медицински хомеопатичен център


До 1 г. на сина ми Никола бяха поставени най-различни диагнози - алергия към...
Рафаела Жекова

От нашият опит

ХОМЕОПАТИЯ ПРИ ПОВИШЕНА НЕРВНОСТ И ЧЕСТИ КРЪВОИЗЛИВИ В РЕТИНАТА

 

ПЪРВИ ПРЕГЛЕД

ПОВОД ЗА КОНСУЛТАЦИЯТА

Касае се за 71- годишен пациент, посетил за пръв път кабинета на 07.02.2000 г по повод на повишена нервност и избухливост, а също и във връзка с чести кръвоизливи в ретината, водещи до прогресивно намаляване на зрението.

ВЪПРОСНИК СИСТЕМА ПО СИСТЕМА

Храносмилателна система. Добър, дори “вълчи” апетит, без изразени хранителни предпочитания за вида и вкуса на храната. Няма проблеми с храносмилането и с ходенето по голяма нужда. Нуждае се от кратка дрямка след нахранване. Няма хемороиди.

УНГ система. В детските години боледувал често от инфекции на носоглътката, по повод на което била извършена тонзилектомия. След нея боледуванията се разредили. Оплаква се от чести кариеси и от парадонтоза. Няма установена алергия.

Глава. Налице е често тилно главоболие и световъртеж при рязка промяна в положението на тялото. Чести кръвоизливи в ретината, които според офталмолозите се дължат на чупливи капиляри.

Дихателна система – без особености.

Сърдечносъдова система – без особености с изключение на това, че когато е по-нервен повишава кръвното налягане до 170 / 95, придружено от почервеняване на лицето.

Уринарна система. Преди няколко години е направена трансуретрална резекция по повод хипертрофия на простатата.

Кожа. Нормална, но с повишено изпотяване на цялото тяло.

Опорно-двигателен апарат. От години страда от спондилоартроза с главоболие и от гонартроза, доказани рентгенологично. “Слабото” му място е кръстът, където често се появява болка след физическо претоварване или след излагане на течение.

Обща чувствителност. Не обича топлина ( работил дълго време в Сирия, където било много топло ).

Нервна система. Сънят е добър, но избухва много лесно, дори и по най-малък повод, след което бързо му минава ( не е злопаметен ). По принцип е весел и е оптимист. Според колегите невролози и психиатри е налице невроза – хиперстенна форма

КЛИНИЧЕН ПРЕГЛЕД. Вътрешен статус – без особености, тегло – 90 кг при ръст 187 см. Кръвното налягане в момента на прегледа е 145/90.

ЛЕЧЕНИЕ.

Nux Vomica 15 СН – 5 гранули сутрин след сън.

Arnica 9 СН – 5 гранули вечер преди сън.

Sulfur 15 СН – 10 гранули в неделя.

Sedatif PC – за смучене по 1-2 таблетки при нужда.

ОБСЪЖДАНЕ

Nux Vomica : Основен медикамент за хора, които бързо избухват и след това бързо им минава, т.е те не са злопаментни. Чести болки в кръста и чувствителност към течение. Склонност към реактивно повишаване на кръвното налягане на нервна почва.

Arnica : Медикамент № 1 за всякакви кръвоизливи поради тропизма му към капилярите. Често тилно главоболие, дължащо се на ошипяване на шийния отдел на гръбначния стълб.

Sulfur : Въпреки всичките си проблеми пациентът е силен, стеничен, не понасящ топло и е оптимист. Проблеми със ставните хрущяли и склонност към високо кръвно налягане и към локални хиперемии.

Sedatif РС : Един чудесен хомеопатичен “специалитет”, не само за хроничните състояния на стрес и тревожност, но и за случаи на остри кризи на страх, тревога и гняв. Обикновено до десетина минути след приемането на Sedatif РС, пациентът започва да усеща намаляване на страха и тревогата.

Втори преглед на 23.03.2000 г. За близо месец и половина от първото посещение при мен пациентът не е приемал нищо друго освен назначените хомеопатични медикаменти. Чувства се добре и много по-спокоен от преди.. Не е имал случаи на кризисно повишаване на кръвното налягане и на нови кръвоизливи в ретината. Само няколко пъти се наложило приемането на Sedatif РС, като ефектът от него настъпвал много бързо.

Поддържащата схема за следващите 2-3 месеца е :

Nux Vomica 15 СН – 5 гранули сутрин след сън.

Arnica 15 Сн – 10 гранули в сряда.

Sulfur 15 Сн – 10 гранули в неделя.

Sedatif РС – при нужда.

 

 x 
Количката е празна

za-imuniteta

za-alergiite

institut-na-norbekov

home yoga