медицински хомеопатичен център


Д-р Иванов е вълшебник! Той лекува с едни малки зрънца които вършат...
Надежда Минева

От нашият опит

ХОМЕОПАТИЯ ПРИ СТРЕС И СТРАХОВИ КРИЗИ

Първо посещение.

И. Карлов посети за първи път здравния кабинет по повод на повишена нервност и кризи на страх, сърцебиене, прескачане на сърцето и повишаване на кръвното налягане. Касае се за млад, интелигентен и амбициозен човек, директор на голямо предприятие, чиято работа е свързана с непрекъснат стрес. Преди три години е установен захарен диабет, по повод на който пациентът е на лечение с инсулин – “Инсулатард” 16Е 10Е и това допълнително повишава нервното напрежение и тревожността. Отрича фамилна обремененост.

Храносмилателна система. Много добър апетит – “вечно ми се яде”. Няма хранително предпочитания. Нормално чувство за жажда. Има сънливост след хранене, като състоянието и самочувствието се подобряват след кратка дрямка. Нормална чревна функция. Няма болки и газове, но усеща “свиване” на стомаха сутрин след сън и когато му е нервно. Преди няколко години имал парапроктит с фистула и хемороидна криза. В момента няма оплаквания.

УНГ система. Има хроничен фарингит. Тонзилектомия (премахнати сливици) в детските години, когато имал и трета сливица. Алергия към сулфонамиди

Глава. Много рядко ( веднъж на 2-3 години ) получава главоболие, обхващащо лявата или дясната половина на главата, без световъртеж, гадене и повръщане. Няма проблеми със зрението.

Дихателна система – без особености. Не пуши.

Сърдечно-съдова система. Нормалният пулс на пациента е 55-65 удара в минута, но е налице склонност към кризи на сърцебиене, прескачане на сърцето и повишаване на кръвното със зачервяване на лицето. Тези кризи са в пряка зависимост от състоянието на нервната система.

Уринарна система – без особености.

Кожа. Кожата е суха. Нормално изпотяване, което обаче се засилва при притеснение и повишена нервност. От казармата са налице гъбички по пръстите на краката.

Опорно-двигателна система. Оплаква се от периодични болки в кръста, но не е правил изследвания по този повод.

Обща чувствителност. До скоро предпочитал да му е по-хладно, но сега вече предпочита топлина. Преди няколко години е опериран по повод на “топъл” възел на щитовидната жлеза.

Нервна система. Сънят е добър, въпреки че понякога се събужда рано сутринта и мисли за предстоящите служебни проблеми. Избухва лесно и по най-малък повод, но бързо му минава и не е злопаметен. Понякога, особено когато му е нервно, получава кризи на сърцебиене, аритмия и високо кръвно, придружени от зачервяване на лицето, изпотяване, изтръпване на устата и ръцете и “свиване” на стомаха. Не е много притеснителен и няма конкретни, по-изразени страхове. Определя се като оптимист. Споделя проблемите си.

Клиничен преглед. Ръст 182 см. и тегло 76 кг. Чисто везикуларно дишане, ритмична сърдечна дейност с честота 60 удара в минута, без прибавени шумове, кръвно налягане 120 / 85. Корем-черен дроб и слезка не се опипват, липсва палпаторна болезненост, сукусио реналис – отрицателно двустранно.

Параклинични изследвания. Пълна кръвна картина и биохимия в норма. На няколко електрокардиограми са регистрирани ускорен пулс (до 100 удара в минута ) и надкамерни екстрасистоли (прескачане на сърцето).

До момента на първия преглед е на лечение с “Инсулатард” 16Е 10Е и “Енприл” – ½ таблетка от 5 мг.

Прибавени хомеопатични медикаменти :

“Аконитум напелус” в разреждане 15 СН – 2 пъти дневно ( сутрин и вечер ) по 5 гранули.

“Сулфур” в разреждане 15 СН – 10 гранули в неделя.

“Нукс вомика” в разреждане 15 СН – 10 гранули в сряда.

“Аконитум напелус” в разреждане 5 или 9 СН – по 5 гранули при нужда ( при криза на тревожност със сърцебиене, аритмия, повишаване на кръвното налягане и прояви от вегетативно естество ).

Обсъждане.

“Аконитум напелус” – медикамент за остри страхови кризи със сърцебиене, прескачане на сърцето, повишаване на кръвното налягане и зачервяване на лицето. Назначаването на този медикамент сутрин и вечер цели да предотврати тези кризи.

“Сулфур”. Силата и стеничността на пациента, неговият оптимизъм и склонността към локални конгестии (прилив на кръв) и хиперемии и към периодично повишаване на кръвното налягане, сухата кожа, предразположеността към гъбички по пръстите на краката и нарушената въглехидратна обмяна дават достатъчно основания за изписване на “Сулфур” като медикамент за чувствителен тип и едновременно с това за псоричен начин на реакция.

“Нукс вомика”. Това е основният медикамент в хомеопатията за хора, живеещи в непрекъснат стрес. Доводи за назначаване на това лекарство са и спастичните хипертонични кризи, провокирани от нервно-психически претоварвания, сънливостта след хранене, подобряваща се от кратка дрямка, събуждането през нощта с мисли за предстоящите служебни проблеми и лесната избухливост, след което му минава бързо.

Следващото посещение на пациента в кабинета е след около месец. Ефектът от хомеопатичното лечение е много добър, тъй като той не е имал остри страхови кризи с повишаване на кръвното налягане. Все още обаче, когато е налице повишено нервно напрежение, а също и в сутрешните часове, пациентът усеща “свиване” на стомаха, сърцебиене и изтръпване на устата и ръцете. Новата хомеопатична поддържаща схема е същата като предишната, с тази разлика, че сутрин вместо “Аконитум напелус” е назначена “Игнация амара”.

Обсъждане :

“Игнация амара” е често използван хомеопатичен медикамент за лечение на пациенти с по-лабилна нервна система, които реагират на нервно-психическия стрес с функционални нарушения от хистероподобен характер и със спастични явления и парестезии. В случая такива са сърцебиенето, “свиването” на стомаха и изтръпването на устата и ръцете.

Следващото посещение на пациента в кабинета е след няколко месеца. През този период той се е чувствал много добре и само няколко пъти му се наложило да приема при нужда 5 гранули “Аконитум напелус” в разреждане 9 СН. Оплакванията от сърцебиене, изтръпвания и “свиване” на стомаха са отзвучали. Пациентът е толкова доволен от хомеопатичните лекарства, че отказва предложението ми да премине на по-разреден прием. Напротив, желае ако е възможно да приема хомеопатични лекарства и за диабета.

Поредната хомеопитчна поддържаща схема за няколко месеца напред е :

“Игнация амара” в разреждане 15 СН – 5 гранули сутрин.

“Фосфорус” в разреждане 15 СН – 5 гранули преди обяд.

“Аконитум напелус” в разреждане 15 СН – 5 гранули вечер.

“Сулфур” в разреждане15 СН – 10 гранули първа и трета неделя от месеца.

“Нукс вомика” 15 СН – 10 гранули втора и четвърта неделя от месеца.

Обсъждане

“Фосфорус” е включен с оглед профилактика на неврологичните усложнения на диабета и заради благотворното му въздействие върху панкреаса.

Друг хомеопатичен медикамент, който може да бъде много полезен при захарен диабет е “Арника монтана”. Установено е, че тя може да предотврати или забави диабетните ретинопатия и нефропатия, дължащи се на съдови увреждания.

 x 
Количката е празна

za-imuniteta

za-alergiite

institut-na-norbekov

home yoga