медицински хомеопатичен център


Дъщеря ми Симона е на 5 г. и половина. Преди да дойдем при д-р Мариян  Иванов...
Светла Иванова

От нашият опит

ХОМЕОПАТИЯ ПРИ СЛЪНЧЕВА АЛЕРГИЯ

ПЪРВИ ПРЕГЛЕД ПОВОД ЗА КОНСУЛТАЦИЯТА

Г.К., на 32 години, посети за пръв път моя кабинет на 15.03.2003 г. по повод на слънчева алергия от дълги години. Назначаваното до този момент лечение с антихистаминови медикаменти дава променливи и недостатъчно задоволителни резултати. И в момента на прегледа се виждат дребни пъпчици и мехурчета, основно по деколтето на пациентката.

Не съобщава за генетична обремененост.

Преглед по системи

Храносмилателна система – добър апетит с предпочитания за сладки храни. Нормална жажда. Склонност към запек.

УНГ система и алергии – боледува рядко, склонност към чести хреми, редуващи се с чувство за запушване на носа. Освен за слънчевата алергия пациентката съобщава и за алергия към определени храни и медикаменти.

Глава, дихателна система, уринарна система, опорно-двигателен апарат, генитална система – без особености. Сърдечно-съдова система – на нервна почва, особено вечер, когато не може да заспи, получава пристъпи на сърцебиене.

Преглед по системи

Кожа – нормална и с изпотяване в границите на нормалното. Склонност към образуване на дребни сърбящи пъпчици, които могат да са придружени от поява и на по-едри сърбящи плаки и на мехурчета, изпълнени най-често с бистра течност. Провокиращи моменти за това са слънчевата алергия и алергията към определени храни и медикаменти.

Нервна система: сънят е лош, поради затруднения в заспиването или ранно събуждане. Определя се като много притеснителна с многократно преживяване на събития, които предстоят или вече са се случили. Няма склонност към депресивни състояния. Ако има проблеми не ги споделя и предпочита самотата.

Обща чувствителност

Предпочита умерени към по-хладни температури. Не се чувства добре, обаче, на море и под открито слънце. Най-добре и е когато е на планина.

Назначено лечение.

“Натриум муриатикум” в разреждане 15 СН – по пет гранули след сън.

“Апис мелифика” в разреждане 15 СН – два пъти дневно по пет гранули.

“Желсемиум” в разреждане 30 СН – по пет гранули преди вечеря.

Обсъждане

“Натриум муриатикум” – основен симптоматичен медикамент в хомеопатията за лечение на слънчеви алергии. Този медикамент до известно степен отговаря и на чувствителния тип на пациентката – склонност към запек, чести хреми, редуващи се с чувство за запушен нос, слънчева алергия, непоносимост към открито слънце и море, по-затворен характер.

“Апис мелифика” – основен симптоматичен хомеопатичен медикамент за повлияване на алергични заболявания, поради доказаната му способност да стимулира уплътняването на мембраните на базофилите и мастоцитите.

“Желсемиум семпервиренс” – до голяма степен отговаря на чувствителния тип на пациентката – изключително притеснителна, преживяваща многократно събития, които предстоят или вече са се случили, склонност към безсъние и сърцебиене, дължащи се на повишена притеснителност.

Второ посещение

Пациентката посети за втори път моя кабинет на 27.06.2003 г. През изминалите повече от 40 дни пациентката не е имала никакви алергични оплаквания. Налице е и известно подобрение на съня.

Назначено лечение:

“Натриум муриатикум” в разреждане 15 СН – по пет гранули след сън.

“Апис мелифика” в разреждане 15 СН – по пет гранули преди обяд и при нужда.

“Желсемиум” в разреждане 30 СН – по пет гранули преди вечеря.

Поредно посещение

Пациентката посети за трети път моя кабинет на 18.09.2003 г. През изминалите близо 3 месеца тя не е имала никакви алергични оплаквания. Налице е и изразено подобрение на съня.

 x 
Количката е празна

za-imuniteta

za-alergiite

institut-na-norbekov

home yoga