медицински хомеопатичен център


Благодарим на д-р Мариян Иванов за доброто отношение и отличните познания...
сем. Добреви

От нашият опит

ХОМЕОПАТИЯ ПРИ АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ

Първо посещение

Х.И. на 2 години и два месеца е доведен за пръв път в моя кабинет от родителите си по повод на атопичен дерматит с обриви и подуване в различни части на тялото. Отоците са с различна локализация – по клепачи, устни, ръчички, крачета и др. Те започнали още от три месечна възраст, поради което детето е почти непрекъснато на лечение с кларитин. Според родителите, ако този медикамент бъда спрян само за няколко дни отново започват обриви и склонност към образуване на отоци. В момента на прегледа липсват кожни обриви и отоци, но детето е на лечение с “Кларитин” по схема.

Минала анамнеза

За пръв път обривът се е появил по бузките на детето, когато то е било на три месеца, след лечение с антибиотик “Цедакс” по повод на инфекция на дихателните пътища. Няколко месеца след това детето е било на лечение с кортикопрепарати по схема. На пет месеца, след лечение отново с антибиотик по повод на дихателна инфекция, обривът пак се обостря, въпреки лечението с кортикопрепарати. Той вече обхваща крачетата, ръчичките (най-вече сгъвките на крайниците и окосмената част на главата). Изразено е и предположение за алергия към белтъка на кравето мляко и е установена свръхчувствителност към ухапване от комари.

Фамилна обремененост

Бащата на детето е със сенна хрема, а като малък също е получавал подуване основно по клепачите, свързано най-вече с консумация на малини и ягоди.

Майката на детето в детска възраст е имала алергия към яйца и други храни, а по настоящем има алергия към определени синтетични тъкани, лекарства и никелови бижута.

Преглед по системи

УНГ система и алергии: според родителите боледува често от инфекции в областта на УНГ системата и тези боледувания почти винаги са свързани с подуване в различни области на тялото, а нерядко – и с поява на обриви. Установени са наличие на трета сливица и увеличени шийни лимфни възли. Поради ранната възраст детето не е тестувано за алергии, но очевидно такива са налице като се имат предвид клиничните оплаквания и повлияването им от “Кларитин” и кортикопрепарати.

Преглед по системи

Кожа – суха със склонност към чести, предимно уртикариални, обриви и с често образуване на отоци в различни области на тялото. Със сигурност родителите свързват и обривите и отоците с боледувания, особено ако са били прилагани антибиотици. Изказано, но непотвърдено предположение за провокиране на обривите и отоците и от белтъка на кравето мляко.

Преглед по системи

Храносмилателна система – добър апетитът, обича и сладки и солени храни. Няма проблеми и оплаквания от страна на стомашно-чревната система. Глава, дихателна система, сърдечно-съдова система, уринарна система, генитална система, опорно-двигателен апарат – без особености. Нервна система – неспокоен сън (буди се често и става рано). Нервира се лесно и изразява шумно своите емоции.

Обща чувствителност

Детето предпочита да му е по-хладно, непрекъснато се развива когато спи и се буди, когато родителите му се опитват да го завият. В топло време и след изкъпване с топла вода получава зачервяване на бузките и обриви по цялото тяло.

Назначено лечение

“Апис мелифика” в разреждане 15 СН – два пъти дневно но пет гранули.

“Хистаминум” в разреждане 15 СН – веднъж дневно по пет гранули.

“Сулфур” в разреждане 30 СН – веднъж седмично по 10 гранули.

Обсъждане

“Апис мелифика” е основен хомеопатичен медикамент за повлияване на уртикариални обриви и отоци, особено ако те са провокирани от топло и се подобряват от студено. Приемането на “Апис мелифика” в разреждане 15 или 30 СН води до уплътняване на стените на базофилите и мастоцитите и до по-трудната им дегранулация.

“Хистаминум” също е един от основните медикаменти предписвани от лекарите хомеопати, за засилване на противоалергичната защита на организма, особено ако става въпрос за кожна алергична реакция.

Обсъждане

“Сулфур” – отговаря и на чувствителния тип на детето и на типа реакция – псоричен. В хомеопатията говорим за псоричен начин на реакция, когато едно заболяване протича под формата на обостряния и ремисии, а не е с непрекъсната изява. За това че става въпрос за чувствителен тип “Сулфур” говорят честите кожни алергични прояви, които се провокират от топло, сухата кожа, предпочитанията на детето към по-ниски температури, добрият апетит за сладки храни, псоричният ход на протичане на заболяването с редуване на дихателни и кожни прояви и др.

Второ посещение

Следващото посещение в кабинета е на 06.04.2001 г. От две седмици детето не е получавало обриви и подуване по кожата и не е приемало “Кларитин”. На два пъти се е наложило, по повод на съмнения за започваща кожна алергична реакция, да се увеличат приемите на “Апис мелифика” (приемане на пет гранули през 10-15 минути). Ефектът е бил много бърз – след 2-3 приема всичко се е нормализирало.

Поредно посещение

Детето е проследено до 02.02.2002 г., като през този период не е имало сериозни алергични прояви, които да наложат включването на “Кларитин” или кортикопрепарати. Нещо повече, няколко дихателни инфекции са овладяни също само с хомеопатични медикаменти, без да се налага включване на антибиотици.

Назначено лечение

Последната хомеопатична схема, изписана на 02.02.2002 г. е:

“Апис мелифика” в разреждане 30 СН – по три гранули вечер.

“Сулфур” в разреждане 30 СН – по 10 гранули първа и трета неделя от месеца.

“Хистаминум” в разреждане 15 СН – по 10 гранули втора и четвърта неделя от месеца.

 x 
Количката е празна

za-imuniteta

za-alergiite

institut-na-norbekov

home yoga