медицински хомеопатичен център


Синът ми бе с поставена диагноза бронхиална астма от 3 годишната си възраст....
Моника Павлова

От нашият опит

ХОМЕОПАТИЯ ПРИ НОЩНО НАПИКАВАНЕ

 

ПЪРВИ ПРЕГЛЕД

ПОВОД ЗА КОНСУЛТАЦИЯТА

Б. Пашов е на 9 години. Той е доведен от родителите си по повод на нощтно напикаване от 4-5 години. Те са забелязали, че най-често детето се напикава около 12 – 1 часа през нощта и то по предимно, когато е студено.

ВЪПРОСНИК СИСТЕМА ПО СИСТЕМА

Храносмилателна система. Добър апетит, предпочитания за сладки и тестени храни, нормално чувство за жажда. Обича сладолед и не обича мазни храни. Няма проблеми с ходенето по голяма нужда.

УНГ система. Не боледува по-често от връстниците си, но има алергия към цветния прашец, изразяваща се в хрема, кихане и чувство за сърбеж в очите ( бащата също е със сенна хрема ).

Глава – без особености. Чести кариеси.

Дихателна система. От три годишна възраст детето прави астматични пристъпи, предимно в сезона на цъфтежа на растенията

Сърдечно-съдова система. Детето не се уморява лесно и няма оплаквания от страна на сърдечно-съдовата система.

Уринарна система. Изследванията на уринарната система по повод нощното напикаване са в норма.

Кожа. Кожата е суха и грапава със склонност към пигментации. Потенето е в границите на нормалното. До сега детето не е имало сериозни кожни проблеми.

Опорно-двигателна система – без особености.

Обща чувствителност. Детето е зиморничаво, но не обича и прекалено задушните и топли помещения.

Нервна система. Детето не спи през деня, но нощният сън е много дълбок. Налице са повишена нервност и припряност, и склонност за налагане. В същото време се наблюдават и гальовност, силно чувствителност, обидчивост и плачливост. Страхува се от самота и тъмнина и е силно притеснителен

КЛИНИЧЕН ПРЕГЛЕД

Не показва отклонения от нормата. Ръст 140 см и тегло 38 кг.

ЛЕЧЕНИЕ

Kreozotum 5 СН – 5 гранули в 20 часа.

Causticum 15 СН – 5 гранули половин час преди нощен сън.

Pulsatilla 15 СН – по 10 гранули в понеделник и четвъртък.

ОБСЪЖДАНЕ

Kpeozotum. Този медикамент често се предписва за лечение на нощно напикаване. В патогенезата му влиза неотложна нужда за уриниране, като в противен случай може да се стигне до незадържане на урина.

Causticum. Показания за назначаване на това хомеопатично лекарство са прекалената чувствителност и впечатлителност, страхът от тъмнина и честото нощно напикаване ( в патогенезата на медикамента е описана пареза на сфинктера и/или на мускулатурата на пикочния мехур, с последващо изпускане или задържане на урина ). Провокирането от студ на нощното напикаване е допълнително основание за назначаване на Causticum.

Pulsatilla е медикамент за чувствителен тип. Детето обича сладолед и не понася мазни храни. То е зиморничаво, но в същото време не понася и задушни и топли помещения. Свръхчувствителността на детето, обидчивостта и гальовността също са основания за назначаване на медикамента.

Контролният преглед е след един месец. За този месец не е имало нито едно нощно напикаване и това е още едно доказателство за ефективността на хомеопатичното лечение.

 

 x 
Количката е празна

za-imuniteta

za-alergiite

institut-na-norbekov

home yoga