Пон-Съб: 9:30 до 17:30

Кое е моето заболяване

Заболявания на бъбреци и пикочни пътища

БЪБРЕЧНОКАМЕННА БОЛЕСТ
Бъбречнокаменната болест е широко разпространено заболяване в нашите географски ширини, както сред възрастните, така и сред децата. Броят и големината на бъбречните камъни са различни при различните болни.
Най - честите фактори, предразполагащи към образуване на песъчинки и камъни в бъбреците и в пикочните пътища са: наследствено предразположение, нарушена обмяна на веществата, инфекции на пикочните пътища, застоял начин на живот, някои заболявания на жлезите с вътрешна секреция, нарушение в нормалния състав на урината, сух и горещ климат и ограничено приемане на течности, системни грешки в диетата и други.
Най - характерната проява на бъбречнокаменната болест е бъбречната колика. Тя се характеризира с много силни болки в съответната половина на кръста, разпространяващи се към корема по хода на пикочните пътища. Болките не са постоянни, а идват на пристъпи и се редуват с периоди на затишие. В много случаи болките се съпровождат от често уриниране и парене при уриниране. Гаденето, повръщането и подуването на корема също не са рядко явление. Урината на болния може да бъде тъмна, което се дължи на съдържащата се в нея кръв. В края на кризата камъчето, което я е причинило, може да бъде изхвърлено при уриниране.
Има и не малко описани случаи, когато бъбречните камъни не водят до никакви оплаквания и се откриват при случайни изследвания или когато те предизвикват чувство за тежест в кръста или тъпи болки.
При наличие на бъбречно-каменна болест лекарите хомеопати използват най-често следните медикаменти :
- "Калкареа карбоника". Това хомеопатично лекарство се използва в профилактиката и лечението на почти всички бъбречни камъни дотолкова, доколкото калцият заема важно място в тяхното образуване. Интересно е да се отбележи, че "Калкареа карбоника" въздейства не само в посока на предотвратяване на образуването и нарастването на вече съществуващи камъни в бъбреците и пикочните пътища, но и за намаляване на болката при бъбречна криза. С профилактична и лечебна цел е препоръчително да се приемат по 5 гранули в разреждане 9 или 15 СН всеки ден, а с настъпване на стабилизиране на състоянието може да се премине на седмичен прием - по 10 гранули в разреждане 15 или 30 СН. При бъбречна колика е препоръчително последователното приемане през 15-20 минути на 5 гранули "Калкареа карбоника" в разреждане 15 СН и "Колоцинтис" в разреждане 15 СН.
- "Ликоподиум клаватум" е другото системно предписвано хомеопатично лекарство при деца с бъбречно-каменна болест и особено в случаите, когато става въпрос за камъни, съдържащи урати и кристали пикочна киселина. В тези случаи е установено, че "Ликоподиум клаватум" подобрява обмяната на образуващите камъни вещества. За целта е препоръчително ежедневно да се приемат по 5 гранули от медикамента в разреждане 9 или 15 СН и постепенно да се премине на седмични приеми - по 10 гранули в разреждане 15 или 30 СН.
- "Бензоикум ацидум" в разреждане 5 или 9 СН - 1-2 пъти дневно по 5 гранули често се използва като допълващ "Ликоподиум" медикамент, тъй като той също дава много добри резултати в случаите, когато са налице уратни камъни и тенденция към рецидивиращи пикочни инфекции със силна миризма на урината на амоняк.
- "Калкареа фосфорика" намира приложение в профилактиката и лечението на фосфатните бъбречни камъни при хора с издължена конструкция, които се уморяват лесно и при които умствената умора води до главоболие. При тези хора често е налице тенденция към рецидивиращи инфекции на горните дихателни пътища. В такива случаи е препоръчително болният ежедневно да приема по 5 гранули от медикамента в разреждане 9 или 15 СН. И тук след стабилизиране на състоянието може да се премине на седмични приеми - по 10 гранули в разреждане 15 или 30 СН.
- "Берберис вулгарис" се използва най-често за профилактика и лечение на разстройствата в обмяната на пикочната киселина и съответно в случаите, когато в урината на болния човек редовно се наблюдават кристали пикочна киселина. В тези случаи е препоръчително от медикамента да се приемат по 5 гранули в разреждане 5 или 9 СН.
- "Колоцинтис" намира приложение в случаите, когато е налице бъбречна колика, особено когато болката намалява от сгъване на краката към тялото и от превиване на две. Тогава е препоръчително да се редуват по 5 гранули "Колоцинтис" и "Калкареа карбоника" през 15-20 минути ( и двете в разреждане 15 СН ).
- "Арника монтана"в разреждане 9 СН. Това хомеопатично лекарство е препоръчително, когато съществува кървене от пикочните пътища. При положение, че кръвозагубите не са големи, е достатъчно от медикамента да се приемат по 5 гранули 1-2 пъти дневно. При по-големи кръвоизливи могат да се приемат 5-6 и повече пъти дневно по 5 гранули "Арника монтана".
А ето и някои безценни правила, които трябва строго да се спазват от всички хора с камъни в бъбреците, независимо от вида на тези камъни.
- Дайте предпочитание на подвижния начин на живот. Обездвижването е един от основните рискови фактори за бъбречнокаменната болест.
- Поемайте повече течности, особено в горещо и сухо време, когато е налице усилено изпотяване. Последното води до концентриране на урината и съответно до повишен риск от образуване на камъни в бъбреците.
- Профилактирайте и лекувайте без отлагане инфекциите на пикочните пътища.
- Спазвайте подходящ за вас хранителен режим.

Пикочните инфекции

Според статистически проучвания при 15 % от жените периодично възникват оплаквания от често уриниране, съпроводено от парене и болка, дължаща се на възпаление на пикочния мехур ( цистит ) и на пикочните пътища. Причина за голямото разпространение на циститите сред жените е късата уретра при тях и близостта на нейния външен отвор до ануса. Това улеснява попадането на нормално присъстващи в червата бактерии ( най-вече Ешерихия коли ) в пикочните пътища и в пикочния мехур, където тези бактерии предизвикват възпаление на лигавицата. При мъжете пикочните инфекции зачестяват в по - напреднала възраст, когато увеличената простатна жлеза води до затруднено изпразване на пикочния мехур. Това създава благоприятни условия за развитие на пикочни инфекции. Неспазването на добра полова хигиена също предразполага към пикочни инфекции. Когато последните не се лекуват правилно или остават не лекувани те могат да се разпространят върху бъбреците, а това вече е твърде опасно. За съжаление антибиотиците, които в повечето случаи се използват за лечение на възпалението на пикочните пътища и на бъбреците, невинаги дават траен лечебен резултат, а нерядко болестотворните микроорганизми развиват и резистентност към тях и в тези случаи антибиотиците изобщо не действат. Не са за пренебрегване и сериозните странични действия на антибиотиците върху организма. Всичко казано до тук обяснява защо все повече лекари от цял свят се обръщат към хомеопатичния метод на лечение на пикочните инфекции. Тук ще се спрем и на някои от най-често прилаганите хомеопатични медикаменти за лечение на възпалението на пикочния мехур и на пикочните пътища.
- "Кантарис" е най-често използваният от лекарите хомеопати медикамент за лечение на пикочните възпаления, протичащи с чести позиви за уриниране, което е съпроводено от силно парене. Болки може да има преди, по време и след уриниране, като понякога те са толкова силни, че болният човек не може да си намери място.
- "Арсеникум албум". Този медикамент се прилага за лечение на цистит с много силно усещане за парене и с много силна отпадналост. Подобрение настъпва от налагане с топло на долната част на корема.
- "Меркуриус солубилис". Индикация за предписване на това лекарство са парещите болки в уретрата, които са най-силни преди и в началото на уринирането и при задържане на урината. Често е налице общо влошаване на здравословното състояние, което е особено изразено през нощта, когато е налице изпотяване и втрисане.
- "Меркуриус корозивус" се предписва, когато паренето и болката са още по-изразени в сравнение с "Меркуриус солубилис".
- "Стафисагрия" е хомеопатичното лекарство, което се използва най-често за лечение на пикочни инфекции, възникнали след повишена полова активност или след катетаризиране, когато урината е чиста и е налице усещане за постоянно стичане на капки урина по хода на пикочопровода, създаващо непрекъснати позиви за уриниране и чувство за недоизхождане.
За овладяване на острото възпаление е препоръчително няколко пъти дневно да се приемат по 5 гранули от съответния медикамент в разреждане 5 или 9 СН. На практика нерядко добри лечебни резултати се постигат с помощта на редуване през интервали от 1 - 3 часа на 2 или дори 3 от най подходящите за конкретния случай медикаменти (например на "Арсеникум албум" и на "Кантарис")
За да може да се постигне траен успех в лечението на циститите, които по принцип са много упорити и много често рецидивират, към съответния хомеопатичен медикамент за конкретните симптоми, лекарят хомеопат прибавя и хомеопатичното лекарство, съобразено с индивидуалните особености на болния, което да лекува не симптомите, а организма като цяло.

