Пон-Съб: 9:30 до 17:30

От нашият опит

ХОМЕОПАТИЯ ПРИ АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ

Първо посещение

Х.И. на 2 години и два месеца е доведен за пръв път в моя кабинет от родителите си по повод на атопичен дерматит с обриви и подуване в различни части на тялото. Отоците са с различна локализация – по клепачи, устни, ръчички, крачета и др. Те започнали още от три месечна възраст, поради което детето е почти непрекъснато на лечение с кларитин. Според родителите, ако този медикамент бъда спрян само за няколко дни отново започват обриви и склонност към образуване на отоци. В момента на прегледа липсват кожни обриви и отоци, но детето е на лечение с “Кларитин” по схема.

Минала анамнеза

За пръв път обривът се е появил по бузките на детето, когато то е било на три месеца, след лечение с антибиотик “Цедакс” по повод на инфекция на дихателните пътища. Няколко месеца след това детето е било на лечение с кортикопрепарати по схема. На пет месеца, след лечение отново с антибиотик по повод на дихателна инфекция, обривът пак се обостря, въпреки лечението с кортикопрепарати. Той вече обхваща крачетата, ръчичките (най-вече сгъвките на крайниците и окосмената част на главата). Изразено е и предположение за алергия към белтъка на кравето мляко и е установена свръхчувствителност към ухапване от комари.

Фамилна обремененост

Бащата на детето е със сенна хрема, а като малък също е получавал подуване основно по клепачите, свързано най-вече с консумация на малини и ягоди.

Майката на детето в детска възраст е имала алергия към яйца и други храни, а по настоящем има алергия към определени синтетични тъкани, лекарства и никелови бижута.

Преглед по системи

УНГ система и алергии: според родителите боледува често от инфекции в областта на УНГ системата и тези боледувания почти винаги са свързани с подуване в различни области на тялото, а нерядко – и с поява на обриви. Установени са наличие на трета сливица и увеличени шийни лимфни възли. Поради ранната възраст детето не е тестувано за алергии, но очевидно такива са налице като се имат предвид клиничните оплаквания и повлияването им от “Кларитин” и кортикопрепарати.

Преглед по системи

Кожа – суха със склонност към чести, предимно уртикариални, обриви и с често образуване на отоци в различни области на тялото. Със сигурност родителите свързват и обривите и отоците с боледувания, особено ако са били прилагани антибиотици. Изказано, но непотвърдено предположение за провокиране на обривите и отоците и от белтъка на кравето мляко.

Преглед по системи

Храносмилателна система – добър апетитът, обича и сладки и солени храни. Няма проблеми и оплаквания от страна на стомашно-чревната система. Глава, дихателна система, сърдечно-съдова система, уринарна система, генитална система, опорно-двигателен апарат – без особености. Нервна система – неспокоен сън (буди се често и става рано). Нервира се лесно и изразява шумно своите емоции.

Обща чувствителност

Детето предпочита да му е по-хладно, непрекъснато се развива когато спи и се буди, когато родителите му се опитват да го завият. В топло време и след изкъпване с топла вода получава зачервяване на бузките и обриви по цялото тяло.

Назначено лечение

“Апис мелифика” в разреждане 15 СН – два пъти дневно но пет гранули.

“Хистаминум” в разреждане 15 СН – веднъж дневно по пет гранули.

“Сулфур” в разреждане 30 СН – веднъж седмично по 10 гранули.

Обсъждане

“Апис мелифика” е основен хомеопатичен медикамент за повлияване на уртикариални обриви и отоци, особено ако те са провокирани от топло и се подобряват от студено. Приемането на “Апис мелифика” в разреждане 15 или 30 СН води до уплътняване на стените на базофилите и мастоцитите и до по-трудната им дегранулация.

“Хистаминум” също е един от основните медикаменти предписвани от лекарите хомеопати, за засилване на противоалергичната защита на организма, особено ако става въпрос за кожна алергична реакция.

Обсъждане

“Сулфур” – отговаря и на чувствителния тип на детето и на типа реакция – псоричен. В хомеопатията говорим за псоричен начин на реакция, когато едно заболяване протича под формата на обостряния и ремисии, а не е с непрекъсната изява. За това че става въпрос за чувствителен тип “Сулфур” говорят честите кожни алергични прояви, които се провокират от топло, сухата кожа, предпочитанията на детето към по-ниски температури, добрият апетит за сладки храни, псоричният ход на протичане на заболяването с редуване на дихателни и кожни прояви и др.

Второ посещение

Следващото посещение в кабинета е на 06.04.2001 г. От две седмици детето не е получавало обриви и подуване по кожата и не е приемало “Кларитин”. На два пъти се е наложило, по повод на съмнения за започваща кожна алергична реакция, да се увеличат приемите на “Апис мелифика” (приемане на пет гранули през 10-15 минути). Ефектът е бил много бърз – след 2-3 приема всичко се е нормализирало.

Поредно посещение

Детето е проследено до 02.02.2002 г., като през този период не е имало сериозни алергични прояви, които да наложат включването на “Кларитин” или кортикопрепарати. Нещо повече, няколко дихателни инфекции са овладяни също само с хомеопатични медикаменти, без да се налага включване на антибиотици.

Назначено лечение

Последната хомеопатична схема, изписана на 02.02.2002 г. е:

“Апис мелифика” в разреждане 30 СН – по три гранули вечер.

“Сулфур” в разреждане 30 СН – по 10 гранули първа и трета неделя от месеца.

“Хистаминум” в разреждане 15 СН – по 10 гранули втора и четвърта неделя от месеца.

Какво казват пациентите за нас


"Има някакъв нов начин на лечение"- каза моята позната преди 16 години когато на разходка в парка споделих с нея,че синът ми (тогава 7 годишен) има диагноза бронхиална астма. Двамата със съпруга ми вече от 3-4 години живеехме с мисълта за това състояние на детето ни и се въртяхме в омагьосания кръг на астматичните пристъпи и...
Стефи Чоева

  Здравейте Д-р Иванов, Все се каня да напиша мейл, с който да Ви благодаря и все не намирах време до днес, за което съжалявам. Бих искала да благодаря от името на цялото ми семейство за грижите и вниманието, с което дарявахте майка ми–Милка Трайкова - Петрова, която живя 7 години и се бори с онкологично заболяване. Искам да...
Евелина

Със сина ми идваме при д-р Иванов от 5 години. Пред антибиотиците, инжекцийте и "Вентолин" за алергия и астма избрахме хомеопатичните препарати и опита на д-р Мариян Ианов в комбинирането им. Благодарна съм за знанията, които е придобил и които с такава лекота прилага. Нека Господ да му дава здраве, дълъг живот и нови...
Ани, Ангел и Александър Томови

За мен д-р Иванов е образец за лекар! С познанията и вниманието което получава всеки негов пациент. Винаги съм разбирала "личен лекар", като израз да означава лекар, които може да подържа тялото и духът ти здрави, това за мен е мерило за добър лекар. Д-р Иванов благодаря че те има и ми даваш толкова вяра, че нещата могат да бъдат...
В. Георгиева - София

  Огромни благодарности и поклон пред д-р Гурянова! В пълния смисъл на думата тя спаси моята дъщеря Гергана. Загрижеността, професионализмът с точно поставената диагнозата помогнаха на дъщеря ми. Сърдечно БЛАГОДАРЯ!!! Албена Христова, майка на Гергана Тонева 26.04.2014 г  
Албена Христова

Дъщеря ми Симона е на 5 г. и половина. Преди да дойдем при д-р Мариян  Иванов тя боледуваше по два пъти всеки месец и много често се налагаше да пие антибиотици. Откакто се лекуваме  с хомеопатия тя разреди боледуванията и вече се разболява един до два пъти в годишно. БЛАГОДАРЯ!!!
Светла Иванова

Синът ми бе с поставена диагноза бронхиална астма от 3 годишната си възраст. Посещаваме д-р Мариян Иванов от 4 г.. През всичките тези години детето разреди епизодите на кашлица и задух, няма нощни пристъпи и много рядко боледува. Мога да кажа, че е напълно оздравял. Благодаря!!!
Моника Павлова

Много сме доволни от д-р Иванов! Благодарим за вниманието и доброто отношение към нас! Карина Велибашева и мама Петя :)
Карина Велибашева

Повече от половин година посещавам медицинския център и съм много доволна. Всички тук са много внимателни и са големи специалисти. Бях много зле с нервната система, имах такива симптоми и нервни кризи, който ме караха да мисля, че всеки момент ще умра. Бях отчаяна и изпаднала в депресия. Благодарение на д-р Мариян Иванов всичко...
Боряна Цветкова - София

Благодарим на д-р Мариян Иванов за доброто отношение и отличните познания в  областите с които се занимава и за доброто което прави на хората, търсещи помощ! С най-искрени благодарности и поздравления!
сем. Добреви

Д-р Иванов е вълшебник! Той лекува с едни малки зрънца които вършат вълшебство. Аз съм възрастна жена на 69 г. и от дълги години страдам от алергия. Последните  10 месеца алергията ме притисна много жестоко. Всеки един Божи ден в обриви, сърбежи по цялото тяло с главоболие и безсъние. Но съм имала късмет да попадна на лечението на...
Надежда Минева

За мен , д-р Надежда Гурянова е рядко срещан специалист в България. Тя има прекрасна медицинска подготовка, успоредно с това  е и перфектен хомеопат.Непрекъснато се усъвършенства, посещавайки различни курсове и семинари. Всичко това й помага да се справя и с най-заплетените случаи в своята практика. Отзивчивостта й е...
Цвете Стоянова, гр. София

Благодарение на грижите и отношението на д-р Угринова, животът отново може да е прекрасен! Благодаря на целия екип на Фитолек, който винаги ме кара да се чувствам специална и важна. Благодаря, че Ви има! 05.07.2013 г
Надежда Стойлкова - София

До 1 г. на сина ми Никола бяха поставени най-различни диагнози - алергия към белтъка на краве мляко, атопичен дерматит и др.. След започване на хомеопатичното лечение, кожата на детето се изчисти, то не повръща и вече не спазваме никаква диета.
Рафаела Жекова

„Посещавам МЦ „Фитолек" от 2006 г. Обърнах се за помощ към д-р Мариян Иванов, тъй като дъщеря ни, която тогава беше на 1 година и половина, боледуваше често и за съжаление обикновените вирусни инфекции се развиваха бързо в бактериални и се налагаше антибиотично лечение. Благодарение на грижите на д-р Иванов тя започна да...
Катя Казанджиева
Прочети всички

Нашите партньори

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

  • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
  • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти