Пон-Съб: 9:30 до 17:30

От нашият опит

ХОМЕОПАТИЯ ПРИ ХЕМОРАГИЧЕН ЦИСТИТ

Д. И. на 21 г. за пръв път е потърсила моята помощ на 06.11.2001 г. по повод на чести цистити с макроскопска хематория, които датират от две години. Почти непрекъснато болната е с оплаквания от тежест в кръста и от повишена температура, която е най-изразена в следобедните часове, когато достига до 37.3 градуса Целзий. По този повод за две години пациентката, по нейни думи, е приемала антибиотици от различни групи повече от 30 пъти. За същия период неколкократно е направила и три месечни курсове с “Уроваксом”, тъй като в стерилната урина всеки път се изолират само бактерии от типа “Ешерихия коли”.

Преглед на различните системи:

Храносмилателна система. Апетитът на болната е добър. Няма определени хранителни предпочитания, нито пък отвращения или непоносимост към определени храни. Чувството за жажда е в границите на нормалното. Няма храносмилателни проблеми.

УНГ система. От две години се оплаква и от чести инфекции на горните дихателни пътища, което означава, че е налице общ спад в имунната защита на организма. Алергия, установена към “Аналгин” и “Бисептол”.

Глава – без особености.

Дихателна система – без особености.

Сърдечно-съдова система – без особености.

Уринарна система – болната е с доказан рецидивиращ хеморагичен цистит, провокиран от “Ешерихия коли”. Преобладават оплаквания от чести и болезнени позиви за уриниране, които се обострят през нощта, както и преди и по време на менструация. Циститните оплаквания не се облекчават от налагане с електрическа възглавница или топла грейка.

Кожата е нормална, изпотяването също е в границите на нормалното. Няма сериозни кожни проблеми.

Генитална система. Няма бременности и раждания. Продължителността на кървенето е 7 дни, през 30 дни. Болки има само през първия ден от менструацията. Няма предменструален синдром. Няма бяло течение. Налице е склонност към образуване на чести функционални кисти на яйчниците.

Опорно-двигателен апарат. Без особености.

Обща чувствителност. Предпочита топлина и често се оплаква от усещане за студ.

Нервна система. Сънят е добър, като обича да си ляга късно. Определя се като емоционална. Няма страхове до степен на фобийност. Няма склонност към депресивни състояния. Предпочита да бъде в компания, мрази самотата и обича да споделя проблемите си, когато има такива.

Клиничен преглед – без особености.

Параклинични изследвания – многократно изолирани бактерии “Ешерихия коли” от стерилни урини. Ехографски данни за десен пиелонефрит.

Назначено хомеопатично лечение:

“Фосфорус” в разреждане 15 СН – по 5 гранули сутрин, след сън.

“Меркуриус корозивус” в разреждане 9СН – по 5 гранули преди обяд.

“Силицея” в разреждане 15 СН – по 5 гранули преди вечеря, на четни дати.

“Туя окциденталис” в разреждане 15 СН – по 5 гранули пред вечеря на нечетни дати.

“Колибацилинум” в разреждане 15 СН – по 10 гранули веднъж седмично ( в неделя ).

Обсъждане.

“Фосфорус” е едновременно и симптоматичен хомеопатичен медикамент и такъв за чувствителния тип. Жената е емоционална, предпочита да бъде в компания и ненавижда самотата, споделя проблемите си и не обича да и е студено. Дори да нямаше тези характеристики, които ни приближават към чувствителен тип “Фосфорус”, неговата употреба в случая щеше да бъде оправдана и само заради факта, че става въпрос за хеморагичен цистит ( “Фосфорус” е един от основните хомеопатични медикаменти за лечение на склонност към кръвоизливи от различни части на тялото ).

“Меркуриус корозивус” е предписан поради честите и болезнени позиви за уриниране и поради наличието на кръв в урината, дължащо се на силното дразнене на пикочните пътища. Допълнително основание за избор на този медикамент е нощното влошаване на циститните оплаквания.

“Силицеа” е назначена поради доказаната и способност да стимулира активността на макрофагите – клетките, отговорни за имунната защита. Честите цистити, както и честите инфекции на дихателните пътища, доказват че е налице срив в имунната защита и правят приложението на “Силицея” абсолютно необходимо. Допълнително основание за предписване на “Силицеа” е склонността към хронифициране на инфекцията, а съответно – и към сикотизиране на типа реакция с многократно приемане на антибиотици и химиотерапевтици.

Основания за предписване на “Туя окциденталис” са склонността към хронифициране на състоянието и честата антибиотична терапия, които водят до сикотизиране на организма. Допълнително основание за предписване на “Туя окциденталис” е склонността към образуване на чести функционални кисти на яйчниците.

“Колибацилинум” се предписва винаги, когато е налице инфекция с бактериите “Ешерихия коли”, тъй като точно те служат за получаване на този медикамент – налице е етиологично съответствие.

