медицински хомеопатичен център


За мен , д-р Надежда Гурянова е рядко срещан специалист в България. Тя има...
Цвете Стоянова, гр. София

От нашият опит

ХОМЕОПАТИЯ ПРИ АКНЕ ВУЛГАРИС

ПЪРВИ ПРЕГЛЕД

ПОВОД ЗА КОНСУЛТАЦИЯТА

Първи клиничен случай:

Т.О., на 25 г. посещава за пръв път моя кабинет на 19.09.2003 г. по повод на “акне вулгарис” от дълги години, с периодични ремисии и обостряния, по повод на което е лекувана многократно с антибиотици. Кожата е суха, до нормална по тялото и мазна на лицето. Налице е тенденция към формиране по лицето на пъпки с гнойни връхчета, с обостряне на състоянието през летните месеци и преди менструация.

Преглед по системи:

Храносмилателна система – променливи апетит и жажда, с предпочитания за солени храни Нормална дефекация.

УНГ система – не боледува често, няма установени алергии.

Глава, дихателна система, съдречно-съдова система, уринарна система, опорно-двигателна система – без особености.

Нервна система – сънят е добър. Нервира са често, но рядко избухва. Умерено притеснителна и склонна да изпада често в депресивни състояния. Не обича компаниите и пред тях предпочита самотата.

Преглед по системи

Генитална система – продължителността на менструацията 4-5 дни, през 28 дни. Налице е изразено предместруално обостряне на акнето, а самата менструация е болезнена през първите 1-2 дни. Наличие на бяло течение с вид на пресечено мляко, което е слабо сърбящо и чиято продължителност е от няколко години с периоди на обостряне и подобрение. Микробиологичните изследвания показват наличие на “кандида албиканс” и по този повод пациентката е лекувана многократно с противогъбичкови медикаменти.

Обща чувствителност

Пациентката предпочита да и е по-топло, но в същото време не понася директното слънце и съобщава за влошаване на акнето от море и слънце.

Клиничен преглед – заслужава да се отбележи изразена целулитна инфилтрация на ханша и бедрата.

Назначено лечение

“Туя окциденталис” в разреждане 9 СН – по 5 гранули сутрин, на четни дати.

“Натриум муриатикум” в разреждане 15 СН – по пет гранули сутрин, на нечетни дати.

“Силицеа” в разреждане 15 СН – по пет гранули преди обяд.

“Еужения жамбоза” в разреждане 9 СН – по пет гранули преди вечеря на четни дати.

“Хепар сулфур” в разреждане 15 СН – по пет гранули преди

вечеря на нечетни дати.

Обсъждане

“Туя окциденталис” – тенденция към хронифициране, както на акнето, така и на бялото течение, многократно лечение с противогъбичкови медикаменти и с антибиотици, целулитна инфилтрация на ханша и бедрата, мазна кожа на лицето със склонност към нагноявания по нея.

“Натрим муриатикум” – медикамент за чувствителен тип: променливи жажда и апетит с предпочитания към солени храни, целулитната инфилтрация по ханша и бедрата, предменструално обостряне на акнето, суха до нормална кожа по тялото и мазна на лицето, рецидивиращо бяло течение, предпочитания за топло и в същото време непоносимост към директно слънце и влошаване на акнето на море и от слънцето, затворен характер на пациентката, склонност към депресивни състояния и желание за усамотяване.

Обсъждане

“Еужения жамбоза” – медикамент № 1 в хомеопатията, когато става въпрос за акне, при което доминират пъпките с малки гнойни връхчета с предменструално обостряне.

“Хепар сулфур” – медикамент, който се използва изключително често при остри и хронични нагноявания.

“Силицеа” – подходящо хомеопатично лекарство за пациентката, поради честите рецидиви на акнето и на бялото течение със склонност към хронифициране. За “Силицеа” е установено, че стимулира активността на макрофагите в човешкия организъм.

Второ посещение

Второто посещение на пациентката в кабинета е на 24.10.2003 г. Тя е изключително доволна от ефекта на хомеопатичното лечение, както по отношение на акнето, така и на бялото течение. Престанало е образуването на пъпки с гнойни връхчета, дори и в предменструалния период и не са били налице особени проблеми с бяло течение през периода.

Коментар

Доброто повлияване с хомеопатично лечение на акнето се дължи на факта, че редом с правилно подбраните симптоматични медикаменти за конкретния случай, са предписани медикамент за чувствителния тип, какъвто е “Натриум муриатикум” и медикаменти за заболявания с чести рецидиви и склонност към рецидивиране, каквито са “Туя окциденталис” и “Силицеа”.

Втори клиничен случай:

М.М. на 23 г. посещава за пръв път кабинета на 06.01.2001 г. по повод Акне вулгарис още от пубертета. До сега се е лекувала с антибиотици, “Ретин А”, “Окси”, витамини и други, но без особен ефект.

Преглед на различните системи:

Храносмилателна система. Апетитът е добър. Няма предпочитания за определени храни. Жаждата е в границите на нормалното. Няма храносмилателни проблеми.

УНГ система – без особености. Няма установени алергии.

Глава – без особености.

Дихателна система – без особености. Не пуши.

Съдрдечносъдова система – без особености. Не се уморява лесно.

Уринарна система – без особености.

Кожа. Кожата е нормална на тялото и мазна на лицето. Изпотяването е в границите на нормалното. Основният проблем е акнето, което е основно по лицето и по-слабо изразено по гърдите и гърба. Налице е склонност към нагнояване и втвърдяване на папулите, понякога с болезненост. Има тенденция към обостряне по време на менструация.

Генитална система. Продължителността на менструацията е 7-8 дни през един месец. Има болки само в първите часове на менструацията. Няма предменструален синдром, няма бяло течение. Не е раждала.

Опорно-двигателен апарат – без особености.

Обща чувствителност. Предпочита да и е по-топло. На море и на планина се чувства еднакво добре.

Нервна система. Сънят е добър. Определя се като уравновесен тип нервна система. Няма страхове до степен на фобийност. Умерено притеснителна, без фикс идеи. Няма склонност към депресивни състояния. Търсене на утеха – зависи.

Клиничен преглед

Вътрешен статус – без особености. Тегло – 52 кг. при ръст 162 см.

Назначено хомеопатично лечение.

“Хепар сулфур” в разреждане 9 СН – по 5 гранули сутрин на четни дати.

“Арника монтана” в разреждане 9 СН – по 5 гранули сутрин на нечетни дати.

“Еужения жамбоза” в разреждане 9 СН – по 5 гранули преди обяд.

“Туя окциденталис” в разреждане 9 СН – по 5 гранули вечер на четни дати.

“Натриум муриатикум” в разреждане 9 СН – по 5 гранули вечер на нечетни дати.

Обсъждане.

“Хепар сулфур” е назначен въз основа на тенденцията към нагнояване на папулите ( той е един от основните медикаменти, както при остри, така и при хронични гнойни процеси ).

“Арника монтана” е предписан поради склонността към втвърдяване на папулите, което понякога е болезнено .

“Еужения жамбоза”, също както и “Хепар сулфур” е назначена, заради тенденцията към нагнояване, но и поради обострянето на акнето по време на менструацията.

“Туя окциденталис” е голям медикамент за лечение на акне, независимо от неговата локализация, което се явява на фона на мазна кожа и при което е налице склонност към нагнояване.

“Натриум муриатикум” също е изключително подходящ за лечение на акне с мазна кожа, особено когато, последната е такава на лицето, а нормална или суха на тялото.

Следващият преглед е на 15.02.2001 г. Резултатите от хомеопатичното лечение са отлични. Тенденцията към нагнояване и втвърдяване на папулите вече не съществува, а последните са съвсем оскъдни. Пациентката съобщава, че е налице намалено омазняване на кожата на лицето. Не е имало и менструално обостряне на акнето.

 x 
Количката е празна

za-imuniteta

za-alergiite

institut-na-norbekov

home yoga