медицински хомеопатичен център


Много сме доволни от д-р Иванов! Благодарим за вниманието и доброто...
Карина Велибашева

От нашият опит

ХОМЕОПАТИЯ ПРИ НАДНОРМЕНО ТЕГЛО И ЦЕЛУЛИТ

ХОМЕОПАТИЯ - ПЪРВИ ПРЕГЛЕД ПОВОД ЗА КОНСУЛТАЦИЯТА
Д.О., на 36 г., за пръв път посещава кабинета на 16.01.2003 г. по повод наднормено тегло и желание да отслабне. И майката и бащата на Д.О. са с наднормено тегло.


Преглед на различните системи :
Храносмилателна система. Апетитът на пациентката е много добър. Сутрин не закусва, но се храни обилно на обяд и особено на вечеря, като много често си похапва и между обяда и вечерята. Увеличава количеството на консумираната храна когато е нервна и според признанията и няма воля да се ограничава. Определено предпочита сладките храни. Налице е изразена сънливост след нахранване, като т.нар. “следобедна дрямка” може да продължи и повече от два часа. След това обаче се чувства като “пребита”. Налице е повишено образуване на газове в стомашно-чревната система, което започва почти веднага след нахранване ( по повод на диагностициран “мегаколон” през 2001 г. болната е оперирана ). Няма оплаквания от запек или разстройство. Няма хемороиди.
УНГ система. Не боледува често от инфекции на горните дихателни пътища.
Алергии. Неколкократно е получавала подуване на устните след консумация на пчелен мед и на някои видове белтъчини.
Глава. Много рядко получава теменно или тилно главоболие. Не се оплаква от световъртежи и от проблеми със зрението.
Дихателна система. Не пуши и няма проблеми от здравословен характер, свързани с дихателната система.
Сърдечно-съдова системабез особености.
Уринарна системабез особености.
Кожа. Кожата е по-скоро суха. Изпотяването е в границите на нормалното. Няма и не е имала сериозни кожни проблеми.
Генитална система. Продължителността на менструацията е 6-7 дни през 26-27 дни. Няма предменструален синдром или болки по време на менструация. Периодично получава бяло течение, което не е изследвано.
Опорно-двигателен апарат без особености.
Обща чувствителност. Предпочита да и е по-хладно и се чувства “кошмарно” през лятото.
Нервна система. Сънят е добър. Уравновесен тип нервна система, определя се като относително спокойна и рядко избухва. Няма страхове до степен на фобийност и фикс идеи. Рядко изпада в меланхолични настроения. Не винаги търси утеха, когато има проблем.
Клиничен преглед.
Вътрешен статус без особености. Тегло 70 кг. при ръст 168 см. Целулитна инфилтрация по ханша и бедрата и в по-малка степен – по корема.
Назначено хомеопатично лечение.
“Ликоподиум клаватум” в разреждане 9 СН – по 5 гранули сутрин.
“Туя окциденталис” в разреждане 9 СН по 5 гранули в следобедните часове.
“Анакардиум ориентале” в разреждане 9 СН – по 5 гранули преди вечеря и при нужда – когато е налице повишено желание за хранене, на което болната не може да устои със силата на волята си.

Обсъждане.
“Ликоподиум клаватум” е назначен въз основа на факта, че жената като чувствителен тип се приближава до типа, характерен за “Ликоподиум”. Тя обича сладки храни, оплаква се от сънливост след хранене, като не е достатъчна кратка дрямка, за да бъде възстановен тонуса. След събуждането, вместо да бъде отпочинала, тя се чувства като “пребита”. Налице е повишено образуване на газове в стомашно-чревната система, което започва почти веднага след нахранване. Кожата е по-скоро суха. Склонна е към алергични прояви – подуване на устните след консумация на определени храни. Предпочита да и е по-хладно и се чувства “кошмарно” през лятото. Избухва рядко.
“Туя окциденталис” е назначен основно, заради целулитната инфилтрация на ханша и бедрата. Допълнително основание за предписване на този медикамент е бялото течение от влагалището.
“Анакардиум ориентале” е медикамент № 1 в случаите, когато е налице раздвояване на мисълта и съзнанието. В случая е налице раздвояване между желанието за хранене и осъзнаването, че това е вредно.
Дадени са указания за активизиране на двигателния режим и за промяна в начина на хранене.

Контролният преглед е на 19.02.2003 г. Д.О. е отслабнала с 3 кг. при това без да е променяла начина си на живот и без да е активизирала двигателния си режим. Схемата, по която пациентката продължава за още два месеца е същата като първоначалната, с тази разлика, че “Ликоподиум клаватум” е предписан в разреждане 15 СН – по 5 гранули сутрин и е прибавен медикаментът “Игнация амара” в разреждане 30 СН – по 5 гранули при нужда (глад на нервна почва).

 x 
Количката е празна

za-imuniteta

za-alergiite

institut-na-norbekov

home yoga