ПРОСТАТНАТА ХИПЕРТРОФИЯ

Обикновено проблемите с простатата започват след 50 - 60 - годишна възраст. Причините за нарастването на простатата все още не са напълно изяснени. Повечето от специалистите приемат, че става въпрос за нарушено равновесие между мъжките и женските полови хормони, вследствие на което настъпват известни промени в простатната жлеза. Причината за нарастване на простатата е и превръщането на мъжкия хормон тестостерон в по-активната му форма дехидротестостерон. Това превръщане става под въздействието на специфичен ензим, наречен 5-алфа редуктаза. Съществуват предположения, че е възможно да има връзка между хипертрофията на простатната жлеза от една страна и между склеротичните промени в областта на шийката на пикочния мехур от друга. Възможно е увеличението да не обхване цялата простата, а само отделна нейна част и тогава говорим за аденом на простатата. Последният може да има различна плътност и може да достигне различна големина. Аденомът на простатната жлеза може да се разрасне към пикочния мехур и може да притисне шийката му и пикочния канал. Втората възможност е аденомът да се разрастне към правото черво, а третата представлява смесен тип, т. е. аденомът се разраства едновременно и към пикочния мехур и към правото черво.
Задръжката на урината, дължаща се на простатната хипертрофия, според повечето от специалистите се дължи на два основни фактора : динамичен и статичен.
Динамичният фактор се обуславя от повишения тонус на гладката мускулатура на простатната капсула, който се дължи на стимулиране на многобройните т.нар. алфа - адренаргични рецептори. Такива са налице не само в областта на простатната капсула, но и в областта на самата простата, а също и в областта на шийката на пикочния мехур. Тяхното стимулиране от страна на адренергичната част на вегетативната нервна система води до повишаване на тонуса на простатната капсула, в областта на самата простата, а също и в областта на шийката на пикочния мехур, с последващо по-трудно отделяне на урината, намираща се в него.
Статичният фактор е свързан с хипертрфията на простатата и дължащото се на това механично притискане на уретрата, преминаваща през простатата.
В зависимост от количеството остатъчна урина ( урината, която остава в пикочния мехур след уриниране ) лекарите различават три стадия на развитие на простатния аденом.
Първи стадий. При него липсва остатъчна урина или нейното количество не надхвърля 50 кубически сантиметра. Хората с първи стадий на простатен аденом, обаче, започват да уринират по-често, като по-затруднено е уринирането през нощта.
Втори стадий. Количеството на остатъчната урина може да достигне 200 кубически сантиметра, т. е. толкова, колкото е вместимостта на пикочния мехур. Освен, че болните уринират по-често, при тях са налице и изразени трудности при уриниране. Урината излиза на тънка струйка след силни напъни, а след свършването на уринирането болните имат чувство за недоизхождане по малка нужда. То се дължи на факта, че стените на пикочния мехур са силно опънати от намиращата се в него урина. Често болните трябва дълго и старателно да упражняват натиск в областта на пикочния мехур преди да се появят първите капки урина.
Трети стадий. При него количеството на остатъчната урина надвишава капацитета на пикочния мехур, а оплакванията на болния са още по-силно изразени. Струйката на урината е още по-тънка и по-слаба, а след уриниране урината може да продължи да се отделя на капки.
При ненавременно и неадекватно лечение е възможна поява на сериозни усложнения, най-често от страна на бъбреците. Това налага при поява на някое от гореизброените оплаквания веднага да се потърси помощта на уролог.
За доуточняване на диагнозата, за отхвърляне на евентуални по-сериозни простатни заболявания и за установяване на точните размери на простатата, както и за установяване на състоянието на пикочната система могат да се използват различни изследвания, основните от които са :
- Ректално туширане. Това е първото изследване, което се прави от уролога ( специалиста по отделителната система и мъжките полови органи ). За целта лекарят вкарва пръста си, който е с гумена защита, в правото черво и опипва разположената в съседство до ануса простата. Това изследване е изключително информативно за самия специалист по отношение на големината, твърдостта и други характеристики на простатната жлеза.
- Стандартно ултразвуково изследване през коремната стена на простата и пикочния мехур или ултразвуково изследване на последните през ануса. Обикновено това изследване се прави при напълнен пикочен мехур и след изпразването му. То дава информация на специалиста, както за големината, структурата и формата на простатната жлеза, така и за количеството на урината останала в пикочния мехур след края на уринирането.
- Определяне на количеството на протичащата по хода на пикочния канал урина. То се осъществява с помощта на специална апаратура, регистрираща количеството на урината, протичаща по време на уриниране по пикочния канал за единица време.
- Изследване с контрастна материя на пикочните пътища.
Ето някои от основните хомеопатични лекарства, използвани за лечение на простатната хипертрофия:
- "Кониум макулатум" в разреждане 9 СН, 1-2 пъти дневно по 5 гранули се препоръчва при хипертрофия на простатата, придружена от често уриниране и уриниране на пресекулки, дължащо се на механичното препятствие по хода на пикочните пътища. Този хомеопатичен медикамент е препоръчителен и при импотентност или преждевременна еякулация със запазено либидо, като резултат на продължително полово въздържание.
- "Сабал серулата" в разреждане 5 СН, по 5 гранули сутрин и вечер е препоръчителен за лечение на функционалните нарушения при хипертрофия на простатата. Те се изразяват основно в изтъняване на струйката на урината, която излиза със закъснение, тежест в малкия таз и често уриниране през нощта.
- "Клемастис еректа" в разреждане 5 СН, два пъти дневно по 5 гранули също е препоръчителен при чести позиви за уриниране и при изтъняване на струйката на урината, която изтича на пресекулки. Често след края на уринирането изтичат няколко капки урина.
- "Барита карбоника" в разреждане 9 СН, два пъти дневно по 5 гранули може да помогне в случаите, когато хипертрофията на простатата е придружена от напреднали атеросклеротични процеси и от забавяне на психическата дейност.
- "Ликоподиум клаватум" в разреждане 9 или 15 СН, един път дневно намира приложение, когато хипертрофията на простатата води до често нощно уриниране и до поява на чувство за тежест в малкия таз при лица, страдащи от бъбречни, стомашно-чревни и кожни оплаквания. По преценка на лекаря този хомеопатичен медикамент може да се предписва веднъж седмично по десет гранули.
- Ако хипертрофия на простатата е налице при болни, при които е имало чести уро-генитални инфекции и по-специално - чести простатити и уретрити, от полза може да бъде ежедневното приемане на по 5 гранули "Медуринум" в разреждане 15 СН. По преценка на лекаря това лекарство може да се предписва и един път седмично по 10 гранули.
- "Париера брава" в разреждане 5 СН, два пъти дневно по 5 гранули е препоръчителна при хипертрофия на простатата с чести позиви за уриниране, когато болният уринира изключително трудно, а количеството на отделяната урина е оскъдно. В тези случаи често е налице и болка при уриниране. Уринирането се улеснява, ако болният се наведе напред или клекне, което му позволява да осъществи по-силен напън.
- "Нукс вомика" в разреждане 9 или 15 СН, 1-2 пъти дневно по 5 гранули може да бъде от полза, когато хипертрофията на простатата се съпровожда от чести позиви за уриниране, което е болезнено и на пресекулки. Не рядко, след края на уринирането, урината продължава на капки да изтича навън. Ректалното туширане е болезнено, а простатата е общо увеличена и свръхчувствителна към допир. "Нукс вомика" дава особено добри лечебни резултати при хора, които живеят в непрекъснат стрес и прекаляват с различни стимуланти, които са свръх раздразнителни и избухват и по най-малък повод и при които е налице склонност към спастичен запек и спастична хипертония.
- "Каустикум" в разреждане 9 СН, 1-2 пъти дневно по 5 гранули е препоръчителен при болни с непрекъснати болезнени и неефективни позиви за уриниране.
- "Калкареа флуорика" в разреждане 9 или 15 СН, 1-2 пъти дневно по 5 гранули е препоръчителен при всякакъв вид втвърдявания на лимфоидни тъкани и на жлези. Той може да помогне, както при аденом на простатата, така и при доброкачествени уплътнения в областта на гърдите, яйчниците, матката или щитовидната жлеза, например.
- "Туя окциденталис" в разреждане 9, 15 или 30 СН, от 5 гранули дневно до 10 гранули на една или две седмици се използва системно при всякакъв вид хипертрофия на простатата, независимо от естеството на оплакванията. Този медикамент подсилва действието на изброените по-горе лекарства и се препоръчва при склонност към доброкачествени разраствания в човешкия организъм. Ето защо "Туя окциденталис" също е сред основните хомеопатични лекарства за лечение и на уплътнения в областта на млечни жлези, матка или щитовидна жлеза, например.
Хомеопатичното лечение на хроничните заболявания, към които спада простатната хипертрофия, а и на рецидивиращите заболявания, включва симптоматично лечение, и лечение за терена и/или за чувствителния тип .

Какво казват пациентите за нас


За мен д-р Иванов е образец за лекар! С познанията и вниманието което получава всеки негов пациент. Винаги съм разбирала "личен лекар", като израз да означава лекар, които може да подържа тялото и духът ти здрави, това за мен е мерило за добър лекар. Д-р Иванов благодаря че те има и ми даваш толкова вяра, че нещата могат да бъдат...
В. Георгиева - София

Много съм доволен от професионализма и качеството на обслужване, на които станах свидетел в хомеопатичен център "Фитолек".
Иван Кръстев

Повече от половин година посещавам медицинския център и съм много доволна. Всички тук са много внимателни и са големи специалисти. Бях много зле с нервната система, имах такива симптоми и нервни кризи, който ме караха да мисля, че всеки момент ще умра. Бях отчаяна и изпаднала в депресия. Благодарение на д-р Мариян Иванов всичко...
Боряна Цветкова - София

Дъщеря ми Симона е на 5 г. и половина. Преди да дойдем при д-р Мариян  Иванов тя боледуваше по два пъти всеки месец и много често се налагаше да пие антибиотици. Откакто се лекуваме  с хомеопатия тя разреди боледуванията и вече се разболява един до два пъти в годишно. БЛАГОДАРЯ!!!
Светла Иванова

  Здравейте Д-р Иванов, Все се каня да напиша мейл, с който да Ви благодаря и все не намирах време до днес, за което съжалявам. Бих искала да благодаря от името на цялото ми семейство за грижите и вниманието, с което дарявахте майка ми–Милка Трайкова - Петрова, която живя 7 години и се бори с онкологично заболяване. Искам да...
Евелина

За мен , д-р Надежда Гурянова е рядко срещан специалист в България. Тя има прекрасна медицинска подготовка, успоредно с това  е и перфектен хомеопат.Непрекъснато се усъвършенства, посещавайки различни курсове и семинари. Всичко това й помага да се справя и с най-заплетените случаи в своята практика. Отзивчивостта й е...
Цвете Стоянова, гр. София

Синът ми бе с поставена диагноза бронхиална астма от 3 годишната си възраст. Посещаваме д-р Мариян Иванов от 4 г.. През всичките тези години детето разреди епизодите на кашлица и задух, няма нощни пристъпи и много рядко боледува. Мога да кажа, че е напълно оздравял. Благодаря!!!
Моника Павлова

„Посещавам МЦ „Фитолек" от 2006 г. Обърнах се за помощ към д-р Мариян Иванов, тъй като дъщеря ни, която тогава беше на 1 година и половина, боледуваше често и за съжаление обикновените вирусни инфекции се развиваха бързо в бактериални и се налагаше антибиотично лечение. Благодарение на грижите на д-р Иванов тя започна да...
Катя Казанджиева

Благодарим на д-р Мариян Иванов за доброто отношение и отличните познания в  областите с които се занимава и за доброто което прави на хората, търсещи помощ! С най-искрени благодарности и поздравления!
сем. Добреви

"Има някакъв нов начин на лечение"- каза моята позната преди 16 години когато на разходка в парка споделих с нея,че синът ми (тогава 7 годишен) има диагноза бронхиална астма. Двамата със съпруга ми вече от 3-4 години живеехме с мисълта за това състояние на детето ни и се въртяхме в омагьосания кръг на астматичните пристъпи и...
Стефи Чоева

В лицето на д-р Русева срещнах ЧОВЕКА!!! И ДОКТОРА!!! Благодаря Ви от сърце!!! 16.08.2014 г гр. Тервел    
Mариана Костадинова

Със сина ми идваме при д-р Иванов от 5 години. Пред антибиотиците, инжекцийте и "Вентолин" за алергия и астма избрахме хомеопатичните препарати и опита на д-р Мариян Ианов в комбинирането им. Благодарна съм за знанията, които е придобил и които с такава лекота прилага. Нека Господ да му дава здраве, дълъг живот и нови...
Ани, Ангел и Александър Томови

Благодарение на грижите и отношението на д-р Угринова, животът отново може да е прекрасен! Благодаря на целия екип на Фитолек, който винаги ме кара да се чувствам специална и важна. Благодаря, че Ви има! 05.07.2013 г
Надежда Стойлкова - София

Д-р Иванов е вълшебник! Той лекува с едни малки зрънца които вършат вълшебство. Аз съм възрастна жена на 69 г. и от дълги години страдам от алергия. Последните  10 месеца алергията ме притисна много жестоко. Всеки един Божи ден в обриви, сърбежи по цялото тяло с главоболие и безсъние. Но съм имала късмет да попадна на лечението на...
Надежда Минева

До 1 г. на сина ми Никола бяха поставени най-различни диагнози - алергия към белтъка на краве мляко, атопичен дерматит и др.. След започване на хомеопатичното лечение, кожата на детето се изчисти, то не повръща и вече не спазваме никаква диета.
Рафаела Жекова
Прочети всички

Нашите партньори

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

  • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
  • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти