медицински хомеопатичен център


Изключително съм доволна от д-р Угринова и МЦ Фитолек. Хомеопатията е...
Христина Кърджиева - София

От нашият опит

ХОМЕОПАТИЯ ПРИ ПОСТВАКСИНАЛНА РЕАКЦИЯ СЛЕД БЦЖ ВАКСИНА

ПЪРВИ ПРЕГЛЕД ПОВОД ЗА КОНСУЛТАЦИЯТА

А. К. на седем години посещава кабинета на 22.03.2002 г. по повод кашлица, която е започнала от вчера и се усилва непрекъснато. Обостря се вечер и през нощта и се провокира от чувство за дразнене в областта на ларинкса. Кашлицата е придружена от хрема, която сутрин е по-гъста и бяложълтеникава на цвят, а през деня става водниста. Детето е мой пациент от близо две години. Боледува сравнително рядко и до сега не е имало сериозни здравословни проблеми. От анамнезата заслужава да се изтъкне фактът, че преди пет дни е направена БЦЖ ваксина по повод отрицателна реакция на Манту. Клиничният преглед не показва никакви отклонения. Детето няма температура и е в много добро общо състояние.

Назначено лечение:

“ВАБ” в разреждане 9 СН – 10 гранули, още днес и още 10 гранули след една седмица.

“Туя окциденталис” в разреждане 9 СН – 5 гранули сутрин.

“Апис мелифика” в разреждане 30 СН – 5 гранули вечер.

Обсъждане:

Индикация за назначаване на “ВАБ” е предполагаемата постваксинална реакция, предизвикана от БЦЖ ваксина.

“Туя окциденталис” е основен медикамент за всякакви постваксинални усложнения или за оплаквания, провокирани от недобре адаптирани ваксини.

Дотолкова, доколкото не рядко роля в постваксиналните усложнения играят алергични реакции, то оправдано е и назначаването на “Апис мелифика”, който стимулира противоалергичната защита.

Още на следващия ден, след включването на тази схема, майката на детето съобщи, че както кашлицата, така и хремата вече са отзвучали.

ПСОРИАЗИС

Е. Ефендулов е дете на седем години, което за пръв път е консултирано от лекар хомеопат на 30.04.2002 година по повод на обриви по кожата, появили се през март 2001 година. Най-напред те се появили по тилната окосмена част на главата, а през юни 2001 година обхванали темето, половия член и други области на тялото. След консултация с дерматолози било потвърдено, че се касае за псориазис и било назначено лечение с локални кортикопрепарати (Diprosalic, Elocom) и с Selsun blue. Това довело до изчезване на обривите на мястото на третирането, но едновременно с това се появили обриви по други части на тялото. Обривът по тила не се повлиял изобщо. Майката престанала да използва предписаните мазила, разочарована от незадоволителните лечебни резултати. Това е и поводът тя да направи консултация с лекар хомеопат.

В деня на прегледа – 30 .04.2002г, старите лезии по тила, по половия член са много обострени, появили са се нови - около пъпа, от вътрешната страна на лакътя на дясната ръка, в подмишничната ямка на лява ръка, от външната страна на предмишницата на лява ръка около лакътя. /Снимка №1/ Лезиите са окръглени, лющещи се на едре люспи, а по-главата на по-фини люспи, кожата в увредената зона се цепи, разкървавява се лесно, силно сърби.

Преглед на различните системи.

Храносмилателна система. Апетитът на детето е добър, като предпочитанията са за кисели и люти храни и за зеленчуци. Не обича сладко. Нормално чувство за жажда. Няма стомашно-чревни проблеми. Редовно изхождане по голяма нужда. Детето съобщава за периодично усещане за горчив вкус в устата.

УНГ система. Без особености.

Глава. Без особености.

Дихателна система. Без особености.

Сърдечно-съдова система. Без особености.

Уринарна система. Без особености.

Кожа. Кожата е нормална, с нормално изпотяване. Обривните единици са окръглени и лющещи се на люспи с различни по големина размери. Те са най-фини в областта на окосмената част на главата. В областта на лезиите е налице склонност към образуване на неболезнени слабо кървящи нацепвания. Лезиите са силно сърбящи ( до кръв ), като сърбежът се засилва след къпане и се облекчава от хладни апликации. На 2-3 месечна възраст детето боледувало от себореичен дерматит, трудно овладян в кожна клиника в София, основно с цинкова паста.

Опорно-двигателен апарат. Без особености.

Обща чувствителност. Детето предпочита да му е по-топло.

Нервна система. Детето е енергично и подвижно. Много

чувствително то лесно се обижда и нервира и често избухва. То е любознателно и разпитва непрекъснато за нещата около него. Обича да си играе и само. Детето не обича да споделя проблемите, които има, а предпочита да се усамоти и да ги преживее само. Сънят е добър. Рядко сънува кошмари.

Детето е от втора нормална бременност. Родено е със секцио, поради седалищно предлежание. Нормално психическо и физическо развитие. Няма фамилна обремененост, нито за псориазис, нито за каквото и да било по-сериозно заболяване.

Назначено лечение на 30.04.2002 г.

Lycopodium clavatum в разреждане 15 СН, по 5 гранули в понеделник, сряда и петък ( по-разреден прием в сравнение със схемата, предписана от личния лекар на детето ).

Berberis vulgaris в разреждане 5 СН, по 5 гранули сутрин и вечер.

Обсъждане.

Lycopodium clavatum е основен хомеопатичен медикамент за лечение на заболявания с псоричен начин на протичане какъвто е налице при детето. Допълнителни аргументи за избор на Lycopodium clavatum са силният сърбеж до кръв в областта на кожните лезии, подобряването на този сърбеж от хладно, както и нервно-психическото състояние на детето. То е умно, интелигентно, интересува се от всичко и обича да се усамотява. Освен че Lycopodium clavatum намира широко приложение в лечението на редица кожни заболявания, той се предписва често и в случаите, когато е необходимо да се подобри обмяната на веществата и да се нормализират жлъчно-чернодробните и бъбречните функции.

Berberis vulgaris е избран поради факта, че отговаря на външния вид на кожните лезии, които имат пръстеновидна форма, окръглени, със светъл център и зачервена периферия. Освен това той подпомага предишния медикамент що се касае до стимулирането на жлъчно-чернодробния дренаж.

Контролен преглед на 08.05.2002 г. Няколко дни след началото на хомеопатичното лечение и след спирането на кортикоидната терапия старите кожни лезии се обострили и се появили нови ( около пъпа, в областта на лявата подмишнична ямка, по външната страна на лявата предмишница и на други места ). Кожните лезии са още по-изразени и разширени по площ. Появили са се и нови в областта на врата и зад ушите.

Назначено лечение:

Arsenicum album в разреждане 9 СН, по 5 гранули сутрин и вечер.

Berberis vulgaris в разреждане 5 СН, по 5 гранули сутрин и вечер.

Glandol – крем за локално третиране на лезиите.

Обсъждане.

Arsenicum album е основен медикамент за лечение на кожни и други заболявания с псоричен начин на протичане. Допълнителна индикация за предписване на Arsenicum album е фината десквамация на кожата, наблюдавана в увредените участъци.

Glandol. Според редица проучвания използването на някои видове ненаситени мастни киселини, каквито са тези съдържащи се в Glandol, се отразява добре на не малко видове дерматози, към които спада и псориазисът.

Licopodium clavatum е спрян по настояване на майката, която свързва обострянето на псориазиса с включването на този медикамент в лечението на детето. Възможно е обаче влошаването на състоянието на детето да се дължи на факта, че преди началото на лечението с Lycopodium clavatum майката е спряла сама използването на кортикоидните кремове. Така или иначе, за сега, Lycopodium clavatum не може да бъде използван в лечението на детето, поради нежеланието на майката.

Следващата консултация е на 16.05.2002 г. За изминалия период няма поява на нови кожни лезии, а старите са започнали да избледняват от центъра към периферията. /Снимка № 2/ Решено е лечението, назначено на 08.05.2002 г., да бъде продължено с още около седмица, след което да се премине на следната лечебна схема :

Arsenicum album в разреждане 15 СН по 5 гранули сутрин, на четни дати.

Thuya occidentalis в разреждане 15 СН, по 5 гранули сутрин на нечетни дати.

Berberis vulgaris в разреждане 5 СН, по 5 гранули в следобедните часове.

Glandol крем за локално приложение.

Обсъждане.

След стабилизиране на състоянието преминаваме към Arsenicum album в по-големи разреждания, които имат по-дълбоко и трайно въздействие върху човешкия организъм и които се предпочитат в много от случаите, когато става въпрос за кожно увреждане. Стабилизирането на състоянието позволява и разреждане на приемите на Berberis vulgaris.

Thuya е включен, тъй като една от основните индикации за неговото приложение е продължителното лечение с кортикопрепарати и други химически субстанции, а такова е било налице в продължение на 10 месеца при пациента. Този медикамент се включва в лечебната схема тогава, когато едно заболяване с рецидивиращ ход на протичане придобива все по-персистиращ характер.

Контролен преглед на 01.06.2002 г. Детето се чувства добре. Кожните лезии вече не са сърбящи и са почнали да избледняват, а някои от тях вече са почти изчезнали. Няма образуване на нови кожни лезии. /Снимка № 3/

Назначено е следното лечение:

Arsenicum album в разреждане 15 СН, по 5 гранули сутрин на четни дати.

Thuya occidentalis в разреждане 15 СН, по 5 гранули сутрин на нечетни дати.

Sepia в разреждане 15 СН, по 5 гранули всяка вечер.

Glandol крем за локално приложение и по една капсула дневно през устата от същия медикамент.

Обсъждане.

Новият хомеопатичен медикамент в лечебната схема е Sepia, който е избран като лечение за чувствителния тип. Основания за неговото включване са:

Предпочитанията на детето за пикантни и кисели ястия.

Склонност към образуване на неболезнени, слабокървящи нацепвания в областта на кожните лезии.

Склонност на детето към усамотяване и нежеланието за споделяне на проблемите, които има.

Периодично усещане на чувство за горчив вкус в устата.

На 23.06.2002 г., т.е. около три седмици след включването на тази лечебна схема на повечето места кожните лезии са изчезнали, а на останалите места те едва се забелязват. /Снимка № 4/ Заключението е, че лечението на детето е изключително успешно, при това без да бъдат прилагани коpтикоидни препарати. Решението е последната хомеопатична схема да бъде продължена още около месец, след което лекарството за терен Тhuya в 15 СН и лекарството за чувствителен тип Sepia в 15 СН ще се приемат по една доза, веднъж седмично.

 x 
Количката е празна

za-imuniteta

za-alergiite

institut-na-norbekov

home yoga