Пон-Съб: 9:30 до 17:30

Кое е моето заболяване

Дихателна система

Кашлицата представлява сложен рефлекс, дължащ се на дразнене на специфични кашлични рецептори, намиращи се в лигавицата на ларинкса, трахеобронхиалното дърво и плеврата.

Дразнителите могат да бъдат механични (секрети, чужди тела, хранителни съставки, пушек и други), химични (изпарения и газове) и термични (студен или горещ въздух). Кръвонапълването и отокът на лигавицата на дихателните пътища, дължащи се най-често на възпалителни процеси, също могат да играят ролята на дразнители на кашличните рецептори. Биологичната роля на кашлицата се изразява в отделяне от дихателните пътища на чуждите за тях материи. Тя винаги е признак на състояние, надхвърлящо очистващите възможности на ресничестия епител, покриващ дихателните пътища. Бронхиалната секреция, която е от 10 до 100 мл за 24 часа и която се образува от слузните жлези и от чашковидните клетки на бронхиалната лигавица е полезна за организма, тъй като образува предпазен слой върху дихателния епител. По този начин тя го предпазва от механично, химично и термично дразнене, а освен това бронхиалният секрет упражнява и противомикробна активност, благодарение на съдържащите се в него лизозим и имуноглоболин А. Водното съдържание на бронхиалния секрет е около 95 %. В бронхиалния секрет се съдържат също така, биополимери, като мукопротеини и мукополизахариди. Количеството на последните нараства значителна при инфекция на дихателните пътища, което сгъстява бронхиалния секрет и го прави по-жилав и по-труден за отхрачване. Това води до затрудняване на дишането и на кръвно - газовия обмен и създава реален риск от усложнения, включително и от пневмония. В тези случаи е удачно прилагането на вещества, които спомагат за втечняване на бронхиалните секрети и за по-лесното им елиминиране от дихателните пътища. Прилагането на такива средства е препоръчително и когато количеството на секретите в бронхите е недостатъчно. В тези случаи, въпреки многократните пристъпи на кашлица тези секрети не могат да бъдат отделени.
Ларингит със стридор. В тези случаи е налице възпаление на ларинкса, което се проявява с рязка пристъпна поява на суха, лаеща, дрезгава кашлица, водеща до задух. Характерно за това състояние е, че подобряване настъпва от всякакъв вид топлина - топъл компрес на врата, топла инхалация, топли напитки и др. Ларингит със стридор се наблюдава най-често при по-нервни деца и при такива с хипертрофия на третата сливица.

АНГИНИ

Ангината представлява остро възпаление на гърлото (най - вече на небните сливици и на околната тъкан). Сливиците представляват лимфоидна тъкан с набраздена повърхност. Набраздяванията, които са различни по дълбочина се наричат крипти.
Биологичната роля на сливиците, както и на другите лимфоидни органи, е да произвеждат антитела, участващи в имунната защита на организма, необходима им за борба с болестотворните микроорганизми.
Разграничават се няколко основни вида ангини, в зависимост от причинителите и симптомите, с които протичат.
Катарални ангини . Това са най - честите ангини, както сред децата, така и сред възрастните. Най - често катаралните ангини се причиняват от вируси, които се разпространяват по въздушно - капков път и по тази причина тези ангини протичат под формата на малки епидеми. В повечето случаи катаралните ангини протичат доброкачествено и отокът на сливиците и околната тъкан при катаралните ангини се съпровождат от болки в гърлото и повишена температура. Понякога, особено при кърмачетата и малките деца, болките могат да липсват, а могат и да се съпътстват от болки в корема. Обикновено болките се влошават по време на преглъщане и сутрин, след сън, придружават се от чувство за сухота и парене и се разпространяват към ушите. Почти винаги са налице и други признаци на инфекция като хрема, кашлица, възпаление на конюнктивите и други.
Гнойни ангини. При тях зачервените и оточни сливици са покрити с гноен, бяложълтеникав секрет, който, като че ли излиза от криптите на сливиците и се разпростира само в границите на последните. (между другото гнойната ангина не винаги обхваща и двете сливици - тя може да бъде и едностранна). Гнойният секрет не е прилепнал здраво към подлежащата лигавица, обхваната от болестния процес и може лесно да се отлепи с дръжката на вилица или лъжица или с шпатула. За разлика от катаралните ангини гнойните такива протичат по - тежко. Те започват остро, със значително повишаване на температурата с главоболие и общо неразположение. Освен силните болки в гърлото се появява и неприятен дъх от устата, а намиращите се в съседство шийни и подчелюстни лимфни възли се увеличават и стават болезнени.
Сред най - честите причинители на гнойни ангини спадат стафилококите, пневмококите, стрептококите и други бактерии. Особено опасна поради възможните усложнения от страна на сърцето, бъбреците и ставите може да бъде стрептококовата гнойна ангина. Това налага при гнойна ангина да потърсите веднага лекар, който, ако ангината е причинена от стрептококи, назначава антибиотично лечение. В останалите случаи с гнойна ангина антибиотичното лечение може да бъде избегнато с помощта на хомеопатични медикаменти, а при стрептококова гнойна ангина те допълват успешно основната терапия и намаляват нейните странични действия.
- Псевдомембранозни ангини. Характерно за тях е образуването на бяло - жълтеникави мембрани, които прилепват здраво към подлежалата лигавица на сливицата и не могат да бъдат отстранени с помощта на шпатула или дръжка на лъжица или вилица. Псевдомембраните излизат извън пределите на сливицата, обхваната от болестния процес и се разпространяват върху небните дъги, увулата и задната фарингеална стена. Всички псевдомембранозни ангини налагат консултация с лекар.
- Язвени ангини. Такива се развиват предимно при по - големи деца и при юношите, най - често, когато имунната им защита е отслабена и когато са налице предварително увредени тъкани. Освен болките в гърлото, възпалението на лимфните възли и общото неразположение се установяват различни по дълбочина язви. Те имат неправилни ръбове и са покрити с жълтеникав налеп.
Флегмонозни ангини. В тези случаи гнойното възпаление се прехвърля от сливицата към околната тъкан и се образува един голям флегмон (гнойник). За флегмонозна ангина може да се мисли, когато в хода на протичане на една ангина болките се засилят, дъхът стане зловонен, а общото състояние силно се влоши. Лимфните възли на шията, на страната на възпалението (особено за долночелюстния ъгъл) са силно увеличени и и болезнени. Налице е и обилно отделяне на слюнка.

ПРЕГРАКВАНЕ И АФОНИЯ

Под прегракване разбираме промени в тембъра на гласа, а под афония - пълна загуба на глас.
Прегракването и афонията се дължат на засягане на ларингса от различни болестни процеси. При децата промените в гласа се дължат най-често на възпаление на ларингса, причинено от вирусна или бактериална инфекция или на преумора на гласните връзки в резултат на продължително викане, плач или пеене.
Интересно е да се изтъкне, че прегракването и афонията могат да се дължат и на силен стрес, хистерия и други причини, свързани с функционалното състояние на нервната система.
При възрастните хора промените в гласа могат да бъдат провокирани и от разрастване на доброкачествени или злокачествени образувания, от парализа на гласните връзки и други. Това налага при по-продължително прегракване или афония (особено при пушачи) да се извърши директен оглед на ларингса с помощта на специална апаратура - ларингоскопия. Такава се налага и при децата с по-продължителна промяна в гласа.
- Хомеопатичното лечение е изключително ефикасно в случаите, когато прегракването и афонията се дължат на възпаление на ларингса, на умора на гласните връзки или на причини, свързани със състоянието на нервната система и психиката. В тези случаи съвсем спокойно може да се каже, че хомеопатичните лекарства нямат конкуренция.
- Съществуват случаи, когато прегракването и афонията се наблюдават при слаби, астенични лица, с повишена емоционална чувствителност. При тях нервното напрежение и тревогите предизвикват спазъм на мускулатурата, участваща в дишането и говоренето, с последващо нарушено използване на въздушната струя.

