медицински хомеопатичен център


Синът ми бе с поставена диагноза бронхиална астма от 3 годишната си възраст....
Моника Павлова

Новини

Лавандула държи комарите далеч

Автор: Соня Василева

mosquito clothing 1Лед с оцет, лимонов сок и каша от глина спират отока и сърбежа след ужилване, обяснява хомеопатът д-р Мариян Иванов

Лятото може да бъде прекрасно, но със себе си често води и различни опасности. През топлото време голяма напаст могат да бъдат пчелите, стършелите, осите, комарите и изобщо – всички насекоми, които налитат да хапят и жилят. Какво да правим в такива случаи? Попитахме д-р Мариян Иванов, специалист по вътрешни болести и хомеопат.

И ужилванията, и ухапванията от различни насекоми могат да предизвикат сериозен дискомфорт. По-чувствителната кожа може да се възпали и зачерви, дори да се получи оток и възпаление. В някои случаи се образува и малко мехурче, пълно с течност. Макар и рядко, но след ужилване може да се стигне и до силна алергична реакция. Тогава подуването и отокът могат да са по-мащабни, по цялото тяло се появява неприятен обрив, съпроводен със сърбеж, дишането се затруднява, сърдечният ритъм се учестява. В случай че се стигне до подобни симптоми, то незабавно потърсете медицинска помощ.

При ужилване в областта на клепача, езика или шията

при подуване на ларинкса, при затруднено дишане и ако почувствате общо неразположение, веднага отидете при лекар, предупреждава д-р Иванов. Бъдете внимателни, когато през лятото пиете сок или бира от шишето, за да не би в гърлото да се е скрила и някоя жилеща опасност. 

ВИЗИТКА

Д-р Мариян Иванов е холистичен терапевт, основател и собственик на медицински център "Фитолек" в София. Той е специалист по вътрешни болести и асоцииран преподавател към катедра „Фармакология и токсикология" на Медицинския факултет на МУ-София. Автор е на книги , води курсове по терапевтична йога и преподава хомеопатия към Европейската школа по клинична хомеопатия. Повече за него може да видите на www.phytolek.com.

Какво обаче да правим, ако все пак белята стане? Добре е да се действа възможно най-бързо след като пострадалият е бил атакуван от жилещото насекомо. Така ще се предотврати получаването на оток и евентуално болката, която може да се появи. Първата помощ при жилене, може да бъде под формата на кубче лед или лед, напоен в оцет. То се налага върху мястото, докато се стопи. Ако няма лед, може да помогне и най-обикновен студен компрес, макар че ефектът ще е по-бавен и малък. Вероятно

най-разпространеният лек срещу ужилване от пчела е сокът от чесън

Скилидката се разрязва на две и с вътрешността се търка пострадалото място, обяснява д-р Иванов. Облекчението идва почти на мига.

Вариант е да се приложи и третиране с лимонов сок – ако имате цитрус под ръка, изцедете от сока му директно върху кожата. Това ще помогне срещу зачервяване и оток, защото витамин С, на който е богат плодът, има силни противоалергични свойства.

Друг изпитан метод за справяне с подобно положение е глината. Тя съдържа минерали, чиято сила е да помагат и успокоят при сърбеж и напрежение. Ако е на прах, смесете я с малко вода, докато се получи течна каша. Вместо вода, може да сложите и няколко капки оцет. Може да се наложи като компрес. Неслучайно и старите хора препоръчват налагането на ужиленото място с кал.

Содата също бързо може да намали сърбежа и да неутрализира киселинната отрова, оставена от жилото. Тя обаче също трябва да бъде под формата на каша, като за целта смесете содата с вода.

И листо от живовляк може да помогне

независимо дали ще го откъснете от градината или ще бъде в изсушен вид. Наложете с билката върху пострадалия участък и ще усетите леко затопляне, защото листото ще извлече токсините, а болката и напрежението ще отшумят.

Дали ще е комар, пчела или оса, хомеопатията също може бързо да облекчи възпалителната реакция, особено ако медикаментът е взет веднага след ужилването, обяснява д-р Иванов. Универсален лек е веществото Аpis mellifica, което е изготвено на базата на пчелната отрова. То може да се използва във всички случаи на сериозно подуване след ужилване, когато подутото място

порозовява и е топло, пари, сърби и „боцка“

Лекът има разновидности и може да се приема вътрешно или да се използва външно като разтвор за намазване на засегнатото място.

Осите и пчелите обаче далеч не са единствените насекоми, които могат да ни отровят живота през топлия сезон. Комарите също са особено досадни, а за по-малките деца – могат да доведат до отоци и зачервяване. Заради това е важна профилактиката, особено за хората, чиято кръв е „сладка“ за кръвопийците. Повечето насекоми се боят от миризмата на различни етерични масла. Най-ефикасно и препоръчително е маслото от лавандула, обяснява д-р Иванов. Капки от маслото може да се капват профилактично върху дрешките или количката, с която се разхождат бебетата. Подобен ефект имат и маслата от мента, ванилия, чаено дърво. Те съдържат вещества, чиято способност е в това да неутрализират отровата, а освен това имат силата да намаляват възпалението и облекчават сърбежа. Може да се капят директно върху нахапаното място, както и

да се смесят с малко сода бикарбонат или мед за дезинфекция

Хомеопатично средство срещу комарите е Ledum palustre (блатен розмарин), като е препоръчително през целия летен период да се прилага профилактично, обяснява д-р Иванов. То играе ролята на репелент - и ако се окаже подходящо за даден човек, край него няма как да се завърти и един комар през лятото. Могат да се използват и класическите защитни средства срещу комари. Те могат да се пръскат както върху кожата, така и върху дрехите. Повечето от тези препарати могат да се прилагат и върху деца, а даже и върху новородени.

ТРИКОВЕ

Саксия със здравец вместо мрежа


За да се избегне рискът от ужилване и ухапване, е добре да спазвате няколко прости правила.

  • Предварително нанасяйте репеленти върху откритите части на тялото, особено ако ще стоите по-дълго време на открито край езеро или река. Там комарите са най-нахални.
  • Внимавайте, когато си правите пикник сред природата. Възможно е пчела да се е скрила в сладкиша или черешите в чинията.
  • Бъдете нащрек при разходки в по-гъсти треви, носете дрехи, които покриват максилно тялото ви.
  • Избягвайте  употребата на парфюми сред природата – така ставате притегателна сила за всички насекоми.
  • Ако край вас се завъртят пчела или оса, не бързайте да се паникьосвате и да ги пъдите с размахване на голи ръце. Така само ще ги настървите, защото резките движения ще им се сторят като атака и те ще отвърнат на  удара с жило.  Отдалечете се спокойно, а ако това не е възможно, опитайте да покриете лицето си надолу, защото това е най-опасната зона за подобна жилеща атака.
  • Повечето насекоми не обичат миризмата на здравец, затова е добра идея да го засадите в саксия на терасата или да си направите алея с това цвете в градината.
 x 
Количката е празна

za-imuniteta

za-alergiite

institut-na-norbekov

home yoga