медицински хомеопатичен център


До 1 г. на сина ми Никола бяха поставени най-различни диагнози - алергия към...
Рафаела Жекова

Ултразвукова терапия

Напоследък ултразвукът (УЗ) се разпространява все повече в терапията, хирургията и диагностиката, ка
то мощен енергиен фактор, но физиологичен, без¬вреден и лесно поносим.
1. Механичен ефект. Под механично въздействие на УЗ се получават вихрови движения на цитоплазмата, които представляват своеобразен микромасаж на тъканите активизиращ обмяната на веществата.
УЗ упражнява фибринолитично и размекващо действие върху белези и разнасящо действие при дискови хернии, спопдилоартрози, тендовагинити. УЗ има и изразен обезболяващ ефект, който се дъл¬жи на механичното действие обуславящо промени в мембранната пропускливост и алкално-киселинното равновесие.
2. Термичен ефект. Той се дължи главно на пог¬лъщаната от тъканите механична УЗ-ова енергия и превръщането й в топлина. Топлинният ефект е специфичен и зависи от абсорбционната способност на различните тъкани. Съществено е затоплянето на гра¬ничните повърхности на кости, нерви, мускули. Топлинният ефект при големи интензитети на УЗ не е желателен, поради силното прегряване на тъканите и особено на граничните повърхности (нервна мембрана, надкостница и др.). Но в терапевтични ниски дозировки и при импулсно приложение на УЗ топлинната и механична компонента засилват пропускливостта на клетъчните мембрани и обмяната на веществата, повишават нервната проводимост и мембранните потенциали и намаляват спазмите на набраздената и гладка мускулатура.
3. Физикохимичен ефект. В зоната на ултразвуково въздействие настъпват редица вторични физикохимични реакции, упражняващи лечебен ефект.
Анти-алергичното действие се отдава на: активиране на диаминоксидазата, свързване и неутрализиране на излишното количество хистамин в кръвните белтъци и свободния хепарин, активиране на глюкокортикоидната функция на надбъбреците и нормализиране на оксикетостероидите. При болестта на Бехтерев и ревматоиден артрит под влияние на УЗ се намалява активността на възпалителния процес с намаляване съдържанието на глюкозамините в кръвта и на сиаловата киселина и нормализиране на съдържанието на глобулиновата фракция. Благоприятен ефект на УЗ се наблюдава и при лечение на възпалени гърло и сливици, поради повишено синтезиране на имуноглобулин А, притежаващ защитен ефект върху лигавицата на сливиците и горните дихателни пътища срещу микробите. Освен това се повишава активността на лимфоцитите към бо-лестотворния агент.Механичното, топлинно и вторично физикохимично действие на УЗ активират лечебни реакции с участието на нервната система. Напоследък се изтъква ефектът на УЗ върху промените в протоплазмата, деполяризацията и реполяризацията на нервната мембранаОтбелязва се влияние на УЗ за намаляване на вазомоторни разстройства, премахване на мускулни спазми (на напречнонабраздена и гладка мускулатура) и на болкови синдроми. Има нормализиращ ефект върху симпатико-адреналната система.
4. Бактерициден ефект. Бактерицидният ефект на УЗ се проявява при по-големи дозировки. Растежът на бактериите се затормозява или те загиват. бактерицидният ефект на УЗ се използва главно в дерматологията при кожни възпалителни процеси.Обобщеното терапевтично действие на УЗ е: фибринолитично, противовъзпалително, болкоуспокояващо, нормализиращо съдовия тонус, стимулиращо регенера¬цията на тъканите, активизиращо кръвообръщението, подобряващо обмяната на веществата, антиалергично и бактерицидно.
Заболявания, повлияващи се от лечение с УЗ:
I. Заболявания на нервната система: невралгии и неврити.
II. Болести, засягащи гръбначния стълб: ошипявания, дис¬кова херния (с или без радикулерен синдром), блокаж на интервертебрални стави, и др.
III. Заболявания на опорно-двигателния апарат: болест на Бехтерев (при малка и средна степен на актив¬ност), раменен периартрит, замръзнало рамо, артрози на сакроилиачна, тазобедрена, коленна и др. стави, професионални болести на ръцете от пренап¬режение, болест на Дюпюитрен и др.
IV. Хирургични болести: състояния след фрактури на кости, състояния след изкълчване и навяхване, синдром на Зудек, декубитуси и бавнозарастващи следоперативни рани.
V. Периферни съдови синдроми: акроцианоза, бо¬лест на Рейно, съдови дистонични синдроми, съпътстващи периферни нервни болести, професионална вегетативна полиневропатия на горните крайници, вибрационна болест и др.
VI. Вътрешни болести: бронхиална астма, хронич¬ни бронхити, бронхиектазии, язва на стомаха и два¬надесетопръстника (неусложнени), колити, перивисцерити, спазми на жлъчните пътища, кардията, пилора и др.
VII. Гинекологични заболявания: андексити, пара¬метрити, метрити, хронични мастити, пруритус вулве и др.
VIII. Кожни болести: сърбящи дерматози, карбункули, фурункули, атонични рани, варикозни язви, склеродермия и др.
IX. Ото-рино-ларингологични болести: ринити, синуити, тонзилити, фарингити, ларингити, отосклероза.
X. Очни болести: кератит, увеит, ирит, иридоциклит, глаукома, кръвоизлив в стъкловидното тя¬ло и др.
XI. Стоматологични заболявания — парадонтози, гингивити, пулпити, артрит и артроза на темпоро-мандибуларната става.

 x 
Количката е празна

za-imuniteta

za-alergiite

institut-na-norbekov

home yoga