медицински хомеопатичен център


Много сме доволни от д-р Иванов! Благодарим за вниманието и доброто...
Карина Велибашева

От нашият опит

ХОМЕОПАТИЯ ПРИ БРОНХИАЛНА АСТМА И ЕКЗЕМА

ПЪРВИ ПРЕГЛЕД ПОВОД ЗА КОНСУЛТАЦИЯТА
За първи път Р. Костадинов, на 12 години, е доведен от майка му в кабинета на 30.12.1998 г. по повод на бронхиална астма, съпроводена от екзема. Първият астматичен пристъп настъпил, когато детето било на 3 години и една нощ се събудило със силен задух, овладян с кортикостероиден препарат. От този момент всяка по-сериозна инфекция на горните дихателни пътища се съпровождала от астматични кризи. С профилактична цел детето дълго време било на лечение с Бикромат, което не дало задоволителен резултат.
Майката на Р. Костадинов е със сенна хрема, а нейният баща е с бронхиална астма.


Въпросник система по система.
Храносмилателна система. Апетитът на детето е много добър. Предпочита солени храни и газирани напитки. Няма сънливост след нахранване и няма сериозни проблеми от страна на стомашно-чревната система. Редовна дефекация.
УНГ система. Боледува често от инфекции на носоглътката, които провокират астматични пристъпи. Кожно-алергичните проби установили слаба алергия към домашен прах, но според майката е налице и алергия към полени, провокираща кихане, обилна секреция от носа и чувство за дразнене в очите. Тези оплаквания са най-силно изразени през май и първата половина на юни, като в някои от дните детето се чувства толкова зле, че дори не може да отиде на училище.
Глава. Без особености.
Дихателна система. Провокиране на астматични кризи от инфекции на горните дихателни пътища, от студ и от влага. Астматичните кризи са най-чести през нощта и през ранните сутрешни часове. Те се изразяват в затруднено издишване, придружено от свистене, без да има кашлица или отхрачване на каквито и да било секрети.
Сърдечно-съдова система. Без особености, но детето се оплаква от лесна уморяемост.
Уринарна система. Без особености.
Кожа. Кожата е нормална, с изключение на дланите на ръцете и на пръстите, където е суха и се бели на ситни, трицевидни люспи. Не се поти повече от нормалното. Не се наблюдават брадавици и рогови образувания.
Опорно-двигателен апарат. Без особености.
Обща чувствителност. Не обича студа, предпочита де му е по-топло. На море се чувства добре, но предпочита планината.
Нервна система. Сънят е добър. Според майката детето е много нервно и раздразнително и има страх от затворено пространство. Умерено притеснителен и много чувствителен и тревожен. Споделя проблемите си.
Клиничен преглед. Тегло 67 кг при ръст 167 см ( втори по височина в класа, въпреки че е тръгнал на училище една година по-рано ). В момента на прегледа вътрешния статус е без особености.
Параклинични изследвания: леко положителна кожно-алергична проба към домашен прах, намалени ФЕО 1 и ФЕО 1 / ФВК.
Назначено лечение.
Пумон хиктамин 15 СН – 5 гранули сутрин
Калкареа фосфорика 9 СН – 5 гранули преди обяд, на четни дати.
Дулкамара 9 СН – 5 гранули преди обяд, на нечетни дати.
Арсеникум Албум 15 СН – 5 гранули вечер.
Осцилококцинум – по 1 флакон доза всяка сряда.
Туберкулинум 15 СН – по 10 гранули на 1-во и на 15-то число от месеца.
Обсъждане.
Пумон Хистамин
– назначава се системно при всякакви дихателни алергии с цел да се стимулира организма сам да се справи с алергичните състояния. Установено ин витро е, че продължителното приемане на Пумон Хистамин, получен от бял дроб на морско свинче по време на алергичен шок след предварителната му сенсибилизация, потиска дегранулацията на мастоцитите.
Калкареа Фосфорика
. Основания за изписване на това хомеопатично лекарство са : апетит за солени храни, чести инфекции на горните дихателни пътища със склонност към спастични прояви, влошаване на състоянието от студ и влага, издължена конституция и лесна уморяемост.
Дулкамара
– основен медикамент в хомеопатията за влошаване от влага и студ.
Арсеникум Албум
. Това хомеопатично лекарство е изписано с оглед на нощните пристъпи на бронхиална астма, с преобладаващ спазъм на дихателните пътища и липсваща или оскъдна кашлица без отделяне на секрети. Приемането вечер ще разреди тези пристъпи. Сухата екзема с лющене на кожата под формата на ситни трицевидни люспи, зиморничавостта и лесната уморяемост са допълнителни доводи за назначаване на Арсеникум Албум. Фактът, че майката на детето е със сенна хрема, а неговият дядо е с бронхиална астма, говори за унаследена патология, което също е в подкрепа на включването в лечението на Арсеникум Албум.
Осцилококцинум
. С профилактична цел по отношение на честите инфекции на горните дихателни пътища веднъж седмично се приема по 1 флакон – доза от този медикамент. Това води до повишаване на имунната защита на организма.
Туберкулинум
. Приемането 1-2 пъти месечно на 10 гранули от това хомеопатично лекарство е препоръчително за астенични деца с чести инфекции на горните дихателни пътища с или без спастични прояви. Влошаването от влажно време и студ, издължената конструкция и повишената нервност, съпроводена от свръхчувствителност, сухата екзема са допълнителни доводи в полза на Туберкулинум.
Контролният преглед е на 04.02.1999 г. През изминалия период детето не е боледувало и не е имало пристъп на бронхиална астма.
Новата поддържаща схема е:
Калкареа Фосфорика 9 СН – 5 гранули сутрин, след сън, на четни дати след сън, на нечетни дати.
Пумон Хистамин 15 СН – 5 гранули вечер.
Арсеникум Албум 30 СН – 10 гранули в понеделник и четвъртък.
Осцилококцинум – по 1 флакон – доза през сряда.
Туберкулинум 15 СН – 10 гранули на 15-то число.
Следващият контролен преглед е на 10.03.1999 г. за изминалия месец детето не е имало никакви здравословни проблеми.
Новата поддържаща схема е:
Калкареа Фосфорика 9 СН – 5 гранули сутрин, на четни дати.
Пумон Хистамин 15 СН – 5 гранули сутрин, на нечетни дати.
Арсеникум Албум 30 СН – 10 гранули в понеделник и четвъртък.
Туберкулинум – 10 гранули на 15-то число.
На 09.04.1999 г е поредният контролен преглед. След прекаран месец без каквито и да било здравословни проблеми, поддържащата схема е следната:
Калкареа Фосфорика 9 СН – 5 гранули сутрин, на четни дати.
Пумон Хистамин 15 СН – 5 гранули сутрин, на нечетни дати.
Арсеникум Албум 15 СН – 10 гранули в неделя.
Туберкулинум 15 СН – 10 гранули на 15-то число от месеца.
След още няколко прегледа за интервал от няколко месеца Р. Костадинов остава на следната поддържаща терапия, назначена на 09.0.11.1999 г.:
Арсеникум Албум 15 СН – 10 гранули в неделя.
Пумон Хистамин 30 СН – 10 гранули в сряда.
Дулкамара 9 СН – 5 гранули дневно при нужда – повишена влажност.

 x 
Количката е празна

za-imuniteta

za-alergiite

institut-na-norbekov

home yoga