медицински хомеопатичен център


Със сина ми идваме при д-р Иванов от 5 години. Пред антибиотиците, инжекцийте...
Ани, Ангел и Александър Томови

От нашият опит

ХОМЕОПАТИЯ ПРИ СЕННА ХРЕМА

ПЪРВИ ПРЕГЛЕД ПОВОД ЗА КОНСУЛТАЦИЯТА
За първи път А.Александров, на 26 г. посещава здравния кабинет на 19.05.2000 г. по повод на оплаквания от често кихане, от чувство за сърбеж в небцето и носа, който е запушен, но без секрети и от периодична поява на сърбеж в очите. Тези оплаквания се повтарят всяка година от април до август и се дължат на установена алергия към цветния прашец. Бащата на пациента също е със сенна хрема.

ВЪПРОСНИК СИСТЕМА ПО СИСТЕМА

ХРАНОСМИЛАТЕЛНА СИСТЕМА. Добър апетит, без хранителни предпочитания. Нормално чувство за жажда. Редовна дефекация. Няма сънливост след нахранване и липсват оплаквания от страна на стомашно-чревния тракт. Няма хемороиди.

УНГ система. Не се оплаква от чести инфекции на горните дихателни пътища. Установена алергия към полени.

ГЛАВА – без особености. Не пуши.

СЪРДЕЧНО-СЪДОВА СИСТЕМА. Без особености.

УРИНАРНА СИСТЕМА – без особености.

КОЖА. Нормална кожа на тялото и мазна на лицето. Нормално изпотяване. Не е имал кожни проблеми.

ОПОРНО-ДВИГАТЕЛЕН АПАРАТ – без особености.

ОБЩА ЧУВСТВИТЕЛНОСТ – предпочита умерени температури, чувства се еднакво добре както на море, така и на планина.

НЕРВНА СИСТЕМА. Сънят е добър, не се нервира лесно. Не винаги избухва. Няма страхове, не е притеснителен и няма фикс идеи. Няма склонност към депресии. Когато има проблеми е склонен да ги споделя с близък човек, но това зависи от естеството на проблема.

КЛИНИЧЕН ПРЕГЛЕД. Ръст 190 см при тегло 80 кг, кръвно налягане 120 / 80. Ритмична, нормофреквентна сърдечна дейност. Чисто везикуларно дишане, без прибавени хрипове. Корем – без особености. Сукусио реналис – отрицателно двустранно.

ЛЕЧЕНИЕ.

Апис Мелифика 15 СН – 5 гранули сутрин, на четни дати.

Поленс 15 СН – 5 гранули сутрин, на нечетни дати.

Пумон хистамин 15 СН – 5 гранули вечер.

Сабадила 5 СН – 2 пъти дневно по 5 гранули.

Калциум С – 1-2 пъти по една таблетка.

ОБСЪЖДАНЕ

АПИС МЕЛИФИКА – Назначава се системно при сенна хрема, както с профилактична, така и с лечебна цел, тъй като е установено ин витро, че редовното му приемане потиска дегранулацията на мастоцитите. В случая допълнителна индикация за назначаването на Апис Мелифика е чувството за запушен нос без секрети, дължащо се на оток на носната лигавица.

ПОЛЕНС – Това хомеопатично лекарство е получено на базата на полени и се назначава във всички случаи със сенна хрема с цел лечение на причината на заболяването.

ПУМОН ХИСТАМИН. За този хомеопатичен медикамент, получен от бял дроб на морско свинче, убито по време на алергичен шок, след като е било предварително сенсибилизирано, също е установено, че потиска дегранулацията на мастоцитите. Той се назначава редовно и за продължително време при всякакъв вид дихателни алергии с цел да стимулира противоалергичната защита на организма.

САБАДИЛА – Основания за предписването на този медикамент са спастичните кихавици и усещането за запушен нос и за сърбеж в носа и небцето.

Втори преглед на 01.06.2000 г. Чувството за сърбеж в носа и небцето е силно намаляло, но се появила обилна водниста хрема, дразнеща ноздрите. Налице е слабо сълзене от очите, което не е дразнещо. Вместо Сабадила е предписан Алиум Цепа в разреждане 9 СН – 3 пъти дневно по 5 гранули. Назначен е и Сулфур 15 СН – 10 гранули в неделя. Апис Мелифика и Поленс остават да се редуват през ден, сутрин, а Пумон Хистамин остава всяка вечер.

ОБСЪЖДАНЕ

АЛИУМ ЦЕПА – основен хомеопатичен медикамент за водниста, бистра хрема, дразнеща ноздрите и съпроводена от не дразнещо сълзене на очите.

СУЛФУР. Типът на реакция при сенна хрема е типично псоричен и назначаването на Сулфур цели промяна на начина на реакция.

Третият контролен преглед е на 12.06.2000 г.

Пациентът се чувство много добре. Хремата почти е изчезнала. Най-интересното обаче е , че А. Александров не е намерил Алиум Цепа в аптеката, поради което е продължил да приема предишните лекарства с добавен към тях Сулфур.

ОБСЪЖДАНЕ

Отчетливото подобрение в здравословното състояние, при положение, че няма никаква промяна в лечението, с изключение на Сулфур, показва колко важно е да се провежда не само симптоматично лечение, ефектът от което е временен и в много случаи – незадоволителен. Важно е да се търси и намери хомеопатичен медикамент за типа реакция. Само тогава може да се разчита на достатъчно добър и траен ефект. Между другото, преди много години, такова е било и заключението на Ханеман. Този случай е поучителен с това, че на практика потвърждава гениалността на великия немски учен.

 x 
Количката е празна

za-imuniteta

za-alergiite

institut-na-norbekov

home yoga