Какво казват пациентите за нас


За мен д-р Иванов е образец за лекар! С познанията и вниманието което получава всеки негов пациент. Винаги съм разбирала "личен лекар", като израз да означава лекар, които може да подържа тялото и духът ти здрави, това за мен е мерило за добър лекар. Д-р Иванов благодаря че те има и ми даваш толкова вяра, че нещата могат да бъдат...
В. Георгиева - София

За мен , д-р Надежда Гурянова е рядко срещан специалист в България. Тя има прекрасна медицинска подготовка, успоредно с това  е и перфектен хомеопат.Непрекъснато се усъвършенства, посещавайки различни курсове и семинари. Всичко това й помага да се справя и с най-заплетените случаи в своята практика. Отзивчивостта й е...
Цвете Стоянова, гр. София

Благодарим на д-р Мариян Иванов за доброто отношение и отличните познания в  областите с които се занимава и за доброто което прави на хората, търсещи помощ! С най-искрени благодарности и поздравления!
сем. Добреви

  Огромни благодарности и поклон пред д-р Гурянова! В пълния смисъл на думата тя спаси моята дъщеря Гергана. Загрижеността, професионализмът с точно поставената диагнозата помогнаха на дъщеря ми. Сърдечно БЛАГОДАРЯ!!! Албена Христова, майка на Гергана Тонева 26.04.2014 г  
Албена Христова

В лицето на д-р Русева срещнах ЧОВЕКА!!! И ДОКТОРА!!! Благодаря Ви от сърце!!! 16.08.2014 г гр. Тервел    
Mариана Костадинова

„Посещавам МЦ „Фитолек" от 2006 г. Обърнах се за помощ към д-р Мариян Иванов, тъй като дъщеря ни, която тогава беше на 1 година и половина, боледуваше често и за съжаление обикновените вирусни инфекции се развиваха бързо в бактериални и се налагаше антибиотично лечение. Благодарение на грижите на д-р Иванов тя започна да...
Катя Казанджиева

Д-р Иванов е вълшебник! Той лекува с едни малки зрънца които вършат вълшебство. Аз съм възрастна жена на 69 г. и от дълги години страдам от алергия. Последните  10 месеца алергията ме притисна много жестоко. Всеки един Божи ден в обриви, сърбежи по цялото тяло с главоболие и безсъние. Но съм имала късмет да попадна на лечението на...
Надежда Минева

Със сина ми идваме при д-р Иванов от 5 години. Пред антибиотиците, инжекцийте и "Вентолин" за алергия и астма избрахме хомеопатичните препарати и опита на д-р Мариян Ианов в комбинирането им. Благодарна съм за знанията, които е придобил и които с такава лекота прилага. Нека Господ да му дава здраве, дълъг живот и нови...
Ани, Ангел и Александър Томови

Много сме доволни от д-р Иванов! Благодарим за вниманието и доброто отношение към нас! Карина Велибашева и мама Петя :)
Карина Велибашева

До 1 г. на сина ми Никола бяха поставени най-различни диагнози - алергия към белтъка на краве мляко, атопичен дерматит и др.. След започване на хомеопатичното лечение, кожата на детето се изчисти, то не повръща и вече не спазваме никаква диета.
Рафаела Жекова

Много съм доволен от професионализма и качеството на обслужване, на които станах свидетел в хомеопатичен център "Фитолек".
Иван Кръстев

  Здравейте Д-р Иванов, Все се каня да напиша мейл, с който да Ви благодаря и все не намирах време до днес, за което съжалявам. Бих искала да благодаря от името на цялото ми семейство за грижите и вниманието, с което дарявахте майка ми–Милка Трайкова - Петрова, която живя 7 години и се бори с онкологично заболяване. Искам да...
Евелина

Повече от половин година посещавам медицинския център и съм много доволна. Всички тук са много внимателни и са големи специалисти. Бях много зле с нервната система, имах такива симптоми и нервни кризи, който ме караха да мисля, че всеки момент ще умра. Бях отчаяна и изпаднала в депресия. Благодарение на д-р Мариян Иванов всичко...
Боряна Цветкова - София

"Има някакъв нов начин на лечение"- каза моята позната преди 16 години когато на разходка в парка споделих с нея,че синът ми (тогава 7 годишен) има диагноза бронхиална астма. Двамата със съпруга ми вече от 3-4 години живеехме с мисълта за това състояние на детето ни и се въртяхме в омагьосания кръг на астматичните пристъпи и...
Стефи Чоева

Синът ми бе с поставена диагноза бронхиална астма от 3 годишната си възраст. Посещаваме д-р Мариян Иванов от 4 г.. През всичките тези години детето разреди епизодите на кашлица и задух, няма нощни пристъпи и много рядко боледува. Мога да кажа, че е напълно оздравял. Благодаря!!!
Моника Павлова
Прочети всички

Нашите партньори

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

  • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
  • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти