Пон-Съб: 9:30 до 17:30

От нашият опит

ХОМЕОПАТИЯ ПРИ СТРЕС И СТРАХОВИ КРИЗИ

Първо посещение.

И. Карлов посети за първи път здравния кабинет по повод на повишена нервност и кризи на страх, сърцебиене, прескачане на сърцето и повишаване на кръвното налягане. Касае се за млад, интелигентен и амбициозен човек, директор на голямо предприятие, чиято работа е свързана с непрекъснат стрес. Преди три години е установен захарен диабет, по повод на който пациентът е на лечение с инсулин – “Инсулатард” 16Е 10Е и това допълнително повишава нервното напрежение и тревожността. Отрича фамилна обремененост.

Храносмилателна система. Много добър апетит – “вечно ми се яде”. Няма хранително предпочитания. Нормално чувство за жажда. Има сънливост след хранене, като състоянието и самочувствието се подобряват след кратка дрямка. Нормална чревна функция. Няма болки и газове, но усеща “свиване” на стомаха сутрин след сън и когато му е нервно. Преди няколко години имал парапроктит с фистула и хемороидна криза. В момента няма оплаквания.

УНГ система. Има хроничен фарингит. Тонзилектомия (премахнати сливици) в детските години, когато имал и трета сливица. Алергия към сулфонамиди

Глава. Много рядко ( веднъж на 2-3 години ) получава главоболие, обхващащо лявата или дясната половина на главата, без световъртеж, гадене и повръщане. Няма проблеми със зрението.

Дихателна система – без особености. Не пуши.

Сърдечно-съдова система. Нормалният пулс на пациента е 55-65 удара в минута, но е налице склонност към кризи на сърцебиене, прескачане на сърцето и повишаване на кръвното със зачервяване на лицето. Тези кризи са в пряка зависимост от състоянието на нервната система.

Уринарна система – без особености.

Кожа. Кожата е суха. Нормално изпотяване, което обаче се засилва при притеснение и повишена нервност. От казармата са налице гъбички по пръстите на краката.

Опорно-двигателна система. Оплаква се от периодични болки в кръста, но не е правил изследвания по този повод.

Обща чувствителност. До скоро предпочитал да му е по-хладно, но сега вече предпочита топлина. Преди няколко години е опериран по повод на “топъл” възел на щитовидната жлеза.

Нервна система. Сънят е добър, въпреки че понякога се събужда рано сутринта и мисли за предстоящите служебни проблеми. Избухва лесно и по най-малък повод, но бързо му минава и не е злопаметен. Понякога, особено когато му е нервно, получава кризи на сърцебиене, аритмия и високо кръвно, придружени от зачервяване на лицето, изпотяване, изтръпване на устата и ръцете и “свиване” на стомаха. Не е много притеснителен и няма конкретни, по-изразени страхове. Определя се като оптимист. Споделя проблемите си.

Клиничен преглед. Ръст 182 см. и тегло 76 кг. Чисто везикуларно дишане, ритмична сърдечна дейност с честота 60 удара в минута, без прибавени шумове, кръвно налягане 120 / 85. Корем-черен дроб и слезка не се опипват, липсва палпаторна болезненост, сукусио реналис – отрицателно двустранно.

Параклинични изследвания. Пълна кръвна картина и биохимия в норма. На няколко електрокардиограми са регистрирани ускорен пулс (до 100 удара в минута ) и надкамерни екстрасистоли (прескачане на сърцето).

До момента на първия преглед е на лечение с “Инсулатард” 16Е 10Е и “Енприл” – ½ таблетка от 5 мг.

Прибавени хомеопатични медикаменти :

“Аконитум напелус” в разреждане 15 СН – 2 пъти дневно ( сутрин и вечер ) по 5 гранули.

“Сулфур” в разреждане 15 СН – 10 гранули в неделя.

“Нукс вомика” в разреждане 15 СН – 10 гранули в сряда.

“Аконитум напелус” в разреждане 5 или 9 СН – по 5 гранули при нужда ( при криза на тревожност със сърцебиене, аритмия, повишаване на кръвното налягане и прояви от вегетативно естество ).

Обсъждане.

