медицински хомеопатичен център


Много съм доволен от професионализма и качеството на обслужване, на които...
Иван Кръстев

От нашият опит

ХОМЕОПАТИЯ ПРИ ПОСТВАКСИНАЛНА РЕАКЦИЯ СЛЕД БЦЖ ВАКСИНА

ПЪРВИ ПРЕГЛЕД ПОВОД ЗА КОНСУЛТАЦИЯТА

А. К. на седем години посещава кабинета на 22.03.2002 г. по повод кашлица, която е започнала от вчера и се усилва непрекъснато. Обостря се вечер и през нощта и се провокира от чувство за дразнене в областта на ларинкса. Кашлицата е придружена от хрема, която сутрин е по-гъста и бяложълтеникава на цвят, а през деня става водниста. Детето е мой пациент от близо две години. Боледува сравнително рядко и до сега не е имало сериозни здравословни проблеми. От анамнезата заслужава да се изтъкне фактът, че преди пет дни е направена БЦЖ ваксина по повод отрицателна реакция на Манту. Клиничният преглед не показва никакви отклонения. Детето няма температура и е в много добро общо състояние.

Назначено лечение:

“ВАБ” в разреждане 9 СН – 10 гранули, още днес и още 10 гранули след една седмица.

“Туя окциденталис” в разреждане 9 СН – 5 гранули сутрин.

“Апис мелифика” в разреждане 30 СН – 5 гранули вечер.

Обсъждане:

Индикация за назначаване на “ВАБ” е предполагаемата постваксинална реакция, предизвикана от БЦЖ ваксина.

“Туя окциденталис” е основен медикамент за всякакви постваксинални усложнения или за оплаквания, провокирани от недобре адаптирани ваксини.

Дотолкова, доколкото не рядко роля в постваксиналните усложнения играят алергични реакции, то оправдано е и назначаването на “Апис мелифика”, който стимулира противоалергичната защита.

Още на следващия ден, след включването на тази схема, майката на детето съобщи, че както кашлицата, така и хремата вече са отзвучали.

ПСОРИАЗИС

Е. Ефендулов е дете на седем години, което за пръв път е консултирано от лекар хомеопат на 30.04.2002 година по повод на обриви по кожата, появили се през март 2001 година. Най-напред те се появили по тилната окосмена част на главата, а през юни 2001 година обхванали темето, половия член и други области на тялото. След консултация с дерматолози било потвърдено, че се касае за псориазис и било назначено лечение с локални кортикопрепарати (Diprosalic, Elocom) и с Selsun blue. Това довело до изчезване на обривите на мястото на третирането, но едновременно с това се появили обриви по други части на тялото. Обривът по тила не се повлиял изобщо. Майката престанала да използва предписаните мазила, разочарована от незадоволителните лечебни резултати. Това е и поводът тя да направи консултация с лекар хомеопат.

В деня на прегледа – 30 .04.2002г, старите лезии по тила, по половия член са много обострени, появили са се нови - около пъпа, от вътрешната страна на лакътя на дясната ръка, в подмишничната ямка на лява ръка, от външната страна на предмишницата на лява ръка около лакътя. /Снимка №1/ Лезиите са окръглени, лющещи се на едре люспи, а по-главата на по-фини люспи, кожата в увредената зона се цепи, разкървавява се лесно, силно сърби.

Преглед на различните системи.

Храносмилателна система. Апетитът на детето е добър, като предпочитанията са за кисели и люти храни и за зеленчуци. Не обича сладко. Нормално чувство за жажда. Няма стомашно-чревни проблеми. Редовно изхождане по голяма нужда. Детето съобщава за периодично усещане за горчив вкус в устата.

УНГ система. Без особености.

Глава. Без особености.

Дихателна система. Без особености.

Сърдечно-съдова система. Без особености.

Уринарна система. Без особености.

Кожа. Кожата е нормална, с нормално изпотяване. Обривните единици са окръглени и лющещи се на люспи с различни по големина размери. Те са най-фини в областта на окосмената част на главата. В областта на лезиите е налице склонност към образуване на неболезнени слабо кървящи нацепвания. Лезиите са силно сърбящи ( до кръв ), като сърбежът се засилва след къпане и се облекчава от хладни апликации. На 2-3 месечна възраст детето боледувало от себореичен дерматит, трудно овладян в кожна клиника в София, основно с цинкова паста.

Опорно-двигателен апарат. Без особености.

Обща чувствителност. Детето предпочита да му е по-топло.

Нервна система. Детето е енергично и подвижно. Много

чувствително то лесно се обижда и нервира и често избухва. То е любознателно и разпитва непрекъснато за нещата около него. Обича да си играе и само. Детето не обича да споделя проблемите, които има, а предпочита да се усамоти и да ги преживее само. Сънят е добър. Рядко сънува кошмари.

Детето е от втора нормална бременност. Родено е със секцио, поради седалищно предлежание. Нормално психическо и физическо развитие. Няма фамилна обремененост, нито за псориазис, нито за каквото и да било по-сериозно заболяване.

Назначено лечение на 30.04.2002 г.

Lycopodium clavatum в разреждане 15 СН, по 5 гранули в понеделник, сряда и петък ( по-разреден прием в сравнение със схемата, предписана от личния лекар на детето ).

Berberis vulgaris в разреждане 5 СН, по 5 гранули сутрин и вечер.

Обсъждане.

Lycopodium clavatum е основен хомеопатичен медикамент за лечение на заболявания с псоричен начин на протичане какъвто е налице при детето. Допълнителни аргументи за избор на Lycopodium clavatum са силният сърбеж до кръв в областта на кожните лезии, подобряването на този сърбеж от хладно, както и нервно-психическото състояние на детето. То е умно, интелигентно, интересува се от всичко и обича да се усамотява. Освен че Lycopodium clavatum намира широко приложение в лечението на редица кожни заболявания, той се предписва често и в случаите, когато е необходимо да се подобри обмяната на веществата и да се нормализират жлъчно-чернодробните и бъбречните функции.

Berberis vulgaris е избран поради факта, че отговаря на външния вид на кожните лезии, които имат пръстеновидна форма, окръглени, със светъл център и зачервена периферия. Освен това той подпомага предишния медикамент що се касае до стимулирането на жлъчно-чернодробния дренаж.

Контролен преглед на 08.05.2002 г. Няколко дни след началото на хомеопатичното лечение и след спирането на кортикоидната терапия старите кожни лезии се обострили и се появили нови ( около пъпа, в областта на лявата подмишнична ямка, по външната страна на лявата предмишница и на други места ). Кожните лезии са още по-изразени и разширени по площ. Появили са се и нови в областта на врата и зад ушите.

Назначено лечение:

Arsenicum album в разреждане 9 СН, по 5 гранули сутрин и вечер.

Berberis vulgaris в разреждане 5 СН, по 5 гранули сутрин и вечер.

Glandol – крем за локално третиране на лезиите.

Обсъждане.

Arsenicum album е основен медикамент за лечение на кожни и други заболявания с псоричен начин на протичане. Допълнителна индикация за предписване на Arsenicum album е фината десквамация на кожата, наблюдавана в увредените участъци.

Glandol. Според редица проучвания използването на някои видове ненаситени мастни киселини, каквито са тези съдържащи се в Glandol, се отразява добре на не малко видове дерматози, към които спада и псориазисът.

Licopodium clavatum е спрян по настояване на майката, която свързва обострянето на псориазиса с включването на този медикамент в лечението на детето. Възможно е обаче влошаването на състоянието на детето да се дължи на факта, че преди началото на лечението с Lycopodium clavatum майката е спряла сама използването на кортикоидните кремове. Така или иначе, за сега, Lycopodium clavatum не може да бъде използван в лечението на детето, поради нежеланието на майката.

Следващата консултация е на 16.05.2002 г. За изминалия период няма поява на нови кожни лезии, а старите са започнали да избледняват от центъра към периферията. /Снимка № 2/ Решено е лечението, назначено на 08.05.2002 г., да бъде продължено с още около седмица, след което да се премине на следната лечебна схема :

Arsenicum album в разреждане 15 СН по 5 гранули сутрин, на четни дати.

Thuya occidentalis в разреждане 15 СН, по 5 гранули сутрин на нечетни дати.

Berberis vulgaris в разреждане 5 СН, по 5 гранули в следобедните часове.

Glandol крем за локално приложение.

Обсъждане.

След стабилизиране на състоянието преминаваме към Arsenicum album в по-големи разреждания, които имат по-дълбоко и трайно въздействие върху човешкия организъм и които се предпочитат в много от случаите, когато става въпрос за кожно увреждане. Стабилизирането на състоянието позволява и разреждане на приемите на Berberis vulgaris.

Thuya е включен, тъй като една от основните индикации за неговото приложение е продължителното лечение с кортикопрепарати и други химически субстанции, а такова е било налице в продължение на 10 месеца при пациента. Този медикамент се включва в лечебната схема тогава, когато едно заболяване с рецидивиращ ход на протичане придобива все по-персистиращ характер.

Контролен преглед на 01.06.2002 г. Детето се чувства добре. Кожните лезии вече не са сърбящи и са почнали да избледняват, а някои от тях вече са почти изчезнали. Няма образуване на нови кожни лезии. /Снимка № 3/

Назначено е следното лечение:

Arsenicum album в разреждане 15 СН, по 5 гранули сутрин на четни дати.

Thuya occidentalis в разреждане 15 СН, по 5 гранули сутрин на нечетни дати.

Sepia в разреждане 15 СН, по 5 гранули всяка вечер.

Glandol крем за локално приложение и по една капсула дневно през устата от същия медикамент.

Обсъждане.

Новият хомеопатичен медикамент в лечебната схема е Sepia, който е избран като лечение за чувствителния тип. Основания за неговото включване са:

Предпочитанията на детето за пикантни и кисели ястия.

Склонност към образуване на неболезнени, слабокървящи нацепвания в областта на кожните лезии.

Склонност на детето към усамотяване и нежеланието за споделяне на проблемите, които има.

Периодично усещане на чувство за горчив вкус в устата.

На 23.06.2002 г., т.е. около три седмици след включването на тази лечебна схема на повечето места кожните лезии са изчезнали, а на останалите места те едва се забелязват. /Снимка № 4/ Заключението е, че лечението на детето е изключително успешно, при това без да бъдат прилагани коpтикоидни препарати. Решението е последната хомеопатична схема да бъде продължена още около месец, след което лекарството за терен Тhuya в 15 СН и лекарството за чувствителен тип Sepia в 15 СН ще се приемат по една доза, веднъж седмично.

 x 
Количката е празна

za-imuniteta

za-alergiite

institut-na-norbekov

home yoga