Пон-Съб: 9:30 до 17:30

Кое е моето заболяване

Опорно-двигателна система

АРТРОЗНА БОЛЕСТ
Артрозната болест представлява дегенеративно заболяване на ставите, характеризиращо се с разрушаване на ставния хрущял и с разрастване на костна тъкан, водещо до образуване на т. нар. "шипове".
За съжаление подобни промени вече не са рядкост дори при млади хора, а с напредване на възрастта те все повече се увеличават с всички последствия, произхождащи от това.
Медицината различава две основни форми на артроза : първична и вторична.
При първичната артроза не се наблюдават отключващи заболяването фактори и тя се появява в по-късна възраст.
В основата на вторичната артроза стоят най-често възпалителни заболявания на ставите или т. нар. "луксации", при които ставните повърхности на костите са разположени неправилно една спрямо друга.
Счита се, че предразполагащи фактори за артрозни изменения са наднорменото тегло, физическите претоварвания, травмите, някои нарушения в обмяната на веществата и др. За ускоряване на дегенеративните промени на ставите допринася и прекалената консумация на месо, на готварска сол и на тестени изделия.
Категорична диагноза "артрозна болест" се поставя с помощта на рентгеново изследване.
Не може да се твърди, че с хомеопатия може да бъде регенериран ставният хрущял. С хомеопатични лекарства, обаче, могат да бъдат забавени или дори спрени по-нататъшните дегенеративни промени на ставите, могат да бъдат намалени болките и може да бъде преодоляно това чувство за скованост, което е налице при много от хората с артроза ( особено сутрин, след сън ).

ПЛОСКОСТЪПИЕ
Липсата на надлъжен свод на стъпалото - плоскостъпие е най-често срещаната деформация, засягаща ходилото на човека и проявяваща се още с прохождането му. Основните причини за плоскостъпие са наследствената обремененост и неправилният начин на отглеждане на детето. Наследствената обремененост се изразява в предразположение на децата, унаследено от родителите им, към слабост на съединителната тъкан или към т.нар. повишена еластичност на връзките и сухожилията. Тази повишена еластичност често е в основата и на други деформации на тялото - изкривяване на гръбначния стълб, на долните крайници и др. Пак повишената еластичност на около ставните връзки и сухожилията е причина и за чести навяхвания и изкълчвания на ставите.
По-често срещано явление обаче е плоскостъпието, дължащо се на преждевременно голямо натоварване на ходилата. Нормално детето прохожда между осмия месец и втората година от раждането си. Още след петия - седмия месец, обаче, то започва активно да пълзи, проучвайки по този начин заобикалящия го свят. Ако в този момент детето бъде затворено в креватчето или в кошарката, то започва да прекарва дълго време в изправено положение облегнато на преградите. Същото важи и за ранното поставяне на детето (преди седмия месец) в проходилка. Продължителният престой в изправено положение оказва силно натоварване върху долните крайници и върху ходилата, които още не са подготвени за това. За да може едно дете да проходи нормално, то трябва да е подготвено за това, а най-добрата подготовка става чрез пълзенето, което представлява много добра тренировка за долните крайници. То ги щади от преждевременни големи натоварвания и ги предпазва от деформации. Освен това, големият разход на енергия, с който е свързано пълзенето, предпазва детето от наднормено тегло, което е също един от основните рискови фактори за развитие на плоскостъпие след прохождане. След месец - два ежедневно пълзене децата вече са в състояние самостоятелно да се изправят и това е моментът, когато те започват да прохождат. Важно е да се изтъкне, че през периода на прохождането не е желателно краката да бъдат обути в детски обувки. По-добре е да се използват чорапи, меки пантофи, терлички или буйки, тъй като те не пречат на директния контакт на ходилата с пода. Повърхността на ходилата е осеяна с огромен брой рецептори, които доставят непрекъсната информация за положението на ходилата. След нейното анализиране, детето разпределя тежестта на тялото възможно най-рационално, а това улеснява максимално прохождането.
Най-често плоскостъпието води до поява на болки в стъпалото, възникващи след по-големи физически натоварвания на краката. Това се наблюдава и вечер, а не рядко и през нощта.
Едновременно с другите профилактични и лечебни методи за коригиране на плоскостъпието с голям успех може да се прилага и хомеопатично лечение на последното.

БОЛКИ В ГЪРБА
При острите случаи, както е при лумбаго, например, болката е жестока и непрекъсната. Тя обикновено започва внезапно след навеждане или вдигане на тежък предмет, често когато гърбът е бил изложен на студ и течение. Тя обикновено се дължи на компресия на междупрешленен диск или на преразтегнат мускул или сухожилие. В тези случаи болковите атаки обикновено нямат голяма продължителност и се повлияват добре от покой и от прилагане на локална топлина.
Както и в другите случаи на внезапно настъпваща и силна болка, е препоръчително да се направят съответни изследвани, за да се определи причината за нея. Често, обаче, състоянието не е толкова тежко и пациентът вече многократно е имал подобни епизоди.

ТЕНДИНИТ
Възпалението на сухожилието, обозначено като тендинит, обикновено е твърде болезнено. Най-често то се дължи на прекалено големи физически натоварвания, на директен травматизъм или на инфекция. Възпалението на сухожилието се характеризира с болка по време на движение и на натиск, придружени от подуване и втвърдяване. В следствие на това движението на мускула и на съответната става, освен че е болезнено, често е и ограничено. Не рядко са налице крепитации при натиск върху възпаленото сухожилие. Какво може да се направи ?
Не трябва да се чака болката в сухожилието да стане остра, за да се прекрати физическата активност. Дори и лекото неприятно усещане в сухожилието, което не спира и след почивка, е индикация че е необходимо по-продължително обездвижване, респективно - спиране на тренировката при хора, които спортуват. Възобновяването на физическите натоварвания трябва да става постепенно след предварително добро загряване на мускулите.

ОСТЕОПОРОЗА
"Тихата" епидемия - така лекарите наричат днес остеопорозата. Става въпрос за разреждане на костното вещество и за намаляване на минералното съдържимо в него, което прави костите лесно чупливи. Особено рискови за развитие на остеопороза са слабите жени с рано настъпила менопауза, тъй като се знае, че женските полови хормони и мастната тъкан упражняват предпазно действие по отношение на остеопоротичните процеси.
Изследвания показват, че при остеопороза намалява не само съдържанието на калций в костите, но и това на магнезий ( 99 % от магнезия се намират в клетките и 2/3 от него се намират в костната тъкан). Намалено съдържание на магнезй в остеопоротичната костна тъкан се наблюдава дори, когато нивото на магнезия в кръвта е нормално.
- Препоръчва се системно прилагане на препарати, съдържащи калций, магнезий и витамин Д за профилактика и лечение на постклимактеричната и на старческата остеопороза. Към тях могат да бъдат прибавени хомеопатични препарати, които стимулират организма да забави максимално остеопоротичните процеси и спомагат за по - доброто усвояване на веществата, участващи в костното изграждане.
Разбира се, за да има траен ефект от хомеопатичното лечение на остеопорозата, се назначават и медикаменти за чувствителния тип или за типа реакция на организма. Такива медикаменти могат да бъдат някои от гореизброените, но могат да бъдат и различни.

БОЛКИ "НА РАСТЕЖА"
- Болките "на растежа" представляват болки в костите (най-често в костите на подбедриците ), които не се дължат на травма или възпаление и които най-често се свързват с бързо израстване. Точната причина за болките "на растежа" не е абсолютно изяснена, но това не ги прави по-малко реални и те са чест повод за консултация с лекар. Не рядко болките са по-чести през нощта и нарушават съня на детето. Въпреки че болките "на растежа" са абсолютно доброкачествени и не застрашават с нищо здравето, си струва те да бъдат премахнати за да се възстанови спокойствието на детето.

РАХИТ
В човешката кожа нормално се съдържат значителни количества провитамин Д, който под въздействието на слънчевите лъчи по-специално на ултравиолетовата част от спектъра им се превръща във витамин Д. През зимата, обаче, това превръщане е значително намалено поради по-слабото слънчево греене и поради множеството дрехи, които човек облича. Провеждането на слънчеви бани в добре затоплените стайни помещения е безполезно, тъй като прозорците не пропускат ултравиолетовите лъчи. Като резултат, в човешкия организъм може да се появи недостиг на витамин Д. Това е особено нежелателно при кърмачетата и малките деца, тъй като витамин Д е изключително необходим за правилно формиране на тяхната костна система.
За щастие преди да се появят тежките деформации на костите, дължащи се на продължил дълго време сериозен недостиг на витамин Д в детския организъм се появяват алармиращи белези : децата стават напрегнати и неспокойни, нарушава се сънят им, появяват се болки по хода на костите, често е налице повишено изпотяване. При недостиг на витамин Д мускулният тонус е понижен и детето не може да стои изправено. Поради тази причина гръбначето му е силно извито като на коте. При много от децата с недостиг на витамин Д коремчетата са издути и приличат на жабешки.
Профилактиката на рахита започва още в майчината утроба. За целта храната на бременната жена трябва да бъде богата на калций, на витамини и на белтъци. От голямо значение за новороденото по отношение на предпазване не само на рахит, но и от редица други заболяването е кърменето. Единствено майчиното мляко осигурява на детския организъм всичките необходими за развитието му вещества. Всеки слънчев и по-топъл зимен ден трябва да се използва за разходки сред природата. При нужда може да се прибегне до облъчване с кварцови лампи. С кварцова лампа днес може да се снабди всяко семейство, а такива има и във всяка поликлиника. Така, че при нужда домашният лекар винаги може да назначи 10 - 15 процедури, изразяващи се с облъчване с кварцова лампа от 1 метър разстояние. Оптималната продължителност на всяка процедура се определя от лекаря. Тя варира от 1 - 2 до 10 - 15 минути. Обикновено продължителността на облъчването нараства постепенно и зависи от индивидуалната чувствителност на кожата и от възрастта на детето.
Много добро профилактично и лечебно действие по отношение на рахита имат и масажът и гимнастиката.

Какво казват пациентите за нас


Д-р Иванов е вълшебник! Той лекува с едни малки зрънца които вършат вълшебство. Аз съм възрастна жена на 69 г. и от дълги години страдам от алергия. Последните  10 месеца алергията ме притисна много жестоко. Всеки един Божи ден в обриви, сърбежи по цялото тяло с главоболие и безсъние. Но съм имала късмет да попадна на лечението на...
Надежда Минева

Синът ми бе с поставена диагноза бронхиална астма от 3 годишната си възраст. Посещаваме д-р Мариян Иванов от 4 г.. През всичките тези години детето разреди епизодите на кашлица и задух, няма нощни пристъпи и много рядко боледува. Мога да кажа, че е напълно оздравял. Благодаря!!!
Моника Павлова

"Има някакъв нов начин на лечение"- каза моята позната преди 16 години когато на разходка в парка споделих с нея,че синът ми (тогава 7 годишен) има диагноза бронхиална астма. Двамата със съпруга ми вече от 3-4 години живеехме с мисълта за това състояние на детето ни и се въртяхме в омагьосания кръг на астматичните пристъпи и...
Стефи Чоева

За мен , д-р Надежда Гурянова е рядко срещан специалист в България. Тя има прекрасна медицинска подготовка, успоредно с това  е и перфектен хомеопат.Непрекъснато се усъвършенства, посещавайки различни курсове и семинари. Всичко това й помага да се справя и с най-заплетените случаи в своята практика. Отзивчивостта й е...
Цвете Стоянова, гр. София

Много сме доволни от д-р Иванов! Благодарим за вниманието и доброто отношение към нас! Карина Велибашева и мама Петя :)
Карина Велибашева

Дъщеря ми Симона е на 5 г. и половина. Преди да дойдем при д-р Мариян  Иванов тя боледуваше по два пъти всеки месец и много често се налагаше да пие антибиотици. Откакто се лекуваме  с хомеопатия тя разреди боледуванията и вече се разболява един до два пъти в годишно. БЛАГОДАРЯ!!!
Светла Иванова

В лицето на д-р Русева срещнах ЧОВЕКА!!! И ДОКТОРА!!! Благодаря Ви от сърце!!! 16.08.2014 г гр. Тервел    
Mариана Костадинова

Повече от половин година посещавам медицинския център и съм много доволна. Всички тук са много внимателни и са големи специалисти. Бях много зле с нервната система, имах такива симптоми и нервни кризи, който ме караха да мисля, че всеки момент ще умра. Бях отчаяна и изпаднала в депресия. Благодарение на д-р Мариян Иванов всичко...
Боряна Цветкова - София

До 1 г. на сина ми Никола бяха поставени най-различни диагнози - алергия към белтъка на краве мляко, атопичен дерматит и др.. След започване на хомеопатичното лечение, кожата на детето се изчисти, то не повръща и вече не спазваме никаква диета.
Рафаела Жекова

  Огромни благодарности и поклон пред д-р Гурянова! В пълния смисъл на думата тя спаси моята дъщеря Гергана. Загрижеността, професионализмът с точно поставената диагнозата помогнаха на дъщеря ми. Сърдечно БЛАГОДАРЯ!!! Албена Христова, майка на Гергана Тонева 26.04.2014 г  
Албена Христова

„Посещавам МЦ „Фитолек" от 2006 г. Обърнах се за помощ към д-р Мариян Иванов, тъй като дъщеря ни, която тогава беше на 1 година и половина, боледуваше често и за съжаление обикновените вирусни инфекции се развиваха бързо в бактериални и се налагаше антибиотично лечение. Благодарение на грижите на д-р Иванов тя започна да...
Катя Казанджиева

За мен д-р Иванов е образец за лекар! С познанията и вниманието което получава всеки негов пациент. Винаги съм разбирала "личен лекар", като израз да означава лекар, които може да подържа тялото и духът ти здрави, това за мен е мерило за добър лекар. Д-р Иванов благодаря че те има и ми даваш толкова вяра, че нещата могат да бъдат...
В. Георгиева - София

Със сина ми идваме при д-р Иванов от 5 години. Пред антибиотиците, инжекцийте и "Вентолин" за алергия и астма избрахме хомеопатичните препарати и опита на д-р Мариян Ианов в комбинирането им. Благодарна съм за знанията, които е придобил и които с такава лекота прилага. Нека Господ да му дава здраве, дълъг живот и нови...
Ани, Ангел и Александър Томови

  Здравейте Д-р Иванов, Все се каня да напиша мейл, с който да Ви благодаря и все не намирах време до днес, за което съжалявам. Бих искала да благодаря от името на цялото ми семейство за грижите и вниманието, с което дарявахте майка ми–Милка Трайкова - Петрова, която живя 7 години и се бори с онкологично заболяване. Искам да...
Евелина

Благодарим на д-р Мариян Иванов за доброто отношение и отличните познания в  областите с които се занимава и за доброто което прави на хората, търсещи помощ! С най-искрени благодарности и поздравления!
сем. Добреви
Прочети всички

Нашите партньори

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

  • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
  • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти