медицински хомеопатичен център


Много съм доволен от професионализма и качеството на обслужване, на които...
Иван Кръстев

От нашият опит

ХОМЕОПАТИЯ ПРИ ЕКЗЕМА

ПЪРВИ ПРЕГЛЕД

ПОВОД ЗА КОНСУЛТАЦИЯТА

К. Марков, на 52 години, посети за пръв път кабинета на 18.07.1998 година по повод на екзема на дланите с 25 годишна давност, лекувана с най-различни видове кортикостероидни препарати без задоволителен или с частичен и временен ефект. Другият повод за посещението е чувството за потиснатост и за вътрешна неудовлетвореност.

Майката на пациента също има малка екзема, а нейната сестра страдала от същия вид екзема на дланите.

ВЪПРОСНИК СИСТЕМА ПО СИСТЕМА

Храносмилателна система. Апетитът е добър. Няма хранителни предпочитания и не се оплаква от сънливост след нахранване. Няма сериозни стомашно-чревни проблеми, с изключение на хемороидите от ученическа възраст. Те рядко го болят и парят и това е свързано с прекаляване с пикантните ястия и с червеното вино. Изхождането по голяма нужда е редовно.

УНГ система. Като малък боледувал от чести инфекции на горните дихателни пътища. Установен рентгенов логично ляв фронтален синузит, който в момента не му създава проблеми.

Глава. Рядко се оплаква от главоболие с променлива локализация и го свързва най-често с обостряне на синузита или със зрението (има лек двустранен астигматизъм и некоригирано късогледство).

Дихателна система. Без особености. Преди 20 години имал ускорен пулс, по повод на което били направени изследвания и била установена базедова болест, излекувана с Метизол.

Уринарна система. Без особености.

Кожа. Кожата е нормална, с нормално изпотяване. Проблемите са свързани единствено с кожата на дланите. Там тя е хиперкератизна, суха, със жълтеникав цвят и с напуквания до кръв, съпроводени от жестока болка. Екземата започнала от дясната длан и по-нататък се прехвърлила и върху лявата длан, като състоянието се влошава при контакт с най-различни материи. След преживян стрес в 3-4 клас (травма на главата ) започнал обилен косопад, който продължава и до днес. И косопадът и екземата се влошават от стрес, който според пациента е непрекъснат от 10 години ( както в службата, така и в семейството ).

Опорно-двигателен апарат. Без особености.

Обща чувствителност. Предпочита умерени температури, но по-трудно понася топлината. Чувства се по-добре на планина.

Нервна система. Сънят е добър, спи добре завит. Гневи се лесно и избухва, но не е злопаметен и му минава бързо. Особено чувствителен е по отношение на социалните несправедливости, които го заобикалят ( занимава се със социална публицистика ). Изразът “не е справедливо” е повторен няколко пъти по повод на различни неща от заобикалящата ни действителност. Настроен е негативно към “успелите”, тъй като според него техният успех е свързан с престъпления и нечестни постъпки. Чувства се подтиснат и е песимистично настроен по повод на бъдещето. Не винаги споделя, за да не “товари” близките си.

Клиничен преглед. Без особености с изключение на оплешивяването и на описаните промени по дланите.

Лечение.

Нитрикум Ацидум 9 Сн – 5 гранули сутрин.

Стафисагрия 15 Сн – 5 гранули преди обяд

Антимониум Крудум 5 СН – 5 гранули вечер.

Луезинум 15 СН – 10 гранули веднъж месечно.

Обсъждане.

Нитрикум Ацидум. Основание за изписване на този медикамент и уплътнената жълта кожа на дланите с напуквания до кръв, които са силно болезнени.

Стафисагрия – много подходяща за хората, които са особено чувствителни към несправедливостите, които ги заобикалят и които по различни причини не споделят чувствата си. Назначаването на медикамент за психиката е особено важно за страдащите от кожни заболявания. Последните често се влошават от неприятни изживявания и емоции.

Антимониум Крудум – основен медикамент в хомеопатията за лечение на хиперкератозни екземи с фисури.

Луезинум – изписва се при упорити, сухи екземи с фисури.

Тази терапия, спазвана в продължение на няколко месеца, води до подобрение, което не е постигано с нито един кортикостероиден препарат. Това позволи на пациента почти сам да довърши вилата си. Нещо, което е отлагано с години поради заболяването му.

Забележка : В лечението на упорити екземи, лекувани многократно с кортикостероидни препарати, почти винаги се мисли и за Туя и Натриум Сулфурикум.

 x 
Количката е празна

za-imuniteta

za-alergiite

institut-na-norbekov

home yoga