медицински хомеопатичен център


Благодаря, на д-р Угринова за изключителното търпение и внимание! Благодаря,...
Йорданка Огнянова - София

Новини

йога

32257528 1639084666145550 2380545658860863488 nПауър йога

Скъпи приятели,
Бих желал да ви уведомя, че всеки вторник от 12,00 до 13.00 часа ще водя практика по Пауър йога в Ориндж фитнес център, София, бул. Черни връх 100, Парадайз център, ет. 3 (последен етаж) . Чрез подбрани асани (и техни динамични варианти) ще работим за:
- оформяне на тялото
- повишаване на гъвкавостта, на силата и на издръжливостта
- активизиране на обмяната на веществата
- премахване на излишни килограми
- подобряване на тонуса и на работоспособността
- стимулиране на детоксикацията на организма
- и още…
В същото време ще усвояваме определени медитивни практики и дихателни техники за контрол на ума и на енергийните потоци в тялото и ще подобряваме физическото и психо – емоционалното здраве.

Водените от мен практики в понеделник и сряда остават с непроменен начален час - от 19,00 часа.

За допълнителна информация за йога практиките можете да посетите сайта на Ориндж фитнес - www.orangefitness.bg или да се обадите на рецепцията - 02 4766 666; 0889 66 44 10
за допълнителна информация за мен можете да посетите сайта на Медицински център Фитолек - www.phytolek.com

АЛЕРГИЯ – СЪЩНОСТ, ПРИЧИНИ, ПРОФИЛАКТИКА

АЛЕРГИЯ – СЪЩНОСТ, ПРИЧИНИ, ПРОФИЛАКТИКА

7Терминът алергия произлиза от гръцката думи “allos”, която означава различен или променен и “ergos”, която означава работа, действие. В груб превод значението на думата е променена реакция. Алергиите са израз на променен имунен отговор, проява на свръхзащита на организма, провокирана от фактори, които по принцип са считани за безобидни. Имунната система на чувствителните хора разпознава тези елементи като вредни и се задейства, изработвайки неутрализиращи ги антитела. Чуждите за организма вещества, предизвикващи реакция на свръхчувствителност, се наричат алергени. Броят им е практически неограничен и нараства с всяка изминала година. За да предизвикат алергична реакция алергените трябва да бъдат разпознати от Т-лимфоцитните клетки като носители на чужда за организма генетична информация. Първоначално реакцията на взаимодействие може да протече незабелязано, но при всяка поредна среща интензивността й се увеличава, което се проявява с различни клинични симптоми. При повторно постъпване на алергена в организма той взаимодейства с антителата или със сенсибилизираните вече лимфоцити. Отделят се различни дразнещи химически вещества, които предизвикват възпалителни реакции на територията на прицелния орган – нос, бял дроб, кожа, очи и пр.. Засягат се нервните окончания и така се причинява сърбеж, въздейства се на кръвното налягане, мускулите, жлезите.

Алергията с право се нарича болест на бъдещето. Някои от водещите специалисти дори използват термина епидемия, поради постоянно нарастващия брой случаи на това заболяване. Причините до голяма степен се крият в променените околна среда и начин на живот на съвременните хора. Развитието на индустрията, химизацията, навлизането на нови материали в бита, влагането на консерванти, оцветители, подобрители в храните, за да добият те добър търговски вид, поставят на изпитание защитните ни сили. Голямо значение има и модифицирането на самите алергени.Eлектронно-микроскопски анализ на поленово зърно в индустриален център показва значителна промяна на повърхностната му структура в сравнение с таковаот екологично чист район. Това се обяснява с наличието на множество допълнителни фактори в атмосферата на градската среда – димни газове, озон и азотни окиси, пушек и сажди.Тази структурна промяна повишава вероятността за алергизиране към определен растителен вид. Промените в климата удължават периода на присъствие във въздуха на полените. Начинът ни на хранене не благоприятства доброто поддържане на стомашно-чревната флора, съюзник на имунната ни защита, която предпазва организма ни не само от болести, но и от алергии. Тютюнопушенето, употребата на козметика, перилни и почистващи препарати ни среща ежедневно с голям брой потенциални алергени.

На даден етап от живота си всеки може да стане алергичен, но рисковете са по-големи, ако имаме близки, страдащи от алергии. Ако нямаме фамилна обремененост, вероятността да се разболеем е ниска - от 5 до 15%, при един алергичен родител или брат/сестра – 20 - 40%, при двама алергични родители – 40 – 60%. Ако двамата родители имат един и същ тип алергия, рискът нараства до 80%.

Някои хора имат наследствена склонност да реагират с алергични реакции при контакт с обичайните алергени. Тази вродена свръхчувствителност се означава с термина атопия и е функция от на няколко гена, които са в процес на проучване. Различните алергични болести се унаследяват по различни механизми. Отключването на реакция се осъществява при съчетанието на наследствени фактори, излагане на въздействие на алерген и нарушена T-клетъчна регулация. При атопични индивиди се установява фамилност на алергичните прояви, повишено ниво на антитела Ig E в серума, повишен брой еозинофилни клетки в кръвта, тъканите и различни секрети /носен, бронхиален и др./, свръхчувствителност на дихателните пътища при излагане на студен и запрашен въздух, дразнещи миризми и към някои ендогенни химически субстанции /ацетилхолин, хистамин/, свръхчувствителност на кожата към някои физични и химични фактори. Често атопията се съчетава с определени личностни характеристики – това обикновено са хора с добро интелектуално развитие, повишено чувство за дълг и неврастенни прояви, дължащи се на по – лабилна нервна система.

Причинителите на алергични реакции могат да постъпят в организма от околната среда /външни/ или да са в самия човешки организъм /вътрешни/:

  • [1]Инхалаторните алергени постъпват по въздушен път чрез процеса на дишане - домашен прах, плесени, тревни и дървесни полени, различни химически вещества в атмосферния въздух, пух и перушина със секрети от домашни любимци и др. Те предизвикват сърбеж в очите, носа и гърлото, кихавици, подпухване, зачервяване и увеличена секреция от лигавиците, астматичен пристъп.;
  • Контактните алергени се проявяват със сърбящ обрив на мястото на допира, зачервяване, мехури, лющене на кожата, екземи. Провокиращ фактор могат да бъдат бижута, дрехи, бои, козметични средства, перилни и почистващи препарати, насекоми, домашни животни.;
  • През храносмилателната система проникват алергени под формата на храни, подправки, консерванти или лекарства. Те обикновено предизвикват стомашно-чревни оплаквания, но също така обриви, главоболие. Проучване на холандски учени върху 400 000 пациенти установява, че честият прием на антибиотици в ранна детска възраст води до повишен риск от сенна хрема и екзема в по-късен етап от живота. Счита се, че антибиотиците директно променят имунната система на организма.;
  • Чрез кръвта проникват алергени при ухапвания от насекоми, въвеждане на лекарства и ваксини. Те могат да предизвикат както местни, така и

общи реакции.;

  • Физически фактори, предизвикващи алергия, могат да бъдат студеният въздух, слънцето, влагата.;
  • Някои неспецифични фактори /физическо усилие, стрес/ също могат да провокират алергична реакция.;
  • Възможна е свръхчувствителност към нормални собствени тъкани и клетки /автоимунни заболявания/. Хронични инфекциозни огнища, както и носителство на патогенни микроби водят до алергии. Понякога вещества, които сами не могат да предизвикат алергична реакция, се фиксират върху белтъчни елементи в тялото ни. Така организмът не разпознава клетките като свои, а като променени, и може да ги атакува.

Как да разпознаем алергията?

Алергичната реакция може да засегне дихателната система /сърбеж в ноздрите, кихавици, задух, кащлица/, стомашно – чревния тракт /колики, газове и подуване на корема, диария/, кожата /сърбеж, обриви, отоци, нацепване и залющване/, очите /сърбеж, зачервяване, сълзене, оточни клепачи/. Оплакванията могат да имитират симптоми на различни други заболявания, затова е важно да се постави точна диагноза.

Опасно заболявание ли е алергията?

Битува мнението, че алергията не е толкова страшна, защото от нея не се умира както от рак или инфаркт. На пръв поглед невинно заболяване обаче, тя може да доведе до сериозни проблеми. Запушеният нос, хроничната хрема, пристъпите на задух, обривите обричат на истински страдания боледуващите, нарушават спокойствието, съня, вниманието и способността им за запаметяване, влошават качеството на живот. Баналните вирусни инфекции много често провокират или засилват алергичните прояви. Честото боледуване предполага отсъствие от работа и допълнителни разходи за медикаменти. Съществуват форми на алергия, при които симптомите се разгръщат много бързо, могат драматично да застрашат живота, дори да доведат до фатален край. При анафилактичния шок се наблюдава рязко спадане на кръвното налягане /замаяност, колапс/ учестена сърдечна дейност, може да има оток на очите, езика и гърлото, който да засегне дишането, втрисане, обриви по тялото. Възможни са още гадене, повръщане, коремна болка. Анафилаксията може да доведе до смърт, ако не се предприеме спешно медикаментозно лечение.

