медицински хомеопатичен център


Много сме доволни от д-р Иванов! Благодарим за вниманието и доброто...
Карина Велибашева

От нашият опит

ХОМЕОПАТИЯ ПРИ СПАСТИЧЕН БРОНХИТ

ПЪРВИ ПРЕГЛЕД ПОВОД ЗА КОНСУЛТАЦИЯТА
А. Божилова е на 15 години. Посещението в кабинета е по повод на пристъпи на задух, най-често между 0 и 1 часа през нощта. Много рядко е налице кашлица с трудно отхрачване, което води до облекчаване на състоянието. Често се налага ползването на Ventоlin spray ( не желае да ползва Bicromat като поддържаща терапия, тъй като от него получава главоболие ).

МИНАЛИ ЗАБОЛЯВАНИЯ И ФАМИЛНА ОБРЕМЕНЕНОСТ

За пръв път получава пристъп на задух на 3 годишна възраст, след прекарана по време на почивка на море, тежка инфекция на горните дихателни пътища. До 7 годишна възраст получава спазми само по време на вирусни заболявания, а по-късно – и без причина. Това лято пристъпите на задух силно зачестили, особено през нощта ( между 0 и 1 часа ). Майка с хроничен спастичен бронхит.

ВЪПРОСНИК СИСТЕМА ПО СИСТЕМА

Храносмилателна система. Добър апетит. Предпочита солени и сухи храни ( сандвичи ) и салати. Пие много вода. Не обича месо и бобови култури. Няма проблеми със стомашно-чревната система.

УНГ система. Боледува често с реагиране на лимфните възли на врата, но без да се стига до гнойни ангини.

Глава. Понякога се оплаква от челно главоболие или от главоболие в областта на темето ( свързва го с училището ).

Дихателна система. Чести инфекции на горните дихателни пътища, провокиращи пристъпи на задух. Уморява се лесно.

Сърдечно-съдова система – б. о.

Уринарна система – б. о.

Кожа – нормална, лесно изпотяване, най-вече по главата и шията.

Генитална система – първа менструация на 13 годишна възраст. Продължителност на менструацията – 7 дни, а на цикъла – 28 дни.

Опорно-двигателна система. Болки в областта на подбедриците в продължение на няколко години, когато израснала по-рязко.

Обща чувствителност. Предпочита да и е по-хладно. Често развива ходилата докато спи. На море не се чувства добре.

Нервна система. Когато няма пристъпи на задух спи добре, но много се върти и бълнува. От бебе заспива късно – към 0 – 1 часа и се буди късно – към 10 часа. Нервира се лесно. Споделя проблемите си.

КЛИНИЧЕН ПРЕГЛЕД.
Тегло 45-46 килограма. Ръст – 164 сантиметра. Кръвно налягане – 100 на 70. Везикуларно дишане с удължено издишване и сухи свиркащи хрипове двустранно. От параклиничните изследвания чрез кожно-алергични проби е установена алергия към домашен прах, полени и котка.

ЛЕЧЕНИЕ
Calcarea Phosporica 9 СН – 5 гранули сутрин.

Poumon Histamine 15 СН – 5 гранули преди обяд.

Blata Orientalis 9 СН – 5 гранули след обяд.

Arsenicum Album 15 СН – 5 гранули вечер.

Natrium Muriaticum 15 СН – 10 гранули 1-ва и 3-та неделя от месеца.

Sulfur Iodatum 15 СН – 10 гранули 2 – ра и 4 – та неделя от месеца.

Tubercullinum 15 СН – 10 гранули на 1-во и на 15-то число от месеца.

300-500 милиграма витамин С дневно.

ОБСЪЖДАНЕ
Calcarea Рhosphorica : често използван хомеопатичен медикамент за лечение на повтарящи се инфекции на горните дихателни пътища при подрастващи индивиди, придружени от увеличаване на лимфните възли и от засягане на общото състояние на организма. Допълнителни основания за изписване на медикамента са лесната умствена и физическа уморяемост, главоболието, лесното изпотяване (особено по главата и шията), повишената емоционална чувствителност и нервност, издължената конструкция и болките на “ растежа “ и др.
Poumon Histamine : предписва се системно при дихателни алергии.
Blata Orientalis : особено подходящ при алергия към домашен прах и при наличие на задръстване от секрети на дихателните пътища със свиркащо дишане.
Arsenicum Album : голям медикамент за лечение на бронхиална астма, при която преобладава спазъмът, а кашлицата е рядка и то най-вече в края на пристъпа. Тогава може да има отхрачване, което обикновено облекчава състоянието на болния. Arsenicum Album е много подходящ и за повлияване на периодично повтарящи се нощни пристъпи, като не е задължително да бъдат точно между 1 и 3 часа през нощта, както е описано в Материя Медика. В случая фактът, че болното момиче предпочита да му е по-хладно, няма никакво значение
( Arsenicum Album се назначава не само на зиморничави хора ).
Natrium Muriaticum : предпочитания за солени храни, необходимост от повече течности, главоболие от умствено усилие, първи пристъп получен на море, където и до сега не се чувства добре, често боледуване от инфекции на горните дихателни пътища.
Sulfur Iodatum: чести дихателни инфекции с реагиране на лимфните възли, не понася топлина, лесна умствена и физическа уморяемост.Практиката показва, че редуването с Natrium Muriaticum дава много добри лечебни резултати.
Tubercullinum: често повтарящи се инфекции на горните дихателни пътища при подрастващ индивид, придружени от увеличаване на лимфните възли, засягане на общото състояние с лесна умствена и физическа умора и с главоболие, лесно изпотяване, повишена емоционална чувствителност и нервност.

Втори преглед след около 45 дни.
Детето няма оплаквания, пристъпите на задух са спрели. Дишането е чисто везикуларно, без прибавени хрипове.

 x 
Количката е празна

za-imuniteta

za-alergiite

institut-na-norbekov

home yoga