“Аконитум напелус” – медикамент за остри страхови кризи със сърцебиене, прескачане на сърцето, повишаване на кръвното налягане и зачервяване на лицето. Назначаването на този медикамент сутрин и вечер цели да предотврати тези кризи.

“Сулфур”. Силата и стеничността на пациента, неговият оптимизъм и склонността към локални конгестии (прилив на кръв) и хиперемии и към периодично повишаване на кръвното налягане, сухата кожа, предразположеността към гъбички по пръстите на краката и нарушената въглехидратна обмяна дават достатъчно основания за изписване на “Сулфур” като медикамент за чувствителен тип и едновременно с това за псоричен начин на реакция.

“Нукс вомика”. Това е основният медикамент в хомеопатията за хора, живеещи в непрекъснат стрес. Доводи за назначаване на това лекарство са и спастичните хипертонични кризи, провокирани от нервно-психически претоварвания, сънливостта след хранене, подобряваща се от кратка дрямка, събуждането през нощта с мисли за предстоящите служебни проблеми и лесната избухливост, след което му минава бързо.

Следващото посещение на пациента в кабинета е след около месец. Ефектът от хомеопатичното лечение е много добър, тъй като той не е имал остри страхови кризи с повишаване на кръвното налягане. Все още обаче, когато е налице повишено нервно напрежение, а също и в сутрешните часове, пациентът усеща “свиване” на стомаха, сърцебиене и изтръпване на устата и ръцете. Новата хомеопатична поддържаща схема е същата като предишната, с тази разлика, че сутрин вместо “Аконитум напелус” е назначена “Игнация амара”.

Обсъждане :

“Игнация амара” е често използван хомеопатичен медикамент за лечение на пациенти с по-лабилна нервна система, които реагират на нервно-психическия стрес с функционални нарушения от хистероподобен характер и със спастични явления и парестезии. В случая такива са сърцебиенето, “свиването” на стомаха и изтръпването на устата и ръцете.

Следващото посещение на пациента в кабинета е след няколко месеца. През този период той се е чувствал много добре и само няколко пъти му се наложило да приема при нужда 5 гранули “Аконитум напелус” в разреждане 9 СН. Оплакванията от сърцебиене, изтръпвания и “свиване” на стомаха са отзвучали. Пациентът е толкова доволен от хомеопатичните лекарства, че отказва предложението ми да премине на по-разреден прием. Напротив, желае ако е възможно да приема хомеопатични лекарства и за диабета.

Поредната хомеопитчна поддържаща схема за няколко месеца напред е :

“Игнация амара” в разреждане 15 СН – 5 гранули сутрин.

“Фосфорус” в разреждане 15 СН – 5 гранули преди обяд.

“Аконитум напелус” в разреждане 15 СН – 5 гранули вечер.

“Сулфур” в разреждане15 СН – 10 гранули първа и трета неделя от месеца.

“Нукс вомика” 15 СН – 10 гранули втора и четвърта неделя от месеца.

Обсъждане

“Фосфорус” е включен с оглед профилактика на неврологичните усложнения на диабета и заради благотворното му въздействие върху панкреаса.

Друг хомеопатичен медикамент, който може да бъде много полезен при захарен диабет е “Арника монтана”. Установено е, че тя може да предотврати или забави диабетните ретинопатия и нефропатия, дължащи се на съдови увреждания.

Какво казват пациентите за нас


В лицето на д-р Русева срещнах ЧОВЕКА!!! И ДОКТОРА!!! Благодаря Ви от сърце!!! 16.08.2014 г гр. Тервел    
Mариана Костадинова

За мен д-р Иванов е образец за лекар! С познанията и вниманието което получава всеки негов пациент. Винаги съм разбирала "личен лекар", като израз да означава лекар, които може да подържа тялото и духът ти здрави, това за мен е мерило за добър лекар. Д-р Иванов благодаря че те има и ми даваш толкова вяра, че нещата могат да бъдат...
В. Георгиева - София

  Здравейте Д-р Иванов, Все се каня да напиша мейл, с който да Ви благодаря и все не намирах време до днес, за което съжалявам. Бих искала да благодаря от името на цялото ми семейство за грижите и вниманието, с което дарявахте майка ми–Милка Трайкова - Петрова, която живя 7 години и се бори с онкологично заболяване. Искам да...
Евелина