Алергията е болест, която не бива да се подценява. Тя изисква профилактика, целенасочено лечение и непрекъснат лекарски контрол. Консултацията със лекар - специалист ще установи причинителите. Най-добрият начин за предпазване от алергична реакция е избягване контакта с алергена и ограничаването му, доколкото това е възможно, както и целенасочени профилактични мерки.

 

8Практични съвети

 

Бременни и майки, които са алергични или имат родственици с алергии

Ако алергенът се намира в производствената среда е желателно трудоустрояване. В менюто е добре да се включват по – рядко храни, предизвикващи алергични прояви – цитруси, ягоди, ядки, кафе, какао, шоколад, хайвер, риба, да не се прекалява с млякото и яйцата. Много често деца на майки, които са се хранили еднообразно по време на бремеността, реагират с алергия към предпочитаната от майката храна. Кърмещите да избягват храни, към които са чувствителни, големи количества цитруси, ягоди, шоколад, защото алергените преминават в млякото. Да се приемат лекарства само при доказана необходимост и по преценка на лекар. Важно е детето да се кърми колкото е възможно по-дълго, да се захранва по-късно, късно да се внасят яйчен белтък, шоколад, ягоди, малини, риба, боровинки /след 1 година/. При най-минималните симптоми на алергия даването на сокове от моркови, домати, цитруси се преустановява, а водата за пиене не се подслажда. Майчиното мляко е най-подходящият съюзник в борбата за предпазване от алергии, то не само има противомикробни свойства и засилва имунната система, но и спомага по-бързото съзряване на стомашно – чревния тракт на кърмачето, който е входна врата за различни потенциални алергени. Кърмата поддържа кисела среда в червата, което е благоприятна среда за развитието на полезните лактобацили, а не на Ешерихия коли. Според проучвания на финландски учени ежедневният прием от бременни жени с висок риск да родят дете с алергии на пробиотици няколко седмици преди раждането и шест месеца след това предпазва от алергични екземи децата им.

Алергия към полени и плесени

5

Полените /тичинковият прашец/ представляват микроскопични клетки от цъфтящи растения, които изобилстват във въздуха през определен период от годината, най-често между март и септември. Поленовата алергия е характерна за възрастта над 3 – 4 години.

Водещо значение за алергизирането имат полените на ветроопрашващите се растения – треви и дървета. Те се пренасят от вятъра, като отделеният прашец може да прелети на километри, т.е алергенът не е необходимо да се търси само в съседство. Така например брезови гори може да има на километри разстояние, а алергенът да бъде в града. Тежестта на симптомите зависи от съдържанието на полени във въздуха, което е най-високо при слънчево, сухо и ветровито време. Желателно е в такова време да се ограничи престоя навън, да не се простират дрехите на открито, да се шофира със затворени прозорци и да не се включва климатика на колата. Поставената пред вратата на дома влажна изтривалка ще задържи до 50% от полените полепнали по обувките ни. Тъй като тичинковият прашец попада по кожата, косата, дрехите и обувките ни, след прибиране у дома е добре да вземем душ и да се преоблечем. Ако се налага да бъдем продължително време навън е добре често да наплискваме очите и лицето си с хладка вода – така механично се отмива голяма част от алергените и се успокояват симптомите на възпаление. Дрехите, с които сме били навън е важно да не оставяме в дневните и спални помещения. Предпочитайте дрехи от естествени материи, защото полиестера привлича повече полените. Натуралните влакна на вълната и памука „дишат“ по-добре и поради това остават по-сухи и по-мал

 

ко привлекателни за обичащите влагата спори на плесента. Когато настъпи периодът на обостряне на поленовата алергия, използвайте почивните си дни за отдих в планината или край морето. Профилактиката с медикаменти трябва да започне поне 2 месеца преди да настъпи алергичното състояние на човек, знаейки периода на цъфтеж на съответните растения.

10Хранителна алергия

 

 

Истинските хранителни алергии засягат само 1% от възрастното население, 8% от децата в предучилищна възраст и 2% от новородените и юношите. Хранителната нетолерантност е състояние, различно от хранителната алергия и е доста по-често срещано - такива примери са непоносимостта към лактоза и чувствителността към кофеин. Тъй като хранителната нетолерантност не засяга имунната система, то тя не е потенциално живото-застрашаващо състояние.

Хранителните алергии най-често протичат със симптоми от стомашно – чревния тракт - гадене, диария и коремна болка, но не са изключени и кожни обриви, задух, анафилактичен шок. При хранителната алергия трябва да избягваме консумацията на храни, към които доказано сме алергични, както и честото включване в менюто на храни с консерванти и оцветители, полуфабрикатите /т. е. да употребяваме повече пресни и по-малко пакетирани храни/. „Виновните“ алергени се изключват напълно от менюто за определен период от време, след което се включват в малки дози, постепенно, под наблюдение от алерголог. Всички деца с алергии, които прекарват значително време без родителски надзор, трябва да бъдат обучени, кои храни да избягват и как да действат при поява на симптоми. Повечето хранителни алергии изчезват с възрастта. Алергията към фъстъци, риби и миди продължава цял живот. 60-70% от децата с хранителни алергии развиват по-късно и дихателни такива.При децата се установяват често кръстосани реакции между растителни храни – ябълки, моркови и полени – бреза, пелин. Много често в готовите храни се влагат продукти, към които може да сте алергични, така че внимателното четене на етикетите ще спести доста неприятности.

Алергия към микрокърлежите на домашния прах

При този вид алергия предпазването означава контрол на външната среда чрез стриктно прилагане на хигиенни мерки. Алергените се намират в дюшеците, килимите и тапицерията на мебелите, особено в спалните и помещения, защитени от ниски температури и светлина, изпълнени със сух въздух. Присъствието на хора и животни е важно за развитието и размножаването на микрокърлежите, тъй като те се хранят от кожните люспи, отделяни от хора и домашни любимци. Обзавеждането на помещенията в дома трябва да е с материи, позволяващи лесно и често почистване, по възможност с методи, които не са свързани с вдигане на прах във въздуха. По време на чистене поставяйте маска на лицето. Не бива да има мокет на пода, плюшени играчки, както и множество предмети, натрупващи прах и микроорганизми. Поддържайте стаите и особено спалнята си, свободни от прах” и хладни /температура до 20 градуса/. Избягвайте силни аромати на парфюми, бои, спрей за коса, дезинфектанти, препарати за почистване, освежители за въздух, лепила и т. н..

Често проветрявайте и редовно пускайте прахосмукачка, влажно почиствайте всички повърхности. Чаршафите, одеалата, меките и пухкави играчки перете на 50 и повече градуса, завесите перете всеки месец. В търговската мрежа се предлагат матраци и специално спално бельо, които ограничават развитието на домашнопраховите микрокърлежи. В стаята не е желателно да има растения, тъкани, кожи или килими от естествени материи.

Намалете влагата у дома до 40-60%, а с това риска от развитие на плесени – изолация, изсушаване основите на стените. Не е желателно ползването на овлажнители, защото те предразполагат към образуване на плесени, ако все пак се налага, поддържайте машината чиста, за да не се образуват плесени вътре в нея. Бани, приземни етажи и всички тъмни и влажни помещения трябва да се проветряват редовно. В дрешниците може да се оставя включена лампа, за да премахне влагата от въздуха. Климатикът изсушава въздуха, филтрира го и осигурява циркулацията му. Неговите филтри трябва да се почистват всеки месец.

13Алерии към кучета и котки

Алергените при котките са предимно от мастните жлези в кожата им, а основният източник на алергени при кучета е от слюнката им. Дори ако някои породи не отделят косми, алергенът все още може да се прикрепи към праховите частици в къщата /стени, килими, легла, дрехи и завеси/ и не може лесно да се разпадне с течение на времето. Алергенът може непрекъснато да е във въздуха, дори ако животното е било отстранено от дома или не е в спалнята.

Докато количеството алерген, отделено от едно животно, може да варира в зависимост от редица фактори (пол, кастрация, къса или дълга космена покривка), действителният алерген е еднакъв за различните видове.

Алергии към други животни, като морски свинчета, игуани, коне и мишки, също са описани. Няма хипоалергични животни! Ако имате наследственост за алергии, по-добре е да не взимате домашен любимец или ако вече имате, да го отглеждате извън жилището. Ежедневно почиствайте козината му с влажна кърпа или го къпете веднъж седмично.

