неврити.
II. Болести, засягащи гръбначния стълб: ошипявания, дис¬кова херния (с или без радикулерен синдром), блокаж на интервертебрални стави, и др.
III. Заболявания на опорно-двигателния апарат: болест на Бехтерев (при малка и средна степен на актив¬ност), раменен периартрит, замръзнало рамо, артрози на сакроилиачна, тазобедрена, коленна и др. стави, професионални болести на ръцете от пренап¬режение, болест на Дюпюитрен и др.
IV. Хирургични болести: състояния след фрактури на кости, състояния след изкълчване и навяхване, синдром на Зудек, декубитуси и бавнозарастващи следоперативни рани.
V. Периферни съдови синдроми: акроцианоза, бо¬лест на Рейно, съдови дистонични синдроми, съпътстващи периферни нервни болести, професионална вегетативна полиневропатия на горните крайници, вибрационна болест и др.
VI. Вътрешни болести: бронхиална астма, хронич¬ни бронхити, бронхиектазии, язва на стомаха и два¬надесетопръстника (неусложнени), колити, перивисцерити, спазми на жлъчните пътища, кардията, пилора и др.
VII. Гинекологични заболявания: андексити, пара¬метрити, метрити, хронични мастити, пруритус вулве и др.
VIII. Кожни болести: сърбящи дерматози, карбункули, фурункули, атонични рани, варикозни язви, склеродермия и др.
IX. Ото-рино-ларингологични болести: ринити, синуити, тонзилити, фарингити, ларингити, отосклероза.
X. Очни болести: кератит, увеит, ирит, иридоциклит, глаукома, кръвоизлив в стъкловидното тя¬ло и др.
XI. Стоматологични заболявания — парадонтози, гингивити, пулпити, артрит и артроза на темпоро-мандибуларната става.

Какво казват пациентите за нас


Благодарим на д-р Мариян Иванов за доброто отношение и отличните познания в  областите с които се занимава и за доброто което прави на хората, търсещи помощ! С най-искрени благодарности и поздравления!
сем. Добреви

Повече от половин година посещавам медицинския център и съм много доволна. Всички тук са много внимателни и са големи специалисти. Бях много зле с нервната система, имах такива симптоми и нервни кризи, който ме караха да мисля, че всеки момент ще умра. Бях отчаяна и изпаднала в депресия. Благодарение на д-р Мариян Иванов всичко...
Боряна Цветкова - София

  Огромни благодарности и поклон пред д-р Гурянова! В пълния смисъл на думата тя спаси моята дъщеря Гергана. Загрижеността, професионализмът с точно поставената диагнозата помогнаха на дъщеря ми. Сърдечно БЛАГОДАРЯ!!! Албена Христова, майка на Гергана Тонева 26.04.2014 г  
Албена Христова

Синът ми бе с поставена диагноза бронхиална астма от 3 годишната си възраст. Посещаваме д-р Мариян Иванов от 4 г.. През всичките тези години детето разреди епизодите на кашлица и задух, няма нощни пристъпи и много рядко боледува. Мога да кажа, че е напълно оздравял. Благодаря!!!
Моника Павлова

Много съм доволен от професионализма и качеството на обслужване, на които станах свидетел в хомеопатичен център "Фитолек".
Иван Кръстев

"Има някакъв нов начин на лечение"- каза моята позната преди 16 години когато на разходка в парка споделих с нея,че синът ми (тогава 7 годишен) има диагноза бронхиална астма. Двамата със съпруга ми вече от 3-4 години живеехме с мисълта за това състояние на детето ни и се въртяхме в омагьосания кръг на астматичните пристъпи и...
Стефи Чоева

Много сме доволни от д-р Иванов! Благодарим за вниманието и доброто отношение към нас! Карина Велибашева и мама Петя :)
Карина Велибашева

Дъщеря ми Симона е на 5 г. и половина. Преди да дойдем при д-р Мариян  Иванов тя боледуваше по два пъти всеки месец и много често се налагаше да пие антибиотици. Откакто се лекуваме  с хомеопатия тя разреди боледуванията и вече се разболява един до два пъти в годишно. БЛАГОДАРЯ!!!
Светла Иванова

За мен д-р Иванов е образец за лекар! С познанията и вниманието което получава всеки негов пациент. Винаги съм разбирала "личен лекар", като израз да означава лекар, които може да подържа тялото и духът ти здрави, това за мен е мерило за добър лекар. Д-р Иванов благодаря че те има и ми даваш толкова вяра, че нещата могат да бъдат...
В. Георгиева - София

  Здравейте Д-р Иванов, Все се каня да напиша мейл, с който да Ви благодаря и все не намирах време до днес, за което съжалявам. Бих искала да благодаря от името на цялото ми семейство за грижите и вниманието, с което дарявахте майка ми–Милка Трайкова - Петрова, която живя 7 години и се бори с онкологично заболяване. Искам да...
Евелина

В лицето на д-р Русева срещнах ЧОВЕКА!!! И ДОКТОРА!!! Благодаря Ви от сърце!!! 16.08.2014 г гр. Тервел    
Mариана Костадинова

Д-р Иванов е вълшебник! Той лекува с едни малки зрънца които вършат вълшебство. Аз съм възрастна жена на 69 г. и от дълги години страдам от алергия. Последните  10 месеца алергията ме притисна много жестоко. Всеки един Божи ден в обриви, сърбежи по цялото тяло с главоболие и безсъние. Но съм имала късмет да попадна на лечението на...
Надежда Минева

Благодарение на грижите и отношението на д-р Угринова, животът отново може да е прекрасен! Благодаря на целия екип на Фитолек, който винаги ме кара да се чувствам специална и важна. Благодаря, че Ви има! 05.07.2013 г
Надежда Стойлкова - София

„Посещавам МЦ „Фитолек" от 2006 г. Обърнах се за помощ към д-р Мариян Иванов, тъй като дъщеря ни, която тогава беше на 1 година и половина, боледуваше често и за съжаление обикновените вирусни инфекции се развиваха бързо в бактериални и се налагаше антибиотично лечение. Благодарение на грижите на д-р Иванов тя започна да...
Катя Казанджиева

Със сина ми идваме при д-р Иванов от 5 години. Пред антибиотиците, инжекцийте и "Вентолин" за алергия и астма избрахме хомеопатичните препарати и опита на д-р Мариян Ианов в комбинирането им. Благодарна съм за знанията, които е придобил и които с такава лекота прилага. Нека Господ да му дава здраве, дълъг живот и нови...
Ани, Ангел и Александър Томови
Прочети всички

Нашите партньори

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

  • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
  • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти