медицински хомеопатичен център


До 1 г. на сина ми Никола бяха поставени най-различни диагнози - алергия към...
Рафаела Жекова

BRYONIA

Дивата тиква е растение от семейство Тиквови. В хомеопатията Bryonia е показана примно в случаите на сухота на лигавиците (силна жажда), при възпаление и излив на серизна течност (синовиална ставна мембрана, плевра, перикард, перитонеум), при фебрилен адинамичен синдром (болният търси обездвижване).

Хомеопатични лекарства ОСНОВНИ ЛЕЧЕБНИ ПОКАЗАНИЯ:
1. Постепенно появяваи се фебрилни състояния, характеризиращи се с крайна сухота на всички лигавици, силно желание за гелеми количества студена вода, влошаване на болките при най-малко движение, като например изостряне на конгестивното главоболие от кашлица или от най-малкото движение на очите. Тези симптоми често са съпътствани от болки в ставите и суха кашлица.
2. Остър артрит с червеникави, топли, подути стави. Добре е в този случай да се редуват Bryonia и Apis mellifica.
3. Трахеобронхит със суха, болезнена кашлица, влошаваща се при най-малко движение и съпроводена от болки в гръдния кош, подобряващи се при притискането му с ръце.
4. Плеврит с болка, влошаваща се при движение и дълбоко дишане и подобряваща се при притискане и когато балният лежи на болната страна. Необходимо е да се редуват Bryonia и Sulfur iodatum.
5. Лицева, цервико-брахиална, междуребрена невралгия, лумбоисшиалгия с остри пробождащи и краткотрайни болки, които водят до обездвижване.
6. Атоничен запек с изхождане на твърди, сухи, черни, обемисти, като че ли парещи изпражнения.

МОДАЛНОСТИ:
Влошаване: при най-малко движение, при всякакъв вид затопляне, с изключение на локални болки, подобряващи се от топли апликации.
Подобрение: при пълно обездвижване и покой, при локално притискане или когато болният лежи на болната страна.

 x 
Количката е празна

za-imuniteta

za-alergiite

institut-na-norbekov

home yoga