Екзема

            Екземата е хронично-рецидивиращо заболяване. Проявява се с участъци на суха, зачервена, удебелена, и понякога залющена кожа. Някои форми на заболаването протичат с възпалени червени петна и мехурчата, от които при разчесване изтича прозрачна течност. Грижата за кожата е главната стратегия за контрол на екземата. Най-добре е да избягва употребата на прекалено горещите бани, изсушаващите сапуни и лосиони, съдържащи алкохол. Добър ефект имат овлажняващите кремове /емолиенти/, които не са на алкохолна или водна основа. Те се нанасят 3 до 5 пъти дневно. Попиването на водата по тялото трябва да става с нежно потупване, да се избягва грубото триене и по – силния натиск. Важно е да се предпочитат дрехи и бельо от естествени материи. Изпирането им да става с хипоалергенни препарати. Внимателно следва да се подбира козметиката, която се ползва ежедневно.

При прояви на алергия е добре да имаме предвид, че:

-                     Острите или хронични инфекциозни огнища, опаразитяването, гастро-езофагиален рефлукс и други болести на храносмилателната система, носната полипоза възбуждат алергичния процес, затова трябва своевременно да се лекуват.;

-                     Тютюнопушенето /включително и пасивното/, престоят в замърсена околна среда /дразнещи газове, микрочастици, прах/, ниските температури, резките температурни промени, повишена влажност на въздуха могат да провокират алергични реакции.;

-                     Алкохолните напитки увеличават риска от проява на алергия пропорционално на поетата доза, тъй като съдържат хистамин, който е основното вещество отключващо алергичната реакция.;

-          Стресът провокира производството на вещества, отключващи или засилващи алергията.

Псевдоалергични реакции

            Понякога остро развиващи се симптоми могат да имитират алергична реакция /анафилактоидни реакции/. Това се случва в организма на човек вследствие отделяне на хистамин, без повишаване на IgE и без предварителна сенсибилизация. Обикновено провокиращите агенти са много и разнообразни и имат непостоянни прояви. Някои хранителни продукти, допълнително предизвикват повишено отделяне на хистамин в червата. Те се наричат хистаминолибератори. Такива са шоколад, какао, алкохол, чай /черен или зелен/, някои плодове /ягоди, цитрусови плодове, ананас, киви/, домати и съдържащи домати продукти, грах, боб и други шушулкови плодове, спанак, гъби, пшеничени кълнове и пшеничени зародиши, ядки, яйчен белтък, някои подправки
При склонни към алергия хора тези храни е желателно да се консумират с повишено внимание и с мярка. При отключена алергична реакция трябва временно да се изключат от менюто.

Хистаминова непоносимост

Освен добре известните непоносимости към фруктоза, лактоза и глутен, много хора имат и непоносимост към хистамина. Те са принудени да се лишат от голям брой вкусни ястия, тъй като след консумацията им получават оплаквания от главоболие, колики, разстройство или неприятни газове, ниско кръвно налягане и сърцебиене /аритмия/, задух, запушен нос или хрема, обриви, сърбеж, зачервяване и оток на лицето и много други. Въпреки, че тези разнообразни симптоми наподобяват алергични реакции, хистаминовата непоносимост не е алергия! При здрави лица приетият с храната хистамин се разгражда в червата от ензима диаминооксидаза /ДАО/. При хората с хистаминова непоносимост този механизъм е нарушен. При тях съдържанието на ензима ДАО е намалено или същият не е достатъчно активен. Неразграденият хистамин се натрупва в червата, преминава в кръвта и предизвиква подобни на алергия симптоми. Някои медикаменти, остри и хронични възпалителни процеси в червата могат да провокират хистаминова непоносимост. За разлика от хранителната алергия, при хистаминовата непоносимост няма участие на имунната система. Затова тя не може да бъде доказана с класическите алергологични тестове. Поради вариращото съдържание на хистамин – дори и в един и същи хранителен продукт – при консумацията на дадена храна е възможно веднъж симптомите да се появят, а друг път – да отсъстват. Това значително затруднява поставянето на диагнозата.

     При здрави хора с нормално количество на ДАО в червата също могат да възникнат подобни оплаквания при употреба на по-големи количества богата на хистамин храна. В тези случаи е нарушено съотношението между капацитета на ДАО да разгражда хистамина и ексцесивното количество хистамин внесен с храната

     Пресните, респективно необработените хранителни продукти съдържат съвсем малко количество хистамин. Съдържанието му нараства значително в хода на кулинарната преработка, микробиологични процеси като ферментация, зреене, кипене, както и при по-продължително съхраняване. Доказано е, че колкото по-зрял или престоял е даден хранителен продукт, толкова по-голямо е съдържанието му на хистамин. Към богатите на хистамин хранителни продукти спадат алкохола /особено червено вино и шампанско, бира/, сирената, различни сортове кашкавал /ементал, гауда/, сурови или сурово пушени меса /различни салами и други трайни месни изделия, шунка, бекон, наденици/, консервирана или пушена/маринована риба и морски дарове, съдържащи мая продукти /теста, хляб и тестени изделия, кисело зеле и туршии, много зеленчуци /домати, спанак, патладжани, авокадо, гъби, грах и др./, готови салати и зеленчукови полуфабрикати, много плодове /ягоди, банани, ананас, мандарини, сини сливи, грейпфрут, манго, киви и др./, винен и балсамов оцет, соев сос, кетчуп, горчица.

Лечение14

Конвенционалната медицина лекува алергията с различни по структура и механизъм на действие медикаменти – антихистамини, блокери на левкотриеновите рецептори, стабилизатори на мастоцитната мембрана, кортикостероиди /повлияват всички фази на алергичната реакция/, имуносупресори. Специфичната десенсибилизация е дълъг лечебен процес, траещ 3-5 години. При нея в организма на пациента се вкарват чрез инжекции по схема в покачващи се дози алергени, което позволява постепенното му привикване и избягване по този начин на реакцията на свръхчувствителност. Методът на лечение има резултат в 60-70% от случаите с алергия към домашен прах, някои полени и отрови на някои насекоми. Няма ефект при деца под 5 години.

За някои витамини и микроелементи, както и за пробиотиците е известно, че засилват устойчивостта към алергените. Трябва да приемате достатъчно храни и хранителни добавки, съдържащи витамини A, В6, C, Д и E, а също и магнезий, калций, цинк и ненаситени мастни киселини, които стимулират противоалергичната защита на организма, подобряват състоянието на кожата и на лигавиците, балансират нервните процеси и значително намаляват оксидативния стрес.

Много полезни съставки за борба с алергиите се съдържат в зеления чай, в маслото от черен кимион, в зелените и листните зеленчуци, фасула и ядките. Според проучвания на американски учени хора, които редовно консумират тези храни, иматвисоки нива на фолати в кръвта и ниски нива на IgE. Те страдат по – рядко от алергични заболявания. Копривата също е известен антихистамин. Използвайте я в комбинация с различни билки, за да направите вкусен чай, или с листа мента или малина. Използвайте чая по време на сезона с алергии като освежаваща напитка.

Промяна в хранителния режим /ГАПС диета/ може да ви помогне да се справите с алергиите. Тя е известна с това, че помага при редица заболявания и дори при много тежки хранителни алергии.

 

 С възрастта могат да се добавят нови алергени. Стремежът на лекарите е да се постигне по-добър контрол над заболяването. В тази връзка нетрадиционните методи на лечение придобиват все по-широка популярност. Алтернативни методи, успешно засилващи противоалергичната защита са акупунктурата и акупресурата, хомеопатията, приемането на хранителни добавки.

 

Акупресурата е древен китайски метод за лечение, който е подобен на акупунктурата, но не включва употреба на игли. Както акупунктурата, така и акупресурата се основават на стимулирането на стотици точки, намиращи се по протежение на 14 меридиани по тялото, свързани с преноса на енергията "Чи" по тялото. Акупресурата може да се използва самостоятелно или като допълнение към традиционната медицина. Освен при алергии, може да бъде от полза при стрес и безпокойство, мигрена, гадене, повръщане, болка и дори, контрол на теглото.

Хомеопатичният лечебен метод е ценен с комплексния си подход към пациента. Той позволява едновременно да се да се въздейства успешно на острите симптоми, на патофизиологично и патогенетично ниво и да се повлияят фактори, отключващи алергията /стрес, влага, домашен прах, полени/. Назначаването на теренно лекарство нежно стимулира реакцията на организма, тласка я към по-дълги ремисии и като цяло подобрява значително качеството на живот на болния.

 

                                                                    д-р Райна Жейнова, педиатър, хомеопат, приема пациенти в МЦ Фитолек (след предварително записване на тел. 029624822 )

 


 

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е ПРИЯТЕЛ, КОЙТО НИ ПОДСЕЩА, ЧЕ Е ВРЕМЕ ЗА ПРОМЯНА

29314985 1587422814645069 8637968088899256320 nЗАБОЛЯВАНЕТО Е ПРИЯТЕЛ, КОЙТО НИ ПОДСЕЩА,
ЧЕ Е ВРЕМЕ ЗА ПРОМЯНА
ИНТЕРВЮ НА ДЕСИСЛАВА ЕЛ ХАКИМ С Д-Р МАРИЯН ИВАНОВ ЗА БРОЙ 74 НА СП. "ЙОГА ЗА ВСИЧКИ"

Болшинството от лекарското съсловие все още е скептично към алтернативните подходи. Как така един лекар откри и повярва в йога?

Още от студентските години се интересувам от всичко, свързано с човешкото здраве и психика, в това число и от йога. Практикувал съм различни спортове, включително и маратон – класическа дистанция от 42 км. Винаги ми е било интересно докъде се простират човешките възможности. Докато следвах, се появи и любовта ми към фитотерапията. За съжаление, в учебната програма на бъдещите лекари знанието за лечебните растения е застъпено много слабо. Това е абсурдно, като се има предвид, че България е на пето място по биоразнообразие на билки в световен мащаб. Пак през студентството се появи и интересът ми към хомеопатията. По онова време тя не се практикуваше у нас, но се намираше чуждестранна литература, предимно на руски. След като се дипломирах, специализирах вътрешни болести, завърших и първия за България двугодишен курс по хомеопатия за лекари, който се водеше от френски специалисти. Вече 21 години я практикувам, от 17 я преподавам на лекари, стоматолози и фармацевти. Но да се върнем на йога. Практикувал съм при различни учители и с годините забелязах много от ефектите на йога практиката върху себе си – справяне със стреса, повишаване на имунитета, подобряване на сърдечно-съдовата и на дихателната дейност, бързо възстановяване след спортни травми и натоварвания и още, и още. Със задълбочаване на познанията започнах да прилагам наученото от йога и върху свои пациенти, изхождайки от факта, че всяко заболяване се повлиява от определена група асани. Като лекар проявявам жив интерес към дихателните практики. Още преди хиляди години хората са знаели как да постигнат спокойствие и подобряване на концентрацията чрез регулиране на дъха. Днес съвременната наука и медицина доказват, че това наистина е възможно чрез техники за стимулиране на парасимпатиковата нервна система и на определени мозъчни центрове. Такива са удълженото издишване, уджай пранаяма, алтернативното дишане и дишането през лява ноздра.

Редица проучвания потвърждават, че тези йога практики могат да помогнат при мигрена, епилепсия, тревожност, безсъние, паник атаки, хипертония, възпалителни процеси.
Така започнах да навързвам нещата – от една страна, имайки познания в йога, а от друга – като лекар.

Това ли бе причината да преминете през международен сертификационен курс за йога преподавател?
Когато преди две години реших да се запиша за това обучение, нямах амбицията да преподавам, а да задълбоча познанията си. Беше спонтанно желание след дългогодишно практикуване. Но така се случи, че след завършването на курса започнах да водя класове в студио „Йога Дивали“, София, а от половин година провеждам практики по терапевтична, тоник и класическа хатха йога към „Ориндж фитнес“, София. Вълнуващо е за мен да преподавам, тъй като комбинирам йога с познанията от медицината и обяснявам процесите на достъпен език по време на практиките. Интегрирах и елементи от дао, пилатес, петте тибетски упражнения и упражненията на Норбеков. Има една приказка, че най-добре се учиш, докато обучаваш другите, и това наистина е така. Чувствам се длъжен да надграждам, да намирам нови интересни неща, с които да разпалвам и поддържам интереса на практикуващите. И те да посещават часовете ми не само за да извършват пасивно определени асани и пранаяма, но да знаят точно върху какво въздействат и защо го правят. По този начин включвам и огромната сила на подсъзнанието. Доказано е, че при наличието на осъзнаване за извършваното действие се засилва неговият ефект.

Нека се върнем към увлечението Ви по фитотерапията. Какво го провокира и как се стигна до създадените от Вас билкови комбинации, хармонизиращи седемте основни чакри?

Както вече споменах, още от студентската скамейка имам влечение към лечебните растения. Като малък, когато ме питаха какъв ще стана, като порасна, бях сигурен в професията си. Независимо че сред другарчетата ми на мода бяха професиите на пожарникар, полицай, боклукчия (вероятно заради лъскавите камиони), аз знаех, че ще бъда лекар. Вероятно има значение и това, че майка ми и баща ми също са лекари. Това мое категорично желание може да се разгледа и през теорията, че душата знае с каква мисия идва на този свят. Сходна е и ситуацията с фитотерапията. На базата на познанията ми като лекар и фитотерапевт, съчетани с наученото от йога, се стигна до билковите чайове за чакрите, които в най-скоро време ще бъдат на пазара. При разработването им изхождах от това, че всяка чакра кореспондира с определени органи и системи. Например Свадхищхана чакра, разположена под пъпа, отговаря за пикочно-половата система. Нейната функция и респективно на органите, които ръководи, освен чрез определени групи асани може да се подобри и чрез билки. Няма написано много по темата, затова направих собствено проучване, тръгвайки по обратния път. След като зная кои билки влияят върху женската полова система например, реших да ги включа в билковата комбинация за баланс на Свадхищхана чакра. Известно е, че можем да оказваме въздействие върху енергийните центрове и чрез цветове, кореспондиращи с всяка една от тях. И ето нещо интересно! Две от растенията, традиционно използвани при яйчникови кисти и миоми, са туртата и невенът. А те са с оранжеви съцветия, какъвто е и цветът на Свадхищхана чакра. Манипура чакра е жълта и ако искаме да й въздействаме чрез билки, то тогава избираме такива с жълти цветове, каквито са еньовчето и жълтият кантарион например. За фитотерапията е неоспорим факт благотворното въздействие на тези растения при заболявания на стомаха, чието здраве зависи от степента на баланс на Манипура чакра. Добавяйки знанието на йога за чакрите, можем да направим заключението, че с тези билки въздействаме на трета чакра. Разбира се, има и изключения. Такива са копривата, брезата и мечото грозде, чиито листа действат добре на пикочно-половата система, без цветът им да е оранжев.

Кого бихте нарекли свой учител?

Споделям мнението на суфите, че всеки човек, когото срещнем, е наш учител. Това важи в още по-голяма степен за хората, които заемат по-трайно място в живота ни. През годините родителите ми винаги са били до мен и са ме подкрепяли със знанията и практическия си опит, насърчавали са интереса ми към билките, хомеопатията, етеричните масла. Много дължа на своя баща, който е специалист по вътрешни болести, кардиология и ревматология. От него научих и това, че преди да се пристъпи към лечение, е важно да се постави правилна диагноза.

А Норбеков? Имате издадена съвместна книга с него. Не са много хората, на които е оказана подобна чест.

Неговата личност винаги е била вдъхновение за мен и до голяма степен на него дължа стремлението към развитие на заложения у нас потенциал. Преминал съм през всичките нива на обучение, включително и Мастерская, където предимно Норбеков води заниманията. Автор съм на над 20 заглавия и наистина една от книгите ми, „Всичко е в твоите ръце“, е вдъхновена от него. Тя се явява естествено продължение на разработената от Норбеков система и е с официалното му съгласие неговото име да присъства редом с моето. На Изток е прието наставникът да се подписва до името на ученика си, когато одобрява работата му и преценява, че тя допринася за развитието на учението. За мен това е изключителна чест, тъй като Норбеков е оценил по този начин труда едва на няколко свои последователи.

Вие застъпвате тезата, че съществуват начини за стимулиране на оздравителните процеси, заложени в организма на всеки от нас. Възможно ли е това?

Когато човек направи това, което зависи от него, се случват чудеса. Има поговорка, че няма нелечими болести, има нелечими хора. Съществува една група пациенти, към които съм доста резервиран, не го крия. Те идват при мен да им изпиша някакво лекарство и очакват, че като си гълтат хапчетата, ще се оправят ей така. Но за да постигне подобрение, човек е нужно да работи върху себе си, да промени начина си на живот, на мислене и хранене. Особено когато става дума за някакво тежко, сериозно заболяване. Защото никое заболяване не е случайно. Още Хипократ е казал да търсим лекарството в привичките на болния. Когато знаем по какъв начин живее пациентът, ние можем да стигнем и до корена на болестта и съответно да намерим лек за нея. Ето защо е много важно той да промени привичките си, явяващи се причина за състоянието му. От гледна точка на западното мислене ние сме свикнали да възприемаме заболяването като нещо много досадно и веднага щом се разболеем, посягаме към лекарствата – да свалим кръвното, да потушим киселините, да облекчим болката. А заболяването е вик за помощ от страна на организма и сигнал, че не правим нещо както трябва – не мислим по правилния начин, не се храним добре, не се движим достатъчно или не умеем да почиваме. Давайки съответното хапче, ние един вид запушваме устата на тялото си и го смъмряме: „Тихо, стига си викал!“ Но по този начин не решаваме проблема, а само го задълбочаваме. И когато с годините прилагаме този подход на потискане, в един момент проблемът избива на друго, много по-сериозно ниво. Тогава е много по-трудно да се овладее ситуацията. Болестта не е нещо досадно, тя е приятел, който ни подсеща, че е време за промяна.