Следващият преглед е на 19.12.2001 г. Болната вече няма усещане за студ. Имала леко парене при уриниране само няколко дни преди настъпването на менструация, но с изключение на това не е имала чести и болезнени позиви за уриниране. Такива не е имала и през нощта. За изминалия период само няколко дни телесната температурата е достигала стойности 37,3 градуса Целзий. Много рядко е имала усещане за тежест в кръста.

Какво казват пациентите за нас


За мен , д-р Надежда Гурянова е рядко срещан специалист в България. Тя има прекрасна медицинска подготовка, успоредно с това  е и перфектен хомеопат.Непрекъснато се усъвършенства, посещавайки различни курсове и семинари. Всичко това й помага да се справя и с най-заплетените случаи в своята практика. Отзивчивостта й е...
Цвете Стоянова, гр. София

Благодарим на д-р Мариян Иванов за доброто отношение и отличните познания в  областите с които се занимава и за доброто което прави на хората, търсещи помощ! С най-искрени благодарности и поздравления!
сем. Добреви

„Посещавам МЦ „Фитолек" от 2006 г. Обърнах се за помощ към д-р Мариян Иванов, тъй като дъщеря ни, която тогава беше на 1 година и половина, боледуваше често и за съжаление обикновените вирусни инфекции се развиваха бързо в бактериални и се налагаше антибиотично лечение. Благодарение на грижите на д-р Иванов тя започна да...
Катя Казанджиева

Дъщеря ми Симона е на 5 г. и половина. Преди да дойдем при д-р Мариян  Иванов тя боледуваше по два пъти всеки месец и много често се налагаше да пие антибиотици. Откакто се лекуваме  с хомеопатия тя разреди боледуванията и вече се разболява един до два пъти в годишно. БЛАГОДАРЯ!!!
Светла Иванова

За мен д-р Иванов е образец за лекар! С познанията и вниманието което получава всеки негов пациент. Винаги съм разбирала "личен лекар", като израз да означава лекар, които може да подържа тялото и духът ти здрави, това за мен е мерило за добър лекар. Д-р Иванов благодаря че те има и ми даваш толкова вяра, че нещата могат да бъдат...
В. Георгиева - София

Благодарение на грижите и отношението на д-р Угринова, животът отново може да е прекрасен! Благодаря на целия екип на Фитолек, който винаги ме кара да се чувствам специална и важна. Благодаря, че Ви има! 05.07.2013 г
Надежда Стойлкова - София

  Огромни благодарности и поклон пред д-р Гурянова! В пълния смисъл на думата тя спаси моята дъщеря Гергана. Загрижеността, професионализмът с точно поставената диагнозата помогнаха на дъщеря ми. Сърдечно БЛАГОДАРЯ!!! Албена Христова, майка на Гергана Тонева 26.04.2014 г  
Албена Христова

  Здравейте Д-р Иванов, Все се каня да напиша мейл, с който да Ви благодаря и все не намирах време до днес, за което съжалявам. Бих искала да благодаря от името на цялото ми семейство за грижите и вниманието, с което дарявахте майка ми–Милка Трайкова - Петрова, която живя 7 години и се бори с онкологично заболяване. Искам да...
Евелина

Д-р Иванов е вълшебник! Той лекува с едни малки зрънца които вършат вълшебство. Аз съм възрастна жена на 69 г. и от дълги години страдам от алергия. Последните  10 месеца алергията ме притисна много жестоко. Всеки един Божи ден в обриви, сърбежи по цялото тяло с главоболие и безсъние. Но съм имала късмет да попадна на лечението на...
Надежда Минева

В лицето на д-р Русева срещнах ЧОВЕКА!!! И ДОКТОРА!!! Благодаря Ви от сърце!!! 16.08.2014 г гр. Тервел    
Mариана Костадинова

До 1 г. на сина ми Никола бяха поставени най-различни диагнози - алергия към белтъка на краве мляко, атопичен дерматит и др.. След започване на хомеопатичното лечение, кожата на детето се изчисти, то не повръща и вече не спазваме никаква диета.
Рафаела Жекова

Синът ми бе с поставена диагноза бронхиална астма от 3 годишната си възраст. Посещаваме д-р Мариян Иванов от 4 г.. През всичките тези години детето разреди епизодите на кашлица и задух, няма нощни пристъпи и много рядко боледува. Мога да кажа, че е напълно оздравял. Благодаря!!!
Моника Павлова

Много сме доволни от д-р Иванов! Благодарим за вниманието и доброто отношение към нас! Карина Велибашева и мама Петя :)
Карина Велибашева

Много съм доволен от професионализма и качеството на обслужване, на които станах свидетел в хомеопатичен център "Фитолек".
Иван Кръстев

Със сина ми идваме при д-р Иванов от 5 години. Пред антибиотиците, инжекцийте и "Вентолин" за алергия и астма избрахме хомеопатичните препарати и опита на д-р Мариян Ианов в комбинирането им. Благодарна съм за знанията, които е придобил и които с такава лекота прилага. Нека Господ да му дава здраве, дълъг живот и нови...
Ани, Ангел и Александър Томови
Прочети всички

Нашите партньори

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

  • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
  • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти