медицински хомеопатичен център


Благодарим на д-р Мариян Иванов за доброто отношение и отличните познания...
сем. Добреви

От нашият опит

ХОМЕОПАТИЯ ПРИ БЯЛО ТЕЧЕНИЕ

ХОМЕОПАТИЯ - ПЪРВИ ПРЕГЛЕД ПОВОД ЗА КОНСУЛТАЦИЯТА
Л. И. на 24 г. за пръв път посещава кабинета на 02.08.2001 г. по повод бяло течение от влагалището, започнало преди 4 г. Микробиологичното изследване показва наличие на “Кандида албиканс” по повод на което многократно е била лекувана с различни локални и системни противогъбичкови медикаменти с временен ефект или без липса на такъв.


Преглед на различните системи.
Храносмилателна система. Апетитът е добър, с предпочитания за солени храни. Жаждата е в границите на нормалното. Няма отвращение или непоносимост към определени храни. Няма здравословни проблеми със стомашно-чревната система.
УНГ система. Страда често от инфекции на горните дихателни пътища, особено когато е студено, както и при смяна на сезоните.
Глава. При умствено претоварване и притеснение често получава главоболие, което най-често е с челна и теменна локализация.
Дихателна системабез особености. Не пуши.
Сърдечно-съдова системабез особености.
Уринарна системабез особености.
Кожа. Кожата е мазна и е налице повишена склонност към изпотяване най-вече по ходилата и дланите. В миналото е получавала често херпеси около устата, но в момента няма кожни проблеми.
Генитална система. Цикълът е редовен, с продължителност 28 дни. Няма предменстуален синдром. По време на менструация периодично, но не винаги, получава главоболие. Няма бременности и раждания. От 4 г. е налице бяло течение с вид на пресечено мляко, което е силно сърбящо и се засилва преди менструация.
Опорно-двигателна система без особености.
Обща чувствителност. Предпочита да и е по-топло. На море и на планина се чувства еднакво добре.
Нервна система. Сънят е добър с изключение на периодите, когато има по-големи притеснения. Нервира се относително лесно и често избухва. Няма страхове до степен на фобии, няма фикс идеи и склонност към депресивни състояния. Определя се като много притеснителна. Търси съчувствие и утеха, когато има по-сериозни проблеми.
Клиничен прегледбез особености. Тегло – 45 кг. при ръст 160 см. Фина скелетна структура. Склонност към чести кариеси, особено шиечни, както и към възпаление и подуване на венците.
Назначено хомеопатично лечение:
“Хелониас диоика” в разреждане 9 СН – два пъти дневно по 5 гранули.
“Монилия албиканс” в разреждане 15 СН – по 5 гранули преди обяд.
“Силицеа” в разреждане 15 СН – по 5 гранули преди вечеря, на четни дати.
“Туя окциденталис” в разреждане 15 СН – по 5 гранули преди вечеря на нечетни дати.

Обсъждане.
“Хелониас диоика” е основно симптоматично хомеопатично лекарство за лечение на бяло течение от влагалището от гъбичен произход, особено когато последното е силно сърбящо и има вид на пресечено мляко.
“Монилия албиканс” се назначава винаги, от веднъж дневно до 2-4 пъти месечно, когато е налице инфекция, причинена от “Кандида албиканс”.
“Силицеа” в случая представлява медикамент както за стимулиране на активността на макрофагите, а съответно и на имунната защита на организма, така и медикамент за чувствителния тип и за типа реакция. Честите рецидиви на бялото течение, склонността към хронифициране и многократното лечение с химиотерапевтици са белези за сикотизиране на типа реакция, а “Силицеа” е основен медикамент за такива случаи. Едновременно с това жената се приближава до чувствителния тип “Силицеа” – тя е зиморничава, страда от чести рецидивиращи инфекции на гениталната система и на горните дихателни пътища, които имат склонност към хронифициране и към зачестяване през студените месеци от годината. Допълнителни основания за предписване на “Силицеа” като медикамент за чувствителния тип са и честото главоболие, провокирано от умствени претоварвания, повишеното изпотяване, особено в областта на ходилата, фината скелетна структура, склонността към образуване на чести кариеси, нервността и притеснителността.
Честите инфекции и склонността им към хронифициране, честата употреба на химиотерапевтици, както и мазната кожа и повишеното изпотяване са напълно достатъчни аргументи за предписване на “Туя окциденталис”.

Следващият преглед е на 21.12.2001 г. Пациентката се чувства много добре, няма бяло течение и няма оплаквания от сърбежи и чувство за дразнене. Поради липсата на каквито е да било оплаквания не е правила ново микробиологично изследване.

 x 
Количката е празна

za-imuniteta

za-alergiite

institut-na-norbekov

home yoga