Нека поговорим за хомеопатията. Какъв е Вашият коментар по отношение на скептицизма към методите, върху които почива тази наука?

Наскоро у нас бе проф. Люк Монтание, носител на Нобелова награда и един от откривателите на вируса на СПИН. По време на своята визита, той бе гост на телевизионното предаване „120 минути“, където обясни, че водата не е това, за което си мислим. Водата притежава много по-различни свойства и чрез познанието за тях можем да ги прилагаме като средства за лечение.
Проф. Монтание провежда изследвания, с които доказва, че структурата на водата и вълните, които тя излъчва, не са еднакви, ако в нея е разтворена сол или захар например. Когато почнем да разреждаме съответния разтвор и достигнем до съотношение, известно като число на Авогадро, възможността да има една молекула сол, или респективно захар, е нулев. За такова голямо разреждане става въпрос. Изследователят доказва, че водата е с различно излъчване, независимо от факта, че в нея практически няма молекули от първоначално разтворените вещества. В това направление работят и други учени от Франция, Русия, Япония, Щатите. Установено е, че водните молекули се подреждат по специфичен начин в зависимост от това какво е разтворено във водата. И дори когато са налице големи разреждания, в нея се запазва информация за разтвореното вещество, изразяваща се в различното подреждане на водните молекули. Тук естествено идват като пример и изследванията на японския учен Масару Емото, които нагледно доказват, че с начина си на мислене можем да влияем върху водата. Книгата „Паметта на водата“ е преведена на български и който се интересува от темата, има какво да научи. Дори без да разтваря каквото и да било във водата, японецът доказва, че единствено чрез своите мисли и чувства можем да провокираме реакция в нея. Знаете ли, че най-красивите думи са „благодаря ти“ и „обичам те“? Няма значение на какъв език са изречени, тъй като водата е в състояние да премине отвъд вербалното и да разбере вибрацията на емоцията.В такъв случай какво би станало, ако казваме на тялото си, че го мразим?
Само можем да си представим до какви последствия води подобно негативно отношение, като изхождаме от факта, че тялото ни е 65–70% вода. По сходен начин действа и паниката относно грипните епидемии. Има хора, които вярват, че ще са сред първите разболели се, и наистина така се случва. Върху тази наша способност да се програмираме, акцентирам по време на йога класовете и призовавам практикуващите да я прилагат осъзнато. Например по време на СЛЪНЧЕВИЯ ПОЗДРАВ, когато сме направили пранам мудра, ги окуражавам да намислят санкалпа, позитивно намерение. По време на финалната релаксация отново насочвам осъзнаването им към него и към това да си го кажат наум с чувство и възможно най-убедително три пъти. Ефектът на тази практика се дължи на потвърдения от науката факт. В състояние на релаксация умът ни работи на алфа-ниво, което позволява да посяваме най-различни програми в подсъзнанието.
Чувствата катализират многократно този процес, защото чрез тях умът ни комуникира с нашите тъкани и органи. Ако сме будни и работим с утвърждения като „Здрав съм“, „Силен съм“, умът ни оказва съпротива и веднага реагира: „Да бе, здрав си... А коляното, дето те боли? Уж си силен, а не можа да направиш 20 коремни преси“. В алфа-ниво се намираме и непосредствено преди заспиване и след събуждане и това е най-подходящото време за препрограмиране на подсъзнанието. Винаги обръщам внимание на хората да внимават какви програми му задават. Подсъзнанието няма самокритичност, то изпълнява всичко, което му кажем. Това е и посланието на сентенцията: „Ако посееш рози, ще береш рози. Ако посееш бурени, ще поникнат бурени“. А на Буда се приписват думите: „Днес ние сме това, което сме мислили вчера, а утре ще бъдем това, което мислим днес“. Важността на убежденията ни вече е доказана и от квантовата физика. Елементарните частици могат да се държат като материални частици или като безформена вълнова енергия. Експериментите показват, че поведението на частиците зависи от това дали ги наблюдаваме! Излиза, че с начина си на мислене можем да формираме реалността. Науката, най-вече квантовата физика и епигенетиката, започва да намира обяснение за все повече неща, доскоро смятани за плод на въображението.

Какво е посланието Ви към всички, които по един или друг повод се озовават пред лекарския кабинет?

Известният лечител Авицена, като посещавал болния, му казвал: „Ние тук сме трима – аз, ти и твоето заболяване. Накъде ще тръгнат нещата, зависи от това чия страна ще вземеш – моята или на болестта“. Всеки прави избор дали да продължи да мрънка, или да намери начин да стимулира собствения си оздравителен потенциал. Вместо пасивно да приемате таблетки или гранулки, били те и безвредни, разберете посланието на болестта и работете върху себе си! Свами Шивананда, който е бил и много добър лекар, е казал: „И един грам практика е повече от хиляди тонове теория“.

ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В МЦ „ФИТОЛЕК“

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В МЦ „ФИТОЛЕК“
Ще бъдем благодарни, ако споделите това съобщение, за да може така то да достигне до повече хора и повече хора да могат да се запознаят с възможностите на този безвреден и в същото време високо ефективен метод за стимулиране на собствения оздравителен потенциал на организма!
- Какво представлява хомеопатията като лечебен метод?
- Могат ли да настъпят странични ефекти при прием на хомеопатични лекарства и дали са възможни токсични или алергични реакции?
- Какви заболявания могат да бъдат повлияни благоприятно с хомеопатия и в кои случаи хомеопатията може да бъде използвана като съпътстващ метод на лечение?
- Какво представляват хомеопатичните лекарства, как се приготвят и съхраняват, има ли особености при техния прием, особено що се касае до децата?
- Подходящи ли са при остро възникнало заболяване и колко бързо действат? А какво можем да постигнем с хомеопатия при хронични или появяващи се отново и отново страдания?
- Можем ли с помощта на хомеопатия да намалим страничните ефекти на антибиотиците, на ваксините, на кортикопрепаратите, на химиотерапевтиците при ракови заболявания и на други нехомеопатични лекарства?
- Как биха могли с хомеопатия да се облекчат бременността, раждането и послеродовият период и как по – нататък с хомеопатия могат да се подпомогнат растежът и развитието на детето?
- Могат ли с хомеопатия да бъдат повлияни заболявания, свързани с алергия, с автоимунни заболявания и/или с понижен имунитет?
- Как с хомеопатия да балансираме нервните процеси и да повлияем състояния и заболявания, провокирани от стрес, притеснения, тревожност, ужас, чувство за самота, ревност, загуба на близък човек, голямо разочарование, неизказани отрицателни емоции и т.н.
- Какво означават цифрите върху хомеопатичните флакончета и доколко ефектът на съответното хомеопатично лекарство зависи от тези цифри?
- Има ли отношение начинът на мислене към ефекта от хомеопатичното лечение?
- Кои частни здравни фондове изплащат хомеопатичното лечение и хомеопатичните прегледи при нас и каква е процедурата за това?
На тези и много други въпроси, в приятна, спокойна и уютна обстановка, ще имаме удоволствието да отговорим по време на инициативата „Дни на отворените врати“ в МЦ „Фитолек“. Ако проявявате интерес към хомеопатията като метод за лечение и профилактика и имате въпроси, свързани с нея, можете да ни посетите на 24.03.2018 г, събота, след предварително записване на телефон 02/9624822. В рамките на 30 минути Вие безплатно ще получите уникалната възможност да беседвате по темата с д-р Райна Жейнова, лекар – специалист, който има богат опит в лечението с хомеопатични лекарства и е носител на награда, учредена от Българската медицинска хомеопатична организация (най – голямата съсловна хомеопатична организация в България) за добра хомеопатична практика за 2009 г.,
Ще Ви очакваме, за да обсъдим възможностите за Вашето и/или на Вашите деца и близки хомеопатично лечение или профилактика!

Снимка на аурата в МЦ Фитолек

На 30 март (петък) от 10.00 – 17.00 часа Аура Център Лотос ще гостува в МЦ ФИТОЛЕК в кв."Лозенец", ул."Рилски езера" бл. 15, ет.1, ап.1. Там ще можете да се възползвате от уникалната възможност да си направите снимка и диагностика на вашата Аура и на енергийните ви Чакри.
Необходимо е предварително запазване на час на тел. 02/962 48 22
Цена: 40 лв.
С помощта на най-новия модел сензор за улавяне на фината енергетикана човек – Аура камера, ще можете да видите:
- Какъв цвят и размер е вашата аура
- Имате ли нарушения в ауричното си поле
- На какво ниво е енергийната ви защита
- Как работят седемте основни чакри
- Какви качества и таланти разкриват за вас най-активните ви чакри
- Имате ли енергийни блокажи и защо
- Дали са в баланс мъжка и женска енергия
- И много други….
В случай на дисбаланс или блокажи, ще обясним причината и ще дадем насоки за хармонизиране.

Всеки клиент ще получи подробни разяснения на всички данни, текстов доклад и индивидуални препоръки за балансиране!

Аурадиагностиката е интересна с това, че намира невидимата, емоционална причина за енергийни блокажи, с премахването на които човек намира пътя към здравето!

Потърсете учители

„На онзи, който тръгне по Пътя без водач, ще са му нужни

100 години, за да измине двудневно пътуване.”

Руми (суфистки поет)

vutreshna silaКакто казва една древна източна поговорка „Когатоученикът е готов, учителят се появява...” Така че не сепритеснявайте, че няма да можете да си намерите учител.

Този учител може да бъде водещият на семинара, койтоще посетите, авторът на книгата, която ще прочетете, илипък специалистът по холистична медицина, когото щепосетите, а защо не и някой от приятелите или колегитеви, който отдавна е тръгнал по пътя на самоусъвършенст-ването и себеразвитието... Избирайки учител, не върветесляпо зад него. Почерпете необходимите ви знания и сепоучете от чуждия опит, но не се превръщайте в обикно-вен имитатор. Познавам много хора, които са станали пси-хологически и емоционално зависими от своите учители и поради тази причина посещават многократно едни исъщи курсове, вместо да вървят напред. Не са малко и хо-рата, които като пчелички „прелитат” от курсове на кур-сове, без да отделят време и усилия за да вникнат в тях-ната същина. Въпреки наученото, много от тях не внасятникакви промени в живота си, а за какво им е тогава това,което са научили? Бъдете благодарни за всяка крачка, на-правена редом с Учителя, вземете най-доброто от него,но имайте куража, когато дойде времето, да тръгнете посвоя собствен път. Път, който не ви прави зависими, а раз-вива вашата самостоятелност, вашата отговорност и спо-собността ви сами да взимате решения и да управляватеживота си. Път, който отговаря най-добре на вашите же-лания, предпочитания и възможности. Именно на вашите,а не на нечии други...

Прочети още...

Яж, движи се и обичай – пролетен рестарт

Краят на отстъпката за ранно записване за пролетния йога уикенд в Банско все повече наближава, не я изпускай! ;) Вземи по-ниската цена сега! :)

Какво ще получиш от този уикенд:
- 2 нощувки със закуски и вечери в 4-звезден хотел
- 3 йога практики, с двама инструктори
- 2 беседи, посветени на храненето със специалист по холистична медицина
- Сесия с дихателни упражнения, които можеш да прилагаш в ежедневието
- Водена медитация
- Възможност за разходки сред природата или в старата част на Банско
- Ползване на спа център и аквапарк на закрито в комплекса
- Преференциални условия за масажи и процедури, валидни само за участниците в уикенда

Виж подробното инфо тук

 

 

 

 

 

 

ОЩЕ ЗА АНТИБИОТИЦИТЕ ИЛИ НА КАКВО (НЕ) НИ УЧАТ ЗАБОЛЯВАНИЯТА

Plakat Imunitet 50x70Замисляли ли сте се, защо в днешно време не е намалена честотата на инфекциите и човекът не е станал по – здрав, въпреки все по – силните антибиотици и химиотерапевтици, които се разработват и предлагат услужливо от големите фармацевтични компании? Истината е, че докато човекът разчита пасивно някой друг да му върши работата (в случая това са лекарите и прехвалените антибиотици), без да променя нищо в начина си на живот и мислене, той ще става все по – уязвим от инфекции и все по – зависим от външна помощ. Това е така, защото антибиотиците по никакъв начин не стимулират човешкия организъм да се пребори с микробите. Да не говорим за алергизиращия ефект и за страничните действия, които антибиотиците упражняват върху редица органи и системи (приемът например дори на един антибиотик през първата година от живота на човека удвоява риска за развитие на бронхиална астма във възрастта до 18 години, а предписването на повече от един антибиотик допълнително увеличава този риск...). Освен това, болестотворните микроорганизми, много от които обитават Земята, милиони години преди да сме се появили ние, притежават изключително гъвкави средства за адаптация към заобикалящия ги свят. Това им позволява да противодействат и на антибиотиците, развивайки устойчивост към тях, За това допринася изключително честото и неоправдано в много случаи използване на антибиотични средства. Понастоящем, само в рамките на Европа, за лечение на хора и за угояване на животни, се изписват над 4 000 тона антибиотици годишно. Антибиотиците биха могли да попаднат в нас дори със зеленчуците и зърнените храни, които консумираме. Коя е причината? Подобно на хората животните също изхвърлят голяма част от медикаментите, които им биват давани.

Прочети още...

ПРОПОЛИСЪТ ПОМАГА ПРИ ГРИП И ДИХАТЕЛНИ ИНФЕКЦИИ

Прополисът представлява смолисто вещество с тъмнозелен до черен цвят. Той е съставен от смоли, восък, етерични масла и цветен прашец. Освен тези органични вещества прополисът съдържа и много витамини, микроелементи, ферменти, белтъчини и др.
Противомикробното действие на прополиса е било познато на човечеството много отдавна. Едва през ХХ век обаче, с помощта на лабораторни изследвания, това действие бе категорично доказано. Учените установиха, че прополисът може да унищожава както вирусите, така и бактериите и дори гъбичките. Важно е да се изтъкне, че, за разлика от меда, тези качества на прополиса се запазват дори и след термична обработка.
Прополисът упражнява и силно стимулиращо действие върху храненето и регенерацията на клетките. Благодарение на това му качество, както и на голямата му противомикробна активност, прополисът се използва широко за ускоряване на заздравяването на рани Plakat Imunitet 50x70и язви.
Интерес представлява и способността на прополиса да намалява пропускливостта на капилярите, да увеличава еластичността на кръвоносните съдове и да противодейства на слепването на тромбоцитите, като по този начин предотвратява образуването на вътресъдови съсиреци.
Отдавна е доказано и силното противовъзпалително и местно обезболяващо действие на прополиса.
Всички изброени до тук качества на прополиса показват защо той, самостоятелно или в комбинация с лечебни растения, се прилага изключително широко в профилактиката и лечението на грипа и простудните заболявания.
В нашите аптеки и дрогерии вече могат да се намерят много продукти, съдържащи прополис. Ето някои от тях:
- Клеева тинктура (30 % спиртен разтвор на прополис). Клеевата тинктура, приета вътрешно, упражнява много добро профилактично и лечебно действие по отношение на редица вирусни и бактериални инфекции. За целта няколко пъти дневно, на гладно, се изпиват по 20 – 30 капки клеева тинктура, предварително разредени с малко течност. Профилактичната доза при деца е 1-2 капки дневно на година живот (за 3-годишно дете например, профилактичната доза е 3 – 6 капки дневно). При заболяване тази доза може да се удвои. С профилактична и лечебна цел по отношение на инфекции на гърлото и устната кухина е препоръчително няколко пъти дневно да се правят гаргари и/или жабурения с клеева тинктура, леко разредена с вода. За осигуряване на по – дълъг противовъзпалителен и антисептичен ефект е добре поне 20 – 30 минути след тяхното провеждане да не се приемат храни и течности. Много добро противовъзпалително и антисептично действие при хрема упражняват промивките на носа с прополисови капки за нос. За целта 5 милилитра от тях се добавят към 5 милилитра физиологичен разтвор или сребърна вода и от така приготвения разтвор няколко пъти дневно във всяка ноздра се накапват по няколко капки.

Прочети още...

Време за ЙОГА

Януари вече си отива, а вие продължавате да мързелувате. Нищо, че миналата година сте си обещали, през тази година да се погрижите за себе си…Не се оставяйте да попаднете в клопката на закона за отслабващото намерение, гласящ, че колкото повече отлагате осъществяването на дадено решение, толкова повече нараства вероятността да не направите нищо по въпроса. Крайно време е да започнете да отделяте няколко часа в седмицата за най – важния човек, т. е за вас самите. Защото го заслужавате. Защото ако вие не сте здрави и в добра кондиция, нито ще бъдете щастливи и доволни от живота, нито ще можете да се грижите всеотдайно и безпроблемно за своите близки, нито ще бъдете в състояние да давате най – доброто от себе си на работното място. А заниманията с йога са уникални с това, че въздействат еднакво благоприятни както върху тялото, така и върху емоциите и психиката. Ако искате да изпитате благотворното въздействие на йога върху здравето и добрия външен вид, елате да практикуваме заедно:

26756951 1528444423876242 1816631005613216795 o- в понеделник и сряда от 19,00 до 20,30 часа и във вторник от 08 до 09 часа – в Ориндж Фитнес, София, МОЛ Парадайз, 3-ти етаж
За потенциране на благоприятния ефект на йога са включени Дао практики, тибетски упражнения, елементи на ставна гимнастика и пилатес, визуализация, автосугестия и др.
Йога не ви отнеме време, тя ви дава време, прибавяйки живот към годините. Направете първата крачка сега, без да отлагате. Всичко е във вашите ръце и зависи от вас...
Оставам на разположение за въпроси и предложения. Тел. за връзка с мен: 0889 585 500

Намасте

Мариян,

Прочети още...

ВАЖНО!!!

Д-р Иванов няма да приема пациенти от 23.12.2017 до 07.01.2018.

От медицинския център временно отсъства и д-р Угринова.

През периода на отсъствие спешните детски прегледи ще бъдат поети от д-р Жейнова (специалист педиатър с дългогодишен стаж в областта на конвенционалната медицина и хомеопатията, носител на награда за най – добра хомеопатична практика за 2009 г).

Останалите спешни прегледи ще бъдат поети от д-р Русева и д-р Гурянова, в зависимост от работния им график.

Записването за прегледи на стационарния телефон – 02/962 48 22

ГРИПЪТ ОТНОВО Е НА ПРАГА НИ!

Грипът отново е на прага ни! В тази статия д-р Райна Жейнова* отговаря на най – често задаваните въпроси, касаещи грипната инфекция и дава ценни съвети как да се предпазим и как да си помогнем, ако вече сме се разболели.

3133Грипният вирус се среща в три разновидности(типове А,В и С), които се различават по структура и предизвикват заболявания с различна тежест. Тип А е отговорен за най-тежките форми на болестта.Тъй като грипните вируси са слабо устойчиви на топлина и изсушаване, типичното разпространение на заболяването е характерно за влажните и студени месеци от годината. За бързото разпространение на инфекцията способстват резките температурни промени в рамките на деня(предразполагат към преохлаждане и отслабване на защитните сили на организма), събирането на по-големи групи хора на затворени, отоплени места и по-рядкото проветряване на помещенията.

Вирусът на грипа е най-устойчив при ниски температури -при 4°С издържа 2-3 седмици, докато нагряване до 50-60°С за няколко минути предизвиква инактивирането му. Дезинфектиращи разтвори го унищожават мигновено.

Как можем да се заразим от грип?

Хората боледуват от грип през всички сезони, но честотата на заболяванията нараства рязко през студените периоди, за което допринасят събирането на много хора в общи помещения. При кашляне, кихане и разговор около болния се създава заразена въздушна зона с радиус 2-3 метра, чрез която вирусите попадат в дихателните пътища на здрави хора.Достатъчно е много малко количество микроорганизми, за да се развие болест, защото тесе размножават с огромна скорост. Само за 8 часа инфекциозното потомство достига количество, което е хиляда пъти по - голямо от първоначалното. Ето защо при грип периодът от заразяване до проява на първите симптоми е само 1 - 2 денонощия. Друг възможен начин за предаване на инфекцията, макар и по-рядко, е чрез предмети от бита (биберони, играчки, бельо). Болният от грип е извор на зараза в продължение на 5-6 дни и представлява сериозна епидемична опасност при скрити и леки форми на болестта. Водейки активна жизнена дейност, той заразява значителен брой хора. Предаването на инфекцията от болния на здравия човек става при тесен контакт (съжителство в една стая, посещение в кино, театър и т.н.). Възможно е заразяване и в транспортно средство (трамвай, автобус), но не и на открито.

Механизми на естествена защита

Човешкият организъм притежава уникални механизми за защита срещу различни вирусни агенти. В кръвта, слюнката, коластрата, ликвора, урината и изпражненията се откриват вещества, които блокират ензимната активност на вируса и потискат инфекциозните му свойства. Неувредената лигавица на дихателните пътища представлява надеждна бариера. Тя произвежда слузни вещества, по които полепват попадналите в дихателните пътища прашинки и микроби. Чрез акта на кихане и кашляне и посредством движението на множество рестнички, последните се изхвърлят навън. Клетките на дихателния епител произвеждат и антитела – имуноглобулин А, който пряко възпрепятства закрепването на вируса върху лигавицата. Тютюнопушенето, запрашената атмосфера, прекалено сухият въздух в отопляваните жилища, предшестващи инфекции на дихателната система са все фактори, нарушаващи нормалното функциониране на лигавицата на дихателните пътища.

Веднъж проникнали в организма вирусите започват да се размножават в поразените клетки, разрушават ги и нападат нови. Чрез кръвта инфекцията се разнася до всички органи и системи. На този етап се включват специфични фактори на имунна защита – „армията” на белите кръвни телца, макрофагите, комплемента. Всички клетки в организма, но най-вече левкоцитите започват, стимулирани от високата температура и витамин С, да произвеждат белтъчното вещество интерферон, което има пряк антивирусен ефект и регулира различни механизми на имунния отговор. Този процес е най-интензивен във възрастта 20 - 40 год. и при здрави индивиди.

Прочети още...

ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ с 3D БИОРЕЗОНАНСЕН СКЕНЕР /LSN/

   NLS scener  В забързаното си ежедневие, когато нямаме  сериозно притесняващи ни здравословни проблеми, по-често сме склонни да изчакаме те да отзвучат спонтанно, отколкото да потърсим лекарска помощ.  Така,пренебрегвайки ги във времето, можем да се изправим пред сериозни трудности те да бъдат лекувани успешно. Всеки иска да бъде здрав,но   едва когато се разболее, осъзнава че е трябвало да полага грижи за това.
     В медицински център"Фитолек"се извършват прегледи с иновативна медицинска апаратура , която обединява диагностичните възможности на компютърната томография,ядреномагнитния резонанс и ултразвуковото изследване. С нея, за кратко време, без вредни за здравето ни лъчения и въздействия, се извършва експресен, безболезнен и неинвазивен преглед на целия ни организъм до ниво клетка.

Прочети още...

Яж, движи се и обичай – пролетен рестарт

Краят на отстъпката за ранно записване за пролетния йога уикенд в Банско все повече наближава, не я изпускай! ;) Вземи по-ниската цена сега! :)

Какво ще получиш от този уикенд:
- 2 нощувки със закуски и вечери в 4-звезден хотел
- 3 йога практики, с двама инструктори
- 2 беседи, посветени на храненето със специалист по холистична медицина
- Сесия с дихателни упражнения, които можеш да прилагаш в ежедневието
- Водена медитация
- Възможност за разходки сред природата или в старата част на Банско
- Ползване на спа център и аквапарк на закрито в комплекса
- Преференциални условия за масажи и процедури, валидни само за участниците в уикенда
.

20 април 2018 г.22 април 2018 г.
от 14:00 на 20 април 2018 г. до 12:00 на 22 април 2018 г.

 22904957 2036919389878407 5685237678329872444 oВсяка пролет природата и тялото ти се пробуждат за нов живот. В този преходен сезон, подари на себе си любов и грижа, и се наслади на новото начало – както навън, така и вътре в теб. Ела с нас в сърцето на Пирин, където ще се отдадем на целебни йога практики, дихателни упражнения и медитация. Ще говорим за храненето и ще учим практически подходи за поддържане на доброто храносмилане. Ще завържем нови приятелства, ще се разхождаме на чистия планински въздух и ще си почиваме в спа центъра. Това са три дни за сладка среща със себе си и себеподобните.

КАКВО ЩЕ ПОЛУЧИШ ОТ ТОЗИ УИКЕНД:
♥ Три йога практики, с двама инструктори
♥ Две беседи, посветени на храненето със специалист по холистична медицина
♥ Сесия с дихателни упражнения, които можеш да прилагаш в ежедневието
♥ Водена медитация
♥ Възможност за разходки сред природата или в старата част на Банско
♥ Ползване на спа център и аквапарк на закрито в комплекса
♥ Преференциални условия за масажи и процедури, валидни само за участниците в уикенда

ВОДЕЩИ:

Мими Дончева е сертифициран йога инструктор, астролог и основател на онлайн йога студиото HomeYoga.bg. Практикува йога от 2005 г. и е завършила учителски курсове по Хатха (класическа) йога и Йога за деца към Българска федерация по йога. Има специализации в Йога през бременността и Аеро йога. Астрология е изучавала към Съюз на астролозите „И. Станчев“ и в момента е член на съюза. В допълнение, Мими е преминала редица семинари в сферата на балансирания живот и личностното развитие, сред които обучения по приложна психология и философия, посвещения в Рейки и Акашови записи, курс по Ведическо хранене и др. Понастоящем, тя се обучава за психотерапевт с юнгианска ориентация към БОАП "К. Г. Юнг". И е редовен автор в списание "Йога за всички."

Д-р Мариян Иванов е основател и собственик на Медицински център "Фитолек" – София. Водещ специалист в областта на холистичната и интегративна медицина. Магистър по здравен мениджмънт към Университета в Нант – Франция. Преподавател към Европейска школа по клинична хомеопатия и към Медицински университет – София. Специалист по вътрешни болести. Автор на формули на хранителни добавки, одобрени и произвеждани за България във Франция. Създател на формули на чайове с лечебна насоченост, произвеждани от Българска чаена компания. Автор на много книги и на стотици статии и публикации в научно–популярни и специализирани издания. Последният му бестселър „Всичко е в твоите ръце” е в съавторство с академик Норбеков. Д-р Иванов е международно сертифициран йога инструктор по системата на Yoga Alliance и води часове по Терапевтична йога, съобразени с познанията в областта на епигенетиката, в които са включени и Дао практики, тибетски упражнения, ставна гимнастика, пилатес и др. (за повече информация: http://www.phytolek.com/).

ПАКЕТНА ЦЕНА ЗА УИКЕНДА:
- до 28 февруари – 230 лв.
- от 1 март – 260 лв.

Прочети още...

ВАЖНО!ИНТЕРЕСНО! ВАЖНО!

img luc- Интервю с професор Люк Монтание в
публицистичното предаване „120 минути”. Тази неделя, 29 октомври, в праймтайма на BTV от 17:00 до 19:00 часа ! Откривателят на вируса на спин за ползите на хомеопатията ! Интервю с един от най-ярките журналисти – Светослав Иванов

 

Люк Монтание е френски вирусолог. Роден е на 18 август 1932 година в Шабри, Франция. Той е единственото дете на Антоан Монтание и Мариан Русле. Още от ранно си детство Люк Монтание започва да се интересува от наука под влияние на баща си – счетоводител по професия, който го записва да учи в колежа в град Шателро. Люк Монтание следва в университетите на Поатие и Париж. През 1972 г. постъпва в парижкия Институт "Пастьор". От 1975 г. е професор по вирусология.
Люк Монтание е автор на книгата "Вирусът и Човекът" ("The Virus and The Man", 1994 г.) В нея професор Монтание обяснява как СПИН е променил не само неговия живот, но и сферата на научните му занимания.
През 2008 година Люк Монтание, директор на Световната фондация за изследване и превенция от СПИН, и сънародничката му Франсоаз Бар-Синуси, която работи в Института "Пастьор" в Париж, печелят Нобеловата награда за медицина. Смята се, че наградата слага край на дългогодишния спор кой е първият откривател на ХИВ-вируса – французинът Монтание или доктор Роберт Гало от американския Национален институт по раковите заболявания.
Люк Монтание има три деца  - Жан-Люк, Ан-Мари и Франсин от брака си с Доротея Акерман. Ученият се определя като "агресивен изследовател", който прекарва голяма част от времето си в лабораторията или в научни конференции.
Монтание обича плуването и класическата музика и сам свири на пиано. Любимите му творби са сонатите на Моцарт.
Проф. Люк Монтание е носител на почетния знак на МВнР на България "Златна лаврова клонка" за особено големи заслуги за научното доказване на невинността на българските медици.

Не отлагайте здравето за утре!

22548864 1453965487990803 6220580330484907228 oЛятото и летните отпуски отминаха, а вие все още отлагате грижата за здравето си. Чели сте много, знаете, че е важно да се грижите за себе си и сигурно сте планирали да започнете от следващия понеделник, от ноември, от следващата година или...И така попадате в клопката на закона за отслабващото намерение, който гласи, че колкото повече отлагате началото на нещо ново, толкова повече намалява вероятността новото да се случи…
…Междувременно се задълбочават проблемите, свързани с нервите и стреса, с кръвното налягане и кръвообращението, с яйчниците, простата или щитовидната жлеза, с имунната защита, с болките в кръста, гърба или шията, с храносмилането, с наднормените килограми и т.н. и т.н. Посягате към препоръчани от лекаря или фармацевта лекарства, които не решават проблема, а го задълбочават, защото само потискат вика за помощ от страна на вашия организъм, а дисбалансът в тялото ви се развива (да не говорим за страничните ефекти на съвременната химия…).
Не отлагайте повече грижата за здравето си. То трябва да е №1 сред приоритетите ви, защото от него зависи всичко останало и без него вкусът на живота не е същият. Елате да практикуваме заедно йога, съчетана с пилатес, тибетски упражнения, Дао практики и други източни техники, за постигане на максимален положителен ефект върху физическото и душевно здраве.

Прочети още...

Заменете антибиотиците с чесън и мед

Малко информация в аванс преди йога ритрийта от 24-ти до 26-ти ноември в Чифлика Гранд Хотел Ризорт и Спа, където ще се спра много по - подробно на различни природосъобразни методи и средства за стимулиране на имунната защита на организма. Тя ни е необходима както за неутрализиране на вирусите, бактериите и гъбичките, така и за унищожаване на раковите клетки, образуващи се ежедневно във всеки от нас,..

not raw honey to children

Стресът от училище понижава имунитета, повече страдат децата, които са по-привързани към родителите си, казва д-р Мариян Иванов

 

Вместо да чакат поредното разболяване, родителите могат да вземат предварителни мерки, съветва специалистът. В това отношение може да помогне и своеобразната ароматерапия с ... чесън. Две-три скилидки от него се счукват или намачкват и това е за предпочитане пред рязането, защото в този случай се разрушават повече от клетките му и се отделят във въздуха по-лесно изключително важни за имунната система вещества. След това поставете скилидките в купичка до леглото на малчугана. Не е много приятно, но е много полезно, казва д-р Иванов. Ако острата миризма дразни детето, оставете го първо да заспи и след това го оставете в стаята. В продължение на 3-4 часа чесънът ще отделя летливи вещества с директен противомикробен ефект. Подобна миризлива терапия е особено препоръчителна, когато детето вече е атакувано от вирусната инфекция. Ефектът й се дължи най-вече на факта, че чесънът е едно от най-богатите на фитонциди растения, а това го прави незаменим унищожител на болестотворните микроорганизми.

 

Прочети още....

 

АУРАДИАГНОСТИКА - Аура център ЛОТОС

С Maги Генчева

Скъпи приятели!

12063507 1038395712860582 3818359375187485696 nНа 20 okтомври (петък) от 10.00 – 17.00 часа в МЦ ФИТОЛЕК можете да се възползвате от уникалната възможност да си направите снимка и диагностика на вашата Аура и на енергийните ви Чакри.

Необходимо е предварително запазване на час на тел. 02/962 48 22

Цена: 40 лв.

С помощта на най-новия модел сензор за улавяне на фината енергетикана човек – Аура камера, ще можете да видите:

- Какъв цвят и размер е вашата аура

- Имате ли нарушения в ауричното си поле

- На какво ниво е енергийната ви защита

- Как работят седемте основни чакри

- Какви качества и таланти разкриват за вас най-активните ви чакри

- Имате ли енергийни блокажи и защо

- Дали са в баланс мъжка и женска енергия

- И много други….

Прочети още...

ЙОГА ПРАКТИКИ ОТ ОКТОМВРИ В ОРИНДЖ ФИТНЕС ЦЕНТЪР – СОФИЯ, ВОДЕНИ ОТ Д-Р МАРИЯН ИВАНОВ

ТОНУС ЙОГА С Д-Р МАРИЯН ИВАНОВ от октомври 2017

people 2568410 960 720Ако започваме деня си с Тонус Йога, водена от д-р Мариян Иванов…

…всеки вторникот08,00 часа до 09,00 – в Ориндж Фитнес, София, МОЛ Парадайз, 3-ти етаж…

…с помощта на специално подбрани йога пози (асани) и други източни практики ще активизираме дихателната и сърдечната дейност, ще раздвижим всички мускули и стави, ще подобрим мозъчната дейност и способността си за концентрация и ще повишим нивото на жизнена енергия и на увереност в себе си.

Първа практика: на 03.10.2017

   Елате да практикуваме заедно една по – динамична йога, която ще допринесе за това да подобрим здравето си и да повишим жизнения си тонус, настроението и работоспособността си

 

“Един грам практика струва повече от тонове теория”
Свами Шивананда

За информация и въпроси: 02 4766 666;0889 66 44 10 – рецепция на Ориндж Фитнес, София и 0889 585 500 – д-р Мариян Иванов,

* Повече информация за д-р Мариян Иванов и за йога можете да намерите настраниците на www.phytolek.com

Прочети още...

Терапевтична йога с д-р М. Иванов

Елате на 22.09, в петък, от 19.00 часа, в Ориндж Фитнес, София, МОЛ Парадайз, 3-ти етаж, за да практикуваме заедно една по – различна и по – динамична йога и за да съчетаем националния празник с празник и за тялото!
За засилване на благоприятния ефект на йога са включени Дао практики, тибетски упражнения, елементи на ставна гимнастика и пилатес, визуализация, автосугестияи др.

Прочети още...

 x 
Количката е празна

za-imuniteta

za-alergiite

institut-na-norbekov

home yoga