медицински хомеопатичен център


  Здравейте Д-р Иванов, Все се каня да напиша мейл, с който да Ви благодаря...
Евелина

От нашият опит

ХОМЕОПАТИЯ ПРИ ХЕМОРАГИЧЕН ЦИСТИТ

Д. И. на 21 г. за пръв път е потърсила моята помощ на 06.11.2001 г. по повод на чести цистити с макроскопска хематория, които датират от две години. Почти непрекъснато болната е с оплаквания от тежест в кръста и от повишена температура, която е най-изразена в следобедните часове, когато достига до 37.3 градуса Целзий. По този повод за две години пациентката, по нейни думи, е приемала антибиотици от различни групи повече от 30 пъти. За същия период неколкократно е направила и три месечни курсове с “Уроваксом”, тъй като в стерилната урина всеки път се изолират само бактерии от типа “Ешерихия коли”.

Преглед на различните системи:

Храносмилателна система. Апетитът на болната е добър. Няма определени хранителни предпочитания, нито пък отвращения или непоносимост към определени храни. Чувството за жажда е в границите на нормалното. Няма храносмилателни проблеми.

УНГ система. От две години се оплаква и от чести инфекции на горните дихателни пътища, което означава, че е налице общ спад в имунната защита на организма. Алергия, установена към “Аналгин” и “Бисептол”.

Глава – без особености.

Дихателна система – без особености.

Сърдечно-съдова система – без особености.

Уринарна система – болната е с доказан рецидивиращ хеморагичен цистит, провокиран от “Ешерихия коли”. Преобладават оплаквания от чести и болезнени позиви за уриниране, които се обострят през нощта, както и преди и по време на менструация. Циститните оплаквания не се облекчават от налагане с електрическа възглавница или топла грейка.

Кожата е нормална, изпотяването също е в границите на нормалното. Няма сериозни кожни проблеми.

Генитална система. Няма бременности и раждания. Продължителността на кървенето е 7 дни, през 30 дни. Болки има само през първия ден от менструацията. Няма предменструален синдром. Няма бяло течение. Налице е склонност към образуване на чести функционални кисти на яйчниците.

Опорно-двигателен апарат. Без особености.

Обща чувствителност. Предпочита топлина и често се оплаква от усещане за студ.

Нервна система. Сънят е добър, като обича да си ляга късно. Определя се като емоционална. Няма страхове до степен на фобийност. Няма склонност към депресивни състояния. Предпочита да бъде в компания, мрази самотата и обича да споделя проблемите си, когато има такива.

Клиничен преглед – без особености.

Параклинични изследвания – многократно изолирани бактерии “Ешерихия коли” от стерилни урини. Ехографски данни за десен пиелонефрит.

Назначено хомеопатично лечение:

“Фосфорус” в разреждане 15 СН – по 5 гранули сутрин, след сън.

“Меркуриус корозивус” в разреждане 9СН – по 5 гранули преди обяд.

“Силицея” в разреждане 15 СН – по 5 гранули преди вечеря, на четни дати.

“Туя окциденталис” в разреждане 15 СН – по 5 гранули пред вечеря на нечетни дати.

“Колибацилинум” в разреждане 15 СН – по 10 гранули веднъж седмично ( в неделя ).

Обсъждане.

“Фосфорус” е едновременно и симптоматичен хомеопатичен медикамент и такъв за чувствителния тип. Жената е емоционална, предпочита да бъде в компания и ненавижда самотата, споделя проблемите си и не обича да и е студено. Дори да нямаше тези характеристики, които ни приближават към чувствителен тип “Фосфорус”, неговата употреба в случая щеше да бъде оправдана и само заради факта, че става въпрос за хеморагичен цистит ( “Фосфорус” е един от основните хомеопатични медикаменти за лечение на склонност към кръвоизливи от различни части на тялото ).

“Меркуриус корозивус” е предписан поради честите и болезнени позиви за уриниране и поради наличието на кръв в урината, дължащо се на силното дразнене на пикочните пътища. Допълнително основание за избор на този медикамент е нощното влошаване на циститните оплаквания.

“Силицеа” е назначена поради доказаната и способност да стимулира активността на макрофагите – клетките, отговорни за имунната защита. Честите цистити, както и честите инфекции на дихателните пътища, доказват че е налице срив в имунната защита и правят приложението на “Силицея” абсолютно необходимо. Допълнително основание за предписване на “Силицеа” е склонността към хронифициране на инфекцията, а съответно – и към сикотизиране на типа реакция с многократно приемане на антибиотици и химиотерапевтици.

Основания за предписване на “Туя окциденталис” са склонността към хронифициране на състоянието и честата антибиотична терапия, които водят до сикотизиране на организма. Допълнително основание за предписване на “Туя окциденталис” е склонността към образуване на чести функционални кисти на яйчниците.

“Колибацилинум” се предписва винаги, когато е налице инфекция с бактериите “Ешерихия коли”, тъй като точно те служат за получаване на този медикамент – налице е етиологично съответствие.

Следващият преглед е на 19.12.2001 г. Болната вече няма усещане за студ. Имала леко парене при уриниране само няколко дни преди настъпването на менструация, но с изключение на това не е имала чести и болезнени позиви за уриниране. Такива не е имала и през нощта. За изминалия период само няколко дни телесната температурата е достигала стойности 37,3 градуса Целзий. Много рядко е имала усещане за тежест в кръста.

 x 
Количката е празна

za-imuniteta

za-alergiite

institut-na-norbekov

home yoga