медицински хомеопатичен център


"Има някакъв нов начин на лечение"- каза моята позната преди 16 години когато...
Стефи Чоева

От нашият опит

ХОМЕОПАТИЯ ПРИ ЧЕСТИ РЕЦИДИВИРАЩИ ИНФЕКЦИИ НА НОСОГЛЪТКАТА

РЕЦИДИВИРАЛА ТРЕТА СЛИВИЦА

ХОМЕОПАТИЯ - ПЪРВИ ПРЕГЛЕД ПОВОД ЗА КОНСУЛТАЦИЯТА
Б. В. е на 7 години и е доведен за пръв път от майка си в кабинета на 17.Х.1998 г. по повод на чести рецидивиращи инфекции на носоглътката.


ВЪПРОСНИК СИСТЕМА ПО СИСТЕМА
Храносмилателна система. Добър апетит с предпочитания за пикантно. Няма проблеми от страна на стомашно-чревната система. Редовно ходене по голяма нужда.
УНГ система.
Чести инфекции на УНГ системата по повод на което е лекуван многократно с антибиотици. Прекарал няколко отита. Оперирана 3-та сливица, но през 1995 г. тя рецидивирала отново. Почти непрекъснато стичане на секрети назад към гърлото.
Глава. Рядко се оплаква от болки в челото, без да може да се посочи провокираща причина.
Дихателна система. Чести бронхити със спастични елементи. Прекарал две бронхопневмонии.
Сърдечно-съдова система. Без особености, установен функционален шум на сърцето.
Уринарна система. Без особености.
Кожа. Без особености, лесно изпотяване по тила и гърба.
Опорно-двигателна система. Без особености.
Обща чувствителност. Зиморничав, силно чувствителен към студ, но не обича и задушните помещения. Боледува и на море и на планина.
Нервна система. Добър и спокоен сън. Нервира се често, но рядко избухва. Обича компанията на възрастни хора. Много любознателен и пита за всичко. Обича да играе сам, а когато е в компания иска да бъде “тартор”.
КЛИНИЧЕН ПРЕГЛЕД
Тегло – 29 кг. при ръст 130 см ( висок за възрастта ). И от двете страни на вратлето се опипват “броенички” от лимфни възли – малки, плътни, неболезнени. Огромни сливици, които почти се допират една до друга. Стичане на жълтеникав секрет по задния свод на фарингса. Чисто везикуларно дишане, без прибавени хрипове.
ЛЕЧЕНИЕ
“Калкареа фосфорика” 9 СН – 5 гранули сутрин.
“Ликоподиум клаватум” 9 СН – 5 гранули вечер.
“Осцилококцинум” - по 1 флакон в сряда.
“Сулфур йодатум” 15 СН – 10 гранули 1-ва и 3-та неделя от месеца.
“Натриум муриатикум” 15 СН – 10 гранули 2-ра и 4-та неделя от месеца.
“Авиаре”15 СН – 10 гранули на първо число от месеца.
“Туберкулинум”– 10 гранули на 15 – то число от месеца.

ОБСЪЖДАНЕ
“Калкареа фосфорика” – дете с издължена конструкция, чести ринофарингити и отити, чести бронхити със спастична кашлица, трета сливица и увеличени лимфни възли, тилно изпотяване, чувствителност към студ.
“Ликоподиум” – непрекъснато стичане на секрети назад към гърлото, при дете, което често се нервира, но рядко избухва, което е много любознателно и обича компанията на възрастни, което е с авторитетно поведение и иска да бъде “тартор”, чувствителност към студ, но непоносимост към задушни помещения.
“Осцилококцинум” – системно предписване с профилактична цел при често боледуващи деца или възрастни.
“Сулфур йодатум” – рецидивиращи ринофарингити и бронхити със спастичен компонент, склонност към хипертрофия на сливиците и разрастване на 3 – та сливица, съпътствани от увеличение и уплътняване на шийните лимфни възли, силна чувствителност към студ, желание за пикантни храни.
“Натриум муриатикум” – на практика този медикамент често допълва действието на “Сулфур йодатум” по отношение на честите рецидивиращи инфекции на горните дихателни пътища със спастичен елемент, особено при деца, чувствителни към студ.
“Авиаре” – предписва се 1 или 2 пъти месечно за профилактика на чести отити.
“Туберкулинум” – предписва се 1 или 2 пъти месечно за профилактика на чести инфекции на горните дихателни пътища, особено когато са налице склонност към хипертрофия на сливиците и към разрастване на 3 – та сливица, увеличаване на шийните лимфни възли, тенденция към спастични прояви, рецидивиращи отити и свръхчувствителност към студ.

Второ посещение в кабинета на 24.ХI. 1998 г. Детето не е боледувало, а шийните лимфни възли са започнали да намаляват по размери, което направило впечатление и на майката. Налице е и намаляване на размерите на сливиците. Изчезнало е задното течение. Майката е толкова доволна от ефекта, че не иска да разреди приемите на медикаментите и дори ме моли за нещо допълнително, което да засили техния ефект. Прибавям “Силицеа” 15 СН по 5 гранули вечер, медикамент, който се ползва често при почти непрекъснати инфекции на носоглътката и на горните дихателни пътища, които отзвучават много бавно и много трудно .

Следващото посещение в кабинета е на 26.II. 1999 г. През изминалия период детето няколко пъти е имало хрема и леки проблеми с горните дихателни пътища, които обаче са отзвучали много бързо и не се е наложило майката да търси лекарска помощ. Тъй като вече не е необходимо да се приема “Ликоподиум”, той е изключен от схемата, а стабилизирането на състоянието позволява “Калкареа фосфорика” и “Силицеа” да се приемат през ден ( сутрин, съответно на четни и нечетни дати ). За сега седмичните и месечните медикаменти остават.

Следващият контролен преглед е на 24.III. 1999 г. Детето не е боледувало сериозно, въпреки че много от съучениците му по няколко пъти са отсъствали от училище по повод на дихателни инфекции. Шийните лимфни възли и сливиците са с намалени размери. Новата поддържаща схема е следната :
“Калкареа фосфорика” 9 СН – по 5 гранули през ден.
“Осцилококцинум” – по 1 флакон – доза през сряда.
“Туберкулинум” 15 СН – по 10 гранули на 15-то число от месеца.
“Силицеа” 30 СН – по 10 гранули на 1-во число от месеца.
“Сулфур йодатум” 15 СН – по 10 гранули на 1-ва и 3-та неделя от месеца.
“Натриум муриатикум” 15 СН – по 10 гранули 2-ра и 4-та неделя от месеца.

Следващото посещение в кабинета е на 28.IV. 1999 г. Детето не е боледувало. Шийните лимфни възли вече почти са изчезнали, а сливиците са с нормални размери.

Новата поддържаща схема е :
“Калкареа фосфорика” 15 СН – по 10 гранули в сряда.
“Силицеа” 30 СН – по 10 гранули на 1-во число от месеца.
“Туберкулинум” 15 СН – по 10 гранули на 15-то число от месеца.
“Сулфур йодатум” 15 СН – по 10 гранули 1-ва и 3-та неделя от месеца.
“Натриум муриатикум” 15 СН – по 10 гранули 2-ра и 4-та неделя от месеца.

Следващото посещение в кабинета е на 11.VI. 1999 г. Детето не е боледувало. Шийните лимфни възли не се опипват. Сливиците са с нормални размери.

Следващата поддържаща схема е :
“Калкареа фосфорика” 15 СН – по 10 гранули в сряда.
“Сулфур йодатум” 15 СН – по 10 гранули в неделя.

Поредното посещение в кабинета е на 23.IХ. 1999 г. Детето не е имало сериозни здравословни проблеми и не се е налагала консултация с лекар.

Последната поддържаща схема за още няколко месеца е :
“Калкареа фосфорика” 15 СН – по 10 гранули 1-ва и 3-та неделя от месеца.
“Сулфур йодатум” 15 СН – по 10 гранули 2-ра и 4-та неделя от месеца.

Случаят с Б.В. не е единственият в моята практика и той показва, че хомеопатичните лекарствени средства имат своето значимо място, не само в лечението, но и в профилактиката на честите рецидивиращи инфекции на горните дихателни пътища. Същото важи и за аденоидните вегетации ( след консултация със специалист УНГ се установи, че 3-тата сливица се е прибрала и нова операция не се налага).

 x 
Количката е празна

za-imuniteta

za-alergiite

institut-na-norbekov

home yoga