Благодарим на д-р Мариян Иванов за доброто отношение и отличните познания в  областите с които се занимава и за доброто което прави на хората, търсещи помощ! С най-искрени благодарности и поздравления!
сем. Добреви

„Посещавам МЦ „Фитолек" от 2006 г. Обърнах се за помощ към д-р Мариян Иванов, тъй като дъщеря ни, която тогава беше на 1 година и половина, боледуваше често и за съжаление обикновените вирусни инфекции се развиваха бързо в бактериални и се налагаше антибиотично лечение. Благодарение на грижите на д-р Иванов тя започна да...
Катя Казанджиева

За мен , д-р Надежда Гурянова е рядко срещан специалист в България. Тя има прекрасна медицинска подготовка, успоредно с това  е и перфектен хомеопат.Непрекъснато се усъвършенства, посещавайки различни курсове и семинари. Всичко това й помага да се справя и с най-заплетените случаи в своята практика. Отзивчивостта й е...
Цвете Стоянова, гр. София

Повече от половин година посещавам медицинския център и съм много доволна. Всички тук са много внимателни и са големи специалисти. Бях много зле с нервната система, имах такива симптоми и нервни кризи, който ме караха да мисля, че всеки момент ще умра. Бях отчаяна и изпаднала в депресия. Благодарение на д-р Мариян Иванов всичко...
Боряна Цветкова - София

Дъщеря ми Симона е на 5 г. и половина. Преди да дойдем при д-р Мариян  Иванов тя боледуваше по два пъти всеки месец и много често се налагаше да пие антибиотици. Откакто се лекуваме  с хомеопатия тя разреди боледуванията и вече се разболява един до два пъти в годишно. БЛАГОДАРЯ!!!
Светла Иванова

Д-р Иванов е вълшебник! Той лекува с едни малки зрънца които вършат вълшебство. Аз съм възрастна жена на 69 г. и от дълги години страдам от алергия. Последните  10 месеца алергията ме притисна много жестоко. Всеки един Божи ден в обриви, сърбежи по цялото тяло с главоболие и безсъние. Но съм имала късмет да попадна на лечението на...
Надежда Минева

"Има някакъв нов начин на лечение"- каза моята позната преди 16 години когато на разходка в парка споделих с нея,че синът ми (тогава 7 годишен) има диагноза бронхиална астма. Двамата със съпруга ми вече от 3-4 години живеехме с мисълта за това състояние на детето ни и се въртяхме в омагьосания кръг на астматичните пристъпи и...
Стефи Чоева

Синът ми бе с поставена диагноза бронхиална астма от 3 годишната си възраст. Посещаваме д-р Мариян Иванов от 4 г.. През всичките тези години детето разреди епизодите на кашлица и задух, няма нощни пристъпи и много рядко боледува. Мога да кажа, че е напълно оздравял. Благодаря!!!
Моника Павлова

Благодарение на грижите и отношението на д-р Угринова, животът отново може да е прекрасен! Благодаря на целия екип на Фитолек, който винаги ме кара да се чувствам специална и важна. Благодаря, че Ви има! 05.07.2013 г
Надежда Стойлкова - София

Със сина ми идваме при д-р Иванов от 5 години. Пред антибиотиците, инжекцийте и "Вентолин" за алергия и астма избрахме хомеопатичните препарати и опита на д-р Мариян Ианов в комбинирането им. Благодарна съм за знанията, които е придобил и които с такава лекота прилага. Нека Господ да му дава здраве, дълъг живот и нови...
Ани, Ангел и Александър Томови

Много съм доволен от професионализма и качеството на обслужване, на които станах свидетел в хомеопатичен център "Фитолек".
Иван Кръстев

  Огромни благодарности и поклон пред д-р Гурянова! В пълния смисъл на думата тя спаси моята дъщеря Гергана. Загрижеността, професионализмът с точно поставената диагнозата помогнаха на дъщеря ми. Сърдечно БЛАГОДАРЯ!!! Албена Христова, майка на Гергана Тонева 26.04.2014 г  
Албена Христова
Прочети всички

Нашите партньори

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

  • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
  • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти