медицински хомеопатичен център


Много сме доволни от д-р Иванов! Благодарим за вниманието и доброто...
Карина Велибашева

От нашият опит

ХОМЕОПАТИЯ ПРИ БРОНХИАЛНА АСТМА И ХРОНИЧЕН СИНУЗИТ

ПЪРВИ ПРЕГЛЕД ПОВОД ЗА КОНСУЛТАЦИЯТА
Ш.В., на 57 г., посещава за пръв път кабинета на 28.01.2002 г. по повод на хроничен двустранен фронтален синузит ( доказан рентгенологично ) и бронхиална астма. В момента на посещението е на лечение със “Симбикорт” ( комбинация на кортикопрепарат и бета-агонист ) – по едно впръскване дневно.


Преглед на различните системи.
Храносмилателна система. Апетитът е добър, с предпочитания за сладки храни. Няма оплаквания от страна на храносмилателната система. Чревната функция е нормална.
УНГ система. Относително чести инфекции на горните дихателни пътища.
Алергии. В детството страдал от сенна хрема.
Глава. Без особености.
Дихателна система. Бронхиална астма, изразяваща се основно с нощен задух и свиркане на дишането.
Сърдечносъдова система – без особености.
Уринарна система – без особености.
Кожа. Кожата е суха, с нормално изпотяване. Често в различни участъци на тялото се образуват червени петна, които са силно сърбящи. Не е установено какво ги провокира.
Генитална система – без особености.
Опорно-двигателен апарат – без особености.
Обща чувствителност. Предпочита умерени температури. Влагата не влияе на заболяването. Същото важи и за морския и планинския климат.
Нервна система. Когато няма задух сънят е добър. Уравновесен, силен характер. Няма страхове и фикс идеи. Абсолютен оптимист. Търсене на утеха при проблеми – не винаги.
Клиничен преглед.
Вътрешен статус – без особености в момента на прегледа.
Ръст - 190 см., тегло – 90 кг.
Назначено хомеопатично лечение.
“Пумон хистамин” в разреждане 15 СН – по 5 гранули сутрин.
“Туя окциденталис” в разреждане 15 СН – по 5 гранули преди обяд, на четни дати.
“Силицеа” в разреждане 15 СН по 5 гранули преди обяд на нечетни дати.
“Арсеникум албум” в разреждане 15 СН – по 5 гранули преди вечеря.
“Сулфур” в разреждане 30 СН – по 10 гранули в неделя.
“Купрум металикум” в разреждане 9 СН – при нужда ( пристъп на задух през нощта ).
Обсъждане.
“Пумон хистамин” е предписан, заради доказаното му свойство да уплътнява мембраните на клетките, отговорни за алергичната реакция ( базофили и мастоцити ). Това прави този хомеопатичен медикамент подходящ за лечение на всякакви алергични заболявания, особено на такива, засягащи дихателната система.
Основание за предписване на “Туя окциденталис” е фактът, че става въпрос за сикотизиране –хроничен синузит и бронхиална астма с многогодишна давност, която е наложила ежедневно лечение с кортикопрепарат и бетаагонист. Продължителният прием на тези медикаменти също е основание за предписване на “Туя окциденталис”.
“Силицеа”. Намира приложение във всички случаи, когато се касае за хронични или чести инфекции. Установено е, че продължителният прием на този медикамент стимулира дейността на макрофагите, а както знаем те са отговорни за имунната защита на организма.
“Арсеникум албум” е голям хомеопатичен медикамент за лечение на бронхиална астма, при която преобладава спазъмът на дихателните пътища и която се характеризира с чести нощни кризи на задух.
“Сулфур” е медикамент за чувствителния тип. Пациентът е силен, стеничен и оптимистично настроен, въпреки тежките хронични заболявания. Предпочитанията за сладко, алергичните моменти – сенна хрема в детските години, периодичната поява на червени и сърбящи петна върху кожата, сухотата на последната също потвърждават, че се касае за чувствителен тип “Сулфур”
“Купрум металикум” се използва често за премахване на спазъм на дихателните пътища, появяващ се през нощта или като следствие на физическо усилие или вдишване на студен въздух.
Следващият преглед на Ш.В. е на 13.05.2002 г. За изминалия период пациентът не е имал сериозни кризи на задух, а използването на “Симбикорт” е прекартил още в самото начало на лечението. Проблеми със синусите също не е имал. Не се е налагало приемането на “Купрум металикум”.
Пълното терапевтично повлияване на бронхиалната астма и на хроничния синузит се дължи на факта, че правилно са подбрани медикаменти както за чувствителния тип, така и за сикотизирането на пациента и за хронифицирането на заболяванията му. Едновременно с това са назначени хомеопатични лекарства, които повишават противоалергичната и имунната защита на организма. Не на последно място определена роля за успеха на лечението има и определянето на хомеопатичен медикамент, отговарящ на типа на протичане на бронхиалната астма и на нощното и влошаване.
Следващата схема на лечение за период от няколко месеца е:
“Пумон хистамин” в разреждане 15 СН – по 5 гранули сутрин.
“Арсеникум албум” 15 СН – по 5 гранули вечер.
“Туя окциденталис” 30 СН – по 10 гранули 1-ва и 3-та сряда от месеца.
“Силицеа” 30 СН – по 10 гранули 2-ра и 4-та сряда от месеца.
“Сулфур” 30 СН – по 10 гранули в неделя.

 x 
Количката е празна

za-imuniteta

za-alergiite

institut-na-norbekov

home yoga