Пон-Съб: 9:30 до 17:30

От нашият опит

ХОМЕОПАТИЯ ПРИ АКНЕ ВУЛГАРИС

ПЪРВИ ПРЕГЛЕД

ПОВОД ЗА КОНСУЛТАЦИЯТА

Първи клиничен случай:

Т.О., на 25 г. посещава за пръв път моя кабинет на 19.09.2003 г. по повод на “акне вулгарис” от дълги години, с периодични ремисии и обостряния, по повод на което е лекувана многократно с антибиотици. Кожата е суха, до нормална по тялото и мазна на лицето. Налице е тенденция към формиране по лицето на пъпки с гнойни връхчета, с обостряне на състоянието през летните месеци и преди менструация.

Преглед по системи:

Храносмилателна система – променливи апетит и жажда, с предпочитания за солени храни Нормална дефекация.

УНГ система – не боледува често, няма установени алергии.

Глава, дихателна система, съдречно-съдова система, уринарна система, опорно-двигателна система – без особености.

Нервна система – сънят е добър. Нервира са често, но рядко избухва. Умерено притеснителна и склонна да изпада често в депресивни състояния. Не обича компаниите и пред тях предпочита самотата.

Преглед по системи

Генитална система – продължителността на менструацията 4-5 дни, през 28 дни. Налице е изразено предместруално обостряне на акнето, а самата менструация е болезнена през първите 1-2 дни. Наличие на бяло течение с вид на пресечено мляко, което е слабо сърбящо и чиято продължителност е от няколко години с периоди на обостряне и подобрение. Микробиологичните изследвания показват наличие на “кандида албиканс” и по този повод пациентката е лекувана многократно с противогъбичкови медикаменти.

Обща чувствителност

Пациентката предпочита да и е по-топло, но в същото време не понася директното слънце и съобщава за влошаване на акнето от море и слънце.

Клиничен преглед – заслужава да се отбележи изразена целулитна инфилтрация на ханша и бедрата.

Назначено лечение

“Туя окциденталис” в разреждане 9 СН – по 5 гранули сутрин, на четни дати.

“Натриум муриатикум” в разреждане 15 СН – по пет гранули сутрин, на нечетни дати.

“Силицеа” в разреждане 15 СН – по пет гранули преди обяд.

“Еужения жамбоза” в разреждане 9 СН – по пет гранули преди вечеря на четни дати.

“Хепар сулфур” в разреждане 15 СН – по пет гранули преди

вечеря на нечетни дати.

Обсъждане

“Туя окциденталис” – тенденция към хронифициране, както на акнето, така и на бялото течение, многократно лечение с противогъбичкови медикаменти и с антибиотици, целулитна инфилтрация на ханша и бедрата, мазна кожа на лицето със склонност към нагноявания по нея.

“Натрим муриатикум” – медикамент за чувствителен тип: променливи жажда и апетит с предпочитания към солени храни, целулитната инфилтрация по ханша и бедрата, предменструално обостряне на акнето, суха до нормална кожа по тялото и мазна на лицето, рецидивиращо бяло течение, предпочитания за топло и в същото време непоносимост към директно слънце и влошаване на акнето на море и от слънцето, затворен характер на пациентката, склонност към депресивни състояния и желание за усамотяване.

Обсъждане

“Еужения жамбоза” – медикамент № 1 в хомеопатията, когато става въпрос за акне, при което доминират пъпките с малки гнойни връхчета с предменструално обостряне.

“Хепар сулфур” – медикамент, който се използва изключително често при остри и хронични нагноявания.

“Силицеа” – подходящо хомеопатично лекарство за пациентката, поради честите рецидиви на акнето и на бялото течение със склонност към хронифициране. За “Силицеа” е установено, че стимулира активността на макрофагите в човешкия организъм.

Второ посещение

Второто посещение на пациентката в кабинета е на 24.10.2003 г. Тя е изключително доволна от ефекта на хомеопатичното лечение, както по отношение на акнето, така и на бялото течение. Престанало е образуването на пъпки с гнойни връхчета, дори и в предменструалния период и не са били налице особени проблеми с бяло течение през периода.

Коментар

Доброто повлияване с хомеопатично лечение на акнето се дължи на факта, че редом с правилно подбраните симптоматични медикаменти за конкретния случай, са предписани медикамент за чувствителния тип, какъвто е “Натриум муриатикум” и медикаменти за заболявания с чести рецидиви и склонност към рецидивиране, каквито са “Туя окциденталис” и “Силицеа”.

Втори клиничен случай:

М.М. на 23 г. посещава за пръв път кабинета на 06.01.2001 г. по повод Акне вулгарис още от пубертета. До сега се е лекувала с антибиотици, “Ретин А”, “Окси”, витамини и други, но без особен ефект.

Преглед на различните системи:

Храносмилателна система. Апетитът е добър. Няма предпочитания за определени храни. Жаждата е в границите на нормалното. Няма храносмилателни проблеми.

УНГ система – без особености. Няма установени алергии.

Глава – без особености.

Дихателна система – без особености. Не пуши.

Съдрдечносъдова система – без особености. Не се уморява лесно.

Уринарна система – без особености.

Кожа. Кожата е нормална на тялото и мазна на лицето. Изпотяването е в границите на нормалното. Основният проблем е акнето, което е основно по лицето и по-слабо изразено по гърдите и гърба. Налице е склонност към нагнояване и втвърдяване на папулите, понякога с болезненост. Има тенденция към обостряне по време на менструация.

Генитална система. Продължителността на менструацията е 7-8 дни през един месец. Има болки само в първите часове на менструацията. Няма предменструален синдром, няма бяло течение. Не е раждала.

Опорно-двигателен апарат – без особености.

Обща чувствителност. Предпочита да и е по-топло. На море и на планина се чувства еднакво добре.

Нервна система. Сънят е добър. Определя се като уравновесен тип нервна система. Няма страхове до степен на фобийност. Умерено притеснителна, без фикс идеи. Няма склонност към депресивни състояния. Търсене на утеха – зависи.

Клиничен преглед

Вътрешен статус – без особености. Тегло – 52 кг. при ръст 162 см.

Назначено хомеопатично лечение.

“Хепар сулфур” в разреждане 9 СН – по 5 гранули сутрин на четни дати.

“Арника монтана” в разреждане 9 СН – по 5 гранули сутрин на нечетни дати.

“Еужения жамбоза” в разреждане 9 СН – по 5 гранули преди обяд.

“Туя окциденталис” в разреждане 9 СН – по 5 гранули вечер на четни дати.

“Натриум муриатикум” в разреждане 9 СН – по 5 гранули вечер на нечетни дати.

Обсъждане.

“Хепар сулфур” е назначен въз основа на тенденцията към нагнояване на папулите ( той е един от основните медикаменти, както при остри, така и при хронични гнойни процеси ).

“Арника монтана” е предписан поради склонността към втвърдяване на папулите, което понякога е болезнено .

“Еужения жамбоза”, също както и “Хепар сулфур” е назначена, заради тенденцията към нагнояване, но и поради обострянето на акнето по време на менструацията.

“Туя окциденталис” е голям медикамент за лечение на акне, независимо от неговата локализация, което се явява на фона на мазна кожа и при което е налице склонност към нагнояване.

“Натриум муриатикум” също е изключително подходящ за лечение на акне с мазна кожа, особено когато, последната е такава на лицето, а нормална или суха на тялото.

Следващият преглед е на 15.02.2001 г. Резултатите от хомеопатичното лечение са отлични. Тенденцията към нагнояване и втвърдяване на папулите вече не съществува, а последните са съвсем оскъдни. Пациентката съобщава, че е налице намалено омазняване на кожата на лицето. Не е имало и менструално обостряне на акнето.

Какво казват пациентите за нас


  Здравейте Д-р Иванов, Все се каня да напиша мейл, с който да Ви благодаря и все не намирах време до днес, за което съжалявам. Бих искала да благодаря от името на цялото ми семейство за грижите и вниманието, с което дарявахте майка ми–Милка Трайкова - Петрова, която живя 7 години и се бори с онкологично заболяване. Искам да...
Евелина

В лицето на д-р Русева срещнах ЧОВЕКА!!! И ДОКТОРА!!! Благодаря Ви от сърце!!! 16.08.2014 г гр. Тервел    
Mариана Костадинова

Благодарение на грижите и отношението на д-р Угринова, животът отново може да е прекрасен! Благодаря на целия екип на Фитолек, който винаги ме кара да се чувствам специална и важна. Благодаря, че Ви има! 05.07.2013 г
Надежда Стойлкова - София

Дъщеря ми Симона е на 5 г. и половина. Преди да дойдем при д-р Мариян  Иванов тя боледуваше по два пъти всеки месец и много често се налагаше да пие антибиотици. Откакто се лекуваме  с хомеопатия тя разреди боледуванията и вече се разболява един до два пъти в годишно. БЛАГОДАРЯ!!!
Светла Иванова

Синът ми бе с поставена диагноза бронхиална астма от 3 годишната си възраст. Посещаваме д-р Мариян Иванов от 4 г.. През всичките тези години детето разреди епизодите на кашлица и задух, няма нощни пристъпи и много рядко боледува. Мога да кажа, че е напълно оздравял. Благодаря!!!
Моника Павлова

Благодарим на д-р Мариян Иванов за доброто отношение и отличните познания в  областите с които се занимава и за доброто което прави на хората, търсещи помощ! С най-искрени благодарности и поздравления!
сем. Добреви

  Огромни благодарности и поклон пред д-р Гурянова! В пълния смисъл на думата тя спаси моята дъщеря Гергана. Загрижеността, професионализмът с точно поставената диагнозата помогнаха на дъщеря ми. Сърдечно БЛАГОДАРЯ!!! Албена Христова, майка на Гергана Тонева 26.04.2014 г  
Албена Христова

За мен д-р Иванов е образец за лекар! С познанията и вниманието което получава всеки негов пациент. Винаги съм разбирала "личен лекар", като израз да означава лекар, които може да подържа тялото и духът ти здрави, това за мен е мерило за добър лекар. Д-р Иванов благодаря че те има и ми даваш толкова вяра, че нещата могат да бъдат...
В. Георгиева - София

Много съм доволен от професионализма и качеството на обслужване, на които станах свидетел в хомеопатичен център "Фитолек".
Иван Кръстев

Със сина ми идваме при д-р Иванов от 5 години. Пред антибиотиците, инжекцийте и "Вентолин" за алергия и астма избрахме хомеопатичните препарати и опита на д-р Мариян Ианов в комбинирането им. Благодарна съм за знанията, които е придобил и които с такава лекота прилага. Нека Господ да му дава здраве, дълъг живот и нови...
Ани, Ангел и Александър Томови

Много сме доволни от д-р Иванов! Благодарим за вниманието и доброто отношение към нас! Карина Велибашева и мама Петя :)
Карина Велибашева

До 1 г. на сина ми Никола бяха поставени най-различни диагнози - алергия към белтъка на краве мляко, атопичен дерматит и др.. След започване на хомеопатичното лечение, кожата на детето се изчисти, то не повръща и вече не спазваме никаква диета.
Рафаела Жекова

Д-р Иванов е вълшебник! Той лекува с едни малки зрънца които вършат вълшебство. Аз съм възрастна жена на 69 г. и от дълги години страдам от алергия. Последните  10 месеца алергията ме притисна много жестоко. Всеки един Божи ден в обриви, сърбежи по цялото тяло с главоболие и безсъние. Но съм имала късмет да попадна на лечението на...
Надежда Минева

Повече от половин година посещавам медицинския център и съм много доволна. Всички тук са много внимателни и са големи специалисти. Бях много зле с нервната система, имах такива симптоми и нервни кризи, който ме караха да мисля, че всеки момент ще умра. Бях отчаяна и изпаднала в депресия. Благодарение на д-р Мариян Иванов всичко...
Боряна Цветкова - София

За мен , д-р Надежда Гурянова е рядко срещан специалист в България. Тя има прекрасна медицинска подготовка, успоредно с това  е и перфектен хомеопат.Непрекъснато се усъвършенства, посещавайки различни курсове и семинари. Всичко това й помага да се справя и с най-заплетените случаи в своята практика. Отзивчивостта й е...
Цвете Стоянова, гр. София
Прочети всички

Нашите партньори

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

  • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
  • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти